Witam, czy ktoraś z Was spotkała się z takimi zmianami skórnymi u dwuletniego dziecka. Pojawiło się to jakiś czas temu i tak raz jest lepiej, raz gorzej. Ostatnimi czasy sytuacja się jakby pogarsza. Czekam na wizytę u dermatologa ale w międzyczasie proszę o rzucenie okiem. Z tego co pamiętam taka zmiana już kiedyś (niecały rok temu) pojawiła się u syna na lewej nodze ale smarowałam to alantanem w kremie i lanoliną i zeszło całkowicie. Teraz zmiany są na obu nogach,tak jakby symetrycznie na podudziach z tyłu. Na lewej ręce (w zgięciu,nie od strony łokcia ale od środka) też jest tego typu zmiana ale jakby delikatniejsza. Charakterystyczne jest to, że rano są bledsze, czasami nawet prawie niewidoczne a w trakcie dnia robią się czerwone. W dotyku przypomina to liszaj, jest suche i szorstkie. Musi też swędzieć, bo synek czasami drapie się po nich.
Czekamy na wyniki panelu alergicznego, bo myślałam, że to coś z jedzenia go uczula. Prowadzę też dzienniczek w którym zapisuję co młody zjadł, jednocześnie odstawiłam jajka, mleko krowie (zostały tylko niektóre przetwory) i ograniczyłam gluten. Póki co nie widzę żadnych zależności, a zmiany są jakby coraz większe
Oglądając podobne zmiany w internecie wystraszyłam się bardzo, że to łuszczyca

Może ktoś z Was coś podobnego widział i będzie mi mógł coś podpowiedzieć.
Prawa noga - images69.fotosik.pl/596/0f640f63a15759a7gen.jpg
Lewa noga - images67.fotosik.pl/597/c072391e8af75a37gen.jpg