Dodaj do ulubionych

mowa dziecka

18.06.05, 12:47
mam pytanie moja córeczka ma 20 miesięcy i mówi tylko pojedyncze sylaby ma ba
dzia am hau ci chciałam się zaoytac czy Wasze dzieci w tym wieku tez tak
mówiły czy powinna udac się do logopedy bo wyczytałam w najnowszym numerze
Dziecko ze dzieci półtoraroczne znają koło 80 wyrazów i troche mnie to martwi
ze moja córcia wymawia tylko pojedyńcze sylaby a moze ktos doradzi dobrego
logopede we Wrocławiu i czy trzeba miec skierowanie do takiego lekarza
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: mowa dziecka 18.06.05, 12:58
      Logopeda nie jest lekarzem.
      Dzieci rozwijają się w sposób indywidualny, dlatego nie wszystkie musz mówić
      majac 1,5 roku.
      To czy Twoja córka dużo mówi zalezy również od tego, czy Ty i inni domownicy
      duzo do niej mówicie-w końcu gdzieś musi nauczyć się mówićsmile
      Proponuję sprawdzić jej słuch.Jesli wszystko jest ok, proponuję cierpliwie
      czekac.
      M.
    • edyta66 Re: mowa dziecka 18.06.05, 13:23
      z słuchem jest wszystko ok mała wszystko słyszy i rozumie co sie do niej mówi a
      mówi sie do niej bardzo duzo cały dzien jest ze mna i non stop cos jej sie mowi
      nazywa rzeczy po imieniu itp
      • pszczolka10 Re: mowa dziecka 18.06.05, 13:45
        cześć! Nie martw się mój starszy syn poszedł do przedszkole i mówił tylko mama
        baba daj to i uuuuu a miał 3 lata po miesiącu w przedszkolu zaczął mowić prawie
        wszystko teraz nieźle pyskuje natomiast córa zaczęła mówić bardzo wcześnie i
        jak miała 14 miesięcy mówiła wszystko i pełnymi zdaniami Twoja córa pewnie
        teraz wszystko sobie notuje w małej głowce by pewnego dnia zaskoczyć wszystkich
        swoja elokwencją
        pozdrawiam Ania
    • jaga604 Re: mowa dziecka 18.06.05, 13:58
      norma 80 czy100 jest tylko pewnym wskaznikiem usrednionym zreszta,a dzieci
      rozwijaja sie kazde w innym tempie.
      jesli slyszy i rozumie mowe to poprostu takie jest jej tempo rozwoju.
      mow do niej duzo,opowiadaj o wszystkim co robisz w jej obecnosci,a na pewno
      zacznie mowic we wlasciwym dla siebie czasie.
      rob z nia w formie zabawy cwiczenia oddechowe i artykulacyjne:np.dmuchanie
      piorek,malych papierkow,oblizywanie jezyczkiem jak kotek,czy pije kotek
      mleczko,jedzie konik.
      cierpliwosci i powodzenia zycze.
    • polibius Re: mowa dziecka 18.06.05, 22:15
      Doskonale rozumiem Tw ój niepokój ( choć pewnie nieuzasadniony). U mnie problem
      lezy w czymś innym. Otóż moja córeczka ma 15 miesięcy i tydzień i jeszcze nie
      chodzi. Wszyscy uspokajają, ale według statystyk, to jednak większość 14
      miesięczniaków chodzi.
      Ale wracając do tematu. Córka mojej siostry tez długo nie mówiła, zaczęła ok 2,
      5 lat . Teraz ma 8 lat i wygrywa konkursy wiedzy o baśniach Andersena i bardzo
      dobrze się uczy, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów humanistycznych smile
      • edyta66 Re: mowa dziecka 18.06.05, 22:46
        moja córeczka jak miała 14 miesięcy zaczeła chodzic przy meblach a 15 jak
        samodzielnie chodziła z tym ze ja chodziłam z nią na rehabilitacje bo miała
        obnizone napięcie mięsniowe a jak jest u was tez chodzicie na rehabilitacje
    • antonina_74 Re: mowa dziecka 19.06.05, 00:43
      Moja też ma 20 miesięcy i mówi ok. 10 słów, i żaden logopeda nie jest tu
      potrzebny, jedne dzieci mówią wcześniej inne później i możemy sobie tylko
      pozazdrościć tym mamom których dzieci już mowią zdaniami. Nasze będą mówić
      później.
      Swoją drogą to idiotyzm publikować takie wyśrubowane "normy" w niby poważnym
      czasopiśmie, po co, chyba żeby stresować matki.
    • muminek1000 Re: mowa dziecka 19.06.05, 23:48
      Witam Edytko,też to przeczytałam i trochę się zaniepokoiłam (ale moja siostra
      postukała mnie w czółko i przypomniała mi jak pózno jej dzieciaczki zaczęły
      mówić )Mój Kubuś też ma 20 m-cy ,wyraznie i świadomie mówi -mama ,tata ,daj a
      najlepiej mu wychodzi- NIE! Ma swój język (ciągle coś mówi co raczej
      przypomina "japoński"i niezle się wkurza kiedy ja nie wiem o co mu
      chodzi ....Ale ja narazie się tym nie przejmuję (od mojej koleżanki dziecko ma
      3,5 roku i niewiele mówi...)a wszystkie ciotki i babcie w rodzinie mi mówią ,że
      jak zacznie -to zdaniami .Więc Edytko,mniejmy gdzieś głupie normy (z czego oni
      wzieli te 80 słów !!!!????)nie słyszałam jeszcze dziecka w wieku 20 m-
      cy ,używającego tak bogatego słownictwa. 80 -wyrazów !!!(no chyba ,że w moim
      przypadku wliczę ten "japoński"mojego Kuby -o -to nazbiera się nawet
      więcej...hi hi )pozdrawiam ,Ola
    • anek.anek Re: mowa dziecka 19.06.05, 23:56
      Jak mój syn skończył równo dwa latka to pognałam do logopedy (prywatnie bez
      skierowania)przerażona, że on tak mło mówi: mama, tata, nie i daj. Logopeda
      postukał się w głowęsmile) Żartuję oczywiście, potraktował mnie poważnie i na
      poważnie wyjasnił, że w na swój wiek syn jest zupełnie normalnie rozwinięty i
      nie widzi rzadnego powodu do niepokoju.
      Mineło pół roku i pewnego dnia syn zaczął mówić. Dosłownie zdnia na dzień:
      pełnymi zdaniami. z szoku wychodziliśmy ok miesiąca, bo po tym miesiącu
      zaczęlismy tęsknić do błogiej ciszy w domusmile)
    • papuga_5 Re: mowa dziecka 20.06.05, 06:41
      Moj synek tez malo mowil i ja ciagle sie martwilam, zwlaszcza ze mojej
      kolezanki synek rowiesnik mojego zaczal mowic zdaniami w wieku 18 miesiecy. Moj
      mowil wlasnym jezykiem i znal tylko troche slow i jak skonczyl 2 lata to zaczal
      mowic, zaczal powtarzac po mnie prawie wszystkie slowa a juz po kilku
      tygodniach zaczal skladac te slowa w pierwsze zdania. Teraz ma 2 lata i 2
      miesiace i tak duzo mowi, ze ciezko mi go nakarmic czy uspic. Kasia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka