Dodaj do ulubionych

mleko krowie jakie

17.09.14, 16:07
Wiatm,
proszę o odpowiedź na pytanie jakie mleko krowie kupujecie dla dzieci. Ja kupuje łaciate 3.2%. Z tego co czytam w internecie powinnam kupować 2%. Wiem, że koleżanka z Niemiec podaje dziecku świeże 4% z bardzo krótkim terminem ważności.
Widziałam w sklepie kiedyś krótkoterminowe(7 dni ważności) mleko firmy maluta w foli. Nawet je kupiłam - śmierdziało jak od prosto od krowy - czyli jest mało przetworzone. O dziwo dziecko piło jak zwykle. Niestety jest u mnie trudno dostępne.
Łaciate butelkowe ma nawet 14 dni ważności lub więcej.

Jestem zdziwiona, że podaje się dzieciom chude mleko i już głupieje.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: mleko krowie jakie 17.09.14, 17:22
      Dzieci potrzebują tłuszczów zwierzęcych i powinny dostawać mleko pełnotłuste. Im mniej przetworzone, tym lepiej. UHT ma bardzo mało wartości odżywczych, ostatnio słyszałam, że nawet wapń z niego wyciągają, żeby potem sprzedawać w tabletkach jako suplement diety wink Generalnie mleko UHT to mlekopodobna zupa z martwych bakterii.
      • czarna_kita Re: mleko krowie jakie 17.09.14, 17:38
        Dla dzieci pełnotłuste. Kupuje 3,2% w butelce, pasteryzowane.
        Gdybym miała dostęp kupowałabym prosto od krowy, ale niestety nie mam możliwości.
    • klubgogo Re: mleko krowie jakie 17.09.14, 18:36
      Gdy wprowadzałam mleko krowie było to pełnotłuste kartonowe mleko, pasteryzowane, ale to było kilka lat temu, teraz jest ogromny wybór mleka świeżego, które należy spożyć od 24 h do 3-4 dni (te poddawane procesowi mikrofiltracji i lekkiej pasteryzacji). Kupujemy obecnie mleko świeże z terminem do 4 dni, bo i tak nie jesteśmy w stanie spożyć 1 litra w krótszym czasie.
    • mw144 Re: mleko krowie jakie 18.09.14, 07:48
      Jak już piją to 3,2% lub kupowane na tagu, nieprzetworzone. Widziałaś kiedyś krowę, która daje mleko z 0% tłuszczu?
    • anetchen2306 Re: mleko krowie jakie 18.09.14, 08:47
      Dla dzieci mleko pelnotluste, czyli 3,5% (w De nie mamy 3,2%) lub 4%. Z krotkim terminem przydatnosci do spozycia (lodowkowe).
    • afro.ninja Re: mleko krowie jakie 18.09.14, 10:10
      Lodówkowe mleko. Moim zdaniem bardzo pysznym mlekiem jest swieze 3,2 milko, bez porownania do swiezego łaciatego 3,2, ale niestety trudno dostepne.
      • czeszka8 Re: mleko krowie jakie 18.09.14, 12:08
        od kiedy karmicie dziecko krowim?
        • hela_mela Re: mleko krowie jakie 20.09.14, 09:50
          Od 2 roku i 3 miesięcy. Chociaż wszyscy wokół lecą na modyfikowanym.
          • aguar Re: mleko krowie jakie 21.09.14, 15:02
            Modyfikowane też jest krowie.
        • empirical Re: mleko krowie jakie 20.09.14, 13:18
          Od pierwszych urodzin jedzie na krowiaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka