Dodaj do ulubionych

Jak oduczyć dziecko usypiania ?

18.11.05, 13:45
Hej, mam problem. Moja córka od 2 tyg życia zasypiała sama grzecznie w
łóżeczku. Do 3 miesiąca budziłą się na cyca a potem przesypiała noc od 22-
6.30. Potem gdy wróciłam do pracy a córka zaczęła budzić się co chwila...
Właściwie spała tylko wtedy gdy lezała przy cycu. Odłożona do łóżka budziła
sie po 15 min. I tak w kółko. Aby funkcjonowac jako tako w pracy zaczęłam
brac ją do łóżka - wtedy mogłysmy sie wyspać. Potem próbowałam znów nauczyć
ją spania w łóżeczku - to był dramat i histeria. Karmiłam ją do roku - teraz
ma prawie 1,5 i nadal krążę w nocy międzu męzem a córką i nadal musze kłaśc
się z Nią wieczorem i leżec aż nie zaśnie. Właściwie czuję się jakbym nadal
karmiła piersią. Mam dość. Prosze o jakąś rade sad
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Jak oduczyć dziecko usypiania ? 18.11.05, 14:13
      Miałam podobnie, z tym, że ja pracuję w domu. Olałam temat, trudno i darmo,
      mała spała z nami. Aż kiedys miałam pilne duże tłumaczenie i nie mogłam
      pozwolić sobie na godzinne leżenie przy dziecku, więc za usypianie zabrał się
      tatuś. Ryk trwał pół godziny, potem dziecko się zmęczyło (zaznaczam, że przemoc
      ograniczyła się do stanowczego przytulenia) i zasnęło. Jeszcze kilka dni tak
      było, aż w końcu zaczęła zasypiać szybko - niezależnie, kto usypiał. Potem
      stosowałam metodę "połóż i wyjdź", ale z powrotami (płacze - wracam, utulam
      króciutko bez wyjmowania z łóżeczka, kładę spać, wychodzę, i tak w koło
      Macieju). Jak mogłam, to usypiałam. Trochę to potrwało, ale nie miałam wyjścia -
      mąż wyjechał służbowo na jakiś tydzień, a tu zlecenia...
      Jakoś żyjemy.
      Spróbuj zaangażować męża, mam wrażenie, że tatusiowie są lepsi do
      dyscyplinowania pociech smile
      • mara_76 Re: Jak oduczyć dziecko usypiania ? 18.11.05, 14:20
        Usypianie przez tatę = płacz, histeria+ moja wcześniejsza wedrówka do córki.
        Jak wspomniałam mała nie toleruje łóżeczka - śpi na materacu na podłodze, bo z
        kanapy spadła sad Tak więc żeby zasypiała sama, beż przybiegania do nas
        musiałabym ją spacyfikowac do łóżeczka. A to już przerabiałam i poległam sad(
        • anna-pia Re: Jak oduczyć dziecko usypiania ? 18.11.05, 14:53
          A może za wczesnie ją kładziesz? Albo spi w dzień za długo / za późno i nie
          jest jeszcze wystarczająco zmęczona?
          • mara_76 Re: Jak oduczyć dziecko usypiania ? 18.11.05, 15:08
            próbowałam ją "przetrzymać" niestety skutek tego jeszcze dłuższe usypianie i
            pobudka po ok .godzinie z płaczem sad
    • babka71 Półtora roczne dziecko to 18.11.05, 15:17
      jeszcze potrzebuje Mamy nie sądzisz??
      dlaczego chcesz tak od razu izolować maluszka od siebie??
      nie karmisz więc w czym problem, żeby spać razem??
      • mara_76 Re: Półtora roczne dziecko to 20.11.05, 18:27
        W tym problem że wieczorem mam obowiązki których nie zrobię w dzien. Po drugie
        mam męza którego kocham i z którym chcę sypiać. A nie kłaśc się kiedy on juz
        śpi na 40 min. bo znów wędruję do małej. Chce miec wieczór dla siebie i męża.
        Po to żeby pomalowac paznokcie , poczytac książkę lub wypic z mężem wino.
        Chciałabym od czasu do czasu obejrzec film po 20-tej a nie tylko końcowe
        napisy. Nie chcę izolowac córki od siebie. Ale chciałabym tezczasem wieczorem
        wyjść. Dlatego jest wskazane żeby córka nauczyła się zasypiać niezależnie od
        tego czy z mamą czy z kimś innych.
        • madziulaw Re: Półtora roczne dziecko to 20.11.05, 23:21
          Wiesz Mara - rozumiem cię naprawdę, bo sama to przeżywałam/ przeżywam, ale jak
          sie ma dziecko to raczej można zapomnieć o filmach o 20.00. Druga sprawa - a po
          co Ty tak latasz w nocy w te i wew te. Ja (czy mąż), jak już Mikołaj w nocy się
          przebudzi - ide do niego i juz śpimy do rana. własnie dlatego kupiliśmy
          Mikołajowi materac 140/ 220 cm. i nikt nie narzeka.
          a jak z zębami? macie wszystkie? bo jeśli jeszcze idą - to te częste pobudki
          jeszcze trochę potrwają i musisz jakoś opracować system wysypiania sie mimo
          wszystko.
          obecnie mój Mikołaj ma 2 lata. zęby są na razie wsie,choć zdarzają sie cieżkie
          noce - głównie podczas choroby, rozpoczynającej się infekcji (choroby jeszcze
          nie widać/ nie słychać, a dziecko już w nocy jest niespokojne).

Ale rzeczywiście - tatuś powoli powinien nauczyć się usypiać małą, i co
          ważniejsze przekonać ja o tym, ze z Tatusiem też jest fajnie zasypiac.

Pozdrawiam Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka