Dodaj do ulubionych

gdzie szukac pracy ?

12.10.05, 13:49
gdzie szukac pracy ktora mozna wykonywac w domu? czy macie jakies
doswiadczenia w tym temacie ?

Ula 18.03.2005 22.30 - 3740g, 55cm
Ula smile
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: gdzie szukac pracy ? 12.10.05, 16:24
      podciagam, jestem rowniez zainteresowanasmile
      I jeszcze zeby "jakos" platne bylo.

Duramgama- mozesz zajrzysz- w jaki sposob rozpoczac wspolprace z czasopismami
      jezeli chodzi o pisanie artykulow?interesuja mnie rowniez pisma "nizszego"lotu,
      wiem, ze mozna ale jak?
      • pancerniczek Re: gdzie szukac pracy ? 12.10.05, 19:26
        Ja co prawda nie Duramgama, ale.......wink
        Znajdź dobry temat, napisz fajny tekst i wyślij. Jak będzie dobry to może
        wydrukują. Spróbować warto.
      • pampeliszka Mmala 13.10.05, 11:49
        Ja kiedys wyslalam maile do gazet w spr wspolpracy- takie tam opowiadania o
        milosci i odpisali, ze sa zainteresowani i placa 100 zl za historyjke. Tylko
        potem znalazlam normalna prace i jakos tak to sie rozeszlo. Kup sobie rozne
        gazetki z samymi opowiadaniami, jest tego mnostwo i wyslij maile, to Ci napisza
        na ile ma byc stron itp.Patrzac jak piszesz bajki, to z tym nie powinnas miec
        problemow...
      • duramgama mmala 13.10.05, 12:49
        Mmala, jest bardzo dużo zmiennych i różnorodnych okoliczności, więc trudno mi
        jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Po pierwsze co masz na mysli pisząc pisma "niższego lotu"? Szczerze mówiąc, nie
        miałam z nimi bliżej do czynienia, niemniej jednak wiem (gościlismy takiego
        redaktora niegdyś na zajęciach), że historie w tanich kolorowych tygodnikach dla
        pań często sa wytworem fantazji kilku osób nie ruszających się zza biurka.
        Zmyśla się ile wlezie na potrzeby "łamania serc" naiwnych czytelniczek. Jeśli
        dobrze byś się w tym czuła -spróbuj rzeczywiście napisać do takich redakcji
        wysyłając im próbki swoich "artykułów".

Kolejna sprawa - co Ty chcesz dokładnie pisać, jakie masz wymagania, co Cię
        inetresuje, czy masz jakąś konkretną dziedziną, którą chcesz się zająć? Duzo od
        tego zależy.
        Istnieją przeróżne czasopisma tematyczne - tam można się zahaczyć jesli ma się
        coś współnego z tematyką, którą się zajmują. Dzwonisz/piszesz do nich, mówisz
        jakie masz pomysły (są baaardzo łasi na nowości) i już.

To nie jest niestety łatwy rynek, ale trzeba próbować. Najlepiej mieć kogoś
        znajomego w redakcji, kto zaanonsuje, poręczy, zachęci. Czy masz jakiś dorobek?
        Mile wiedziane jest pokazanie swojego dotychczasowej pracy. Po prostu zanim coś
        u Ciebie zamówią muszą sprawdzić Twoje mozliwości. To chyba oczywiste.
        Przynajmniej dzieje się tak, w -powiedzmy -poważniejszych magazynach.
        Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć Ci - próbuj.
        • mmala6 Re: mmala 13.10.05, 15:48
          dzieki dziewczynysmile
          Niestety dorobku nie mam zadnego, wiec chwalic sie nie ma czym.
          Interesuje mnie tematyka psychologiczna (psycholog z wyksztalcenia ale nie
          zawodu wykonywanegowink), znajoma ze studiow zahaczyla sie w jakim takim pisemku,
          ktorego tytuly nawet nie pamietam bo w zyciu tego czegos nie czytalam,
          odpowiadala na problemu czytelnikow i pisala jakies krotkie artykuly w stylu ;"
          jak przezyc rozwod" albo "maz mnie zdradza" itp.Wszystko sie w jakis sposob
          ocieralo o psychologie.Niestety z kolezanka nie mam kontaktu, choc i tak pewnie
          by mi nie pomogla (bo ona z tych, co nie pomagajawink).
          I tak sobie pomyslalam, ze byloby to niezle na poczatek, a potem moze
          uderzylabym w powazniejszym pismie....chyba sie wybiore do empiku, zeby zobaczyc
          co w trawie (prasie) piszczy...
          • duramgama Re: mmala 14.10.05, 11:57
            Jest dobrze -masz swoja działkę, którą możesz uprawiac - więc i atut w ręku
            podaczs poszukiwania pracy. Najlepiej żebyś coś naskrobała - no własnie jakis
            drobny tekścik w stylu "mąż mnie zdradził" -analizując jakiś konkretny przykład
            (potrzebni sa żywi ludzie z imionami, żeby czytelnik mógł się zapoznac z
            sytuacją poprzez szczegół, konkret a nie wydumane dywagacje)
            A nie myślałas na przykład o "Charakterach"? - Tam dośc sensownie podchodzą do
            temetów.
            • mmala6 Re: mmala 14.10.05, 13:46
              Myslalam, ale chyba jestem za cienki Bolek do "Charakterow", narazie ukladam
              wszystko w glowie i dojrzewam, u mnie tak jest,ze musze cos przetrwaic na
              wszystkie strony...
              Dzieki za sugestie w kazdym raziesmile
              • wenus.z.willendorfu Eeee tam, przesadzasz 14.10.05, 13:49
                do bajki nadawałaś się świetnie, a do "Charakterów' już cienki bolek? Proponuje
                jako próbke twórczości właśnie nasze bajki smile)) Każda redakcja z takim
                dorobkiem przyjmie Cię od ręki
              • duramgama Re: mmala 14.10.05, 13:55
                Te, Bolek - ty nie pękaj, tylko zakasaj rekawy i do dzieła.
                Ponoc do odważnych świat należy. Jak chcesz kawałek skubnąc dla siebie (a przy
                okazji coś dac światu od siebie) musisz próbowac.
                Trzymam kciuki i zdawaj relację ze swoich posunięc!
                • mmala6 Re: mmala 14.10.05, 13:59
                  najgorsze sa publiczne obietnice, bo potem wstyd sie nie wywiazac!!a wiec nie
                  obiecuje!Ale w przyszlym tygodniu musze jechac do miasta wiec odwiedze empik
                  (SAMA bez tego malego czlowiek co sie szybko nudzi w jednym miejscu) wiec zgarne
                  tego troche i popatrze co sie dzieje...."Charaktery"...hmmm.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka