Dodaj do ulubionych

Odpielichowanie

26.05.16, 23:25
Młody w lipcu kończy 2 lata. Pomału robi sie ciepło, pomyśleliśmy ze może warto to wykorzystać do odpielucjowania młodego. Problem tkwi w tym , ze młody nie mówi (gada po swojemu, kilka słów ) i nie wiemy jak ma nam komunikować potrzebę? Od czego zacząć? Z góry dzięki za rady
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Odpielichowanie 26.05.16, 23:48
      Polecam metodę 3-dniową. Mogę Ci przesłać pdf jak chcesz (jest po angielsku). Dziecko nie musi mówić.
      My zaczynamy w przyszłym tygodniu smile
      • jusiakr Re: Odpielichowanie 27.05.16, 00:13
        Baby bump, a moge tez prosic o podeslanie? Jusiakr@gmail.com
        • babybump Re: Odpielichowanie 27.05.16, 01:33
          jusiakr napisała:

> Baby bump, a moge tez prosic o podeslanie? Jusiakr@gmail.com
          >

Poszło!
      • kusi-kowa Re: Odpielichowanie 27.05.16, 08:27
        Poproszę smile ezawadzka91@gmail.com
      • dankaps Re: Odpielichowanie 27.05.16, 08:36
        Czy również mogę prosić o maila? danutapikul@tlen.pl
      • agi2507 Re: Odpielichowanie 27.05.16, 08:57
        czy ja też mogłabym prosić ? smile agnieszka.kowalska1@gmail.com.
        Z góry dziękuje
      • neko1982 Re: Odpielichowanie 27.05.16, 19:52
        To moze i ja poproszę: dorotaoz@yahoo.com
      • reirei Re: Odpielichowanie 28.05.16, 13:13
        Mogę też prosić o pdf? mamarta@wp.pl Dzięki wielkie z góry!
      • nikusz Re: Odpielichowanie 08.06.16, 14:31
        ja tez poprosze, na nikusz@gazeta.pl
    • kjut Re: Odpielichowanie 27.05.16, 09:15
      W razie gdyby ktos jednak nie wierzyl w to, ze istnieje jedna zlota metoda na kazde dziecko, to ja polecam tekst mataji big_grin
      mataja.pl/2015/03/jak-odpieluchowac-dziecko-podstawowe-metody-i-wskazowki/

A od siebie powiem tak: ja odpieluchowalam dziecko dwa razy. Raz przed pojawieniem sie brata, drugi raz po jego urodzeniu tongue_out Za kazdym razem zaczynalismy od wysadzania malucha. Czyli rytualnie przed/po spaniu, przed/po spacerze plus w odpowiednich odstepach (mniej-wiecej co 1.5 godziny). Ale bez spiny, jak bardzo nie chcial to nie. I caly czas przy tej okazji tlumaczylismy,ze duze dzieci nie nosza pieluch tylko robia siusiu i kupe do kibelka (nigdy nie mielismy nocnika, od razu nakladke). I pytalam co jakis czas czy chce zdjac pieluche. Nawet na te okazje zakupilam super majtki "calkiem jak taty" z potworkami. I gdy mowil, ze owszem majtki, to tlumaczylam, ze musi pamietac o robieniu na kibelek, bo inaczej nasiusia potworkowi na glowe, a tego nie chcemy wink Gdy widzialam przez dwa dni brak postepow albo gdy dziecie sie mocno pieluchy domagalo i odmawialo siadania na toalete, to wracalismy do pieluch. Az pewnego razu po prostu widac bylo, ze zalapal. Zawsze pierwsze 2-3 dni pilnowalam i przypominalam, a potem przestawalam przypominac (oprocz znow przed spaniem i przed spacerem - o tym przypominam wciaz) i wpadki byly coraz rzadsze i rzadsze smile Oczywiscie za kazdym razem jest brawo i cieszenie sie (az do dzwonienia z radoscia do taty tongue_out).

Co do niemowienia - nasz starszak komunikowal kupe duzo przed tym jak sie odpieluchowal i duzo przed tym jak zaczal mowic. Przychodzil i lapal za spodnie w okolicach krocza smile Jesli Twoj syn jest gotowy to znajdzie sposob na komunikacje. Podejrzewam, ze jakos potrafi pokazac, ze jest np. glodny?
      • babybump Re: Odpielichowanie 27.05.16, 19:47
        A dla tych co znaja angielski, polecam tez grupe na FB
        Potty training support

Pdfy wysle wieczorem.
        • babybump Re: Odpielichowanie 27.05.16, 19:49
          I swietna ksiazka Oh Crap Potty Traning ( albo juz jest wydana polska wersja, albo wkrotce bedzie) i strone ksiazki na FB ( autorka Jamie Glowacki).
      • kusi-kowa Re: Odpielichowanie 27.05.16, 22:27
        Jedynie pokazuje, np.jak widzi jabłko czy butelkę ze chce i tyle. Pełna Pielucha mu niestety nie przeszkadza, nawet jak jest kupa ucieka byle tylko mu jej nie zmieniać
        • kjut Re: Odpielichowanie 27.05.16, 23:24
          Moze jeszcze po prostu nie gotowy? Jeszcze 2 lat nie ma nawet...
          • amiralka Re: Odpielichowanie 28.05.16, 10:15
            Moj synek tez uciekal, na nocnik nie chcial nigdy usiasc nawet w ubraniu. Nagle skonczyl 2 lata i sam poprosil o nocnik. Po miesiacu kazda kupke robi na nocnik. Przy tym najpierw bylo duzo ksiazeczek.Tak wiec bez stresu, czekaj na jego sygnaly, proponuj ale bez spiny.
        • babybump Re: Odpielichowanie 27.05.16, 23:31
          Jak będzie bez pieluchy, to będzie mu przeszkadzało. Teraz jak sika to nawet tego nie czuje, bo siku wsiąka w pieluchę jednorazową i nawet mokro nie ma. A jak będzie nago, albo w majtkach, to poczuje.
          A jak zacznie sikać, to powiesz kilka razy 'siusiu', czy cokolwiek, i zaraz załapie.
          • kjut Re: Odpielichowanie 28.05.16, 10:35
            Byc moze, dlatego warto sprobowac. Ale tez niekoniecznie. Jak moj syn byl niegotowy to nic mu nie przeszkadzalo. Mogl chodzic obsrany i zasikany, ale zabawa byla wazniejsza.
    • reirei Re: Odpielichowanie 01.06.16, 17:40
      Dziewczyny, dostalyscie od babybump pdf z metodą odpieluchowania? Mogłaby mi któraś z was przesłać na mamarta@wp.pl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka