Dodaj do ulubionych

jaka szatka do chrztu?

18.12.05, 10:20
ja myślałam że chodzi o szatkę taką z rękawkami i ją się wkłada na ubranko,
ale by trzeba bardzo dużą, żeby włożyć na polarowy kombinezon,
widziałam że są też szatki takie jak pelerynka, albo kwadraty
zgłupiałam
jakie Wy miałyście?
czy szatka to to samo co krzyżmo?
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 11:39
      Jeśli naprawdę poszukujesz informacji i chcesz pogłębić swą wiedzę na tematy
      religijne, to najlepiej udaj się do kościoła na specjalne nauki do Chrztu lub
      poczytaj Katechizm Kościoła Katolickiego.

A wracając do pytania:
      Biała szatka - symbol niewinności i zmazanego grzechu pierworodnego - może być
      w formie kwadratowego kawałka materiału, pelerynki, u dorosłych zakładane są
      alby (takie białe "suknie" które noszą księża pod ornatem). Możesz spytać
      księdza w parafii jaką formę preferują lub wybrać sama. Ważna jest nie forma,
      ale to co szatka oznacza.
      Krzyżmo - to oleje używane podczas chrztu i Bieżmowania - ksiądz smaruje nimi
      głowę dziecka
      Zajrzyj na stronę:
      www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/zarys_wiary/chrzest_poczatkiem_nowego_zycia.html
      a znajdziesz więcej na temat Sakramentu Chrztu.
    • natali101 Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 11:43
      ja kupiłam szatkę kwadratową taką standardową
    • ajtb Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 11:43
      ja miałam zwykłą taką chusteczke zdobioną kupioną w hurtowni dla niemowlaczków
      zwaną :białą sztaką...była wielkości większej chusteczki do nosa z falbanką i
      jakimś haftem...nie ma sensu kupować niczego innego zreszta nie spotkałam się z
      inną białą szatką..
    • saskiaplus1 Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 12:04
      Na serio chcesz ochrzcić dziecko w wierze Kościoła Katolickiego? Może wybierz
      jakieś lepiej znane Ci wyznanie?
      • irmyna Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 14:46
        Czy uraziłam jakąs katoliczkę tym pytaniem?, niektóre osoby są naprawdę bardzo
        miłe, że czytając łzy w oczach stają, Namieszały mi w głowie koleżanki, bo miały
        różne szatki, czy to coś złego że pytam???????????
        • saskiaplus1 Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 20:37
          Przepraszam. Nie uraziłaś mnie, tylko rozśmieszyłaś do łez tym krzyżmem. Nie
          obrażaj się, ale to naprawdę wstyd dla katolika, nie wiedzieć, co to krzyżmo.
          To przy bierzmowaniu było. Stąd moje podejrzenie, że niezupełnie jesteś
          katoliczką.
          • zona_mi Saskia 19.12.05, 16:25
            Irmyna prosiła chyba o odpowiedź na pytanie, a nie o ocenę jej katolicyzmu.

Szatka to to samo co krzyżmo. Moje dzieci miały w kształcie koszulek, białe,
            atłasowe, z wyhaftowanymi imionami i datą Chrztu. Nie zakłada się ich na
            dziecko, tylko kładzie na wierzch w odpowiednim momencie ceremonii. Szczegółow
            dowiesz się na naukach przedchrzcielnych.

Pozdrawiam
            Zona
            • saskiaplus1 Re: Saskia 19.12.05, 17:30
              ????? Szatka to to samo, co krzyżmo??? O, rany, pasuję i już się nie odzywam.
              Tylko tyle tytułem uzupełnienia, żeby nie rozpowszechniać idiotycznych
              informacji: krzyżmo to "olej z oliwek zmieszany z balsamem, poświęcony przez
              biskupa w Wielki Czwartek, używany przy udzielaniu chrztu, przy bierzmowaniu i
              święceniach kapłańskich" (źródło:
              www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/zarys_wiary/chrzest_poczatkiem_nowego_zy
              cia.html).
            • zona_mi Re: Saskia 27.12.05, 22:54
              Przyznaję bez bicia, że jakiś idiotyzm napisałam - nie wiem co mną kierowało? I
              trzeźwa byłam! wink))
              Oczywiście krzyżmo to olej!
    • mamamileny Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 19:20
      Hej Irmyno,
      mysmy kupili taka mała szatkę w formie pelerynki, ale nie trzeba było nakładać
      jej dziecku (zima byloby to rzeczywiscie dosc trudne). Po prostu położylam tę
      szatkę na dziedzku, a ksiadz połozył na niej swą dłon - był to bardzo
      symboliczny gest. Pozdrowienia
      • mamamileny Re: jaka szatka do chrztu? 18.12.05, 19:21
        miało być, oczywiście - położyłam szatkę na DZIECKU wink
    • ewa_mama_jasia Re: jaka szatka do chrztu? 19.12.05, 14:51
      Dziewczyny, czemu tak naskoczyłyście na Irmynę? Czy lepiej, żeby nie pytała,
      ukrywając swoje wątpliwości? Tego będziecie uczyć swoje dzieci? Myślałam, że po
      to jest to forum właśnie, aby pytać, pytać i jeszcze raz pytać. I uzyskiwać
      odpowiedzi na swoje wątpliwości.
      • saskiaplus1 Re: jaka szatka do chrztu? 27.12.05, 23:08
        No, może nauczy swoje dzieci, że lepiej sprawdzić w słowniku (a choćby i w
        internecie), niż sobie publicznie wstyd robić... Do tego forum nie trzeba,
        wystarczy w wyszukiwarkę wrzucić.
    • ese1 Re: jaka szatka do chrztu? 19.12.05, 16:00
      my mielismy normalny bialy kaftanik, na ktorym chrzestna wyhaftowala imie
      naszego dziezcka z data chrztu na pamiatke
      • 111a4 Re: jaka szatka do chrztu? 27.12.05, 23:06
        ja kupiłam ten kwadratowy.w końcu to tylko na chwile sie zakłada.
    • smellson Re: jaka szatka do chrztu? 28.12.05, 00:26
      my mieliśmy po prostu taka małą chusteczkę z veritasu, ksiądz symbolicznie
      kładzie to na dzidzi
      • esi1 Re: jaka szatka do chrztu? 30.12.05, 07:41
        Nasze starsze dziecko miało kupioną przez chrzestną specjalną szatkę z jakiegoś
        atłasu (cz coś w tym stylu) z religijnym chawtem, natomiast młodsza pociecha
        miała po prostu zwykły (może ciut lepszy gatunkowo), biały kaftanik smile i też
        było dobrze.
    • 76kitka Re: jaka szatka do chrztu? 30.12.05, 12:56

u nas w rodzinie szatka jest pamiątkowa, wszystkie dzieci są chrzczone w tej samej, jest uszyta na kształt alby, ale dziecku się jej nie zakłada, tylko przykłada, może zachowała się szatka po Tobie, lub Twoim mężu, fajnie mieć rodzinną pamiątkę przechodnią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka