Dodaj do ulubionych

Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie?

25.11.05, 14:23
Pomyślałam, że można by sie powymieniać fajnymi pomysłami. Kiedyś pracowałam
w przedszkolu i tam dziewczyny z dziećmi robiły np łańcuch z pop-cornu.
Obłąmywały nieregularności tak, że zostawała sama biała kuleczka i nawlekały
to igłą na nitkę. Wyglądało ślicznie, jak ze śniegu, delikatnie. Może ktoś
zna coś fajnego i prostego a efektownego?
Obserwuj wątek
    • abbra Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 25.11.05, 14:50
      W ubiegłym roku robiłyśmy :
      - łańcuch na choinkę z bibułki i słomek - słomkę cięłam na krótkie ( ok.3 cm )
      kawałki , a z bibułki składałyśmy wachlarzyki - i na nitkę nawlekałyśmy na
      przemian słomkę i wachlarzyk .
      - pawie oczka - wycina się z kolorowego kółka różnej wielkości i nakleja na
      duże kółko coraz mniejsze tak , żeby wyszedł wzór jak na pawim piórze- a potem
      przewleka się nitkę do wieszania
      - tradycyjny łańcuch z kolorowego papieru

Może w tym roku spróbujemy zrobić jeżyki z bibułki - takie kolczaste kule -
      tylko muszę sobie przypomnieć , jak to się robiło smile - ostatnio robiłam je
      jako dziecko .

Pozdrawiam .
      • vaniliaa1 jezyki 29.11.05, 14:30
        wycinacz kola z prasowanej bibuly nacisasz trosze tak jakby "trojkaty" a potem
        na olowki zwijaszsmile
        • abbra Re: jezyki 30.11.05, 14:34
          Tak mi się kojarzyło smile - pamiętam , że ja te kółka wycinałam z takiej
          cienkiej , gładkiej bibułki .
    • ladyq Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 25.11.05, 15:07
      Ja pamiętam jak kiedyś robiłam czerwone kokardki ( związywaliśmy wstążkę w
      kokardkę, w miejscu związania przewijaliśmy złotą nitką, i to wyszystko
      spryskiwałam lakierem do włosów, aby były sztywniejsze), robiiśmy też
      paczuszki "prezenciki" ( pudełeczka po zapałkach opakowywaliśmy papierem do
      pakowania, w czerwono zieloną kratkę, następnie złotą wstążeczką, taką z
      kwiaciarni, obwiązywaliśmy takie pudełeczko, krzyżując wstążkę i następnie
      uwieńczając zawiązaniem w kokardkę)Wszystkim nam robienie tych ozdób sprawiało
      niebywałą radość, na dodatek są one tak ładne, że do dziś wieszamy je na naszej
      choince.
      • clara2 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 25.11.05, 15:29
        A czy ktoś ma może przepis na masę solną? Koleżanka kiedyś robiła śliczne
        aniołki.
        • sta.ania Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 25.11.05, 16:22
          jutro zasiadamy do produkcji z masy solnej, ja robię "na oko" , jeśli chcesz po
          jutrzejszym dniu podam proporcje
          ania
          • clara2 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 27.11.05, 19:02
            Tak, poproszę.
        • daba2000 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 18:19
          Do masy solnej potrzeba- 1 szkl.mąki, pól szkl.soli, 2-3 łyżki oliwy i to
          zagniata się odrobiną ciepłej wody(oczywiście ilość produktów należy
          proporcjonalnie dostosować do własnych potrzeb).Tak, aby stało się jednolitą
          masą. Mój 5-letni syn uwielbia zabawe masą. Daje nieograniczone możliwości-
          zależy od fantazji dziecka i nie brudzi jak plastelina.Ulepione z masy
          przedmioty suszy się w piekarniku. Powodzenia i miłej zabawy.
    • kuba-and-twins Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 25.11.05, 21:05
      A może ktoś robi ciasteczka na choinkę? Poprosze o przepis. W tym roku
      zamierzam powiesić jadalne rzeczy na choince, tak żeby dzieci mogły sobie je
      same zrywać.
      • martka51 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 26.11.05, 18:30
        Kilka dni temu znalazlam ten przepis na ktoryms z sąsiednich for( brzmi
        dziwnie -for).Zrobilam juz ciacho sama-jeszcze nie pieklam.Wiem,ze dlugosc
        trzymania ciasta w zimnie wahala sie 0d nocy w lodowce do tych 6
        tyg.wymienionych w przepisie.A zatem:

pierniczki

Składniki:
        1 kg mąki
        1/2 litra miodu (polecany gryczany)
        2 szklanki cukru
        1 kostka masla
        1/2 szklanki mleka
        3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
        3 jajka
        szczypta soli
        1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
        imbir
        cynamon
        gałka muszkatałowa
        mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, maslo i cukier na jednolitą
        masę i czekamy.
        Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę(osobiscie stosowałam
        mikser i to dlugo zeby rozbic mąkę), jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku,
        szczyptę soli oraz
        przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
        wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
        aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych
        aromatów).
        Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym
        miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
        całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
        tygodni.
        Pieczemy 10-15 minut w ok 180 stopniach do zarumienienia, czas zależy od
        grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
        bierzemy się za artystyczną robotę.
        Przygotowujemy np.lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
        możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
        czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową
        cukrową posypkę
        • kuba-and-twins Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 26.11.05, 20:02
          martka51 napisała:

> miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
          > całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
          > tygodni.

Po czym wraz z miską i ciastem wyrzucamy lodówkę ewentualnie robimy remont
          kapitalny balkonu!!! ha ha ha ha A sąsiedzi z radości za rozmnożenie robactwa
          do końca życia się nam nie kłaniają!

Wolę zostawić to na noc...
          • asiarr Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 08:58
            Moja mama od lat stawia na 5 tyg. na balkonie i są pyszne.
            Pierniki są charakterystyczne dla świąt Bozego Narodzenia, a zauważ, że to zima,
            a nie pełnia lata!
          • lola211 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 08:59

Co Ty nigdy ciasta piernikowego nie robilas?
          • abbra Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 09:01
            Moja siostra robiła te pierniczki już kilkakrotnie - nic się jej nie rozlazło
            po lodówce , a pierniczki są rewelacyjne ( z tego ciasta robiła też piernik ) .
            • kuba-and-twins Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 10:27
              Bosze! przecież to był żart!!!
              Nigdy!!! nie robiłam ciasta piernikowego. A to wstyd???
        • zona_mi Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 29.11.05, 12:03
          martka51 napisała:

> Kilka dni temu znalazlam ten przepis na ktoryms z sąsiednich for( brzmi
          > dziwnie -for).

Bo forum zasadniczo się nie odmienia wink
          • hanula Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 29.11.05, 12:20
            > Bo forum zasadniczo się nie odmienia wink

Ojej, a słownik języka polskiego ma na ten temat zupełnie inne zdanie...

Martka - powinno być "forów".
    • karolcia801 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 11:13
      My też mamy zamiar robic ciasteczka na choinkę ale nie piernik. Kupiłam już
      foremki do ciasteczek: choikę, dzwoneczek i gwiazdę betlejemską....tylko musze
      jeszcze znależć jakis pyszny przepis na ciasto smile))
    • aniask_mama Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 15:28
      My preferujemy z rzeczy naturalnych wink

W zeszłym roku zrobiliśmy śliczny łańcuch na choinke z... makaronu nanizanego
      na żyłkę - makaron w kształcie małych gwiazdek

Bardzo ładnie wyglądają też mandarynki świeże, do których wbija się goździki
      (suszone, w torebce, nie mielone) główką do góry - i takie wiesz na choinkę -
      pięknie pachną zanim się ususzą wink
      • aniask_mama Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 28.11.05, 15:33
        a, i mogę z czystym sumieniem polecić ten przepis, bo są to jedyne pierniczki
        jakie znam, które się nie kleją, można więc z dzieckiem dowolnie długo
        się "bawić"

1/2kg cukru wsypać do garnka, stale mieszając na niewielkim ogniu zrobić
        karmel. Dolać płynnego miodu ok. 1/2litra i 1 kostkę
        masła i 1/2 kostki margaryny (ale można dać 1 1/2kostki samego masła). Masło
        musi być miękkie, nie z lodówki, bo się karmel
        zbryli. Zdjąć z ognia, dodać 1p przypraw do pierników, cynamon, goździki,
        imbir, gałkę muszk. - ilośc zależy od tego, czy ktoś
        lubi mocno aromatyczne pierniki. Po zupełnym wystudzeniu wlać (jeśli coś tam
        się zbryliło to przecedzić) do 1 1/2kg mąki,
        dodać 2 łyżeczki sody i 1 jajo. Wyrobić ciasto łapką. Można je teraz przechowac
        w lodówce i następny dzień poświecic na
        wyciskanie pierników, albo robić od razu "wycinanki". Wałkowac na grubośc ok
        1/2cm i nie zapomnieć o dziurkach na
        powieszenie!!! Piec w temp. 180st ok 15-20 min.
        Pierniczków z tej porcji wychodzi dość dużo.
      • xxxinkaxxx Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 29.11.05, 11:39
        a jak sie wiesza te mandarynki na choince? - to znaczy jak zamontowac uchwyt? :-
        )
        • aniask_mama Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 29.11.05, 12:22
          xxxinkaxxx napisała:

> a jak sie wiesza te mandarynki na choince? - to znaczy jak zamontowac
          uchwyt? :

trzeba przebić przez środek igłę z nitką i już wink
      • xxxinkaxxx MASA SOLNA- jak to sie robi???? 29.11.05, 11:40
        podajcie przepis, prosze - latwy smile
        • aniask_mama Re: MASA SOLNA- jak to sie robi???? 29.11.05, 12:22
          xxxinkaxxx napisała:

> podajcie przepis, prosze - latwy smile

przecież masz przepis na mase solną powyżej
          • daba2000 Re: MASA SOLNA- jak to sie robi???? 29.11.05, 21:07
            podałam przepis 28.11. Przeczytaj: Daba2000
      • xxxinkaxxx a słomę/słomki skąd wziąć???? 29.11.05, 11:42
        skąd?

• clara2 Re: a słomę/słomki skąd wziąć???? 29.11.05, 12:55
          Dobre pytanie. A oprócz łańcucha co łatwego ze słomy się robi?
    • ewelsia czym pomalować masę solną? 29.11.05, 13:09
      tzn. , czym można pomalować ozdoby wykonane z masy solnej? czy trzeba mieć
      jakąś specjalną farbę?
      • hanula Re: czym pomalować masę solną? 29.11.05, 13:22
        Spokojnie możesz pomalować plakatówkami.
      • aniask_mama Re: czym pomalować masę solną? 29.11.05, 13:22
        można zwykła plakatówką (ale masa musi dobrze najpierw wyschnąć)

ale my czesto malujemy lakierem do paznokci, a wzorki robimy takimi farbkami do
        ciast w tubce
        • abbra Re: czym pomalować masę solną? 30.11.05, 14:37
          Plakatówką , a potem ( po wyschnięciu ) - bezbarwnym lakierem do paznokci .
    • karolcia801 Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 29.11.05, 14:08
      co do malowania figurek z masy solnej to lepsze od plakatówek są farby
      akwarelowe, no i mozna posypać brokatem!!!!
    • anfido Re: Robicie z dziemi ozdoby na choinkę? Jakie? 30.11.05, 06:33
      Moja koleżanka robi na szydełku śnieżynki z białego kordonku.. Później z
      dzieciakami będą kąpać je w krochmalu i prasować. Tak przygotowane gwiazdeczki
      będą wisiały na choince.
      Ja dla moich chłopaków zainspirowana pierwszym śniegiem powycinałam śnieżynki z
      papieru ( wycięte koło z papieru złożyć na 3 i wycinać, wycinać różne
      kształty). Póżniej wszystkie śnieżynki przyklejaliśmy razem na szybę okna.
      Super to wygląda i od środka i z zewnątrz mieszkania. Fajnie też odbijają się
      na ścianach, gdy świeci słońce.
      Uwaga do figurkm z masy solnej - powinny one być ciennkie i w miarę małe, bo
      większe bardzo obiciążają gałązki żywej oczywiście choinki i brzydko to wygląda.
      Kiedyś znalazłam też na jakiejś stronce wzór aniołka z papieru. Chłopcy
      pomalowali je farbkami akwarelowymi , ja powycinałam, a później razem powiesimy
      na choince.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka