magunia10 29.12.04, 13:00 Czy wasze dzieci ucza sie angielskiego w tym wieku? Jesli tak to czy cos juz umieja? Czy to jest dobry pomysl, aby zapisac tak male dziecko na angielski?W Zastanawiam sie czy warto . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Angielski dla 2,5 latka? 29.12.04, 13:29 gdzies czytalam opinie fachowca, ze dzieci rodzicow jednojezycznych nie powinno sie zbyt wczesnie zapisywac na nauke jezyka obcego. przynamniej do czasu kiedy sprawnie nie beda poslugiwaly sie rodzimym jezykiem. ale nie uzasadnie tego, bo uzasadnienia nie pamietam musialabys poszukac w necie artykulow nt temat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka1313 Re: Angielski dla 2,5 latka? 29.12.04, 13:48 Hej!!! Mój Filipek zaczął chodzić na angielski zanim skończył dwa latka do szkoły Helen Doron. o tej metodzie mozesz poczytać na ich stronie www.helendoron.com.pl Zajęcia są raz w tygodniu po 45 minut koszt 20zł za takie 45 minut. Mieszkam k. Szczecina może gdzie indziej ceny są inne - nie wiem. Dzieci uczą się poprzez zabawę, a najważniejsze w tym wszystkim jest to aby codzinnie dziecku włączać płytkę z materiałem, żeby się osłuchiwało z językiem. W zasadzie nie ma co sie spodziewać wielkich efektów, ale jeżeli systematycznie dziecko będzie się uczyło to na pewno odniesie to jakieś rezultaty ale dopiero w późniejszym czasie. Dziecko w tym wieku jest chłonne jak gąbka więc chyba warto spróbować. Ale jeżeli np. po miesiącu czy dwóch przerwiecie naukę to dziecko po pewnym czasie wszystko zapomni i takie coś nie ma sensu. Oczywiście nie można też dziecka zmuszać, ja np widzę że mój synek bardzo lubi tam chodzić. Na codzień siedzi ze mną w domu, nie chodzi do przedszkola jeszcze więc jest to dla niego możliwość poprzebywania z dziećmi w swoim wieku. Zwłaszcza teraz gdy na dworze zimno, pada to taka odskocznia. Z mojej strony polecam jak najbardziej. Zawsze warto spróbować, bo pierwsza lekcja pokazowa jest darmowa. Pozdrawiam!!! Kasia mama Filipka 15-11-2002r. www.filip-kmiec.com Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Angielski dla 2,5 latka? 29.12.04, 14:26 Mój starszy syn (obecnie 11 lat) chodził do przedszkola "z wykładowym angielskim". Rezultaty odkryliśmy przypadkowo na zagranicznych wakacjach, gdy dziecko nie miało problemów z porozumieniem się z innymi dziećmi i opiekunami w "Mini Klubie". Z młodszym synem (obecnie 2.5 roku) od roku chodzimy na zajęcia Helen Doron. Oboje bardzo je lubimy - to nie tylko nauka języka ale dobra zabawa, wyklejanki, wycinanki, kolorowanki, ćwiczenia ruchowe i współpraca w grupie. Poza tym oglądamy bajki po angielsku (polecam na BBC Prime 7:00-9:00 rano), słuchamy "Angielskiego w domu" i oglądamy "Lippy i Messy". Pierwsze zdanie, jakie wypowiedział mój synek, brzmiało: "I see tilala." (tilala - autobus) W tym wieku dziecko nie traktuje angielskiego jako języka obcego. Słowa "kot" i "cat" to dla niego synonimy. Do tej pory widzę u moich synów tylko jeden minus wczesnej nauki angielskiego: obaj mają seplenienie międzyzębowe, które jest normalną zgłoską w języku angielskim ale w języku polskim jest wadą wymowy. Obaj mają już zajęcia logopedyczne z tego powodu. Jednak naukę języka kontynuujemy. Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: Angielski dla 2,5 latka? 29.12.04, 15:01 warto jesli dzicko opanowalo wystarczajaco jezyk polski moj synek zaczal chodzic jak mial 25 mcy . chodzimy juz 3 mce raz w tyg na 30 min . efekty sa.synek zna sporo slowek proste zdania np I am..., I see...,Mama I love you warto poza tym jest to swietna okazja do spodkan z rowiesnikami. moj synek "zaprzyjaznil sie" z chlopcem z zajec i odwiedzamy sie teraz tez w domkach pozdr asia Odpowiedz Link Zgłoś
magunia10 Re: Angielski dla 2,5 latka? 30.12.04, 18:39 Obawiam sie tego seplenienia. Wlasciwie tylko to mnie zraza. Czy kazde dziecko , ktore wczesnie zaczelo sie uczyc tego jezyka sepleni? Odpowiedz Link Zgłoś
ada1077 Re: Angielski dla 2,5 latka? 30.12.04, 23:18 Z tym seplenieniem to nie byłabym pewna, czy to wynik wczesnej nauki angielskiego, chociaż możliwe. Ja czegoś takiego nie zauważyłam u swojego synka 2,9 mies, a chodzimy na zajecia Helen Doron od kiedy skończył 1,5 roku. Wydaje mi się, że warto tak wcześnie uczyć drugiego języka. Ja oprócz zajęć HD staram sie do niego sama mówić w domu, np nazywamy różne rzeczy, czynności, i mój synek chyba wtedy najłatwiej chłonie słówka i zwroty. Poza tym jest to dla niego świetna zabawa. Sam często się mnie pyta: What is this? - i często sam sobie odpowiada: this is a knife, the plate, cup itd. I niesamowite jest to, że od razu gramatykę też łapie (pamięta o "a" i "the"). Polecam też stronę anglojęzyczną z Bobem Budowniczym, tam jest taka zabawa w uzupełnianie liter w słowach po angielsku. Jeśli mama nie ma problemu z poprawnym wymówieniem tych słów, to warto się w to bawić. Mój synek już wszystkie obrazki umie nazwać po angielsku i podejrzewam, że przy okazji koduje w swojej główce pisownię (uzupełnienie dla nauki czytania metodą Domana . www.hitentertainment.com/bobthebuilder/uk/spelling.html Pozdrawiam Ada Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Angielski dla 2,5 latka? 31.12.04, 10:45 Napewno nie wszystkie dzieci, które wcześnie zaczęły się uczyć języka angielskiego, seplenią. Rozmawiałam na ten temat z logopedą - stwierdziła, że w przypadku moich dzieci mogło to mieć związek. W każdym razie nie zraziło mnie to do wczesnej nauki. Dzieciaki seplenią po polsku, ale akcent angielski mają bardzo dobry (to słowa rodowitego Irlandczyka Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
joako Re: Angielski dla 2,5 latka? 04.01.05, 00:26 Nauka angielskiego w tym wieku to super pomysl. Bawie sie z synkiem z wykorzystaniem metody Domana, sluchamy czasem "Angielski w domu" i "Lippy and Messy" i sama spiewam mu wszystkie piosenki jakie znam i ktorych uczylam inne dzieci na kursach angielskiego. I rezultaty sa -dzis przyszla babcia a Filip na to -Grandma-babcia. Potrafi nawet zaspiewac-how I wonder what you are-z kolysanki "Twinkle, twinkle little star", albo-one for me and one for you - z innej piosenki. Pyta sie -Do you gu -zamiast like i wstawia rozne slowa po polsku tez-hehe. Mamy tez ksiazeczke First book of words- i zna wiele slow-prosze go po angielsku zeby pokazal mi dana rzecz, zna kolory. Jest super. Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś