Dodaj do ulubionych

dieta bez skrobii

12.02.09, 10:26
Witajcie smile
Zaczęłam leczenie i lekarz poza lekami zalecił mi dietę bez skrobii..dla mnie
to jakaś masakra bo uwielbiam słodycze, świeży chleb, makarony i takie
tam..Czy ktoś z Was stosuje taką dietę? Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 10:50
      Wszyscy stosujemy dietę przeciwgrzybiczną. Bez tego nie da się leczyć
      antybiotykami przez dłuższy czas, bo wyhodujesz grzyba szybciutko i trzeba
      będzie przerwać kurację.
      Poczytaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=20831230&s=0
      Pozdrawiam, Anka
    • aniad28 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 11:51
      mi też jest ciężko na takiej diecie. Jeszcze brak słodyczy
      wytrzymam, ale najgorsze jest to że nie mogę jeść ziemniaków i
      różnych dodatków, które zawierają cukier, skrobię i drożdze. Jestem
      przez to ciągle głodna, bo nie wiem co mam jeść i osłabiona, ale nie
      ma wyjścia, trzeba się przemęczyć.
      • anetaryd Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 12:08
        W książce "pokonać grzybice" wręcz zalecają spożywanie ziemniaków pod różną
        postacią, ziemniak zawiera skrobię która nie jest trawiona przez organizm. Ja
        podaję Julce gotowane ziemniaki- oczywiście nie codziennie, wydaje mi się ze nic
        się nie dzieje, dobrze je toleruje, zwłaszcza ze nie chce jeść kasz ani
        brązowego ryżu.
        • 1-ludka Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 12:42
          A to co jest w bialym ryzu,ze go nie wolno jesc ?
          • elkaborelka Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 13:06
            nie wiem co takiego jest w białym ryżu, lekarz zabronił mi i biały i ciemny i
            kasze wszelkie..a soję można? smile
            Zaczęłam we wtorek i też głodna jestem ciągle..
            dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile
            • 1-ludka Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 13:13
              No widzisz a moj mowil ze kasze przede wszystkim.Dziwni to ci
              lekarze,kazdy co innego.Ja mysle ze polowa nie wie co jest w tym
              ryzu ale jak lekarz zabronil to nie jem itd.a ja bez wyjasnienia nie
              moge...
            • anetaryd Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 13:17
              Dokładnie nie wiem o co chodzi z tym ryżem, ale z pewnością można tylko ryż
              brązowy, jeśli chodzi o soję to można.
        • aniad28 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 13:49
          czytałam tę książkę, ale lekarz powiedział mi, żebym ograniczyła
          ziemniaki i jadła tylko czasami, a dla mnie to jest danie
          podstawowe. Jak do tej pory zjadłam 2 razy i nic się nie działo. Jem
          kaszę gryczaną i brązowy ryż, ale to nie to samo co ziemnmiaki i
          szybko mi się nudzi. W ogóle na tej diecie nic mi za bardzo nie
          smakuje, czasami nawet to, co do tej pory bardzo lubiłam.
          • anetaryd Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 13:51
            No niestety coś kosztem czegoś, wytrwałości dziewczyny dacie radę, kwestia
            przyzwyczajenia.
            • anyx27 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 16:35
              anetaryd napisała:

> No niestety coś kosztem czegoś, wytrwałości dziewczyny dacie radę,
              kwestia
              > przyzwyczajenia.

Poradziła Anetka,która na diecie nie jest wink))
              • anyx27 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 16:40
                Wędliny można, ale takie bez cukru i innych dodatków, które liczą
                zazwyczaj 3 linijki na etykiecie... sad mp. w Piotrze i Pawle są
                wędliny, kiełbasy bez dodatków, z opisami na etykietach.
              • anetaryd Re: dieta bez skrobii 14.02.09, 09:54
                Anetko kochana mam nadzieję że nie będę musiała na nie być, ale z tego co wiem
                to ty lubisz sobie pogrzeszyć.
                • anyx27 Re: dieta bez skrobii 14.02.09, 10:23
                  Owszem, i na szczęście nie jestem jedyna na tym forum wink pamiętasz
                  byl taki wątek, gdzie grzesznicy przyznawali się do winy i sporo ich
                  było wink
          • marzena1963 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 14:17
            Mnie ziemniaki służą i w moim przypadku faktycznie potwierdzam ich przeciwgrzybicze działanie. Zwłaszcza te odgrzewane i podsmażana. Diwi mnie to trochę, bo przed antybiotykami nie moglam sobie na nie pozwolić. Wywyływały niemal skręt jelit. A teraz nawet w połączeniu z surówką z kiszonej kapusty nie szkodzą.
            Najlepiej samemu ostrożnie przetestować.
            • dor-ast Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 14:51
              no coż dieta,staram się ją trzymać ale rzeczy z parowaru niezabardzo
              mi smakują kaszę można gryczaną i jaglaną,ryż brązujący wszystko bez
              cukru (nie wiem czy można go zmienić na ksylitol) pić sok z
              kiszonych ogórków i kapusty, owoców mrożonych żadnych - podobno
              no dziewczyny lekko nie jest i chyba nie będzie ale musimy wytrwać
              • anetaryd Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 15:49
                Jedni na forum twierdzą że ksylitol można, w książce "pokonać grzybicę" ksylitol
                to również cukier i jest w zakazanym spisie.
              • danonek85 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 15:56
                dor-ast napisała:

> no coż dieta,staram się ją trzymać ale rzeczy z parowaru niezabardzo
                > mi smakują kaszę można gryczaną i jaglaną,ryż brązujący wszystko bez
                > cukru (nie wiem czy można go zmienić na ksylitol) pić sok z
                > kiszonych ogórków i kapusty, owoców mrożonych żadnych - podobno
                > no dziewczyny lekko nie jest i chyba nie będzie ale musimy wytrwać

Kasza jaglana jest z pszenicy i nie wolno jej jeść. Można kaszę jęczmienna. Tak
                gwoli uściślenia.
                • mangurr123 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 20:42
                  Witam ,a ja jem ziemniaki tzn stosuję diete od Pani Doktor , tzn z
                  kartki którą mam od niej , a pozatym kupiłem tez książke "pokonac
                  grzybicę" moze nie jem ch duzo ale cos tam jem .Pzdrsmile
                  • doxycyklina Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 21:00
                    Czesc, ja jem ziemniaki w normalnych ilosciach, tj. jak sa na obiad to je po prostu jem - normalne gotowane.
                    Ryzu nie jem, ale mozna podobno ciemny. Ze zbożowych to najlepiej żytnie.
                    ElkaBorelka, łykaj probiotyki, pamietaj w odstepie 2 h od antybiotyków, pij kefir (dr B. sugeruje conajminej 1 dziennie) i kiszona kapusta i bedzie dobrze.

pozdrawiam
                    doxy
                    • dor-ast Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 21:35
                      mogę się mylić ale o kaszy jaglanej wyczytałam gdzieś w diecie na grzybka a
                      ziemniaki zjem od czasu do czasu
                      • elkaborelka Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 22:19
                        hmmm, a co jecie na śniadanko? może ktoś mi coś podpowie? smile pozdrawiam smile
                        • kkkkk4 Re: dieta bez skrobii 12.02.09, 23:10
                          chleb żytni na zakwasie, wędliny, ser biały (nie wszyscy mogą i nie
                          przy wszytskich lekach), ser mozarella, warzywa, kiszonki.

Gdzie sie leczysz, że taka trochę inna dieta??
                          • elkaborelka Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 09:07
                            leczę się u nowego forumowego lekarza..
                            mam nie jeść żadnego zboża więc żyta też nie, kukurydzy nie, żadnych kasz,
                            żadnego ryżu ani makaronu, ziemniaków mało (cokolwiek to znaczy), warzywa, mało
                            owoców, dużo różnych orzechów, ryby słodkowodne, mleko i biały ser, zero
                            słodyczy smile, mięso ale nie kiełbasy i nie wędliny i nie szynki bo mają różne
                            dodatki niezdrowe..
                            przeraża mnie trochę ta dieta, ważę 50 kg/ 164 cm, jak zacznę chudnąć będzie
                            kiepsko..
                • mrowkolew Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 01:31
                  małe sprostowanie - kasza jaglana jest z nasion prosa, z pszenicy to jest kuskus
                  skrobia jest we wszystkich ziarnach zbóż i warzywach-różni się tylko stopniem przyswajalności-wchłanialności, zależy ile niestrawnego błonnika zawiera dodatkowo, w sumie ziemniak można porównać do ugotowanej marchwi pod względem zawartości skrobi

nie mogę znaleźć nic z dietetyki z procentowym składem produktów spożywczych
                  więc musi wystarczyć to:
                  www.bryk.pl/teksty/studia/chemia/chemia_organiczna/1000798-synteza_glicyd%C3%B3w_i_ich_charakterystyka_kationowana_skrobia.html
                  już od dobrych kilku lat zamiast skrobi z ryżu przy diecie w razie zaburzeń
                  jelitowych było zalecane podawanie ziemniaków
                  szybkość przyswajania skrobi z ziemniaków można przecież zmodyfikować i będzie
                  podobna jak ziarna pełnego zbóż-wystarczy dodać do ziemniaków jakieś otręby
                  (pszenne, owsiane-jak śrutę w karmieniu domowym drobiu wink co nawet nadaje im
                  ciekawszego smaku
                  po co nam amylaza nie tylko w soku trzustkowym razem z lipazą i trypsyną a nawet
                  amylaza ślinowa która pokarm zaczyna trawić już w jamie ustnej?

indeks glikemiczny i schłodzone ugotowane ziemniaki
                  www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=351&id3=141&id4=398
                  www.pfm.pl/u235/navi/200076
                  biała mąka i produkty z tej wysokoprzetworzonej zawierają więcej skrobi niż ziemniaki
                  w doborze diety może pomóc i to że niektórzy mogą źle tolerować gluten-pod tym względem też zboża się różnią
                  pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
                  pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana
                  trzeba najbardziej pilnować cukrów prostych i dwucukrów-czyli owoce bogate w sok, i cukier z buraka cukrowego=popularnie cukier we wszystkich możliwych produktach, suszone słodkie owoce zwłaszcza kandyzowane,słodzone napoje i soki itp.

do diety chyba trzeba nieco bardziej indywidualnie podchodzić pod względem reszty składników niż cukry proste, pewnie ziemniaki zjedzone=skomponowane w posiłku np.z gotowanym groszkiem zielonym będą inaczej przyswajane niż np. gdyby ktoś zjadł same ugotowane ziemniaki lub z marchewką ugotowaną albo surówką z jakichś surowych warzyw
                  przy bardzo restrykcyjnej diecie pod względem węglowodanów trzeba by jeść tylko to co w pierwszej kolumnie w tabeli z indeksem glikemicznym www.pfm.pl/u235/navi/200076 tyle że to jest dla osobnika z trudną do kontrolowania hiperglikemią lub otyłego albo wykonującego mały wysiłek (czyli np. obłożnie chorego) bo w innym przypadku będzie problem z pozyskaniem odpowiedniej ilości kalorii z pożywieniem
                  • elkaborelka Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 09:09
                    mrowkolew dzięki za ciekawe linki smile pozdrawiam
                • margolcia_63 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 01:50
                  Kasza jaglana jest z prosa, tak dla ścisłości.
                • bamba-ryla Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 14:17
                  > Kasza jaglana jest z pszenicy i nie wolno jej jeść. Można kaszę
                  jęczmienna. Tak
                  > gwoli uściślenia.

Kasza jaglana, jesli juz chcesz usciślać jest pozyskiwana z prosa i
                  po grycznej jest najbardziej wartosciową kaszą. W dodatrku nie
                  zawiera glutenu.
                  • tomiro_999 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 21:35
                    wszyscy pisza o warzywach... a jakie warzywa jecie? bo ja nie mam koncepcji
                    • 1-ludka Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 21:41
                      Ja jem wszystkie,przeciez warzywa to czyste witaminy.
                      • tomiro_999 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 21:47
                        pomidory tez?
                        ja czytalem ze pomidorow nie mozna, ogorkow tez, marchewki gotowanej czy surowa
                        to sam nie wiem i sie pogubilem kompletnie
                    • margolcia_63 Re: dieta bez skrobii 13.02.09, 23:14
                      Ja jem wszystkie na które mam ochotę, może z wyjątkiem duszonej
                      marchewki. Teraz nie jest specjalnie sezon na warzywa ale wydaje
                      się, że kapusta i kapustne są jak najbardziej ok.,ziemniaki podobnie
                      fasola. Wydaje mi się, że lepiej używać warzyw mrożonych i tych,
                      które dają się przechowywać niż tych sztucznie pędzonych. Pozdrawiam.
                      • osiulek Re: dieta bez skrobii 14.02.09, 16:59
                        witajcie,ja polecam ksiązkę "pokonać grzybicę" naprawde dużo wyjasnia i nie
                        trzeba sie niepotrzebnie katowac.
                        w moim przypadku dot.to np.chleba -można jesc chleb z mąki z pełnego
                        przemiału-typ 1850,2000,wiec nie chodzi o mąke zytnia czy pszenną ale jak
                        najmniej oczyszczoną.(np.maka zytnia typ 720 -to biała mąka i sie w ogóle nia
                        nadaje do naszej diety.)
                        to samo dot. xylitolu ,o którym wiem ze niektórzy nie mogą go jesc ,my jemy od
                        kilku miesiecy w sporych ilosciach (slodze nim ciasta,herbate
                        ,twaróg,owsianke),nawiasem mówiac w "pokonac grzybice "nie jest zalecany ,ale w
                        fazie ostrych dolegliwosci grzybicznych.
                        używam też co dzien inuliny -,która jest b.zalecanym prebiotykiem.
                        ziemniaki jemy,czesto podsmazane,a super zamiennikiem ziemn.do obiadu jest
                        "dukany"kalafior z masełkiem -puree.
                        aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka