Dodaj do ulubionych

Non stop chrząka!

23.09.14, 08:26
Mój 4,5 letni synek od jakichś dwóch tygodni ciągle chrząka! Teraz praktycznie przy każdym oddechu. Ma katar od 3. tygodni, ale nie jakiś tragiczny, byłam u lekarki - gardło ponoć ok... Wiele razy miał katar, ale nigdy tak nie chrząkał sad W nocy jest ok. Męczy mnie strasznie to jego chrząkanie, pewnie jego też. Nie wiem na ile rzeczywiście mu coś tam przeszkadza, a na ile po prostu mu to weszło w nawyk. Do tego pewnie nie pomaga fakt że synek ma zdiagnozowane CZR sad
Obserwuj wątek
    • darolisek Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 08:48
      Moja córcia też tak chrząka Jest alergikiem i każdy katar spływa do gardełka i dlatego chrząka bo płynie i drażni po gardełku
      • rilla-m Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 09:25
        Dzięki za odpowiedź - ale Twoja też tak chrząka co oddech? Mój mąż też obstawia alergię, i że ten katar jest alergiczny i pewnie mu spływa i przeszkadza, ale ja się boję że on nabrał takiej "maniery", której trudno się będzie pozbyć, bo jest mały nerwusik smile
        • manala Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 09:31
          Moja córka jak na początku czterolatków (miała tyle co Twój syn) też zapadła na "chrząkawicę". Zaczęło się od jakiegoś katarku a potem przeszło w nawyk.
          Po jakimś czasie samo przeszło ale denerwujące to było niemiłosiernie. ; )
          • manala Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 09:34
            Tu mój stary wątek.

Tekst linka
          • rilla-m Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 09:45
            Dzięki smile a po jakim czasie przeszło? Ja się martwię że np. dzieci w przedszkolu będą się z niego śmiać sad
            no i rzeczywiście jest to potwornie męczące...
            • manala Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 09:53
              Nie pamiętam niestety ile to trwało ale pewnie z miesiąc?
              Mam nadzieję, że szybko przejdzie.
    • frestre Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 10:16
      koleżanki synek chrząkał/pokasływał gdy miał lamblie
      (miał także inne objawy, bóle brzucha, brak apetytu, luźne stolce)
      • anutka8383 Re: Non stop chrząka! 23.09.14, 22:58
        Być może to refluks. Dzieci z refluksem też chrząkają. Mój synek gdy miał 3 lata miał zdiagnozowany refluks. Ciągle chrząkał. Jako niemowlak nigdy nie miał problemu z ulewaniami itp. co mogłoby wskazywać na tę przypadłość.
    • mynia_pynia Re: Non stop chrząka! 24.09.14, 13:31
      Jako 5 latka ciągle chrząkałam - miałam przerośnięty 3 migdał.
      • bominka Re: Non stop chrząka! 24.09.14, 20:21
        Moja corka chrzaka zwlaszcza rano,bo na gardle zalega Jej zielona wtdzielina. Daje jej sinupret 20 kropli na rozrzedzenie i temat sie konczy. Kiedys zalecil mi to nasz pediatra. Corka ma wielkie migdaly.
        Skoro syn ma katar juz dluzszy czas obstawialabym problem na tylnej sciance gardla,przy czym gardlo wcale nie musi byc czerwone.
    • melancho_lia Re: Non stop chrząka! 25.09.14, 07:32
      Mój starszak miał epizod ze chrząkaniem, w badaniach wyszły lamblie. Po przeleczenia chrząkanie przeszło jak ręką odjął.
      • mayflower82 Re: Non stop chrząka! 08.10.14, 20:59
        Mój obecnie 5-latek w wieku 4 miał podobny problem. Krakał jak wrona. Alergolog i laryngolog nie zaszkodzą. U nas testy alergiczne wszystkie ujemne. Laryngolog stwierdził wielkie boczne migdały i przerośnięty trzeci migdał. Dał nam czas do wiosny, jesli mlody bedzie jakos wyjatkowo chorował-tniemy, jesli nie- zostawiamy i czekamy. Chrząkanie jakos minelo, nawet nie wiem kiedy i z jakim lekiem ewentualnie kojarzyc.oprocz tego zrobiłabym wymazy z gardła i nosa, u nas do "pełni szczescia" doszedl jeszcze gronkowiec na migdałach. Poza tym dziecko okaz zdrowia i rozbrykania...
        • mayflower82 Re: Non stop chrząka! 08.10.14, 21:01
          A i jeszcze jedno, moj młodzian czesto dostaje do ssania cholinex junior rano. Na drapanie, suchosc w gardle. Zapytaj młodego czemu chrzaka, czy cos mu w gardle rzeszkadza czy go drapie. Moj mawial ze ma pajęczynke w gardle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka