Dodaj do ulubionych

2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pokoju!!

25.04.05, 12:10
Witam dziewczyny!

Nasz synek kończy za 2 tyg. dwa latka i postanowiliśmy z mężem urządzic mu
pokoik. Szczerze mówiąc mamy z tym drobny problem bo nie mamy konkretnego
planu. Podobają nam się nawet meble sosnowe ale ich koszt do całego pokoju to
ok. 3500 tyś. zł. Oglądaliśmy też meble Forte, ale obawiamy się że będzie się
odklejała okleina (nasz synek juz przy półeczka w sypialny pazurkami
poodklejał okleinę). Pokój jest spory, ładnie oświetlony. Kolor sufitu
błękit, ścian delikatny pomarańcz/żółty.

Proszę o pomoc i rady, może macie jakieś ładne trwałe meble które możecie nam
polecić.

Z góry dziękuję,
Monika
Obserwuj wątek
    • magdak5 Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:08
      Nasz synek ma też 2 latka i już jakiś czas swój pokoik. Nigdy nie przepadałam
      za meblami z IKEA, ale wszystkie które kupiliśmy małemu okazały się świetne !!!
      Jesteśmy strasznie zadowoleni. Wiktorek na taki mały sosnowy regalik z
      kolorowymi "miskami" Miski są różnych wielkości i kolorowe, wszystko się tam
      mieści (zwłaszcza cały bałagan typu klocki, samochodziki itp.) Na dodatek mały
      umnie już sam sprzątać swoje zabawki. Proszę go o posprzątanie, a on wrzuca
      sobie w różne miski. Naprwdę polecam.
      Mamy też łóżeczko sosnowe z Ikea -fajne, boki są teraz złożone i jest barierka
      aby nie wypadł. Gdy mały rośnie -to się rozkłada te złożone końce. Starczy na
      jakieś 15 lat.
      Długo zastanawialiśmy się nad dywanem, ale kupiliśmy prosty, kolorowy i tani
      dla dzieci -też w Ikea. Nie odkurzam go, tylko biorę i trzepię na balkonie i
      wygląda jak nowy i nie ślizga się. Cieszę się że nie kupiliśmy nic drogiego,
      ponieważ już tyle rzeczy było na nim wylanych i nasikane...i jakoś się trzyma.
      Mamy mały kolorowy stolik z Ikea, krzesełko i różowy taborecik. Właściwie
      jedynie spora sosnowa szafa nie jest z Ikei.
      Jak chcesz mogę zrobić zdjęcia i Ci podesłać lub może na stronie Ikea znaleźć
      te rzeczy.
      Wszystko jest funkcjonalne i wygląda fajnie w pokoju takiego malucha -jedynie
      łóżeczko stoi jeszcze w naszej sypialnii...
      Pozdrawiam
      Magda
    • magdak5 Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:19
      Gdybyś chciała spojrzeć:

łóżeczko: www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?
      catalogId=10101&storeId=19&productId=11210&langId=-27&parentCats=10106*10196

szafka z miskami (u nas bardzo kolorowa)
      www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10101&storeId=19&categoryId=10338&langId=-
      27&parentCats=10119*10338&pageNumber=3&chapterId=10348&cattype=sub
      • monia251 Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:25
        Super, chyba będziemy musieli sie przejechac do Ikeii.

Dzięki,
        Monika
        • magdak5 Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:41
          Cieszę się że Ci się spodobało. Fajne pomysły są w Ikei. Nasz Wiktor na tych
          kolotowych miskach w regale ma przyklejone takie naklejki ze zwierzątkami i
          niedawno zauważyłam że pościel, którą mu też tam kupiłam jest w takie same
          zwierzaki.
          Ja się zastanawiam czy nie jest już pora aby sam spał w swoim pokoju. Jak to
          będzie u was ?
          Magda
          • monia251 Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:56
            Takie właśnie jest nasze okrutne zamierzenie smile
            Oczywiście wiem że przez jakiś czas czeka mnie spanie na materacu pod łóżkiem
            synka, ale mam nadzieje że jakoś to wyjdzie. Jak kupimy mebelki to razem z nim
            będziemy wybierali no i oczywiście będzie go chwalili że ma taki swój własny
            piękny pokoik. Zauważyłam że dużo można osiągną w ten sposób.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
            Pa
            Monika
    • kanna Re: 2 latka. Problem z urządzeniem pierwszego pok 25.04.05, 13:54
      ja też mam to łóżko ze składanymi szczytami i jestem bardzo zadowolona :0 Mnie
      urządzanie pokoju czeka za kilak miesiecy, naraz dla dwójki dzieci, więc
      chetnie poczytam wasze sugestie smile
      Na pewno szuflady na zabawki sie sprawdzają, jak również pojemniczki, pudełka
      itp. Juz dziś trzymamy tam kredki, klocki itp. Mały (28 mies.)doskonale
      rozumie, że aby wziąść następne musi posprzątac poprzednie. Te małe pojemniki
      mu to ulatwiaja i powoduja, że zasada (chowam jednao, zanim wyciągnę nasttępne)
      jest jasna i nietrudna do przestrzegania.

pozd. Ania
    • mamanatalki2 Pokoik Natalki- 9 miesięcy 26.04.05, 11:00
      Znalazłam w internecie fajne i w przystępnej cenie meble sosnowe. Pokoik Natlki
      jest malutki i jaśniutki, okna wychodzą na duży taras. Póki co stoi w nim
      łózeczko sosnowe, fotel i przewijak z szufladami, półka wisząca z Black Red
      White (tak o dł. 177 cm. z trzech półek Połączonych rurą) i stary regał z lat
      80.Brak w nim miejsca na ubranka, a jest ich coraz więcej i są coraz większe.
      Ale wczoraj na stronach www.meblesosnowe.com.pl znalazłam szafę sosnową o
      wymiarach 220*80*60 z dwoma szufladami oraz regał o wymiarach 220*60*35 cm,
      również z dwoma szufladami. Wszystko z dostawą do domu - do Lublina.A za to
      wszystko 1427 zł mam nadzieję, że starczy chociaż na jakieś 10 lat jak dokupię
      biurko i rozkładany tapczanik z wielką poduszką w kształcie kwaitka lub
      biedronki. Ściany są białe, dekoracje żółte, dużo wiklinowych koszy na zabawki,
      a dywan kupiłam za 200 zł w OBI (wymiary:175*220 cm). Natalka śpi w swoim
      pokoju już od skończenia 3 miesięcy ( a my w sypialni obok), przesypia póki co
      całe noce i to przeważnie bez nocnych karmień.
      Pozdrówka dla wszystkich mam!
    • monia251 Pokoik Natalki 26.04.05, 14:19
      Wow podziwiam że śpi sama.
      Musze pokazać męzowi stronę z mebelkami. Rozumiem że jeszcze nic od nich nie
      zamawiałaś? ciekawe jak to wygląda w rzeczywistości?

Dzięki,
      Monika
      • aczerk Re: Pokoik Natalki 26.04.05, 16:22
        Oskar w swoim pokoju śpi od miesiąca.

Pokoik zrobiliśmy tanim kosztem - i tak niedługo trzeba będzie zrobić remont
        patrząc na mechaniczno-destrukcyjne zapędy naszego skarba smile Śpi na razie
        jeszcze w swoim łóżeczku,ale kupiliśmy taki młodzieżowy tapczanik za 350 zł,
        całkiem wygodny i przydatny przy przebieraniu i podczas przytulanek smile Mały
        zresztą bardzo lubi się na nim bawić.

Oprócz tego w pokoiku stoją dwa mebelki - zamykana szafka na ciuszki i mały
        regalik - wszystko z systemu Black Red, kupione 2-3 lata temu (ale ciągle w
        sprzedaży).

Mały ma też dwie duże skrzynie na kółkach w których się mieszczą zabawki i dwie
        mniejsze również na kółkach, które wchodzą pod łóżeczko. Po wielkiej zabawie
        sprzątanie trwa dosłownie 5 minut - i mały lubi wszystko wrzucać do pudeł.

Dodatki w stylu kolorowego bordera na ścianie, rybki na lampie, firanki w
        dinozaury stworzyły piękny, ciepły pokoik dziecięcy smile
        • polihymnia Pokoik Ani 26.04.05, 18:49
          Pokój mojej prawie 2,5-letniej córeczki jest bardzo malutki (tak jak
          i całe nasze mieszkanko) - 1,7m na 4m. Musieliśmy tam zmieścić
          rodzinną szafę wnękową i łóżeczko dla maluszka, którego spodziewamy
          się za 2 m-ce.
          Ania śpi na tapczanie (1,9mx0,9m), na którym też często bawi się w
          ciągu dnia. W pokoiku stoją dwie komody (Black, Red, White - system XXL)
          na dziecięce ubrania i regał (Ikea) na zabawki. W jednym kącie pokoju zamontowaliśmy ikeowska rurę na zabawki. Ponadto córka ma dużą skrzynię
          na kółkach, w której trzyma duże klocki, auta i co tam jeszcze trzeba
          (skrzynia stoi w naszym pokoju, bo w dziecięcym się nie mieści) oraz -
          również z Ikei okrągły stolik i krzesełko do prac manualnych.
          Ściany pomalowane na jasny fiolet. Na ścianach i półkach kilka obrazków
          Ewy Wasiuczyńskiej i moich oraz kalendarz z Panem Kuleczką, a na oknie
          i lustrze szafy wnękowej ponaklejane malowane przeze mnie obrazki
          Window Art.
          Pokoik sprawia na wszystkich wrażenie ciepłego i przytulnego.
      • mamanatalki2 Re: Pokoik Natalki 27.04.05, 11:00
        Właśnie zamówiłam! Policzyli mi taniej za transport do Lublina tzn. 61 zł. Jak
        dowiozą i to dam znać. Byłam wczoraj w kilku sklepach w Lublinie z meblami
        sosnowymi i na wejście zobaczyłam regał o szerokości 80 cm wysokości 200 cm,
        głębokości 35 cm i to bez pełnych boków za 1400 złotych... Pan w sklepie mówił,
        że szafę udałoby się zamówić za "rewelacyjną cenę" ok. 1100 - 1200 zł... To ja
        już wolę w necie. Pozdrówka.Pa!
        • monia251 Re: Pokoik Natalki 27.04.05, 12:10
          Jak Ci dostarczą szafę to wyślij mi mailem krótkie sprawozdanie smile jak się
          prezentuje.

monia251@gazeta.pl

Pa,
          Monika
          • anek.anek Re: Pokoik Natalki 27.04.05, 12:13
            albo napisz na forum, bo jestem bardzo ciekawa. Ja sama szukam sosnowych
            regałów do pokoju syna. Te tutaj mi się podobają, ale ciekawa jestem jak to
            jest wykonane. Koniecznie napisz.
            • mamanatalki2 Re: Pokoik Natalki 28.04.05, 09:59
              Meble prześlą mi w piątek albo w poniedziałek 2.05.2005 r. Biorę urlop w pracy,
              żeby pobyć ten długi weekend z dzieckiem i poustawiać meble... No, a później na
              pewno się odezwę, ok? Miłego weekendu dla wszystkich mam i ich słoneczek. Pa!
              • mamanatalki2 Re: Pokoik Natalki 28.04.05, 10:06
                Zapomniałam napisać, że dowiedziałam się jak ta szafa wygląda w środku... Na
                górze półka, potem szafa dzieli się na pół: jedna część to półki, a druga:
                drążek do wieszania ubranek. Fronty mebli są z drewna bezsękowego, sęki mogą
                się trafić jedynie na bokach mebli, całe są z drewna oprócz oczywiście pleców.
                Aha, pan z którym rozmawiałam powiedział, że jak chcę coś w tej szafie zmienić
                to to jest to możliwe. To chyba tyle...
                • mamanatalki2 Re: Pokoik Natalki 04.05.05, 09:23
                  Meble są SUPER. Sosna gładziutka, bez zadrapań, etc. Wyglądają w pokoiku
                  Natalki naprawdę fajnie. Sporo rzeczy upchnęliśmy smile Pozdrówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka