Dodaj do ulubionych

Szczepienie

25.08.05, 23:40
Na początku września Wiki ma mieć drugą a właściwie trzecią (licząc
szpitalną) szczepionkę. Słyszałam, ze kują kilka razy i że jest zastępcza 5 w
1 z tym, że kosztuje 100zł. Nic z tego nie rozumiem. Czy to oznacza, że mała
będzie kłuta 5 razy :-0?
Obserwuj wątek
    • yoko2 nie 26.08.05, 07:42
      o ile wiem niezależnie jaką szczepionką szczepisz będzie kłuta 2x
      1 wkłucie 3 składnikowa szczepionka (niezależnie od tego czy płatna czy nie)
      (błonica, tężec, ksztusiec)może być w niej rozpuszczony HIB(ale nie wiem czy w
      bezpłatnej też)
      2 wkłucie przy pierwszej wizycie WZW typu B przy drugiej i trzeciej
      Poliomyeitis (heinego medina)

Pozdrawiam

pozdrawiam
      • yoko2 a chyba bardzo ważne jest to 26.08.05, 07:48
        jaką szczepionkę dostała jako pierwszą

u mnie kosztuje infax 60 plus HIB 40 razem 100

ale powiem szczeże, że gdybym nie musiała nie szczepiłabym płatnymi

pielęgniarka w przychodni wytłumaczyła mi, że różnica między szczepionkami jest
        niewielka i nie tkwi ona w ilości wkłuć czy składników ale w tym, że ta płatna
        jest "oczyszczona" czyli nie powinna wywołać żadnych skutków ubocznych, co
        wcale nie oznacza że nie wywoła.
        • sylwiawm Re: a chyba bardzo ważne jest to 26.08.05, 12:30
          U mnie jest napisane DTP 0,5ml
    • joa8 Re: Szczepienie 26.08.05, 12:38
      w tej płatnej są dodatkowe (prócz polio, krztuśca, błonicy i teżca) choróbska
      wywoływane bakterią Hib (czyli przeciw zapaleniu opon mózgowych, zapaleniu płuc
      i wszytskiemu co ten hib wywołuje)
      My szczepiliśmy szczepionką o nazwie Infanrix, tam jest właśnie te pięć chorób.
      W mojej przychodni kosztuje 115 zł. Z tym, że jak zaczniesz szczepić infarixem,
      to następne też muszą być takie, czyli wychodzi 3x do 7,8 miesiąca.
      Ja zdecydowałam się na płatną, bo przekonał mnie ten hib.
      • kangur4 Re: Szczepienie 26.08.05, 12:53
        Rany boskie, ja za infanrixa zapłaciłam 250! Czyzbym przepłaciła?
        • sylwiawm Czyli to chodzi o HIB 26.08.05, 12:57
          Pytałam przy pierwzym szcepieniu panią doktor i powiedziała, że szczepionką Hib
          szczepi sie jezeli w domu jest więcej dzieci, albo jak daje sie dziecko do
          przedszkola czy żłobka. Chodzi o skupiska dzieci. W innym przypadku nie ma
          potrzeby szczepić nią.
          • joa8 Re: Czyli to chodzi o HIB 26.08.05, 13:32
            no właśnie - różnie mówią, że szczepiać, że nie szczepić
            ja tam zaszczepiłam
            a 250 za jedna dawke to strasznie duzo!
          • joakal Re: Czyli to chodzi o HIB 26.08.05, 13:53
            plac zabaw to też skupisko dzieci, sklep też, lepiej zaszczepić..
            • sylwiawm Re: Czyli to chodzi o HIB 26.08.05, 16:03
              No tak, ale moja ma dopiero 3 miesiące i nie chodzimy w miejsca, gdzie sa
              skupiska dzieci.
        • aada100 Re: Szczepienie 26.08.05, 16:25
          kangur4 napisała:

> Rany boskie, ja za infanrixa zapłaciłam 250! Czyzbym przepłaciła?
          Kobietooo!!! 250 zł polskich??! U mnie w aptece infarix kosztuje 115 PLN!
          • kangur4 Re: Szczepienie 26.08.05, 17:11
            Aż zajrzałam do książeczki. Zapłaciłam 250, bo szczepiłam Infanrixem Hexa
            Infanriksów są trzy rodzaje, ten jest najdroższy, bo jest na żółtaczkę, DTP,
            Polio i HiB, czyli 6 chorób.
            uff...
            • aada100 Re: Szczepienie 26.08.05, 23:06
              kangur4 napisała:

> Aż zajrzałam do książeczki. Zapłaciłam 250, bo szczepiłam Infanrixem Hexa
              > Infanriksów są trzy rodzaje, ten jest najdroższy,

dowiem się ile kosztuje i mnie.
      • yoko2 do joa 26.08.05, 16:26
        oile mi wiadomo to hib moze byc w tej szczepionce rozpuszczony, ale nie jest
        składnikiem szczepionki acelularnej

sory,ze bez polskich znakow ale pisze 1 reka :]
        • joa8 Re: do joa 26.08.05, 18:20
          > oile mi wiadomo to hib moze byc w tej szczepionce rozpuszczony, ale nie jest
          > składnikiem szczepionki acelularnej

o matko, nie mam pojęcia co to znaczy smile)
          lekarka powiedziała, że warto, w "dziecku" przeczytałam, że warto, sama
          stwierdziłam, że warto, to zaszczepiłam.
          • yoko2 Re: do joa 26.08.05, 21:49
            ja też szczepie hiba bo warto :] zamieżam kurczaki di żłobka oddać :]

a taka mądra jestem bo mam w przychodni super panią od szczepionek ona mi
            wszystko dokładnie tłumaczy :] co do czego i z czym sie je :]

Pozdrawiam
            • joa8 Re: do joa 26.08.05, 22:09
              a ja jestem córką lekarza (antestezjologa na oddziale położniczym smilei czasem
              mnie napada, żeby wszytstko dobrze medycznie sprawdzić, w ciąży tak miałam,
              żadne badania, wyniki, normy, opisy, obrazy usg smile nie były dla mnie
              tajemnicą. Moja lekarka się śmiała, że jestem samowystarczalna, bo nim ona
              zinterpretowała badanie, ja już wszytsko wiedziałam. Mówiła mi, że sama sobie
              powinnam płacić za wizytę, hihihi.
              ale szczepionek nie rozstrzaskałam smile
              • yoko2 Re: do joa 26.08.05, 22:24
                podziwiam cię dla mnie wyniki badań to czarna magia
                a jak byłam w ciąży to odchodziłam od zmysłów zanim mój gin mi powiedział, że
                wyniki badań mam ok.

robiłam sobie nawet AFP i przeżyłam straszną tragedie bo wynik wyszedł ponad
                norme, to było dla mnie jak jakiś koszmar... boże co ja przeżyłam
                a nosiłam pod serduszkiem bliźnięta

i tak naprawde do tej pory sie zastanawiam, czy rodzaj ciąży nie miał wpływu na
                podwyższony wynik badania

a co do szczepionek to ja też nie jestem oblatana :]
                jak już wcześniej pisałam pani od szczepionek w mojej przychodni przybliżyła mi
                troszkę to zagadnienie, bo moje dzieci muszą być szczepione szczepionkami
                acelularnymi (tymi oczyszczonymi odpłatnymi)
                • joa8 Re: do joa 26.08.05, 22:30
                  oj, wyobrażam sobie, co przeżywałaś.
                  ja trochę zgłębiałam tę medyczną wiedzę, żeby właśnie nie odchodzić od zmysłów
                  między wynikami a wizytami. U mnie na szczęście wszytsko było ok, no, prócz
                  ciśnienia, które miałam za wysokie.
                  • yoko2 Re: do joa 26.08.05, 22:50
                    moja ciąża to był koszmar, a zarazem coś bardzo pięknego i niepowtażalnego :]
                    zakończyła sie po 37 tc przec cc.
                    Maluchy urodziły sie bez wad wrodzonych na które wskazywał wynik AFP

no a co do szczepionek to niedługo idzemy robić kuj kuj bo trzeba zaszczepić
                    hiba i żółtaczke

a żłobek za pasem
    • dida7 Re: Szczepienie 26.08.05, 20:41
      Proszę doradźcie,bo mam straszny mętlik z tymi szczepionkami...Pediatra z
      przychodni poleciła mi szczepionkę infanrix IPV HiB.Jednak prywatny lekarz
      pediatra stwierdził,że najpierw powinniśmy zaszczepić mieszanką Infanrix DTPa +
      Hiberix,a dopiero po 6 tygodnich szczepionką,którą polecił pediatra w
      przychodni-czyli Infanrix IPV HiB.Ja juz sama nie wiem co mam robić i jakie
      szczepionki kupic...doradźcie coś...
      • kangur4 Re: Szczepienie 27.08.05, 07:54
        Może zrób tak jak ja: trzy razy pod rząd zaszczep Infanrixem Hexa - od razu na
        sześć chorób (WZW, DTP, IPV, HiB).
        Ale twój prywatny lekarz ma rację, wg kalendarza szczepień, najpierw szczepi
        się WZW i DTP, a potem po sześciu tygodniach DTP i IPV. I potem znowu, po 6
        tygodniach DTP i IPV (www.szczepienia.pl/mmw/index.php?id=51)
        pozdrawiam
        • kangur4 Jeszcze raz link do kalendrza szczepień 27.08.05, 07:55
          www.szczepienia.pl/mmw/index.php?id=51
    • dida7 Re: Szczepienie 26.08.05, 22:08
      Proszę doradźcie,bo mam straszny mętlik z tymi szczepionkami...Pediatra z
      przychodni poleciła mi szczepionkę infanrix IPV HiB.Jednak prywatny lekarz
      pediatra stwierdził,że najpierw powinniśmy zaszczepić mieszanką Infanrix DTPa +
      Hiberix,a dopiero po 6 tygodnich szczepionką,którą polecił pediatra w
      przychodni-czyli Infanrix IPV HiB.Co ja mam robić,który lekarz ma rację...?
      • sylwiawm Re: Szczepienie 26.08.05, 23:18
        Ja też już sie pogubiłam. Wiem tylko tyle, że na Hib tzeba scepić kilka razy i
        jest jakiś konkretny czas aby te szczepionki były wykonane. Jeżeli się tak nie
        stanie to nie są odpowiednią ochrona.
        • dida7 Re: Szczepienie 29.08.05, 10:53
          Qurcze coś ten mój domowy komputer szwankuje,bo nie widzę moich własnych
          postów,dopiero teraz na kompie w pracy zauważyłam ten mętlik.

Serdecznie dziękuję za doradzanie.Zrobię jednak tak jak mówi kalendarz
          szczepień,czyli najpierw infanrix DPTa razem z hiberixem,a po 6 tygodniach
          infanrix IPV HiB itd...Wydaje mi się,że bedzie dobrze.A przy okazji WZW,czyli
          bedą 2 szczepienia.

A napiszcie z praktyki,gdzie najlepiej szczepić-w dupcię,w ramię,czy udo? Gdzie
          najmniej boli? Kupię rzecz jasna maść {empla czy jakoś tam...} ale w jakim
          miejscu najlepiej szczepić?
          • kangur4 Re: Szczepienie 29.08.05, 17:09
            My szczepiliśmy w udzisko. Na pierwsze szczepienie kupiłam maść (lekarz mnie
            namówił), ale pielęgniarka w zabiegowym mnie wyśmiała - powiedziała, że maść
            znieczula tylko skórę, a tak naprawdę boli mięsień, na który, rzecz oczywista,
            maść nie działa, i poradziła żebym następnym razem dała sobie spokój, bo to
            zawracanie głowy. Co też uczyniłam, i powiem szczerze sobie chwalę, bo z tą
            maścią to rzeczywiście zawracanie głowy, dzieci bywają na nią uczulone, a płacz
            jest i tak i tak.
            W końcu jak my byłyśmy małe, to kłuli nas gdzie popadnie, żadnych masci nie
            było, a żyjemy do tej pory, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka