izapema 31.03.05, 18:29 Do jakiego wieku podaje sie dziecku witamine D3 w naszym klimacie? kazdy lekarz mowi co innego,a publikacje tez zawieraja odmienne teorie; ja slysze najczesciej ze do ukonczenia 2 latek, co sadzicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenalach Re: Witamina D3 ? 31.03.05, 20:46 Ja podawałam do puki nie zarosło ciemiaczko, ponad dwa lata. W okresie letnim podaje się mniej lub wcale, jeśli dziecko dużo przebywa na świerzym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: Witamina D3 ? 31.03.05, 20:47 Mieszkam w Niemczech i tutaj zaleca sie podawac wit. D3 caly pierwszy rok i w drugiej zimie zycia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izapema Re: Witamina D3 ? 31.03.05, 21:45 dziekuje Wam za odpowiedzi, moj maluch konczy 2 latka w sierpniu, wiec to bedzie chyba moment na zakonczenie podawania witaminki D3, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Witamina D3 ? 31.03.05, 22:01 Ja podawałam jedną kroplę co dwa dni (poza okresem czerwie-wrzesień) do czasu, aż małej zarosło ciemię, czyli około 10 miesiąca. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamalola Re: Witamina D3 ? 01.04.05, 00:17 Przypomnijcie mi,w czym powinno sie rozpuszczać D3 - w mleku czy wodzie, bo nigdy nie pamiętam. Z gorydziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Witamina D3 ? 01.04.05, 00:31 Wit. D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, rozklad ten następuje jednak już wewnątrz organizmu i sposób, w jaki witamina będzie dostarczona, nie ma znaczenia dla jej przyswajalności. Gdyby było inaczej, wszystkie kompleksy witamin (juvit, cebion, vibovit i inne) należałoby, z uwagi na zawartość wit. D3, rozpuszczać w mleku. Vigantol (olejowy roztwór wit. D3) można podawać bezpośrednio do buzi dziecka, bez uprzedniego rozpuszczania w płynie (zresztą, jako, że to olejek, nie da się rozpuścić) Pozdrawiam gorąco, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś