rene.p 08.09.04, 00:02 Witam i pozdrawiam serdecznie. Drogie mamy, czy możecie mi podpowiedzieć jak oduczyć 3 letnie dziecko korzystania ze smoczka? Moja córka po prostu żyć bez niego nie może. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrka Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 08:59 przylaczam sie do prosby o rade, moj syn ma trzy lata i bez tego smoczka nie wyobraza sobie zycia, probowalismy chowac przed nim, tlumaczyc mu ze jest juz duzy ale za kazdym razem konczylo sie wielkim rykiem no i nie moglam nie dac mu tego smoczka bo mial taka zalosna minke Odpowiedz Link Zgłoś
justa75 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 09:25 Hi, ja oduczylam moich chlopcow od smoczkow jak mieli okolo 20 mies. Wprawdzie w ostatnim okresie uzywali tylko do wieczornego zasypiania ale jednak uzywali. Chlopcy zaczeli juz rozumiec pewne rzeczy i rzucilam haslo ze smoczki sie zepsuly i dziadzio wziąl do naprawy - przywiezie w sobote. Bylam bardzo konsekwentna, nie reagowalam na zalosne minki, jak fyrka pisze, nie zlamalam sie mimo ze 2-3 noce upominali sie o nie. Ponosilam, mowilam ze dziadzio przywiezie w sobote itp itd. Ale nie dalam!!!! I udalo sie! Kilka dni i zapomnieli a teraz tylko jak biore ich na rece, niby lulam, smiejemy sie mowie ze jestes malym dzidziusiem...chcesz smoczek? A oni sie smieja ze mna... Najwazniejsze to nie zlamac sie tylko konsekwentenie postepowac! Zycze powodzenia, justa mama torszke ponad dwuletnich blizniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
158r Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 15:27 Kochane - ja takiego problemu nie mam /moja dzidzia ma roczek i smoczek miał może z 5 razy w buzi - nie chce, nawet teraz nie wiem gdzie jest smok/, ale moi rodzice mieli taki problem ze mną. Załatwili to tak- smoczek wpadł do nocnika ! /co było nie prawdą/.Może miączałam 2 dni - oni konsekwentnie mi przypominali o nocniku i jakoś zapomniałam. Choć o dziwo bardzo zapamiętałam ten nocnik /jako 3-latka/- był czerwony i białego biednego moniusia. Ale liczy się efakt i konsekwencja... powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kramla Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 16:18 Ja mojej 3 i półlatce (!!!) powiedziałam,że owszem może smoczka dalej cycać (musiała go mieć do spania) ale tylko z lekarstwem bo tak powiedziała pani dentystka (córa słyszała u p.doktór, że nie powinna już dłużej spać ze smoczkiem, bo pokrzywią jej się ząbki).Oczywiście smoka się domagała więc posmarowałam tym "lekarstwem" czyli musztardą.I to był ostatni kontakt Marty ze smoczkiem)). Odpowiedz Link Zgłoś
jani28 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 16:47 Moja też nie może żyć bez smoka, a skoro nie może, to na razie żyje sobie z nim i już. Pewnie z niego wyrośnie. Jakoś nie widziałam w szkole dzieci ze smokami. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: 3 latka i smoczek 08.09.04, 20:47 Moje mialy po 3 lata,posuniecie drastyczne-wyprawa do Zoo ze wszystkimi smoczkami i zostawienie ich malym kotkom (ktore bardziej smoczkow potrzebuja,niz 3-latekInnych smoczkow juz tam lezalo kilkaset...Powrot do domu,3 meczace noce i konsekwencja.Zero wypraw do sklepow,w ktorych by mozna bylo nowe smoczki nabyc.Wiedzialam,ze to jedyny,skuteczny sposob.Udalo sie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś