Dodaj do ulubionych

spanie 1,5 roczniaka

05.06.17, 13:43
Czy w tym wieku dzieci maja jakiś regres senny? Moj syn nigdy demonem snu nie był, ale udalo nam się zredukować ilość pobudek do 1-2. Od paru dni jest gorzej. Młody budzi się często z płaczem. Szybko się uspokaja i zasypia ale np. wczoraj wybudzil się z krzykiem i nie mógł zasnąć przez długi czas. Nie płakał, przewracal się z boku na bok, wtulał we mnie, nie pozwalal się odłożyć do łóżeczka. Taki etap czy szukać przyczyn? W jego życiu nic się nie zmieniło. Spi raz dziennie tak jak spał od dawna, pory te same, chodzi do żłobka, tam tez zmian żadnych nie było.
Dzis w nocy autentycznie było mi go żal bo widac bylo ze nie moze biedaczek usnąć, przymykał oczy na chwilę i znowu otwierał.
Obserwuj wątek
    • mama_mil Re: spanie 1,5 roczniaka 05.06.17, 18:43
      Może po prostu zęby mu wychodzą? Mój ma prawie 15 miesięcy i mamy 4ki i 3 ki w natarciu. Kiedy ostatnio nie mógł w nocy spac po prostu dałam mu lek przeciwbólowy i zasnął bez dalszych pobudek.
      • melancho_lia Re: spanie 1,5 roczniaka 05.06.17, 19:14
        Czwórki juz sa od dawna w komplecie. Trojki sa trzy juz przebite, czwarta tez niedługo będzie. Przeciwbólowe nic nie zmieniają, zreszta o zęby to sa zupełnie inne pobudki.
    • babybump1 Re: spanie 1,5 roczniaka 05.06.17, 19:19
      Tak, jest regres najczęściej spowodowany mówieniem, bieganiem, przechodzeniem na 1d, jeśli dziecko do tej pory miało 2. I ponowny lęk separacyjny.
      • melancho_lia Re: spanie 1,5 roczniaka 05.06.17, 20:18
        Z tym lękiem separacyjnym to by pasowalo, bo mlody straszna przylepa jest zwlaszcza wieczorem. Zacząl biegać, może to i to. Poobserwujemy.
    • rosynanta Re: spanie 1,5 roczniaka 07.06.17, 10:47
      Zakładałam niedawno podobny wątek, dziecko odrobinę młodsze, ale ogólny wniosek był taki, że może to wynikać z przestymulowania i/lub z tzw. lęków nocnych. Jest na pewno powrót lęku separacyjnego koło 18 miesięcy, więc może to to?

Pocieszę, że u nas minęło, ostatnio jest naprawdę dobrze, mimo że byliśmy na kilkudniowym wyjeździe z mnóstwem wrażeń i dość mocno zmienionym planem dnia. Więc pewnie u Twojego też minie smile
      • melancho_lia Re: spanie 1,5 roczniaka 07.06.17, 11:46
        Wczoraj polozylam go wczesniej. Obyło się bez pobudek z wrzaskiem, ale wybudzał go kaszel. No i znowu obudził się ok. 3 i zasnąć nie mógł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka