Dodaj do ulubionych

odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem

09.01.16, 23:58
Córka w wieku 2,5 lat. 3-4 miesiące temu pożegnaliśmy smoczki (korzystała tylko do zasypiania). W czasach "smoczkowych" miała 1 drzemkę w ciągu dnia (ok 12.00 - 14.00), wieczorem zasypiała ok 20.00 - 20.30. Samodzielnie, bez problemów.
Pożegnanie smoczków odbyło się z dnia na dzień, bez płaczów, bezproblemowo. Konsekwencją był jednak brak drzemek - córka nie potrafiła się wyciszyć bez smoka. Cały dzień wytrzymywała bez drzemek, wieczorem zasypiała tak jak wcześniej.
Ostatnio jednak wyraźnie jest zmęczona i senna - ale nie potrafi zasnąć w ciągu dnia w łóżeczku. Tulenie, czytanie bajek nie pomaga. Udaje jej się usnąć tylko na spacerze (w wózku) lub gdy wracamy samochodem. Pory drzemek są więc zupełnie przypadkowe - jeśli są późno powoduje to, że wieczorem są problemy z zasypianiem i zdarza się, że o 22.00 - 23.00 nadal nie śpi!
Rano wstaje ok 7.00 - 8.00.
Jak przywrócić / nauczyć ponownie córkę wyciszać w ciągu dnia? Widzimy, że nadal tego potrzebuje ale jednocześnie zależy nam na sensownych porach wieczornego usypiania.
Obserwuj wątek
    • kasiap0585 Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 01:56
      Może jakaś maskotka do przytulania/spania? Moja córka zasypiała zawsze ze swoją małą poduszką, maskotką i dwoma smoczkami (jeden w buziolu, drugi trzymała w ręce). Gdy pożegnaliśmy smoki to nie została z pustymi rękami. Ale powiem Ci, że i tak kilka dni nie spała w dzień, już myślałam, że to koniec drzemek, ale wróciła do spania po południu. Odsmoczkowana w wieku 2l 3m.
      • mendoza_mia Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 07:58
        Ma swoją ulubioną podusie i mały kocyk, z którymi zawsze zasypia. Niestety, nie pomagają. Trzyma je, przytula się do nich ale po chwili wstaje i mówi, że już się wyspala. Czasem nawet nie chce polezec w łóżeczku. Wówczas od południa jest marudzenie bo jest zmęczona.

• panizalewska Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 08:52
          Może już rezygnuje z drzemki? Moja mniej więcej w tym wieku za Chiny nie dała się uśpić. Zasypiała tylko w samochodzie już wtedy. Była parę miesięcy zmęczona, potem zasypiała w samochodzie już tylko na baaardzo długich trasach. Teraz nawet w przedszkolu rzadko zasypia. Może taki typ. Też się ciężko wycisza, nie walczymy. Bez drzemki w dzień uskuteczniamy wieczorne czytanie, spacery. Da się żyć, szybko mija wink
          • mendoza_mia Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 09:18
            Taka była moja pierwsza myśl. Ze powoli odchodzimy od drzemek. Tylko bez drzemki córka jest już po południu padnięta. Jak uda jej się zdrzemnac potrafi przespać i 3 godziny więc chyba wciąż potrzebuje? Wybudzanie wcześniej kończy się histerycznym płaczem i muszę się nieźle nagimnastykowac aby ją uspokoić i wyciszyć. Sama nie wiem...
            • ela.dzi Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 10:13
              Mam identycznie, ale na razie nic nie zmieniamy, bo syn w żłobku ładnie śpi. U nas usypanie trwa nawet godzinę, ale dziecko w końcu pada czyli chyba jeszcze potrzebuje spania w ciągu dnia. A ostatnio jak został z babcią, to babcia usypiała go w wózku w domu.
            • babybump Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 19:27
              Jaki macie rytuał przed drzemką i co dziecko robi na godzinę przed rozpoczęciem rytuału?
              Drzemka zaczynająca się o 12 u 2.5 latka, który budzi się o 8 jest za wcześnie.
              • mendoza_mia Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 21:35
                Od dawna godziny wieczorne wyglądają podobnie. Ok19tej kolacja, później staramy się aby miała spokojniejsze zajęcia np czytanie ksiazeczek. Nie zawsze to się udaje przez czas przed kąpielą bo corka z tych bardzo aktywnych dzieci, które długo na miejscu nie posiedza. Później porządkowanie wspólne pokoju, przygotowanie do kąpieli, kąpiel, pizamka i do łóżka z podusia, kocykiem i wybrana maskotka. Od dawna córka zasypiala sama, ostatnio prosi czasem aby ją lub mąż z nią zostal.
                W czasach "smoczkowych" córka zasypiala na drzemke ok 12.00, najpóźniej 13tej, godzina pobudki bez zmian.
                Teraz też staram się nie kłaść ja na drzemke po 15tej bo potrafi później nie spać do 23.00.
    • baba_za_kolkiem Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 19:54
      Przyłączam się do pytania co robić z takim pacjentem, tylko że u nas to juz nie ma zwiazku ze smoczkiem bo pożegnaliśmy dzien przed drugimi urodzinami (obecnie 2 l i 3 mce). Wczoraj maly godzine nie zasnal po czym wzięłam go w koncu do salonu i podgrzewalam zupe. A ten siedzi siedzi milczący po czym bach doslownie zasnął tam gdzie siedzial na kanapie. Spal z godzine z hakiem. Czy to sie zbliza koniec spania w poludnie? Przeraża mnie to smile potrzebuje tych drzemeksmile ja smile
    • tlenek.molibdenu Re: odsmoczkowanie i problem z drzemkami / snem 10.01.16, 20:50
      U nas podobnie, córka w tym samym wieku. Jeśli odmawia drzemki, proszę by zajęła się czymś spokojnym, to też regeneruje. Potem pilnuję, żeby nie zasnęła po 15, bo po późnej drzemce jest bardzo kiepsko. Na koniec kładę po 18 czyli ok. 2 godziny przed normalną porą zaśnięcia, wtedy córka nadrabia brakującą drzemkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka