malgocha6 06.09.05, 17:58 Czy matką chrzestną może być kobieta mająca tylko ślub cywilny (bez kościelnego)??? Bardzo proszę o kompetentne odpowiedzi. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agagor2 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:01 nie - rodzice mogą być nie do końca w zgodzie z prawem kościelnym (w końcu rodziców się nie wybiera), ale już rodzice chrzestni muszą Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:01 Jeśli ma cywilny tylko bo nie może miec kościelnego (rozwód) to jak najbardziej a jeśli nie ma kościelnego bo takie jej widzi-mi-sie to może być problem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgocha6 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:09 No właśnie nie ma kościelnego bo jej mąż jest nie ochrzczony. Czyli nie może być chrzestną? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 20:09 kasiuncia25 napisała: > Jeśli ma cywilny tylko bo nie może miec kościelnego (rozwód) to jak najbardziej Nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:08 malgocha6 pozwolisz, ze w Twoim watku zadam pytanie? Czy rodzice chrzstni mogą być małżeństwem? Bo gdzieś słyszałam , że nie (dziwne, ale co wy na to?). Odpowiedz Link Zgłoś
malgocha6 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:13 Agusia a mogę się ciebie zapytać czy u Ciebie tak jest? tzn czy są małżeństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:19 Moje dziecko jeszcze nie ochrzczone. Chciałabym na rodziców chrzestnych brata i bratową, a nie wiem czy tak można. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:32 Można. Wraz z mężem jesteśmy chrzestnymi mojej siostrzenicy. Chrzestnymi nie mogą być ludzie, jeśli np. jedno jest świadkiem bierzmowania drugiego. Osoba żyjąca w związku niesakramentalnym (czyli tylko ze ślubem cywilnym) nie może być chrzestną. Jeśli mąż nie jest ochrzczony - może się ochrzcić. Jeśli niewierzący - może złożyć uroczystą obietnicę, a żona mu ślubuje - jeśli oczywiście biorą w ogóle pod uwagę rozwiązanie ze ślubem. Jeśli nie - to jest przeszkoda w byciu chrzestną. Chrzestni sa bardziej odpowiedzialni niż rodzice - ci mogą być nawet innego wyznania, ale jeśli chcą ochrzcić dziecko, chrzestni muszą spełniać warunki religii katolickiej. Więcej na ten temat mozesz poczytać tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16182 Pozdrawiam Zona Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:46 Dziękuję zona_mi za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Pytanie o chrzestną 06.09.05, 18:27 Jej maż nie jest ochrzczony ale dla księdza to nie problem, mogą ochrzcić i dorosłego, może przystąpić do komunii, bierzmowania i wziąść kościelny. dla ksieży to nie jest wytłumaczenie. Eh, te formalnośći. Moi chrzestni sa małrzeństwem, ale nie wiem czy kościół nie zmienił sobie przepisów zeby utrudnić życie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Kasiuńcia 06.09.05, 18:34 Kościół nie "zmienia sobie przepisów, aby utrudnić życie". To wierni je sobie utrudniają, nie będąc w porządku do zasad wiary Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:00 Napisałam tak bo my jesteśmu świerzo po chrzcinach naszego synka i mimo że mamy kościelny, chrzestny ma kościelny a chrzestna jest panna i to wszyscy z jednej parafii to mieliśmy problemy z biurokracją i załatwianiem tych papierkowych spraw. Moim zdaniem są one nie potrzebne bo kościół nie jest urzędem świadczącym usługi tylko instytucją o zupełnie innym charakterze a te wszystkie formalności badz co badz utrudniają ludziom życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:39 A my rok temu chrzciliśmy synka i nie mielismy ż_a_d_n_y_c_h problemów - ani z biurokracją, ani z pieniędzmi - wszystko załatwione od ręki i zgodnie z prawem kościelnym. Jeśli mieliście w szystko w porządku, na dodatek będąc w jednej parafii, to już nie kwestia biurokratyzacji kościoła, tylko utrudnień konkretnego księdza. Po co więc uogólniać? Odpowiedz Link Zgłoś
magdip27 Re: Kasiuńcia 06.09.05, 19:49 popieram zdanie zona_mi. My też nie mieliśmy żadnych problemów z chrztem. W naszej parafii nawet nam nie wyskoczyli z taryfikatorem opłat za chrzest, bo sakramenty udziela się bezpłatnie. Nie ma co uogólniać - ksiądz też człowiek. Tak samo wśród lekarzy/nauczycieli itd. zdarzają się lepsi i gorsi. pozdrawiam Magdi & Michał (5,5 m-ca) Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: chrzestna 07.09.05, 10:09 chrzestna mojego dziecka jest rozwódką (po cywilnym slubie) - czyli dla Kościoła panną z dzieckiem. ksiądz nie robił jakichkolwiek trudności. a chrzest coraz blizej Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: chrzestna 07.09.05, 10:49 Jest panną z dzieckiem - to się zdarza, ale nie żyje w grzechu - czyli w związku niesakramentalnym. Dlatego obyło się bez zawirowań Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: chrzestna 07.09.05, 12:45 Jest tez wyjscie polowiczne (jesli kogos satysfakcjonuje) Otoz jest funkcja Swiadka Chrztu, wiem napewno, bo samam takim jestem. jest to furtka dla osob, takich jak ja,ktore zyja wbrew KK, np w zwiazku pozasakramentalnym, ale zostali poproszeni na chrzestnych. naturalnie wtedy nie idzie sie do spowiedzi i komunii, ale normalnie uczestniczy w chrzcie, trzyma dziecko, etc. Po dopelnieniu formalnosci, np wzieciu slubu koscielnego, mozna pojsc do tej parafii i zmenic wpis ze Swiadka Chrztu na Chrestnego bez problemow. Drugi chrzestny musi jednak byc "pelnoprawnym" chrzestnym Odpowiedz Link Zgłoś