Dodaj do ulubionych

lęk przed dentystą

11.11.15, 11:09
Mój 5-latek panicznie się leczenia zębów. Do dentysty chodzimy od 2 urodzin, na początku nie chciał nawet otworzyć buzi, potem już było lepiej. Od prawie 1,5 roku próbujemy wyleczyć żeby, udało się założyć dwie plomby, i dalej nic, a jeszcze ma dwa ubytki, do tego złamał mu się ząb. Byłam już u 7 stomatologów, teraz jadę do ósmego, 60 km, na dormicum, choć nie jestem przekonana do tego sposobu sad Ale liczyliśmy z gazem, udało się te dwie plomby, i koniec, gaz juz nie działa, syn ma wiecznie przytkany nos, pewnie dlatego. Czy istnieje jakiś lek na uspokojenie który by trochę wyciszyl dziecko? juz nie mam pomysłów, dentysta mnie straszy ze tylko narkoza sad a na to mnie finansowo nie stać. Aha, syn nie je /nie jadł słodyczy, do picia woda, niestety posiłki w przedszkolu /szkole nie są idealne ale myje po każdym zęby. Ma problem z mineralizacja szkliwa czy jakiś tak. W każdym razie żeby leczyć trzeba a nie wiem jak.
Obserwuj wątek
    • camel_3d no cudow nie ma... 11.11.15, 13:14
      niestety.. zeby trzeba wyleczyc i koniec.
      Niestety dzieci ciezko jest przekonac, gaz to chyba w tym wypadku jedyne rozsadne rozwiazanie..

Narkoza jest tez ok, ale jak sama piszesz droga..no i nie wiadomo jak dzeicko zareaguje. Bywa niebezpieczna.

Jakos nie moge uwierzyc, ze 5 latek nie je wogole slodyczy.. ale zeby psuja sie tez od sokow..szczegolnie jablkowego i pomaranczowego. I wogole od jedzenia. Niestety cukier jest prawie wszedzie...

Coz, pozostaje zaleczyc i zalakowac stale.

• grajfrutt Re: no cudow nie ma... 11.11.15, 17:26
        Próbuje leczyć, długo. Czytałeś? Odesłało juz nas 7 stomatologów.
        I soków nie ma w domu. A słodycze to w wyjątkowo na urodziny itp. A potem myjemy zęby, szczotki mam wszędzie.
        Dziecko się boi i wpada w panikę na dźwięk wiertła. Na fotel siada, buzię otwiera, leczyć juz nie da.
        • tijgertje Re: no cudow nie ma... 01.07.16, 13:14
          Moze za często te zeby myjecie? Nie wolno szorować zębów natychmiast po jedzeniu, trzeba odczekać pol godziny właśnie dlatego, zeby nie uszkodzić szkliwa. Co do dentysty niestety niewiele doradzę. Poszukaj jakiegoś sensownego i idź najpierw choćby kilkanaście razy przyzwyczaić sie do gabinetu, nie od razu dziecku w buzi grzebać. Moj syn ma świetna dentystkę, zawsze szczegółowo młodemu tłumaczy co i czym bedzie robić. Jak wierci, to sie umawia, ze liczy do trzech, przy 3 natychmiast przestaje, czeka, az dziecko jest gotowe na kolejna sesje. Nigdy nic na sile, bo następnym razem bedzie tylko 10 razy gorzej.
      • angazetka Re: no cudow nie ma... 14.11.15, 14:01
        > ale zeby psuja sie
        > tez od sokow..szczegolnie jablkowego i pomaranczowego. I wogole od jedzenia.

Proponujesz nie jeść?
    • klubgogo Re: lęk przed dentystą 11.11.15, 18:32
      Jakbym o mojej córce słuchała rok temu. Odwiedziłyśmy kilka gabinetów, nie pomagało nic - prośba, groźba, nagroda, siła, zagadanie, nic. Jedna lekarka proponowała dormicum, ale widziałam jak dzieci po tym wyglądają - podziękowałam. Sedacja tak, maska chętnie, ale w domu, w gabinecie nie dała się posadzić na fotel. I wreszcie kolejny lekarz polecił hydroxyzynę, która pomogła. Córka poszła do dentysty wyluzowana, uspokojona, pewna siebie.
      • stysia1987 Re: lęk przed dentystą 14.11.15, 21:01
        A Ty lubisz dentystę? Rodzice czesto swoje lęki przenoszą. Wiem na przykladzie mojego meza. Ja kocham dentyste, opowiadam historyjki o zabkach, jak sie ciesza, co robia w buzi itp Moje dziecko malutkie, ale moze takie pozytywne opowiesci pomoga. Plus moze ktores znajome dziecko ma pozytywne wspomnienia z wizyty u dentysty? Warto poszukac
    • mikolajx7 Re: lęk przed dentystą 02.06.16, 21:10
      Proszę Pani,
      Czy słyszała Pani o bajkoterapii? Myślę, że warto odpowiednio przygotować syna do wizyt u dentysty, można to zrobić np. czytając mu książeczki o charakterze terapeutycznym, w których poruszany jest podobny problem. Bajki te mają pomóc rozwiązać problemy dzieci, porządkują trudne emocjonalne sytuacje, a także pomagają zrozumieć przyczyny lęku dziecka.Książeczki takie pisze np. Pani Maria Molicka (tytuł:Bajki terapeutyczne dla dzieci). Wiem, że spotkanie dziecka z dentystą również zostaje omówione w jednej z tych bajek. Myślę,że może to będzie dobry początek... na drodze do pokonania lęku dziecka przed dentystą. Proszę spróbować...
    • wrozbitawojciech Re: lęk przed dentystą 04.06.16, 13:10
      Z narkozą jest różnie. Źle podana to trauma na całe życie. Znam przypadek pacjentki w narkozie, która miała jej za mało, wszystko czuła, opowiedziała rozmowy dentystów. Nie wiedzieli co powiedzieć. Dobry dentysta i dobre znieczulenie to lepszy wybór.
    • emka_uk Re: lęk przed dentystą 10.06.16, 21:52
      Znajdź kogoś kto używa systemu znieczulenia WAND.
      Ja trafiłam na super stomatologa- młody facet ale z jakim podejściem do dzieci.
      Ten system to znieczulenie w zastrzyku ale .....zamiast strzykawki jest coś co wyglądem przypomina długopis,a igiełka jest cienka jak do insuliny. No i dziąsło w miejscu ukłucia znieczulane jest żelem. Samo wtłaczanie znieczulenia zajmuje kilka minut co sprawia, że jest bezbolesne bo tak wolno się to odbywa.
      Nasz lekarz tak moje dziecko zbajerował, taki mu makaron na uszy ponawijał, że głupio się przyznać ale sama uwierzyłam i jeszcze się dziwiłam, że takie techniki teraz mają. Powiedział młodemu, że próchnicę powietrzem będzie usuwał smile a mój się spytał czemu nie wiertłem- bo ja mu bajerować nie chciałam i mu przed wizytą powiedziałam co i jak.
      • grajfrutt Re: lęk przed dentystą 29.06.16, 12:12
        Byłam i u takiego, nie dał sobie zrobić nic, ostatnio nie pozwolił sobie nawet zajrzec do buzi, teraz panicznie boi się dentysty. Robimy z dormicum, inaczej zostaje narkoza. I żałuję że nie zdecydowałam się wcześniej kiedy ubytki były malutkie, przez ponad rok jeżdżenia po gabinetach zęby są w gorszym stanie.
        • camel_3d Re: lęk przed dentystą 29.06.16, 13:24
          raczej pownnas zalowac, ze wogole doprowadziliscie do prochnicy...

• grajfrutt Re: lęk przed dentystą 29.06.16, 22:34
            Tak, przede wszystkim żałuję że ma próchnicę. Ale problemy z zębami u dzieci nie są jedynie od jedzenia słodyczy i zaniedbań rodziców. Ale Ty wiesz lepiej bo Twoje dziecko próchnicy nie ma.
            • camel_3d Re: lęk przed dentystą 30.06.16, 00:20
              jest tez jakies leczenie jonowe czy jakos tak... ale zdaje sie, ze to zalezy od ilosci ubytow.

wiem, prochnica moze sie przytrafic kazdemu.... sam wlaaczylem z nia od 6 roku zycia. Zn wtedy zaczalem bac sie paniczenie dentystki wink

narkoza...ew..ale to zawsze neisie dodatkowe ryzyko.

Tak, mlody nie ma prochnicy..ale kto wie.. babcia ostantnio cole do jadlospisu wprowadzila wink
              • grajfrutt Re: lęk przed dentystą 30.06.16, 12:02
                Narkoza to ostatecznosc, jednak dla leczenia 4 zębów i lakowania szóstek nie chce usypiac dziecka. Póki co syrop działa jak powinien, na fotelu jest masakra, wrzask i miotanie się, ale ząb zaplombowany i syn pamięta tyle ze był u dentysty, ma plombe, dostał nagrodę = byłem dzielny smile juz planuje co weźmie jak pójdziemy na kolejną wizytę. Tego wrzasku i trzymania na sile nie pamięta
                • justaaaaa Re: lęk przed dentystą 01.07.16, 20:57
                  Skąd jesteś? Jeżdżę do stomatologa dziecięcego do Żyrardowa. Nie wiem ja ta Pani to robi ale dzieciaki siadają jej na fotel bez problemu. Mogę podać namiary na priv. Napisze Ci wtedy więcej
    • liisa.valo Re: lęk przed dentystą 01.07.16, 15:44
      Moja przekonała się dopiero po zmianie dentysty. Nie wiem co facet ma w sobie, ale obłaskawił ją totalnie. Na pierwszej wizycie popukał w ząbki, dał jakiś fantom, pozwolił popryskać tym ustrojstwem do płukania ust. Wcześniej w ogóle nie dała się posadzić na fotelu, a tutaj totalna zmiana. Na szczęście zębowo nie ma jakiegoś dramatu, do tej pory był jeden ząbek do leczenia, więc też dentysta nie kojarzy się jej jakoś traumatycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka