30.09.16, 18:46
Hej ho! Czy macie jakieś patenty na siad "W" u 2-latka? Dziecię me automatycznie siada ZAWSZE w ten sposób i czasem co minutę mu przypominam. To męczące i nieskuteczne. A kolana i stopy się wykrzywiają sad Czy są jakieś domowe sposoby, żeby na stałe dziecku przeszkodzić tak siadać? Czy tylko np buty ortopedyczne po domu, żeby się jakoś super niewygodnie siedziało w ten sposób? tongue_out
Obserwuj wątek
    • haus.frau Re: Siad "W" 30.09.16, 19:36
      Ja na to nie mam patentu (chetnie poznam), swojej corce po prostu przypominam i tak jam piszesz, nir jest to skuteczne, bo siad ciagle powraca.
      Nasza rehabilitantka twierdzi, ze corka siada w ten sposob, bo ma slabe miesnie tulowia i w ten sposob szuka sobie dodatkowej stabilizacji. Z tego wnioskuje, ze dopoki miesnie sie nie wzmocnia, niewiele sie zmieni w tym wzgledzie.
    • tola2014 Re: Siad "W" 30.09.16, 19:57
      My nauczyliśmy w formie zabawy siadać po turecku. sami też staraliśmy się w ten sposób siadać. Po jakimś czasie, córka sama nam zaczęła zwracać uwagę, żeby nie siadać na nóżkach tylko tak jak ona, i demonstrowala.
      Nie ukrywam, trochę jednak to trwało. głównie mąż walkowal temat smile
      Teraz się szczyci, że dzięki niemu będzie miała proste nogi. Na szczęście po mnie długie wink
      • kondolyza Re: Siad "W" 30.09.16, 20:03
        dobra rehabilitacja skoryguje i oduczy. zadne domowe triki tylko profesjonalna rehabilitacja
    • babybump Re: Siad "W" 30.09.16, 22:30
      A po co korygować?
      themovementteam.com.au/care-1/2016/5/16/w-sitting-dont-stress-read-this

www.today.com/parents/why-w-sitting-really-not-so-bad-kids-after-all-t69806
    • rulsanka Re: Siad "W" 30.09.16, 22:59
      Do 3 lat ma prawo tak siadać. To po prostu wygodny sposób siadania dla dziecka spędzającego dużo czasu w parterze. Warto poprawiać na siad po turecku, ale bez stresu.
      Co do butów, to akurat obecność butów bardzo pogarsza jakość siadu. Mając buty, dziecko siada w bardzo pogłębionym W i dłużej w nim pozostaje (bo trudniej się zmienia pozycję mając buty)
      • mja-15 Re: Siad "W" 03.10.16, 09:05
        Nie zgadzam się. Syn siostry całe dzieciństwo tak siadał. Wiecznie upominany, ciągle wracał do pozycji wyjściowej. Prawdą jest, że z reguły jest to konsekwencja słabszych mięśni górnej części ciała i szukanie dodatkowej stabilizacji. Niemniej w efekcie siadania "W", a dziś ma 5 lat, i krzywe nogi, i kolana złączone razem, a między kostkami można włożyć przynajmniej piłkę do siatki, jak nie koszykówki. Ciągłe ćwiczenia i rehabilitacja na razie niewiele pomagają, więc nie wiem, czy można tak sobie wrzucać - bez stresu w każdym przypadku.
        • rulsanka Re: Siad "W" 03.10.16, 09:15
          To opinia bardzo dobrego ortopedy, który właśnie w ten sposób wypowiedział się co do moich obaw, gdy syn siadał w W mając 2 lata. Do 3 lat to całkowicie normalne. Ważne, by dziecko siadało również w inny sposób, nie tylko w W. Do 3 lat pozwalałam synowi tak siadać, poprawiałam jak mi się przypomniało, ale bez przesadnego nacisku. Później syn sam z siebie siadał tak rzadziej, prawie wcale, a ja poprawiałam w miarę możliwości.
          Syn teraz ma 8 lat, czasami zdarza mu się usiąść w W, choć oczywiście to tępię. Tak czy inaczej pod kątem ortopedycznym jest idealny. Ma piękne, proste nogi, prosty kręgosłup.
          Prawdopodobnie dziecko twojej siostry miało jakiś problem ortopedyczny lub zdrowotny (krzywica?) nie wychwycony w porę. A siadanie w W było jednym z objawów, a nie przyczyną.
          • deep_core_blue Re: Siad "W" 03.10.16, 10:51
            No to mojemu już kolana idą widocznie do środka, a kostki się wyginają. WIęc tego
            • rulsanka Re: Siad "W" 03.10.16, 11:27
              "Między drugim a trzecim rokiem życia ustawienie nóg się zmienia – tworzą zazwyczaj kształt litery „X”." źródło: ebobas.pl/artykuly/czytaj/365/zdrowie/sprawdzamy-ustawienie-malych-nog

Trzeba iść do dobrego ortopedy, żeby to ocenił. Z Warszawy mogę polecić mojego, sprawdzonego. Sprawdzony, ponieważ jak syn miał 2-3 lata i "płaskostopie" zdiagnozowane przez innych lekarzy, tamten lekarz powiedział, że przy jego budowie ciała płaskostopie zniknie w wieku lat 6, bez żadnych specjalnych starań. I tak się stało.
              • madamwz Re: Siad "W" 03.10.16, 22:35
                Ooo ja poproszę o namiary jeśli można.
                • rulsanka Re: Siad "W" 03.10.16, 22:56
                  dr Okłot, ma swoją stronę internetową
                  • madamwz Re: Siad "W" 13.10.16, 20:57
                    Dzięki
    • kanaanka Re: Siad "W" 03.10.16, 20:40
      Hej, tak dla pocieszenia może: ja całe życie siadałam, i dalej siadam, w ten sposób, po turecku nie umiem, jest mi niewygodnie, ale nogi mam proste i nigdy nie były krzywe. Nigdy mi nikt z lekarzy (w tym ortopedów, jestem pod opieką z powodu kontuzji sportowych) nie zwrócił uwagi, żeby coś było nie tak. Moja córeczka też czasami siada w ten sposób (rok i 4 miesiące), ale też bez problemu i dość często siada po turecku, jest jej widocznie tak wygodnie i lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka