Dodaj do ulubionych

Zmiany skórne, prośba o pomoc

09.02.15, 09:58
Witam, czy ktoraś z Was spotkała się z takimi zmianami skórnymi u dwuletniego dziecka. Pojawiło się to jakiś czas temu i tak raz jest lepiej, raz gorzej. Ostatnimi czasy sytuacja się jakby pogarsza. Czekam na wizytę u dermatologa ale w międzyczasie proszę o rzucenie okiem. Z tego co pamiętam taka zmiana już kiedyś (niecały rok temu) pojawiła się u syna na lewej nodze ale smarowałam to alantanem w kremie i lanoliną i zeszło całkowicie. Teraz zmiany są na obu nogach,tak jakby symetrycznie na podudziach z tyłu. Na lewej ręce (w zgięciu,nie od strony łokcia ale od środka) też jest tego typu zmiana ale jakby delikatniejsza. Charakterystyczne jest to, że rano są bledsze, czasami nawet prawie niewidoczne a w trakcie dnia robią się czerwone. W dotyku przypomina to liszaj, jest suche i szorstkie. Musi też swędzieć, bo synek czasami drapie się po nich.
Czekamy na wyniki panelu alergicznego, bo myślałam, że to coś z jedzenia go uczula. Prowadzę też dzienniczek w którym zapisuję co młody zjadł, jednocześnie odstawiłam jajka, mleko krowie (zostały tylko niektóre przetwory) i ograniczyłam gluten. Póki co nie widzę żadnych zależności, a zmiany są jakby coraz większe
Oglądając podobne zmiany w internecie wystraszyłam się bardzo, że to łuszczyca uncertain Może ktoś z Was coś podobnego widział i będzie mi mógł coś podpowiedzieć.
Prawa noga - images69.fotosik.pl/596/0f640f63a15759a7gen.jpg
Lewa noga - images67.fotosik.pl/597/c072391e8af75a37gen.jpg
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 11:04
      Miałam kiedyś podobne, na rękach. Kilka lat nie wiedziałam od czego. Dowiedziałam się dopiero jak kupiłam zmywarkę i przestałam tym samym używać Ludwika, od tamtego czasu już kilka lat spokój. Obstawiam więc, że to zmiana alergiczna, pytanie tylko na co. Może proszek? Płyn do płukania? Płyn do kąpieli?
    • camel_3d spokojnie 09.02.15, 11:08
      po prostu dziecko ma wrazliwa skore. i zima, kiedy jest zbyt suche powietrze w meiszkaniu i do tego za malo wit. D takie ciapy sie moga robic.

zobacz czy dzeiko ma taka linie pod oczyma.

https://www.beobachter.ch/fileadmin/dateien/Bilder_neu_migrierter_Content/12-06-13-neurodermitis.jpg

jezeli tak, to masz juz odpowiedz.

Natluszczaj.

Latem unikaj kremow z UV wogole. Oczyiwscie jezeli dziecko smazy si ena plazy to tak, ale w miesice, na placach zabawa it, kiedy dzeicko jest w ruchu nie musisz ich uzywac.

• justokrotka Re: spokojnie 09.02.15, 11:36
        No właśnie wczoraj wieczorem zglębiając temat AZS poogladałam swoje dziecko i faktycznie takie delikatne fałdy skórne pod oczami ma. Ale raczej reakcji na suche powietrze nie obstawiałam, bo po pierwsze jednego dnia jest już dużo lepiej, drugiego dużo gorzej a po drugie akurat lubujemy się raczej w niskich temperaturach i kaloryfery u nas praktycznie nie są włączane, a i wilgotość powietrza jest dość duża. Dlatego jeśli już to obstawiałam coś z pożywienia, tylko co? uncertain Wiem, że nikt mi tego nie powiem bo nie wie co moje dziecko je ale czekałam na jakieś tropy smile Wczoraj zmiany były dużo gorsze, wysypało też na brzuszku ale właśnie taką bardziej czerwono-żółtawą kaszką. Z innych rzeczy niz zwykle Młody jadł wczoraj parówkę (tak wiem, badziewie ale je strasznie mało mięsa,a parowke czasami zje) i tak teraz upatruję winowajcy w niej. Ale czy to możliwe, że wcześniej jadł te same parówki, praktycznie dzień w dzień i nic się nie działo a teraz nagle się na nie uczulił? Takie szukanie winowajcy (prawdopodobnie) pokarmowego przy dziecku jedzacym bardzo mały repertuar i małe ilości to jakiś koszmar uncertain
        • camel_3d Re: spokojnie 09.02.15, 11:53
          powodow moze byc 1000

moze sie spocil..tak tez reaguje skor na pot czasem. Mlody mial czasem "wysypke" na plecach kiedy sie spocil zbytnio.

moze byc jedzenie... jakas przyprawa..

moze byc proszek.

moze byc suche i zimne powietrze na zwenatrz... choc wtedy to glownei na buzi wysypuje i policzki sa szorstkie.

rada nr jeden. jezeli kapiesz dzeicko codziennie lub dziecko bierze prysznic to przestan. niech kapie sie co 2-3 dzien. male dzieci nie smierdza potem smile a woda bardzo wysusza.

ile ma dzeicko lat?
          • justokrotka Re: spokojnie 09.02.15, 16:46
            Faktycznie Mały był kąpany codziennie, taki codzienny rytuał smile a w takim razie przystopujemy z kąpielami. Te 1000 powodów jest załamujące, liczyłam na mniej smile
    • lifecolor Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 11:55
      A sprawdzałaś w kierunku rumienia guzowatego?
      On czesto występuje na podudziach
      • malutka6 Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 12:42
        moja córka 2 letnia ma ten sam problem zaczęło się rok temu, wizyta u dermatologa nic nie dała, za to pediatra poleciła te zmiany mocno nawilżać dobrymi preparatami z apteki takimi na azs. Regularne nawilżanie skóry pomogło plus rzadsze kąpiele z emolientem. Dodam że stan skóry poprawia się u nas latem.
        • camel_3d Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 13:41
          wlasnie z tego powodu spedzam kazdy urlop zimowy czy jesienny gdzies gdzie jest slonecznie. glownie po to zeby mlody po sloncu pobrykal. nawet go nie kremuje. nigdy bie mial poparzen.
        • aniamala123 Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 15:51
          U nas bardzo podobnie wyglądają plamki, które córeczka i ja mamy w każdą zimę, nasze są jednak dość drobne. Zasadniczo samo z siebie mija w lecie, w zimie możemy jedynie zaleczać. Gdy jest już bardzo źle musimy sięgać po Elocom, Lipoid etc... ale przede wszystkim staramy się te mniejsze łagodzić: kąpiel co 4 dni w emoliencie, na co dzień prysznic też z emolientem, smarowanie całego ciałka balsamem z emolientem, a miejscową maścią super-hiper nawilżającą, którą przepisała dermatolog. Bardzo pomaga w miarę możliwości wietrzenie skóry, a więc ubranka to generalnie wróg takiej , zwłaszcza obcisłe rajstopki. Podstawa to nawilżenie i natłuszczenie - kilka razy dziennie, aż do znudzenia.

Dermatolog wyjaśniała to jako stany zapalne skóry bardzo wrażliwej, która w zimie zostaje wysuszona i pozbawiona słońca jednocześnie.

A mnie na nie pomaga Ziaja nagietkowa - aplikowana kilka razy dziennie grubą warstwą, ale o dziecko bardziej bym zadbała smile .
          • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 16:50
            Dziękuję za wskazówki, jutro mamy wizytę u dermatologa i mam nadzieję, że wyjdzie na jaw co jest na rzeczy. Mimo, że jak na ironię, dzisiaj praktycznie z godziny na godzinę jest lepiej i nie wiem, czy to zasługa smarowania do upadłego Cetaphilem, czy nie ma jakiegoś alergenu w jedzieniu, otoczeniu itp. Do tego stopnia blednie, że nie wiem, czy będzie co jutro pokazywać smile Poprzednim razem nawet jak ta zmiana z lewej nóżki zeszła (zbladła), to mimo to pod bardzo dobrym swiatłem było widoczne takie delikatne wybrzuszenie i krawędzie.
      • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 16:55
        Zerknęłam na rumień guzowaty w googlach i niby wygląda, to troszkę inaczej ale wszystkie te choroby dermatologiczne są tak do siebie podobne, taki rumień, azs, i łuszcyca, to na niektórych zdjęciach wyglądają identycznie uncertain
    • elfirek Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 09.02.15, 22:54
      Witam,ja własnie kończę leczenie dokładnie takich samych zmian na rączkach u mojego 1,5 rocznego synka. Też były to takie znikające plamy. Byłam u dwóch b. dobrych dermatologów i oboje zdiagnozowali, zapalenie łojotokowe, z którego dzieci wyrastają. Powodem jest bardzo sucha i wrażliwa skóra, i wysuszenie zimą. Jednak leki przepisane były zupełnie różne. Jeden dał mi emolienty, sterydy, i jakieś inne cuda b.drogie. Drugi dał maść za 8 zł, robioną na zamówienie, kazał smarować wazeliną, nie emolientami (bo parafina się wchłania do organizmu, a wazelina nie), i na jakiś czas nie korzystać z balsamów nawilżających bo mogą podrażniać. Skorzystaliśmy z rady drugiego i pod dwóch dniach wszystko zeszło. Ograniczyliśmy też kąpiel do dwóch razy w tygodniu. Drugi lekarz dodał, że jest to częste u małych dzieci, i nie jest to związane z alergia i AZS. pozdrawiam
      • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 11:54
        To faktycznie, niby diagnoza ta sama, a leczenie jak różne. A pamiętasz może, ta maść na zamówienie co miała w składzie? Pytam profilaktycznie, bo dzisiaj po południu mamy wizytę u dermatologa i zobaczymy jaka będzie diagnoza i co dostaniemy do smarowania.
        • camel_3d Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 17:12
          napisz co ci powuezial.
        • elfirek Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 19:24
          Przepraszam, że tak późno odpisuję. W składzie mam: olej lniany 10, detromycyna 1, hydrokortyzon 1, wazelina 100 (liczby to są jednostki wagowe). Kazał mi jeszcze nie wprowadzać, żadnej diety eliminacyjnej. Po dwóch tygodniach nie ma śladu. Lekarz nazywa się Tomasz Wasyłyszyn (wiele razy korzystałam z jego rad, i zawsze trafiał), Warszawa. pozdrawiam
    • bifurkacja Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 11:55
      Mój pięcioletni syn ma takie pojawiające się i znikające suche plamki (pierwszy raz pojawiły się jak miał chyba rok). Ostatnio bardzo szybko udało mi się je zlikwidować przy zastosowaniu balsamu DECUBAL Lips & Dry Spots Balm.
    • saszanasza Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 17:42
      Moja córka miała dokładnie takie same.
      Byłam u kilku alergologów i u dwóch dermatologów....
      Nie mam pojęcia co to było, ale okresowo znikało i znów się pojawiało. Aktualnie (córka lat 6) zmiany są, ale mniejsze. Ja je traktuję travokortem doraźnie. Nadal nie wiem, co to za dziadostwo, więc nie pocieszę. Najprawdopodobniej ma podłoże alergiczne, bo córka ma alergię na grzyby i pleśnie.
      Nie kąp dziecka codziennie. Te zmiany nasilają się pod wpływem wody (zwłaszcza ciepłej). Córka się kąpie raz w tygodniu, codziennie się jedynie podmywa. Trzeba toto nawilżać. Po wypróbowaniu setek emolientów zrezygnowałam z tych dzieciowych, "dupoalergicznych" (co jest dziwne przy alergii). Używam dorosłych, są skuteczniejsze.
      • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 20:49
        Odpowiem zbiorczo. Jesteśmy po wizycie:diagnoza - AZS uncertain Zarówno charakter zmian, jak i umiejscowienie na to wskazują. Dostaliśmy Protopic i Cetaphil, oraz emolienty do mycia. Pani doktor była dość przekonująca i jednocześnie sporo nam na temat AZS powiedziała. Gdyby nie "internety", to może to byłyby dla mnie nowości smile Diagnoza z jednoczesną informacją, że jak to przy AZS może podrażniać wszystko i że u 90% dzieci jest to przejściowe. Jak poczytać ultokę od Protopiku to można się załamać ale z drugiej strony może lepiej, że nie steryd? uncertain
        • e-kasia27 Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 21:07
          AZS, czyli stan zapalny skóry jest na ogół przejściowy, ale potem mogą pojawiać się kolejne alergiczne choroby, jeśli nie wyeliminujesz alergenów z diety.

A alergeny najłatwiej jest znaleźć w czasie, gdy reakcje są na skórze, bo to widać.

Więc jeśli chcesz mieć zdrowe dziecko, to nie nastawiaj się na smarowanie i czekanie, że przejdzie, tylko weź się ostro do pracy i ustal na co dziecko jest uczulone.
          • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 21:27
            Na smarowanie się nie nastawiłam wink i jak najbardziej zależy mi na tym, żeby dość do tego, co Młodego uczula. Dlatego póki co maść leźy nieotwarta. Tym bardziej, że albo działa sam Cetaphil, albo jakiś alergen wyeliminowałam, bo jest jakby lepiej. Dzienniczek z menu prowadzę, stan skóry zapisuję. Nie wiem co jeszcze moge zrobić? Ale za wszystkie wskazówki chętnie przyjmę.
            Acha, zrobiłam jakiś czas temu panel atopowy. Nie do końca jeszcze rozpracowałam te wyniki bo mam je od dziś ale wyglada, że za wiele to z ich chyba nie wynika. A czy Ty e-kasiu27 masz dziecko z AZS?
            • justokrotka Re: Zmiany skórne, prośba o pomoc 10.02.15, 21:29
              Wszystkie wskazówki chetnie przyjmę miało być smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka