Dodaj do ulubionych

Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków?

04.01.05, 21:47
Hej! chciałabym dowiedzieć się czy to jak żywię moją mała jest prawidłowe czy
może jakiś produktów jest zbyt dużo lub mało. Oto dzienny jadłospis mojej
małej
po obudzeniu (różnie około 7. lub 8. rano) 210-240 ml mleka modyfikowanego
śniadanie około 9. -10. ( 2 godziny po mleczku):
- kaszka mleczna kupna z jabłkiem lub chebkiem z dżemem/twarożkiem
lub
- kasza manna/płatki ryżowe/kluski lane z danonkiem/bakusiem
obiad około 14. : zawsze zupka z mięskiem (gotowa ze słoika lub
najczęściej gotowana przez ze mnie), czasami oprócz tego je to co
mamy na talerzach: ziemniaki/ryż z sosem z naszym mięsem/rybą
deser około 16. -17. : owoce świeże jabłko/ banan/ winogrona/ mandarynki/
gruszki lub deserki gotowe kupione ze słoiczka .
kolacja około 19. - 19.30. : chlebek z masłem i (zależnie co było na
śniadanie):
- mięskiem lub wędlinką lub
- twarożkiem lub
- jajeczkiem lub
- serkiem bakuś/ danonkiem
i obowiązkowo na zakończenie dnia mleczko 150 ml
Przez cały dzień pije rozcieńczane soki ( chociaż 1 butelka dziennie)lub
herbatki bobo vity.
Czasami (nie codziennie) w ciągu dnia daję do pochrupania miśkopty ( max 4
dziennie) lub chrupki kukurydziane lub ze 3 paluszki lub biszkopty (też
kilka).Nie chcę jej przyzwyczajac do słodyczy - oczywiście żadnych cukierków
czy czekolad.
Ma teraz ponad 12 miesięcy i waży 11,8 kg, dodam że jest wysoka jak ma swój
wiek. Pediatra powiedział do niej po zważeniu na ostatniej wizycie ,,cześc
grubasie, niektórzy dwuletni chłopcy tyle ważą" - myślę ze z tym grubasem to
żartował, bo ona nie jest gruba tylko po prostu duża.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie wasze porady lub ewentualne jadłospisy
waszych maluszków. Pozdrawiam wszyskie emamy.
Obserwuj wątek
    • edka05 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 04.01.05, 22:45
      Witam mój synek ma 13 m-cy a oto jego jadłospis:
      1. śniadanie godz 8/9 dwie kromki chleba z masłem + do rączki chuda
      wędlina /najczęściej drobiowa / + mleko neste bifidus ok. 150 ml
      2. obiad ok. 12 : zupki robione przeze mnie - rózne, lub ze słoiczka ok. 250ml,
      te robione w domu lepiej mu smakują , zawsze do obiadu sok dla niemowląt do
      popicia, ale pije tylko klarowne.
      3. od 13 do 14 30 drzemka
      4. ok. 15 : owoce + trochę chrupek + serek np. danonki + miskopty /zależy od
      synka na co ma ochote /
      5. ok. 18 : kolacja dwie kromki chleba z masłem + wędlina lub jajko na miękko
      lub nalesniki lub ser żółty o niskiej zawartości tłuszczu /bardzo lubi/ +
      herbatka owocowa
      6. ok. 19 30 po kąpieli kladzemy się spać. Już w lóżeczku butla z nestle
      bifidus 200ml.
      w sumie śpi 12 godzin z dwoma przerwami na cycusia ok. 3 i ok. 6.
      • edka05 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 04.01.05, 22:53
        zapomniłam dodać, że wazy obecnie 11600 a moja córka na bilansie dwulatka
        wazyła 11500, też jest dośc wysoki, widze po rzeczach które nosiła córka w jego
        wieku. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, kaszkami zaczął pluć w wieku 11 m-
        cy ,zdecydowanie woli jeść z rączki. Urodzili sie z podobna wagą
      • arla5 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 22:51
        moj synek 13 miesiecy:ok.7.30-8.00 mleczko 260 ml hipp,8.30-9.00 snadanko a na
        nie jajecznica z 2 jajek,chlebek do raczki z wedlinka,serkiem zoltym lub
        serkiem twarozkiem,czasem danonek,potem obiadek ok 12.30-13.00 zupka z miesem
        ze sloiczka duza albo moja gotowana,potem podwieczorek ok 15-16
        owoce,kiwi,jablko,pomarancza(uwielbia)lub deserek ze sloiczka czasem i to i
        to,i o 18.00 ostatnie mleczko 260 ml i idzie spac do 8 rano.ale w miedzy czasie
        bardzo lubi jesc brokuly,miskopty,jablko gryzie w kawalkach,zreszta ma juz 10
        zabkow!a z tym mlekiem to tez slyszalam ze im starsze dziecko tym mniej,w tym
        wieku dziecko powinno miec 2 produkty mleczne w ciagu dnia.pozdrawiam!!!
    • tamcia Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 04.01.05, 23:30
      A jak wasze dzieci jedzą kanapki? Bo ja nie mogę wyobrazić sobie mojej Nadii z
      kromką chleba z wędliną smile Skonczyła niedawno roczek, ale ma dopiero 3 ząbki, i
      nawet jak w zupce trafi jej się jakiś większy kąsek, to od razu go wypluwa. Na
      razie podaje jej większość pokarmów (kaszki, zupki, jogurty, budyn itp.)
      łyżeczką. Sama je tylko miśkopty, czasem gryzie kromkę chleba, ale raczej się
      nią bawi, masuje dziąsełka.
      Czy mogę jakoś "przyuczyć" córcię jedzenia kanapek i innych rzeczy typu
      kiełbasa (je tylko dokładnie rozdrobnione).
      Poza tym nie chce pić soczków z niekapka, bierze ustnik do buźki, ale nie chce
      podnieść kubka do góry, żeby z niego pić.
      Czy dzieciom samo to przychodzi, czy należy je jakoś szczególnie przyuczać jak
      jeść "dorosłe" rzeczy? Jak na razie to podaję jej różne nowości i sama jem to w
      tym czasie, żeby jej pokazać, ale Nadia nie wykazuje większego zainteresowania.
      • edka05 Re: do tamci 05.01.05, 10:13
        Mój synek ma osiem zabków, wiec już ma czym gryźc. Zdecydowanie zaczął odmawiać
        jedzenia łyżeczką w wieku 11 m-cy, wyginał sie, prężył, zaciskał buzię i były
        to kaszki.Musiałam mu cos dac do jedzenia i dałam mu do rączki pół kromki
        chleba z masłem, a on skubał, skubał aż zjadł. Wcześniej trenował jedzenie z
        raczki jedzac chrupki. Wedlinkę też daję do raczki ale osobno, zwijam rulonik i
        daję, do rączki dostaje też parówki morlinkowe, obieram tylko ten flaczek, bo
        jest dośc twardy jak na osiem ząbków. W sumie jezeli chodzi o posiłki to z
        łyżeczki je tylko zupki i serki, a resztą najada się sam. Z niekapka pije sam,
        mleko tez sam pije - tzn. trzyma butelkę. Oczywiście jak sam je to siedzi
        nieruchomo w foteliku samochodowym ( tak sobie ubodobał - na stolik do
        karmienia nawet nie chce patrzeć - kreci się, wierci, rzuca jedzenie na
        podłoge ) Córka jadła tylko w krzesełku, ale jak widać dzieci są rózne - ale
        też szybko zaczęła jeść raczką, tylko, że ja jej wtedy kroiłam wszystko na
        drobne kawaleczki a teraz sie przekonałam, że lepiej jak dam synkowi coś w
        całości - a on wtedy odgryzie sobie tyle ile będzie chciał i stwierdzam, ze
        taka technika lepiej się sprawdza. Córka też z niekapka nie chciała pic i nie
        chciała sie nauczyć, są z AVENTA jeszcze takie białe ustniki coś na kształt
        stozka i ona zdecydowanie wolała pic z tego ustnika. Także kazde dziecko jest
        różne, to co sprawdziło się przy jednym, przy drugim nie zdało egzaminu i
        odwrotnie, synek nie raz mnie zaskoczył swoimi postepami. Pozdrawiam, Edyta
    • weronikarb Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 09:32
      Witam moj synuś ma 14 m--cy:
      9.00 - wstaje mleko ok 200 ml
      11.0 - sucharki na mleku, jak ja jestem to jakas zupka około 250 ml
      15/16 - ziemniaczki lub jak wczesniej jadl sucharki to zupka zalezy od chęci
      synka
      20.00 - mleko 250 ml
      1.00 - 250 ml mleka
      5.00 - 250 ml

Stałe posilki w sumie je przez caly dzien, podalam tylko główne stałe do tego
      dochodzi minimum jeden jogurt ale czesciej zjada dwa.
      Oprocz tego zjada (w minimalnych ilosciach): kielbaska, chlebe z maselkiem,
      jakies chrupki, owoce

W ciagu doby wypija 1 l mleka (daje zwykle i Bebiko 3R na zmiane)
      Ostatnio na bilansie mmial niedowage wg lekarza 8.900 na 79 cm
      • monika.pap Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 10:09
        Jakub ma 12 mies.a oto jego jadlospis;
        6.00-Butelka mleka z kaszka
        9.00-10.00 sniadanko;kanapki lub parowki lub twarorzek
        10-12- zjada jabuszko i idzie spac
        14.00 jemy zupke (je juz takie jak my)i idziemy po siostre do przedszkola
        17.00 jemy drugie danie razem z tata jak wraca z pracy i to jajczesciej wszyscy
        19-20 je kolacje w formie albo serka albo kanapek lub jajecznicy to zalerzy jak
        nam minol dzien i idzie spac z tym ze do snu zjada jeszcze butle mleka z kasza
        3.00 budzi sie ale juz od dwoch dni niedostaje mleka z kasza tylko wode lub
        samo mleko(150 ml)i spi dp 6.00.
        Warzy ok. 12 kilo do wagi urodz. to niejest durzo ale dlamnie jest i dlatego
        likwiduje mu nocne mleczko.Monika mama Natali i Jakuba
        gg8883531 lub monika.pap@interia.pl
    • misiamama Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 10:59
      Hej
      Mały jest jeszcze niespełna roczniczkiem (za dwa tygodnie urodzinki), waży 13
      kg (!!!), a zjada:
      8.00 200 ml kaszy manny na mleku
      11.00 kanapka z wędlinką i jajeczniczka z 1 jajka na parze albo serek, jogurt
      14 obiadek ze słoiczka (niecały) plus jabłko starte (prawie całe)
      17.00 pomarańczka, inny owocek, albo jogurt
      19.00 250 ml kaszy manny na mleku
      Poza tym pije sok (rozcieńczony z wodą) albo herbatkę Hippa malinową. Miśkopty
      rzadko (2-3 na tydzień), między posiłkami nie pojada. pozdr Aga
    • jaque Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 12:34
      Jasiek (wczoraj roczek smile je najczęściej:
      8.30 bebilon3 - 180ml z kaszką
      11.00 Bakuś/Bieluch z owocami/jogurt naturalny z owocami
      14.00 obiadek - słoiczek 250ml lub robiony przeze mnie (ale tylko drugie danie)
      17.00 deserek - owoce (duży słoiczek)
      19.00 bebilon3 - 180ml z kaszką

Między posiłkami skubie (bo jedzeniem tego nazwać nie można) chlebek lub bułkę,
      niekiedy biszkopta (ale nie przepada), lubi też próbować tego co my jemy - ale
      jest to raczej lizanie niż jedzenie (każdy większy kawałek wypluwa).
      Pije tylko wodę niegazowaną (nie chce soków, herbatek, mleka, kakao itd.) i to
      najchętniej ze szklanki z grubego szkła (nie chce niekapka, kubka z dziubkiem,
      butelki ze smoczkiem itd.).
      Mam nadzieję, że to tylko taki okres przejściowy - wolałabym, żeby pił choć
      trochę mleka... No i żeby zaczął wreszcie gryźć, bo na razie zjedzenie przez
      Jasia kanapki to czysta abstrakcja sad
      • bozena.wrobel Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 14:54
        Witam
        Zreguły wszystkie dajecie dzieciaczkom kaszke rano i wieczó, a czy w srodku
        dnia nie dajecie juz wogole mleka?? Mój Kuba (11 miesięcy) pije jeszcze dwa
        razy mleko (NAN 2) w dniu.
        • matim4 Re: Jak wyg?a˛daja˛ jad?ospisy waszych roczniaków? 18.01.05, 07:41
          Moja mala 14 mies. pije mleko 3 razy dziennie:
          1. na sniadanie 180ml z kaszka ( potem wedlinka z chlebkiem lub jajko)
          2. po drzemce ok 13godz. druga porcja mleka ok. 150ml z kaszka + owoce albo serek, ciastko
          3. ok 16godz. je obiad (zupka ze sloika z dodatkowa porcja miesa lub zrobiona przeze mnie,
          podgryza rowniez obiady z naszych talerzy)
          4. ok 20godz. wypija 180ml mleka z kaszka na kolacje i po kapieli idzie lulu.
    • solaneta Tłumaczę dlaczego napisałam ten post 05.01.05, 21:43
      Hej! Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi. Głównym powodem, dla którego
      napisałam jest właśnie kwestia mleka - gdzieś kiedyś przeczytałam (już nawet
      nie pamiętam gdzie) ze w pewnym momencie, jeszcze przed roczkiem należy
      maluchowi ograniczać mleczko/produkty mleczne na rzecz tłuszczy i weglowodanów,
      nie zapominając oczywiście o warzywach/owocach. Dlatego daję małej mleczko
      tylko 2 razy- na dzień dobry i na dobranoc, przecież w ciągu dnia je jeszcze
      kaszkę mleczną lub/i danonki/bakusie, nie liczę twarożków (bo nie dają
      codziennie). Teraz zaczynam się zastanawiać czy nie przesadzam w drugą stronę i
      nie daję jej zbyt mało tego mleczka, a z drugiej strony mam wrażenie, że je
      same produkty mleczne.
      Co wy o tym sądzicie? Czy też spotkałyście się z takimi opiniami?
      Jeśli chodzi o picie z niekapka, to moja zaczęła jak miała 7 miesięcy od
      ustników do butelki z canpol babies (moim zdaniem firma dobra jakościowo i
      tania - kiedyś szalałam z nukami i aventem, ale po co przepłacać?). Jak miała
      około 10 miesięcy dałam jej niekapka, z którego wyciągnęłam blokadę- był
      kapkiem, ale chodziło o to by załapała, że ztego się pije. A potem
      codziennie,jak chciała pić dawałam jej kubeczek z nałożoną blokadą, jak
      marudziła to ściągałam i tak bawiłam się kilka dni aż załapała o co chodzi .
      Teraz pięknie pije. Mam problem bo nie interesuje się łyżeczką, uważa ze jest
      od tego by mama ją karmiła - ale wychodzę z założenia że wszystko w swoim
      czasie , nauczy się. Jeszcze raz pozdrawiam.
    • whiterabbit Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 05.01.05, 22:18
      Hmmm... nie wiem, czy wątek już jest zakończony, ale jeszcze się dopiszę smile
      Moje dziecię za 2 tygodnie będzie miało roczek i zjada
      -na śniadanie cycusia
      -na drugie śniadanie cycusia
      -na obiad cycusia
      -na podwieczorek mały słoiczek owoców
      -na kolację cycusia
      -i w nocy też.
      Dodam, że nie jestem wariatką a synek ma się dobrze i zdrowo.
      Pozdrawiam
    • taaszaa Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 06.01.05, 09:14
      Do Whiterabbit. Nie jestes wariatką, ja też nadal karmię mojego rocznego synka
      piersią rano, popołudniu i jeszcze w nocy. Jednak są pewne witaminy i związki,
      których zaczyna brakowac dziecku w tym wieku do prawidłowego rozwoju, poniewaz
      w mleku matki jest juz ich za mało!!!! Np. witamina C lub żelazo, którego brak
      moze doprowadzic do anemii. Dlatego lekarze zalecają wprowadzenie nowych
      pokarmów, choćby po to by usupełnić te braki (żółtko jajka, mięsko). Druga
      sprawa dziecko przeżuwając inne pokarmy niż mleko pracuje nad swoim przyszłym
      aparatem mowy, żucie pokarmów pobudza do wzrostu ząbki i ich prawidłowa budowę.
      Dziecko z nieprawidłowo wykształconą szczenką będzie miało problemy z
      mówieniem. Dlatego warto bez pospiechu przestawiac dziecko na pokarmy stałe, bo
      i tak bedzie trzeba kiedyś to zrobić, później dziecku bedzie bardzo trudno się
      przestawić - pic mleko jest wygodniej niz gryżć.Dlatego warto się zastanowić
      nad dobrem dziecka mimo, że podawanie mleka z piersi jest wygodne i miłe dla
      obu stron.
    • whiterabbit Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 06.01.05, 11:09
      Ale taka (monocycusiowa) dieta nie jest tylko moją decyzją, ale też mojego
      dziecka, które konsekwentnie odmawia jedzenia czegokolwiek w jakiejkolwiek
      postaci (przecierki, kawałki, kaszki). Różnorodne "narzędzia" karmienia i
      pojenia też są próbowane - i nic. Łapkami wyjada ryż - po ziarenku.
      Wierzę, że na wszystko przyjdzie czas i nie zamierzam "dla dobra dziecka" karmić
      go przez zaciśnięte zęby.
      • solaneta Re: o karmieniu piersia 06.01.05, 13:34
        Hej! nie powinnam wcale sie wypowiadac bo ja piersią karmilam tylko przez pol
        roku, ale jednak...Myśle ze poprzedniczka ma racje, twoje dziecko jest juz za
        duze tylko na karnienie piersia. moim zdaniem ulatwiasz sobie zycie rezygnujac,
        ba dzidzia pluje itd. A myslisz ze u mnie bylo inaczej? Oczami chciala
        wszystko, tylko jak trafilo do buzi to bylo trudniej... Ale z duza
        cierpilwoscia dzien po dniu nauczyla sie ze obiadek jest bez mleczka i kolacja
        tez stala itd. Nie chce sie wymadrzac i nie obraz sie za to co napisze, ale
        moim zdaniem popełnilas 2 bledy:
        1. zaczelas od slodkich deserkow, to jak dzidzia ma nauczyć sie jesc nieslodkie
        zupki i inne nieslodkie rzeczy?( mowie tak w oparciu o pediatre - kazala mi
        zacząc od zupek, wiec nie bedac przekonana o jej racji zaczelam od marchewki i
        dyni, a potem zupki)
        2. nie wykorzystalas naturalnego zainteresowania dziecka dorosłym jedzeniem
        Po roku dziecko powinno samo gryźć - szczęki, właściwy rozwój ząbków, to bardzo
        ważne, no i oczywiście żelazo, którego w naturalnym pokarmie jest zbyt mało, a
        dziecko teraz dużo go potrzebuje. Pomijam, ze im dłużej trwa karmienie piersia
        tym tyrudniej nauczyc dziecko jesc - wiem na przykladzei mojej kolezanki,
        karmila 2 lata i teraz jak maly ma 3,5 to boryka sie z zywieniem dziecko, bo
        maly nie chce jesc!
        Mam nadzieje ze cie nie urazilam, ale moim zdaniem powinnas jednak jak
        najszybciej zacząć dla dobra maluszka. Pozdrawiam i przepraszam jesli sie
        wymadrzam.
        • whiterabbit Re: o karmieniu piersia 06.01.05, 13:50
          Dzięki za dobre rady, ale ja nigdzie nie napisałam, że mam jakiś problem, a
          tutaj widzę, że mam całkiem poważny.
          Zmykam stąd smile

P.S. Moje starsze dziecko było karmione piersią 2 lata, powoli dokładając do
          swojej diety różne produkty, teraz szamie wszystko z apetytem, ma zdrowe ząbki i
          nie sepleni.
          Baj
          • jeanvel Re: o karmieniu piersia 12.01.05, 22:57
            Hej!Witaj whiterabbit.właściwie to chyba sie spóżniłam ....ale popieram cie
            całkowicie moja córcia ma16 msc i je cyca tak jak twoje dziecie .Jak ma ochote
            to sięga po inne papanie ale trudno to nazwać jedzeniem nie wierze ze mogła by
            mieć jakieś niedobory przecierz sa witaminy w kraplach choćby nawet prawda ?
            Mojej córci nic nie brakuje i rozwija sie bardzo dobrze ,PRZECIERZ MLEKO MATKI
            JEST NAJLEPSZE NA ŚWIECIE .TRZYMAJ TAK DALEJ .jOANNA
    • izabela72 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 06.01.05, 12:03
      A jakie twarożki, jogurty polecacie?
      Moja córeczka 14 skończy roczek i je:
      8.00-9.00 - 250 kaszki (ryżowej lub pszennej lub jeszcze innej) na Bebiku2
      ok. 11.00 banan lub Bakuś (narazie tylko Bakusia jemy stąd moje pytanie wyżej)
      13.30 obiadek zupka z mięskiem gęsta domowa (250ml) tu następuje 2 godz.
      drzemka..
      17.00 kasza manna lub platki ryzowe z jablkiem (250 ml)
      20.00 250 kaszki na mleku (smakowo inna niż rano)
      W międzyczasie miśkopty, kawałki chlebka często wymuszone od domowników
      jedzących dorosłe posiłki + soczek, herbatka
      Pozdr,
      Iza
      PS. Wg stanu mojego kręgosłupa moje dziecko waży sporo ponad 10 kg wink))
    • jazzmina Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 06.01.05, 20:56
      Tak w kwestii ilości mleka dla roczniakow. Nasza pani pediatra ktora jest
      rowniez dietetykiem zaleca aby moj maluch 13-miesieczny dostawal 300 ml
      dziennie-zdecydowanie kazala mi zmodyfikowac diete bo dawalam mleka za duzo.
      • edka05 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 07.01.05, 08:59
        to by sie zgadzało, mo mój synek sam sobie uregulował taką właśnie ilość, rano
        wypija ok. 150 ml nawet 100 ml, a wieczorem ok. 200 ml. Widocznie wiecej jego
        organizm nie potrzebuje, a moja mama oczywiście lamentuje, dlaczego on rano tak
        mało mleka pije ?
        • monika.pap Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 07.01.05, 09:47
          Dzieki ze mnie uswiadomilyscie jaka jest dzienna norma mleka dla roczniakow.U
          nas niestety je dziennie wiecej bp 500 ml,ale to i tak mniej nizeli jeszcze 4
          dni temu gdy zjalam od 750-1000ml bo jadl w nocy.
          Ktos tam zapytal czy niedajemy naszym dziecia mleka w ciagu dnia?otuz ja juz
          niedaje od jakiegos czasu poniewarz jadl by tylko mleko,czasami jak sie bardzo
          spiesze a on niechce zjesc przygotowanego posilku to mu daje butle ale potem
          nakarmic go czymkolwiek to jest koszmar,a tak zjada ladnie,sniadanko pierwsze
          danie drugie jabuszko twarorzek i kolacje.Pozdrawiam Monika mama Natali i Jakuba
          gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl
    • olenka987 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 07.01.05, 11:09
      Szkoda że nie mam czasu żeby doczytać cały wątek do końca. Może później. Na
      razie powiem tylko tyle, że mój syn skończył roczek 20 listopada, a jego
      jadłospis jest bardzo podobny. Pije tylko więcej mleka, bo dwa razy dziennie po
      ok. 330 ml Bebilonu 3. Waży 13,5 kilograma, mierzy 92 cm (mając 7 miesięcy
      mierzył już 85 cm czyli tyle co przeciętny 1,5 roczniak). I możesz mi wierzyć,
      że wcale nie jest gruby! Całymi dniami biega po mieszkaniu, jest bardzo szybki
      i sprawny.
      Pozdrawiam
      Ola mama Wojtusia
    • julowamama Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 07.01.05, 13:55
      Jestem mamą 11-sto miesięcznej Julki.
      Moje dziecko je 4xdziennie mleko (Nutramigen) z kaszką około 180ml - jest to dla
      mnie okropnie duży problem, bo prawie nie chce nic innego jeść. Trochę dzióbnie
      zupki, trochę owoca itd. Jak jestem w domu to staram się poświęcić jej dużo
      czasu i próbuję ją przestawić na inne jedzenie, ale niestety mam też tu inny
      problem - pracuję dośc długo, z córą siedzi teściowa, przygotowuję jedzenie dla
      dziecka z prośbą, aby mama jej dała, i gdy przychodzę z pracy to prawie wszystko
      leży nie ruszone, bo podobno Julka nic nie chciała jeść. Jak teściowa wyjdzie to
      staram się dać to jedzenie dziecku - i co? - dziecko je. Nie je dużo, bo
      przecież na noc nie mogę dać dziecku jedzenia z całego dnia. Inna prawda jest
      taka, że jak w sobotę i niedzielę jestem z córką, to jak jej dam "normalne
      jedzenie" to za jakiś czas i tak muszę dać mleko, bo jest płacz. Tym się
      pocieszam, że może ona jeszcze potrzebuje tyle mleka.
    • wiktorria Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 13.01.05, 12:24
      Moja prawie 13-miesięczna córeczka je tak:

- śniadanie kasza na mleku 240 ml
      - II sniadanie - kanapka z wędlinką, jajko, parówka, twarożek - do wyboru
      - po godzince owoc np jabłko, banan
      - obiad: zupka ze słoiczka 190g + II danie (po godzince od zupki) albo obiadek
      250 g (nigdy nie zje do końca)
      - podwieczorek: jogurt, bułka maślana - w sumie mam tu problem - nie wiem co
      jej dawać, też czytałam, że 2 posułki mleczne w ciągu dnia starczą
      - przed snem ok.19.30 - kasza manna na mleku
    • surviver_30 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 13.01.05, 14:33
      Nasz synek kończy roczek za tydzień. W tej chwili waży około 9,6 kg. Wydawało
      mi się, że to mało, ale lekarz wytłumaczył mi,że przybiera prawidłowo i "mieści
      się" w siatce centylowej. Nadal karmię go piersią. Podaję mu cycusia wieczorem,
      przed snem i w nocy - 2-3 razy. W ciągu dnia zjada:
      około 9.00 - 150 ml kaszki kukurydzianej, ryżowej lub ryżowej smakowej (jest
      karmiony łyżeczką)
      około 11.00-12.00 - deserek owocowy (ze słoiczka)
      około 14.00 - zupka z mięskiem dość gęsta z ziemniakami, ryżem lub lanymi
      kluseczkami(gotujemy ją w domu) około 150-180 ml
      po obiadku jest drzemka 1,5 godziny
      i tu wracam z pracy, więc Mały często pomaga się piersi, ale ssie krótko -
      jakby tylko chciał się napić
      około 17.00 zjada jeszcze pół owocu (jabłuszko lub banan) albo filiżankę
      kisielku albo jedno i drugie - zależy od apetytu
      około 19.00 - jogurt owocowy(danonek mega albo danon aksamitny, a czasem nawet
      cały serek danio)
      i około 20.30 kąpiel i cycuś na dobranoc
      Nasz synek lubi też chrupki kukurydzine, zjada ich kilkanaście w ciągu dnia i
      miśkopty (kilka dziennie), pije też soczki i herbatki bobo vita - w sumie
      butelkę (200 ml) dziennie. Zdarza mu się zjeść rano pół kromki białego chlebka
      z masłem i wędlinką albo kawałek słodkiej bułki. Krzyś nie pił i nie pije z
      butelki, tylko z niekapka. I nie wyrywa się do samodzielnego jedzenia łyżeczką.
      Sam sięga po chruki i ciastka oraz picie. Zajrzałam na forum, bo czasem myślę,
      że je mało, ale skoro przybiera i ma mnóstwo energii to chyba jest dobrze.
      Przymierzam się też do zakończenia karmienia piersią, ale zupełnie nie wiem,
      jak się do tego zabrać. Może coś doradzicie??
      • rfg Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 16.01.05, 20:54
        Mój Olo je podobnie. Na śniadanie ok. 7.30 je kaszę owocową z mlekiem.
        Ok.11.00 owoc lub kanapkę z wędliną albo jajecznicę z jednego jajka.
        Ok. 14.30 obiadek - zawsze zupa z mięsem albo danko np. klposik z ziemniakiem.
        Ok. 17.00 podwieczorek - z reguły mały danonek. (Chciałam mu dawać też owoc ale
        nie chciał jeść).
        A na kolacje (ok. 19.00) zjada kaszę owocową bez mleka.
        Pozatym pije dowolną ilość soków owocowych rozcięczanych wodą. Podjada mi też
        obiad jeśli jem coś dozwolonego dla małych dzieci. Je też chrupy i biszkopty.
        Ma teraz 15 miesięcy. Od dwóch miesięcy nie je z piersi. Mieści się w normach
        centylowych z wagą. Ze wzrostem dopiero niedawno zaczął się mieścić - był za
        niski. Jest dość szczupły i bardzo ruchliwy. Trochę się martwię, że daję mu za
        mało mięsa i mleka i pieczywa (zboża).
        Odzwyczajanie od piersi szło nam dość sprawnie. Olo sam ograniczył ssanie w
        dzień do czterech razy. W nocy ssał dużo i od nocy zaczęłam go odzwyczjać. Po
        tygodniu wyeliminowaliśmy nocne ssanie. Po trzech tygodniach wyeliminowałam
        ssanie w dzien. Czyli przez kolejne trzy tygodnie karmilam go rano i wieczorem.
        A przez kolejne dwa karmiłam już tylko rano. Olo zniósł odstawianie od piersi
        bardzo łagodnie. moje pirsi również nie ucierpiały. Najtrudniej było z nocnym
        ssaniem. Ale się udało!!! Życzą Ci powodzenia!
        • surviver_30 Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 18.01.05, 11:17
          Dziękuję za Twoje rady. Powiedz mi proszę, jak odstawiałaś Ola w nocy. Po
          prostu nie dawałaś mu piersi wcale i próbowałaś go utulić inaczej, czy dawałaś
          mu coś innego - wody, mleczko z butli?? Trochę się tym martwię, bo Krzyś nie
          chce butli ani nie ssie smoczka.
    • grubakama Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 17.01.05, 00:24
      Witam.
      Wiktor generalnie je bardzo mało i z tego powodu juz był cztery razy w
      szpitalu, nawet swoje pierwsze urodzinki spedził w szpitalu.
      Jadłospis:
      Rano w zalezności jak wstanie mleko modyfikowane z Sinlaciem, ok 200 ml,
      ok południa kaszka na mleku, jak zje 150 to ja jestem już bardzo zadowolona,
      ok 15 zupka, woli gotowane przeze mnie niz te kupne, zje ok 200 ml,
      deserek, świeże owoce, albo deserki ze słoików,
      na kolację je Sinlac z mlekiem od 150-200 ml, czasami uda nam sie jeszcze wypic
      mleko z butli na noc, ale to bardzo mało, bo ok 100.
      W ciągu dnia, czasami zje chrupka kukurydzianego, paluszki, kawałek chlebka z
      dżemem, szyneczką, albo samym masełkiem.
    • ankatr Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 17.01.05, 15:41
      witam!mój Mały ma co prawda 18 m-cy,ale ciągle je cyca.jestem zdziwiona
      stwierdzeniem,że wystarczy karmić 6 m-cy.na codzeń spotykam się ze zdziwieniem
      na widok Wojtka przy cycu,olewam głupie gadanie.co do diety;
      jak się obudzi obydwa cyce
      godzinę później kanapka/jajecznica/parówka/kasz ka ryżowa z owocami na wodzie
      koło 10 owoc
      13-14 zupa albo coś z drugiego/nie chce mięsa/ale musi
      15-16 pół jogurtu/na danonki uczulony
      17 mąż w domu,więc coś z naszego obiadu/nie gotuje dla niego oddzielnie,bo i
      tak tego nie je
      19 kolacja kaszka/kanapka musze pytać,bo ma swoje zdanie jak nie chce to i tak
      nie zje
      pomiędzy posiłkami cyc,kawłek czekolady,chrupki kukurydziane
      acha kanapki je z serem żółtym,szynką,jajkiem i w zależności od pory roku
      warzywami
      jednak czasem nie zje obiadu,pół dnia tylko owoce,a przy ząbkowaniu tylko
      cyc.karmię go intuicyjnie nie z kartki.ze względu na alergie na mleko i niechęć
      do mieszanek nie je flachy a rozija się dobrze 12kg na 84cm.
      • vanessa_io Re: Jak wygłądają jadłospisy waszych roczniaków? 17.01.05, 18:33
        Mój syn synek je bardzo podobnie.
        Ma 16 zębów. Je wszystko ze smakiem, a najbardziej lubi mandarynki smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka