Dodaj do ulubionych

Pytanie o chrzestną

06.09.05, 17:58
Czy matką chrzestną może być kobieta mająca tylko ślub cywilny (bez
kościelnego)??? Bardzo proszę o kompetentne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • agagor2 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:01
      nie - rodzice mogą być nie do końca w zgodzie z prawem kościelnym (w końcu
      rodziców się nie wybiera), ale już rodzice chrzestni musząsmile
    • kasiuncia25 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:01
      Jeśli ma cywilny tylko bo nie może miec kościelnego (rozwód) to jak najbardziej
      a jeśli nie ma kościelnego bo takie jej widzi-mi-sie to może być problem.
      Pozdrawiam
      • malgocha6 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:09
        No właśnie nie ma kościelnego bo jej mąż jest nie ochrzczony.
        Czyli nie może być chrzestną?
      • zona_mi Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 20:09
        kasiuncia25 napisała:

> Jeśli ma cywilny tylko bo nie może miec kościelnego (rozwód) to jak
        najbardziej

Nieprawda.
    • agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:08
      malgocha6 pozwolisz, ze w Twoim watku zadam pytanie? smile

Czy rodzice chrzstni mogą być małżeństwem? Bo gdzieś słyszałam , że nie (dziwne,
      ale co wy na to?).
      • malgocha6 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:13
        Agusia a mogę się ciebie zapytać czy u Ciebie tak jest?
        tzn czy są małżeństwem?
        • agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:19
          Moje dziecko jeszcze nie ochrzczone. Chciałabym na rodziców chrzestnych brata i
          bratową, a nie wiem czy tak można.
          • zona_mi Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:32
            Można. Wraz z mężem jesteśmy chrzestnymi mojej siostrzenicy. Chrzestnymi nie
            mogą być ludzie, jeśli np. jedno jest świadkiem bierzmowania drugiego.
            Osoba żyjąca w związku niesakramentalnym (czyli tylko ze ślubem cywilnym) nie
            może być chrzestną. Jeśli mąż nie jest ochrzczony - może się ochrzcić. Jeśli
            niewierzący - może złożyć uroczystą obietnicę, a żona mu ślubuje - jeśli
            oczywiście biorą w ogóle pod uwagę rozwiązanie ze ślubem. Jeśli nie - to jest
            przeszkoda w byciu chrzestną.
            Chrzestni sa bardziej odpowiedzialni niż rodzice - ci mogą być nawet innego
            wyznania, ale jeśli chcą ochrzcić dziecko, chrzestni muszą spełniać warunki
            religii katolickiej.
            Więcej na ten temat mozesz poczytać tu:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16182
            Pozdrawiam
            Zona
            • agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:46
              Dziękuję zona_mi za odpowiedź.
    • kasiuncia25 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:27
      Jej maż nie jest ochrzczony ale dla księdza to nie problem, mogą ochrzcić i
      dorosłego, może przystąpić do komunii, bierzmowania i wziąść kościelny. dla
      ksieży to nie jest wytłumaczenie. Eh, te formalnośći.
      Moi chrzestni sa małrzeństwem, ale nie wiem czy kościół nie zmienił sobie
      przepisów zeby utrudnić życie.
      Pozdrawiam
      • zona_mi Kasiuńcia 06.09.05, 18:34
        Kościół nie "zmienia sobie przepisów, aby utrudnić życie". To wierni je sobie
        utrudniają, nie będąc w porządku do zasad wiary wink
        • kasiuncia25 Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:00
          Napisałam tak bo my jesteśmu świerzo po chrzcinach naszego synka i mimo że mamy
          kościelny, chrzestny ma kościelny a chrzestna jest panna i to wszyscy z jednej
          parafii to mieliśmy problemy z biurokracją i załatwianiem tych papierkowych
          spraw. Moim zdaniem są one nie potrzebne bo kościół nie jest urzędem
          świadczącym usługi tylko instytucją o zupełnie innym charakterze a te wszystkie
          formalności badz co badz utrudniają ludziom życie.
          • zona_mi Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:39
            A my rok temu chrzciliśmy synka i nie mielismy ż_a_d_n_y_c_h problemów - ani z
            biurokracją, ani z pieniędzmi - wszystko załatwione od ręki i zgodnie z prawem
            kościelnym.
            Jeśli mieliście w szystko w porządku, na dodatek będąc w jednej parafii, to już
            nie kwestia biurokratyzacji kościoła, tylko utrudnień konkretnego księdza.
            Po co więc uogólniać?
            • magdip27 Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:49
              popieram zdanie zona_mi. My też nie mieliśmy żadnych problemów z chrztem. W
              naszej parafii nawet nam nie wyskoczyli z taryfikatorem opłat za chrzest, bo
              sakramenty udziela się bezpłatnie.
              Nie ma co uogólniać - ksiądz też człowiek. Tak samo wśród lekarzy/nauczycieli
              itd. zdarzają się lepsi i gorsi.

pozdrawiam
              Magdi & Michał (5,5 m-ca)
              • arletta.wagner Re: chrzestna 07.09.05, 10:09
                chrzestna mojego dziecka jest rozwódką (po cywilnym slubie) - czyli dla
                Kościoła panną z dzieckiem. ksiądz nie robił jakichkolwiek trudności.
                a chrzest coraz blizejsmile
                • zona_mi Re: chrzestna 07.09.05, 10:49
                  Jest panną z dzieckiem - to się zdarza, ale nie żyje w grzechu - czyli w
                  związku niesakramentalnym. Dlatego obyło się bez zawirowań smile
                  • ariella Re: chrzestna 07.09.05, 12:45
                    Jest tez wyjscie polowiczne (jesli kogos satysfakcjonuje) Otoz jest funkcja
                    Swiadka Chrztu, wiem napewno, bo samam takim jestem. jest to furtka dla osob,
                    takich jak ja,ktore zyja wbrew KK, np w zwiazku pozasakramentalnym, ale zostali
                    poproszeni na chrzestnych. naturalnie wtedy nie idzie sie do spowiedzi i
                    komunii, ale normalnie uczestniczy w chrzcie, trzyma dziecko, etc. Po
                    dopelnieniu formalnosci, np wzieciu slubu koscielnego, mozna pojsc do tej
                    parafii i zmenic wpis ze Swiadka Chrztu na Chrestnego bez problemow. Drugi
                    chrzestny musi jednak byc "pelnoprawnym" chrzestnym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka