ewikgo 30.08.05, 09:09 Czy orientujecie się ile kosztuje wyrobienie paszportu, jak długo się czeka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
placebo77 Re: Paszport dla dziecka 30.08.05, 09:18 Do bodajze 16 roku zycia 30 zlotych, ale jak masz male dziecko to moze rozwaz wpis do paszportu, ktory jest gratis. My myslelismy o paszporcie dla malej,ale jak sie okazalo ze zdjecia robione pol roku temu pokazuja w zasadzie zupelnie inne dziecko to zdecydowalismy sie na wpis. Wyrobienie paszportu to kwestia mniej wiecej miesiaca, wpis okolo 10 dni. Swoja droga to smieszne, gdyz jest to zrobione odrecznie i zawiera imie, nazwisko dziecka , date urodzenia i okreslenie plci, wiec nie wiem po co 10 dni. Pozdrawiam Placeob77 Odpowiedz Link Zgłoś
ewikgo Re: Paszport dla dziecka 30.08.05, 09:22 Dzięki za informacje! Sama nie mam paszportu więc chyba zdecyduję się wyrobić ten dokument dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi6 Re: Paszport dla dziecka 30.08.05, 22:34 Właśnie jestem na etapie wyrabiania dla Małej paszportu.Wyrobienie oddzielnego paszportu ma tą zaletę,ze dziecko moze przejechac przez granicę nie tylko z tobą,ale i z inną osobą. Zeby wyrobic dziecku paszport potrzebne są dwa zdjęcia,kwestionariusz paszportowy podpisany przez conajmniej jednego z rodziców,opłata 30 zł + znaczek skarbowy za 5 zł,odpis aktu urodzenia dziecka.Konieczne są też podpisy rodziców w obecności urzędnika,a jesli rodzic przebywa za granicą to podpis powinnien być potwierdzony przez konsula,a jesli rodzic przebywa w innym mieście to podpis musi potwierdzic notariusz (tak jest w naszym przypadku).Paszport jest do odebrania osobiście za ok.30 dni.Skomplikowane jak wszystko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Paszport dla dziecka 31.08.05, 13:29 Dopiszę tylko że u mnie możliwe było złożenie podpisu przez rodziców "na raty" tzn że nie musieliśmy iść razem do biura paszportowego, tylko najpierw ja a potem mąż. Podpis obojga rodziców jest niezbędny ale strasznie ciężko było nam znaleźć czas żeby udać się tam razem, a biuro czynne krótko i nie codziennie.. Odpowiedz Link Zgłoś