Dodaj do ulubionych

Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy?

27.09.04, 15:04
Dziś rano "opadły mi ręce". Gaba przyszła do nas do łóżka lodowata,
oczywiście po to żeby się nagrzać. Ma dwa lata i dziewięć miesięcy i potrafi
większość nocy przespać rozkryta; wychłodzi się przy tym strasznie, jej to
nie przeszkadza, najwyżej rano wyląduje w łóżku u rodziców.
Może i do tej pory mi to tak nie przeszkadzało, ale od początku września
poszła do przedszkola, od dwóch tygodni więcej jest w domu niż w przedszkolu,
jest już po 10 dniowej kuracji antybiotykowej, dziś mamy iść do lekarza na
wizytę kontrolną, już wszystko było we względnym porządu, a dziś rano znowu
katar.
Napiszcie jak to było lub jest z waszymi dziećmi. Muszę postarać się jakoś
nad tym zapanować.
Dodam, że rozmawiałam już często z córcią o przykrywaniu się, ale nie wiem
czy jej się nie chce, czy po prostu jeszcze nie potrafi.

"mama Ula"
Obserwuj wątek
    • slowiczek2 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 15:26
      Witam !!!
      Moja córcia też Gaba (roczek) nie przespała ani jednej nocy przykryta. Chyba,
      że jako niemowlak.
      Wierci się i kręci po całym łóżeczku, więc nie ma mowy, żeby była przykryta
      choć przez część nocy. Kiedy zasypia przykrywam ją a ona i tak po chwili
      rozkopana.
      Oczywiście zdarzało się że zmarznięta wstawała...
      Rozmawiałam na ten temat z naszym lekarzem i stwierdził, że nie mam co się
      przejmować, że dziecko w ten sposób szybciej się zahartuje. Kazał na noc
      zakładać skarpetki.
      Teraz jak się chłodniej zrobiło dodatkowo na piżamkę zakładam cienki sweterek.
      Kołderka oczywiście dalej w kącie.
      Mała nie choruje i jest trochę cieplejsza....
      Może też spróbuj ubierać ją cieplej na noc.
      Pozdrawiam
      Kaśka

• rosemary4 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 15:56
      Ubieram ...
      • madeyowa Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 16:04
        Nie mam pojęcia kiedy dziecko dorośnie do tego, żeby się samo przykryć w nocy.
        Mój syn, mimo, że ma już 4 lata też w nocy się odkrywa i gdyby nie to, że
        wstaję po kilka razy w nocy, żeby go przykryć to by przespał tak całą noc. A
        dodam, że w domu jest w tej chwili dosyć chłodno i łatwo o przeziębienie. Tak
        samo jest z moją 16 miesięczną córką. Tylko tu mam mniejszy problem, bo śpię z
        nią w jednym łóżku pod jedną kołdrą, więc wiem kiedy się odkrywa.
    • aniask_mama Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 16:08
      Mój 4-latek niczym koń wierzga w nocy i sam się odkopuje. Ubieram go więc
      grubiej.
    • katarka Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 16:33
      A nasz problem skonczyl sie wraz z zakupieniem koldry 140 x 200. Z takiej to
      juz jest trudno sie wykopac, nawet jak sie odwroci na bok wte i wewte po kilka
      razy.
    • mika_p Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 16:35
      Moje Młode, lat 6, ciągle nad ranem jest zimne, bo odkryte. Piżama, skarpetki,
      koszulka pod piżamą - byle do wiosny. A sezon grzewczy się rozpoczął.
    • dominikams Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 18:06
      Zosia tez straszliwie się rozkopuje, też ostatnio choruje, bo przedszkole się
      zaczęło...
      Kupiłam większą kołdrę, trochę pomaga, ale ona czasem ląduje głową tam,gdzie
      powinny być nogi, więc jak ma nie być rozkopana. Poważnie rozważam zakup lub
      uszycie śpiworka do spania (tylko bez ocieplanych ramion, bo by jej było za
      gorąco). Kiedyś spała w śpiworku, było ok. Młodsza cóka w śpiworku obowiązkowo.
    • mamaluna Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 21:52
      swoje dzieci ubieram na noc grubiej, tzn tak, zebym nie musiala korzystac z
      koldry, spod ktorej i tak sie wykopuja, a wiec na nogi skarpetki, dodatkowe
      spodnie z polaru i na gore dodatkowa bluzke od pizamki. Niestety, wszystkie
      inne sposoby zawiodly, a choruja duzo, wiec niech chociaz w nocy nie marzna. Te
      dodatkowe rzeczy maja zawsze luzniejsze, zeby nie czuly sie skrepowane. Ja mam
      spokojny sen, a dzieci nie marzna. Wstawanie w nocy co godzine, zeby je
      przykrywac nie wchodzi w gre - musze sie wyspac, bo wczesnie wstaje do pracy.
      Ale od niedawna starsza corka (6 lat i 3 miesiace), zaczela sie w nocy
      przykrywac koldra. To mnie bardzo cieszy, jesli tak dalej pojdzie, bedzie mogla
      spac tylko w samej pizamce.
      Dlaczego ubieram je dodatkowo? Dlatego, ze sama spie tylko w pizamie zakryta po
      szyje koldra. Skoro mi jest w nocy za zimno w samej pizamie, to zakladam, ze
      dzieciom rowniez. Niestety przekonalam sie wczesniej wiele razy, ze nawet
      zmarzniete i skulone, nie obudzily sie.
      • mamaluna Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 27.09.04, 21:54
        aha, w sezonie grzewczym wole skrecic grzejniki i ubrac je grubiej, bo lepiej
        sie spi w chlodniejszym pomieszczeniu.
    • adria1977 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 01:06
      Spiworek u nas okazal sie strasznym niewypalem. Szylismy go na zamowienie,
      zachwyceni genialnym pomyslem wink. Niestety Mala wpada w rozpacz, jak tylko go
      widzi, wyglada to tak, jakby sie go bala i oczywiscie za nic nie da sie w niego
      wcisnac. Dodam, ze spiworek jest naprawde slodki i nie mam pojecia, czemu
      wzbudza strach u coreczki. Pozdrawiam smile.
    • mamadwojga Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 08:07
      Moja prawie sześciolatka śpi przykryta smile
      A małego ubieram po prostu w ciepłe śpioszki - zakryte stopy, długi rękaw i się
      nie martwię przykrywaniem.
    • makowapanienka2 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 08:57
      No cóż chyba cię nie pociesze moja córcia ma 6 i pół roku i nadal si rozkopuje.
      Myśle o kupnie polarowj piżamki.
      Pozdrawiam Asia
      • malizna74 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 09:06
        A moja Madzia ma 2,5 roku i czasem udaje jej się samej przykryć, a czasem woła
        jak jest odkryta, także jest nadzieja smile
        • katse Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 09:42
          czternastomiesieczna DOminika nie nawidzi kolderek, a jeszcze bardziej nie
          nawidzi pizamek , pajacykow ze stopkami, paluszki maja byc na wierzchu i juz.
          jak naloze skarpety to sciaga.
          kolderke zrzuca.
          kupilam pizamke z polarku - luzniutka, pod spod jak czuje w domu chlod zakladam
          jeszcze body jakies.

choc od dwoch nocy widze ze nie odkrywa sie spod takiegi milusiego, duzego
          dosc, grubego kocyka. no ale zimo sie zrobilo wiec moze dlatego

Kasia
    • marzek2 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 10:32
      MY mamy dwie panny, obie już od jesieni dostają śpiworki do spania, kupione za
      grosze w komisie, ale b. ładne. Jakoś się nie buntują - to jedyny sposób żeby
      się nie odkrywały (gdyby nie to, też pewnie musiałabym ubierać warstwami). Ale
      wiem, że śpiworki nie u każdego dziecka się sprawdzają, młodsza miała okres,
      kiedy nienawidziła śpiworka, zawijała się w niego nie nie mogła ruszyć w nocy sad(
      • alex05012000 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 11:13
        Ola ma 4 lata i niedługo 9 miesiecy i sama sie nie przykrywa, ze śpiwora też
        potrafi sie wyjąć, suwak rozsuwa bo jej gorąco, a potem marznie, efekt jest
        taki, że wstaję w nocy 2-3 razy bo woła: mama, przykryj mnie... spi ubrana na
        cebulkę, w skarpetkach .... tyle z mego doświadczenia - maria mama oli
    • rosemary4 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 12:18
      To widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Dziekuję za Wasze opinie.
      Wczoraj bylismy u laryngologa i Misia ma jeszcze dwa tygodnie siedzieć w domku.
      Tylko łatwo jest to powiedzieć pracującym rodzicom, którzy już przez prawie dwa
      tygodnie "stają na głowie", żeby zapewnić Małej opiekę. Na szczęście ciocia
      jeszcze w tym tygodniu nie idzie na uczelnię, a nastepny tydzień zobaczymy
      jeszcze.
      Wracając do rozkrywania się w nocy. Wczoraj kupiłam Gabie polarową piżamkę,
      taką niezbyt grubą. Pod nią będą body i rajstopki(skarpetki ściąga). Dostała od
      babci większą kołderkę w misie (110/140). Przeprowadzamy też pogadanki
      wieczorem i uzbrajamy się w cierpliwość.
      Pozdrawiam mamy i życzę wytrwałości na polu katarków, zimnych gołych nóżek i
      choruących przedszkolaków.
      "mama Ula" - tak mówi do mnie moja córcia
      • barbaram1 Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 14:43
        Tez mam ten problem. Aby go rozwiązać zakupilismy:
        1. kołderkę na suwak - wychodziła spod niej (90 zł)
        2. śpiworek - budzenie się z płaczem po kilka razy w nocy (120zł)
        3. Szelki do przytrzymywania kołderki z Chicco - też nie zdały egzaminu (40zł)

Reasumując 250 zł wydanych niepotrzebnie pieniędzy. A mała ciagle się odkrywa.
        osobiscie uwazam, że polarowe pizamki i rajtuzki do spania tylko pogarszają
        sytuację. Sądzę, że dziecko się odkrywa, bo jest mu za gorąco. Gdy w domu robi
        się zimno zabieram córcię do mojego łóżka, albo niestety wstaję po kilka razy w
        nocy i przykrywam.
        • mama_kasi Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 15:45
          Hej
          Czy możecie napisać gdzie można kupić ciepłą polarkową piżamkę? Jestem z
          Warszawy.

Pozdrawiam Pyza
        • mamaluna Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 18:37
          barbaram1 napisała:
          > osobiscie uwazam, że polarowe pizamki i rajtuzki do spania tylko pogarszają
          > sytuację. Sądzę, że dziecko się odkrywa, bo jest mu za gorąco.

ale ja juz wtedy nie przykrywam koldra wink a jest im cieplo
    • jola_ep Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 19:38
      Starszą córkę przykrywałam dwoma kocykami - jednym do kolan, a drugim same
      nóżki. Zwykle jak się rozkopała, to ten pierwszy zostawał.
      Olśnienie przeżyłam, jak wyjechaliśmy na ferie. Córka miała wtedy prawie 7 lat,
      synek 2,5. W sypiali było 16 stopni - w porywach 17. W dodatku krążyły
      przeciągi od nieszczelnych okien. Początkowo byłam przerażona, jak będę spała z
      moimi rozkopaczami - a ku memu zdumieniu grzecznie przespały do rana przykryte
      po szyję wink Więc 2,5 letnie dziecko w zasadzie może się nie tyle przykrywać, co
      nie rozkopywać.

Teraz staram się, aby na noc był uchylony lufcik. Kaloryfery są przykręcone. Ja
      śpię pod wełnianą kołdrą, a rano nakładam 2 szlafroki wink Dzieciaki śpią w
      cieniutkich koszulkach bez rękawków pod zwykłą, niebyt grubą kołderką. Jak jest
      tylko trochę cieplej - rozkopują się. Młodszy wtedy czasem w stanie
      zlodowaciałym przylatuje do mnie się pogrzać. Ale nie wpływa to na
      częstotliwość chorób smile

Pozdrawiam
      Jola
      • verdana Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 20:46
        Pogadanki i tłumaczenie dziecku nic nie dadzą - ono nie jest w nocy na tyle
        przytomne, żeby się przykryć. W moim przypadku przykrywać zaczęła się jedna
        nastolatka, a syn do chwili wyprowadzki z domu (19 lat) spał rozkopany i tyle.
        O ile jest zimno, żeczywiście ciełe piżamki są dobre. O ile nie - ja po prostu
        zapomniałabym o sprawie. Mój najmłodszy nigdy jeszcze nie przespał nocy pod
        kołdrą (10 lat), a śpi nawet w zimie przy uchylonym oknie. Faktycznie, jest
        lodowaty, ale rzadko choruje.
    • dor_koby Re: Kiedy przykryje się sama kołderką w nocy? 28.09.04, 21:27
      A u nas śpiworki sprawdzają się rewelacyjnie. Jeden i drugi przesypiają w nich
      całą noc, cieplutcy aż miło (2,3 lata i 4,3 lata). Pozdrawiam, Dorota
    • monika_oli syn mojej koleżanki 29.09.04, 12:09
      Sześcioletni syn mojej koleżanki budzi ją w nocy żeby go przykryła, bo zmarzł.

Moja córeczka ma 1 rok 4 m-ce i 17 dni - ciekawe ile jeszcze czeka mnie
      zarwanych nocywink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka