Dodaj do ulubionych

Przedszkole

26.11.14, 09:30
Witajcie. Mój synek (niecałe 3 lata) od miesiąca chodzi do przedszkola. Pierwszy tydzień chodził chętnie nawet nie miał czasu żeby się ze mną pożegnać tylko odrazu z radością wbiegał na sale. Ale niestety po tygodniu to się zmieniło mały za każdym razem strasznie płacze, już rano nie chce wstawać z łóżka. Na samo słowo przedszkole krzyczy NIE i płacze, nie chce również wychodzić z domu. Wcześniej cięzko było z nim wrócić ze spaceru a teraz nie chce wogóle wyjść. Problemem jest tez moje wyjście. Gdziekolwiek chce wyjść on nie chce mnie wypuścić z domu. Jedyne na co pozwala to jak mu powiem że idę do sklepu i zaraz przyjdę to jest spokój ale i tak jak za długo mnie nie ma to strasznie płacze. Nie wiem co mam robić wcześniej nie było takich problemów zostawał chętnie z babcią kiedy szłam do pracy a teraz nie opuszcza mnie na krok.
Nie chciałabym rezygnować z przedszkola ponieważ mały ma autyzm i tylko w przedszkolu może mieć kształcenie specjalne którego bardzo potrzebuje. Bardzo mało mówi więc nie powie mi dlaczego nie chce tam chodzić. Rozmawiałam z paniami wychowawczyniami i z dyrekcją w przedszkolu nic się nie stało co mogło by go zniechęcić wręcz przeciwnie chętnie chodzi na zajęcia dodatkowe. Tylko ten płacz na samym poczatku no i jeszcze problemem jest to że nic tam nie chce jeść. One mają sposoby żeby go uspokoić i później im nie płacze ale na drugi dzień scenariusz się powtarza. Strasznie mi go szkoda nie wiem jak długo taki płacz może jeszcze potrwać? Jak go mogę przekonać? Czy Wasze dzieci też płakały? Jak długo?
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: Przedszkole 26.11.14, 09:32
      normalna reakcja dziecka. a zwłaszcza dziecka z autyzmem.
      moje dziecko adaptowało się 1,5 roku w przedszkolu. teraz uwielbia placówkę.

cierpliwość, ciepło i będzie gites.
      • kondolyza Re: Przedszkole 26.11.14, 11:26
        Poswiecaj mu duzo czasu sam na sam-zabawy,czytanie,ruch,wygibasy.
        Moja bardzo tego potrzebuje odkad poszla do zlobka. Plakala ze 2-3 tygodnie w pazdzierniku az zaczelam jej obiecywac nagrody za nieplakaniesmile i pomoglo. Naklejki, kolorowanka, malutka zabaweczka,czasem.kinder jajko,czasem pudelko ciastoliny. Pomoglo od razu
        • agucha824 Re: Przedszkole 26.11.14, 19:41
          Staram się mu poświęcać jak najwięcej czasu. Niestety nagrody na niego nie działają. wszystko jest na nie. On nawet spać nie chce iść żeby się ze mną nie rozstawać sad wieczorem robi wszystko byle by nie zasnąć sad. Kładę się koło niego ale to nie pomaga
          • fizmedka Re: Przedszkole 26.11.14, 19:53
            Agnieszko, maluch z autyzmem ma znacznie wieksze problemy z adaptacja niz normalne zdrowe dziecko. To przedszkole jest integracyjne czy specjalne?
            Moze sprobuj porozmawiac z psychologiem przedszkolnym. Jesli mozesz to sprobuj uczestniczyc choc troche w zajeciach w przedszkolu. Panie na poczatku moga troche marudzic, ale sie nie daj zbyc.
            Sprobujcie wypracowac wspolny nowy rytual przed przedszkolny i po przedszkolny. To befzie trudna praca, ale do wykonania. Jesli beda jakies problemy to pisz na priv. Moj szwagier pracuje z autystykami w placowce, specjalizuje sie w tym to moge go wypytac, co jest dopuszczalne w ramach placowki a co nie i jak wypracowac te rytualy. Ale moze panie same Ci podpowiedza co moglabys zrobic. Na pewno nie bedzie ekspresowych wynikow, ale wszystko da sie wspolnie wypracowac z odpowiednia doza cierpliwosci!
            Trzymam za was kciuki!!!
            • agucha824 Re: Przedszkole 26.11.14, 20:50
              To jest przedszkole integracyjne prywatne. Dyrektorka mnie uspakajała że mu to minie że z innymi dziećmi autystycznymi tez tak na początku mieli. Raczej nie moge tam z nim zostawać bo pracuje i staram sie mieć zmiany własnie w tych godzinach kiedy jest w przedszkolu żebym mogła z nim byc później. Próbowałam go dawać krócej do przedszkola ale wtedy był bardzo zmęczony i nie szło przeprowadzic terapii popołudniu teraz jak zostaje dłużej to troszkę tam pośpi to popołudniu mamy dla siebie więcej czasu. Tylko w domu mam problem i rano przed przedszkolem.Panie mówią że on później nie płacze zreszta jak po niego przychodze to też nie płacze. pytałam innych mam czy jak przychodza po swoje dzieci wczesniej to widza czy mój płacze mówiły że nie. Panie mówią że uspakaja się przy czytaniu bajek maja do niego idywidualne podejście potrafią go uspokoić i zainteresować. Jaki rytuał masz na myśli? Co mogła bym robić żeby mu ułatwić?
              • fizmedka Re: Przedszkole 26.11.14, 21:31
                Nie wiem co najbardziej lubi Twoj syn, co robil po sniadaniu zanim poszedl do przedszkola? Zmienilabym sposob wychodzenia do przedszkola i powrotu do domu, tak bybardziej przypominaly czas kiedy nie chodzil do przedszkola... Poszukalabym jakiegos klucza. Skoro bajki go uspokajaja to moze opowiadajcie sobie bajke, albo jesli do tej pory rysowal po sniadaniu to teraz sprobuj znalezc chocby 5 min na rysowanie przed wyjsciem.
                Nie znam Waszych przyzwyczajen wiec trudno mi doradzic konkretnie. Albo sprobuj aby synek sam zrobil sobie swoj rytual, tylko niestety wtedy trzeba wczesniej wstac, tak aby byl czas na to. Moze jakies pyszne sniadanie na cieplo, albo kakao? Podobnie np po przedszkolu sprobujcie np zanim wrocicie do domu pojsc na spacer w ulubione miejsce synka? Nie wiem plac zabaw(nawrt w deszczu jest fajnie) albo poogladac kaczki czy inne ptaki, lub np koparkiwink
                • agucha824 Re: Przedszkole 27.11.14, 11:28
                  Przed przedszkolem nie da rady bo wszystko jest na nie śniadanie zjada choć dziś protestował. Przed przedszkolem mamy tez problem zewstawaniem bo zawsze spał do 9-10 a teraz budze go o 7 i pada o 19 jak go obudze jeszcze wcześniej to bedzie jeszcze bardziej zły i marudny sad a popołudniu padnie. Po przedszkolu on nie chce nigdzie iśc tylko do domu sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka