Dodaj do ulubionych

3 latka i smoczek

08.09.04, 00:02
Witam i pozdrawiam serdecznie. Drogie mamy, czy możecie mi podpowiedzieć jak
oduczyć 3 letnie dziecko korzystania ze smoczka? Moja córka po prostu żyć bez
niego nie może.
Obserwuj wątek
    • fyrka Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 08:59
      przylaczam sie do prosby o rade, moj syn ma trzy lata i bez tego smoczka nie
      wyobraza sobie zycia, probowalismy chowac przed nim, tlumaczyc mu ze jest juz
      duzy ale za kazdym razem konczylo sie wielkim rykiem no i nie moglam nie dac mu
      tego smoczka bo mial taka zalosna minke
      • justa75 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 09:25
        Hi, ja oduczylam moich chlopcow od smoczkow jak mieli okolo 20 mies. Wprawdzie
        w ostatnim okresie uzywali tylko do wieczornego zasypiania ale jednak uzywali.
        Chlopcy zaczeli juz rozumiec pewne rzeczy i rzucilam haslo ze smoczki sie
        zepsuly i dziadzio wziąl do naprawy - przywiezie w sobote. Bylam bardzo
        konsekwentna, nie reagowalam na zalosne minki, jak fyrka pisze, nie zlamalam
        sie mimo ze 2-3 noce upominali sie o nie. Ponosilam, mowilam ze dziadzio
        przywiezie w sobote itp itd. Ale nie dalam!!!! I udalo sie! Kilka dni i
        zapomnieli a teraz tylko jak biore ich na rece, niby lulam, smiejemy sie mowie
        ze jestes malym dzidziusiem...chcesz smoczek? A oni sie smieja ze mna...
        Najwazniejsze to nie zlamac sie tylko konsekwentenie postepowac! Zycze
        powodzenia, justa mama torszke ponad dwuletnich blizniakow.
      • 158r Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 15:27
        Kochane - ja takiego problemu nie mam /moja dzidzia ma roczek i smoczek miał
        może z 5 razy w buzi - nie chce, nawet teraz nie wiem gdzie jest smok/, ale moi
        rodzice mieli taki problem ze mną. Załatwili to tak- smoczek wpadł do
        nocnika ! /co było nie prawdą/.Może miączałam 2 dni - oni konsekwentnie mi
        przypominali o nocniku i jakoś zapomniałam. Choć o dziwo bardzo zapamiętałam
        ten nocnik /jako 3-latka/- był czerwony i białego biednego moniusia.
        Ale liczy się efakt i konsekwencja...
        powodzenia.
        • kramla Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 16:18
          Ja mojej 3 i półlatce (!!!) powiedziałam,że owszem może smoczka dalej cycać
          (musiała go mieć do spania) ale tylko z lekarstwem bo tak powiedziała pani
          dentystka (córa słyszała u p.doktór, że nie powinna już dłużej spać ze
          smoczkiem, bo pokrzywią jej się ząbki).Oczywiście smoka się domagała więc
          posmarowałam tym "lekarstwem" czyli musztardą.I to był ostatni kontakt Marty ze
          smoczkiemwink)).
    • jani28 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 16:47
      Moja też nie może żyć bez smoka, a skoro nie może, to na razie żyje sobie z nim
      i już. Pewnie z niego wyrośnie. Jakoś nie widziałam w szkole dzieci ze smokami.
      • aka10 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 20:47
        Moje mialy po 3 lata,posuniecie drastyczne-wyprawa do Zoo ze wszystkimi
        smoczkami i zostawienie ich malym kotkom (ktore bardziej smoczkow
        potrzebuja,niz 3-lateksmileInnych smoczkow juz tam lezalo kilkaset...Powrot do
        domu,3 meczace noce i konsekwencja.Zero wypraw do sklepow,w ktorych by mozna
        bylo nowe smoczki nabyc.Wiedzialam,ze to jedyny,skuteczny sposob.Udalo
        sie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka