Dodaj do ulubionych

Nic tylko mleko

16.12.16, 20:40
Witam
Juz mam tego dosyć. Nie wiemy co mamy robic. Przerasta nas to . Moja prawie 2 letnia córka nic nie chce jeść oprócz mleka i na dodatek mm. Był okres ze jadła co nie co ale szału nie było. Nie wiemy jsk ja zachęcić . Usiadzie popatrzy i tyle. Wola mniam mniam ale jak dostanie to nawet do buzi nie weźmie.
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Nic tylko mleko 16.12.16, 23:39
      Co na to lekarz? Alergii nie ma? Niczego absolutnie nie probuje? Jak sie rozwija?
      • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 17.12.16, 09:04
        Lekarz próbować próbować. Rozwija sie dobrze.Rosnie w swoim tempie .oststnio miała badania krwi i wyszły dobrze
        • baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 17.12.16, 23:03
          Oczywiscie ze wyjda dobre, przeciez pije mm zakladam ze idpowiednie dla wieku.
          A jak z sensoryka? Czy lubi badz nie lubi, toleruje badz nie toleruje pewnych jonsystencji, zapachow? Ma odruch wymiotny podczas jedzenia czegos innego niz mm? A co sie dzieje kiedy nie podasz mm caly dzien? A pije z kubka czy butelki ze smoczkiem? A z domieszka np kaszek jiemowlecych chocny tych slodzonych zje to mleko czy juz traktuje jako nie-mleko i nie zje? A krowie podane tak samo wypije? Czy zapach inny i juz nie wypije?
          Ajak dziecko funkcjonuje tak ogolnie? Wesole samodzielne bawi sie?
          • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 11:22
            Niektorych rzeczy nie toleruje a mianowicie kiwi , banana przeszkadza jej konsystenja. Jak weźmie do raczki to ble ble i sie krzywi. Zapachowa wydaje mi sie ze ok , gorzej z wyglądem jak jej jakieś jedzenie sie nie spodoba to wogole nie dotknie. Raczej odruchu wymiotnego nie ma. Nie było takiego dnia ze jej nie podałam mm. Zawsze dostanie. Jak była przeziębiona to praktycznie nic ani mm ani normalnego. Pije z butelki ze smoczkiem. Krowiego nie weźmie do buzi. Jednego dnia nie było jej mleka mm i daliśmy inne to nie chciała pic. Musieliśmy poszukać mleko które jej zasmakuje i bedzie podobne do jej. Nie każde mm jej smakuje. Jak miała rok nie było z tym problemu. Funkcjonuje bardzo dobrze. Jest bardzo szczęśliwym dzieckiem. Lubi sie bawić sama i w naszym towarzystwie.

Ostatnio na kolacje dostała jajeczko i wzięła pare razy do buzi i ba tyle uciekła. Wyglada jakby nie miała czasu jesc.
            • juuuu7 Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 12:02
              Odstaw butelke, podawaj mm w kubku zmniejszajac stopniowo ilosc. Proponuj nowe rzeczy do probowania, siadajcie rodzinnie do posilku.
              • baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 13:18
                Dokładnie, spróbuj pomału odejść od butelki ze smokiem. Możesz zaproponować np najpierw jako pierwszy krok picie przy stole. Tylko i wyłącznie. Postaw na stole i tylko przy stole jest jedzenie. Potem np pokaż zesmoczek sie zepsul, już miałaś nalewac ale zepsuty smoczek. Daj słomkę lub bidon z rurką. Kiedts zepsuje się rurka i będzie z kubka itd. Podawaj coraz mniej mm i proponuj coś neutralnego np kromkę suchego chleba, sucha bułka, suchy ugotowany makaron bez niczego. Może zje a wtedy do tego można spróbować obok w miseczce kolejne składniki np warzywa na chrupko surowe np papryka w paski czy ogórek twardy czy ser żółty w kosteczkę. Nie rzucaj jej na głęboką wodę tzn od razu całe dania. Postaw małe cele na dany tydzień. Proponuj wszystko postaw w talerzyku ale nie xmuszaj tylko sama jedz.
                Przede wszystkim musisz odejść od ssania.
            • camel_3d Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 14:47
              no to masz zagwostke. gdzies przeoczylas moment kiedy dziecko interesuje sie nowosciami.
    • camel_3d Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 14:45
      no jak prawie 2letnie to faktyzcnie jest powod do niepokoju...

a kiedy zaczeliscie z innymi rzeczymi? inne posilki?

Bo normalnie to tak kolo 6 miesiaca wprowadzs ei juz inne pokarym.. 2 lata to juz lekko podejzany wiek, ze dziecko tylk na mleku jedzie.

Bulka? Sucharki? Schabowy smile) ?
      • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 18.12.16, 20:35
        Jak chce to potrafi cos zjeść ugryzie chlebka. Był okres ze jadła rosołek i makaron osobno. Rozszerzac dietę zaczęliśmy jak miała 5 miesięcy.
        • camel_3d Re: Nic tylko mleko 19.12.16, 11:07
          moze wyczaila, ze jak poplacze wystarczajaco duzo to mama da mleka smile))
    • ela.dzi Re: Nic tylko mleko 19.12.16, 10:02
      Ja bym spróbowała przekory. Jak nie chce jeść, to jej nie nakładaj na talerz tylko powiedz, że zrobiłaś coś co nie będzie jej smakować i jecie tylko Ty z tatą. Może to pomoże. Podejrzewam, że ona czuje, że dla Was jest to ważne, żeby jadła inne posiłki i albo się blokuje albo wykorztstuje to.
    • baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 19.12.16, 11:25
      A jak np. ze słodyczami? Nie chodzi mi oczywiście o to, żeby przejść z MM na słodycze smile bardziej chciałam zapytać, czy je słodycze? Np. czekoladkę zje? Ciastko? Jakiekolwiek?
      Bo kwestia zasadnicza dla mnie to jest czy nie je świadomie na was coś wymuszając i odmawiając innego jedzenia, czy też jest to jej mimowolna & nieświadoma reakcja, bo ma jakieś psychiczne czy sensoryczne problemy. I chciałaby zjeść "oczami" wiele ale nie jest w stanie (wbrew chęciom).
      • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 19.12.16, 15:32
        Nie bardzo.wezmie do buzi ale mało kiedy. Moge jesc słodycze i ja to nie interesuje , nawet zeby spróbować co mam
    • stara-a-naiwna Re: Nic tylko mleko 19.12.16, 21:59
      ale ona je mleko + kaszki (jakie kaszki) czy same mleko z kubka?
      czy melko z butli?

dziwnie
      • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 20.12.16, 07:47
        Mleko z butli
        • baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 20.12.16, 08:27
          W takim razie może to być problem natury psychicznej, że nie jest skłonna nawet zjeść czekoladki. A mleko tylko z butli.
          Ale jest głodna i zgłasza że jest czy nie jest głodna?
          A próbowałaś teraz w ostatnich dniach coś zmienić? Dawać z innego naczynia (kubka, bidonu itd.)?

Jeśli to są zaburzenia łaknienia to tylko specjalista może pomóc.
          • stara-a-naiwna Re: Nic tylko mleko 20.12.16, 20:56
            jeśli 2 letnie dziecko je tylko mleko z buutli to najprawdopodobniej przegpiłas jakis moment odstawienia butli i / albo wprowadzenia innych rzeczy, albo zrobiłas jakis błąd w sztuce...

niestety tutaj nie forum tylko specjalista pomoże
            • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 16:04
              Czyli to moja wina ?
              • koralik37 Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 16:19
                A po co zaraz takie osady. Teraz ważniejsze jest naprawic sytuacje, zdiagnozować problem. Gdyby dziecko mialo rok, to mozna by uznać, ze samo mleko mu wystarcza, acz ja bym sie i u roczniaka tym martwila, ale dwuletnie powinno jesc wszystko minus jakies ewidentnie nielubiane przez nie wybrane rzeczy. Zabieraj dziecko do specjalisty. Trzymam kciuki.
                • nowa1230 Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 16:29
                  Do jakiego specjalisty ?
              • stara-a-naiwna Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 18:54
                to nie kwestia winy

tzn. wina będzie jak nic z tym nie zrobisz

a do jakiego specjalisty?
                do pediatry albo psychologa rozwojowego

• baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 19:17
                  Pediatra zakładam że już był. Do dobrego psychologa dziecięcego.
              • baba_za_kolkiem Re: Nic tylko mleko 21.12.16, 19:19
                Żadna twoja wina, dziewczyno.
                Jestem pewna że nie bagatelizowałaś sprawy, i nie bagatelizujesz, stąd próba szukania pomocy na forum.
                Tylko że w tym wieku i na tym etapie wybiórczości ty sama nie znajdziesz wyjścia, spróbuj poszukać pomocy u psychologa dziecięcego, i nie daj się zbyć, jeden nie zrozumie to szukaj następnego. Wśród psychologów podobnie jak wśród lekarzy, są lepsi i gorsi. Szukaj pomocy specjalisty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka