Dodaj do ulubionych

odbutelkowanie

22.06.14, 21:44
Dziewczyny poradźcie mi jak odzwyczaic dziecko od picia mleka z butelki ? Zazwyczaj pije mleko w butelce , niedlugo skonczy 3 lata i probuje go nauczyc aby pil mleko z kubka. Co ciekawe herbatke i sok wypija z kubka ale mleka nie chce , wrzesczy histerycznie kiedy daje mu mleko w kubku.Tlumaczę zachęcam , nic nie działa. Juź nie wiem jak go przekonać. Martwie się ze zgryz będzie miał krzywy.
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:01
      Moje dzieci same się oduczyly picia z butelki w wieku około 2 lat.
      Mlodsza miała opory ale akurat urodzilo się dziecko w rodzinie wiec powiedziałam ze oddamy butelki małemu dzidziusiowi. Zgodzila się. I pila ze zwyklej szklanki.

Możesz sprobowac uciac koncowke smoczka wieczorem a rano powiedzieć ze butelka w nocy się popsula i jest dziura. A nowego smoczka nie masz. Wiec musi pic ze szklanki.
      Jak nie wypije mleka przez kilka dni wogole to się mu nic nie stanie.
      Nie chcesz ze szklanki ? to nie będziesz pil wcale.

Możesz zabrać do sklepu i kazac wybrać mu wlasny kubek.
      • bbuziaczekk Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:02
        Dodam ze 3 latek to już kumate dziecko suspicious wiec sprawę stawiam jasno bez obchodzenia się jak z jajkiem bo 3 latek rozumie co się do niego mowi.
      • mama_kotula Re: odbutelkowanie 23.06.14, 15:11
        Cytat
        Jak nie wypije mleka przez kilka dni wogole to się mu nic nie stanie.
        Nie chcesz ze szklanki ? to nie będziesz pil wcale.

Problem pojawia się, kiedy dziecko traktuje picie z butelki w sposób rytualny, np. przed spaniem. Problem zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica.
    • mahogany6 Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:07
      Ja ulegając presji otoczenia wywaliłam butelkę koło 20 miesiąca i skończyło się picie mleka w ogóle sad dziecku na mleku nie zależało pil ze względu na rytuał teraz żałuję bo dziecko jest niejadkiem i z nabiału toleruje tylko jogobelle sad
      • koala0405 Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:17
        mój 4-latek pije z butli rano i wieczorem
        jest niejadkiem więc chociaż tyle udaje się mu dać
        za to jego młodszy 10 miesięczny brat za cholerę nie chce butli tylko je karmiony łyżeczką i pije z niekapka /choć miał anemię to super się go karmi i chyba lepiej niż starszaka/
    • mikams75 Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:35
      mozesz sprobowac z kubkiem z dziubkiem - moze niech sam wybierze jaki mu sie podoba, mozna z zakupu kubka zrobic cala wyprawe - najpierw nagadac, ze pojdziecie wybrac za 2 dni i tak to zrobic, zeby dzieciak sie juz doczekac nie mogl. Isc po zakup jak na wielkie wydarzenie. Niech sam doniesie do kasy, dac pieniadze w reke i niech sam zaplaci.
      Po powrocie do domu moze sie okazac, ze smoczek sie popsul, ale to nic nie szkodzi, bo macie taki piekny nowy
      mozesz pomoc sie popsuc smoczkowi, akcje lepiej przeprowadzac rano jak maluch nie jest zmeczony i rozdrazniony

co do szkodliwosci - najbardziej szkodliwe jest memlanie i notoryczne popijanie (szczegolnie soczkow, niewazne z czego sa pite), ssanie dlugie. Jesli dziecko oproznia butle w minute i na tym koniec to wielka krzywda mu sie nie stanie.
      • green-koala111 Re: odbutelkowanie 16.07.14, 21:05
        mikams75 napisała:

> mozesz sprobowac z kubkiem z dziubkiem - moze niech sam wybierze jaki mu sie po
        > doba, mozna z zakupu kubka zrobic cala wyprawe - najpierw nagadac, ze pojdzieci
        > e wybrac za 2 dni i tak to zrobic, zeby dzieciak sie juz doczekac nie mogl. Isc
        > po zakup jak na wielkie wydarzenie. Niech sam doniesie do kasy, dac pieniadze
        > w reke i niech sam zaplaci.
        > Po powrocie do domu moze sie okazac, ze smoczek sie popsul, ale to nic nie szko
        > dzi, bo macie taki piekny nowy
        > mozesz pomoc sie popsuc smoczkowi, akcje lepiej przeprowadzac rano jak maluch n
        > ie jest zmeczony i rozdrazniony
        >
        >
        > co do szkodliwosci - najbardziej szkodliwe jest memlanie i notoryczne popijanie
        > (szczegolnie soczkow, niewazne z czego sa pite), ssanie dlugie. Jesli dziecko
        > oproznia butle w minute i na tym koniec to wielka krzywda mu sie nie stanie.

Zgadzam się. To dobry pomysł i u nas sie sprawdził. Picie mleka najczesciej w tym wieku to pewnie tylko wieczorem . U nas zrezydnowala z butelki , ale ni epotrzebowala z kubka, bo nie chciala mleka,ale to akurat ni eproblem. Po kilku miesiacach zachciala znowu mleko, z kubka, a najlepiej pije sie jej z niekapka takiego z IKEI
    • kakony Re: odbutelkowanie 22.06.14, 22:40
      moja 3-latka i 4-latek piją mleko z butelki rano i wieczorem. zgryz mają prawidłowy, zęby zdrowe. inne napoje piją z kubka/szklanki. nie mam zamiaru tego na razie zmieniać, wcale mi to nie przeszkadza. co więcej - jest to wygodne. rano piją tak ciepłe mleko z kaszą przed wyjściem do przedszkola, więc nie wychodzą z pustym żołądkiem.
    • truscaveczka Re: odbutelkowanie 22.06.14, 23:30
      Bardzo ci zależy?
      Mój 3,5latek pije z niekapków z miękkimi, niemowlęcymi ustnikami. Też tylko mleko. I uznałam, że kiedyś się zniszczą (no dobra, to avent, nie ma szans) albo sam odrzuci... Starsza odrzuciła koło 4 urodzin.
    • klubgogo Re: odbutelkowanie 23.06.14, 18:31
      Nie podawaj mleka, możesz go zastąpić czyms innym.
      • jotka_k Re: odbutelkowanie 23.06.14, 19:29
        zaproponuj mleko w kubku i tyle
        nie wypije to nic mu się nie stanie
    • magnolia_82 Re: odbutelkowanie 15.07.14, 14:23
      Normalnie.
      Wyrzucasz butelki, nowych nie kupujesz i już. Mówisz, że jest już duży, że tylko maluchy piją z butelki i tyle. Odpuść w ogóle temat. Zapytaj czy chce mleko, podaj w kubku. Nie będzie chciał. Trudno. Może sam za kilka dni poprosi o mleko, dasz w kubku. A nawet jeśli przez jakiś czas nie będzie chciał mleka, to nic się nie stanie. Pytanie jest takie, czy to dziecko czasem tego mleka nie pije w łóżeczku przed spaniem. Jeśli tak, to będzie trudno. Bo dziecko powinno zjeść kolację i tyle. A nie później jeszcze dopijać się mlekiem. Wtedy musisz zainteresować go czymś innym. Jakaś bajka, książeczka z obrazkami itp. Wyrzuć butelki i już. Ja nie rozumiem po co dziecku powyżej roku dawać butelki czy smoczki.

Ja swoje dziecko szybko przestawiłam na kubek. Jakoś od 7 czy 8 miesiąca dawałam napoje w butelce treningowej (MAMbaby), ona ma zupełnie inny kształt smoczka.. to jest bardziej taki miękki dziubek przypominający trochę smoczek, niż smoczek. W każdym razie zupełnie inaczej trzeba było pracować buzią niż przy piciu z twardego niekapka czy z butelki. Na początku dawałam butelkę z zatyczką (taki wkład w środku), później bez. I jak dziecko miało 9 miesięcy zabrałam butelkę całkowicie. Z tym, że moje dziecko nie piło mleka "do poduszki", ani na kolację itp. tyko w dzień. Piło z kubka z dziubkiem miękkim albo twardym, przez słomkę. Jeśli zaś dostawało napój nie do wypicia jakiś dużych ilości, ale tak w trakcie zabawy itp. czyli kilka łyków, to dawałam normalnie z kubka.
      Zbyt długo czekałaś z odstawieniem, teraz zrobił się problem.
      Ale jeśli dziecko przez jakiś czas mleka nie wypije to na prawdę przecież nic mu nie będzie. A za jakiś czas zapomni i może wypije w kubku (może kakao go przekona?)
    • mruwa9 Re: odbutelkowanie 15.07.14, 22:16
      watek sprzed miesiaca, ale moze aktualny..
      zamieniasz mleko w butli na zwykla, czysta wode. I oswiadczasz dziecku, ze z butli wolno mu pic tylko i wylacznie wode. Do woli i dowolnie czesto. I tego sie trzymasz z zelazna konsekwencja, bez wzgledu na protesty dziecka. Mleko i wszelkie inne napoje wylacznie z kubka.
      Wieksze zagrozenie z korzystania z butli w z ukladzie to prochnica, a nie wada zgryzu.
      Jesli dziecko chce nadal pic z butli, to ok, ale wylacznie wode. Jest szansa, ze woda, jako malo atrakcyjny napoj, spowoduje odrzucenie butli jako takiej.
      Jesli przy okazji dziecko w ogole zrezygnuje z picia mleka, to tez niewielka strata, w tym wieku juz nie musi pic mieszanki ani mleka jako takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka