patrycjaa21 19.12.05, 00:32 Witajcie! Nie wiem co mam robić!Moja Nadia (półtora roku) chodzi tylko na paluszkach.Gdy zwracam jej uwage zaczyna chodzic na całych stópkach.Ale to trwa tylko chwilke.Czy powinnam sie z nią gdzieś zgłosić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: Chodzenie na paluszkach 19.12.05, 07:59 oczywiście,weż skierowanie od pediatry do rehabilitanta. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Chodzenie na paluszkach 19.12.05, 09:33 A czy może przypadkiem używałaś chodzika? Często właśnie dzieci po chodzikach tak chodzą niestety.U koleżanki miałam ewidentny przykład.Córcia ma 2,5 roku i nadal zdarza jej się tak chodzić. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
sbial Re: Chodzenie na paluszkach 19.12.05, 10:34 naszemu synkowi też się to zdarza. Poszłam do pediatry, pani go pooglądała, zbadała niektóry odruchy i powiedziała, że nie trzeba z tym nigdzie iść, bo wszystko jest ok. Po prostu uczy się różnych technik chodzenia, tak samo jak krzyczy lub szepcze Ale do lekarza pójdź dla świętego spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
reniadt Re: Chodzenie na paluszkach 19.12.05, 11:43 Najlepiej jakby obejrzal ja ortopeda, choc nie zawsze pediatrzy chca dawac skierowania. Pewnie nic sie nie dzieje, ale tylko dla swietego spokoju mozna pojsc. Pediatra podpowie jakie buciki, co robic, a samemu popelnia sie niestety mnostwo bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0101 Re: Chodzenie na paluszkach 20.12.05, 09:38 Chodzenie na paluszkach mojego synka spędzało mi sen z powiek od ok. 4 m-ca jego życia, a więc gdy zaczął się podnosić. Opisywałam z resztą całą sytuację tutaj na forum. Krótko mówiąc nastraszyła mmie pani pediatra z przychodni żeby obesrwował dziecko jak stawia stópki, tzn. jeśli będzie tylko stawało na paluszkach to żeby iść z nim do ortopedy. Rzeczywiście mały dość długo chodził na paluszkach więc czym prędzej udałam się do ortopedy, który z kolei skierował mnie do neurologa bo wg niego tego typu "dolegliwość" ma podłoże raczej neurologiczne. Zapobiegawczo jednak zalecił by jak tylko dziecko zacznie pewniej stawać na nóżkach by zakładać mu buty ze sztywną podeszwą. NIe wiem czy to pomogło ale 9 m-ca wszystko jest ok. Sytuacja twojego dziecka jest trochę inna bo jest znacznie starsze, jednak uważam że czym pręczej bym to skonsultowała z lekarzem i napewno nie operłabym się na opinii tylko jednego specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1361 Re: Chodzenie na paluszkach 28.12.05, 15:43 mój synek tez chodzil na paluszkach.poszłam z nim więc do lekarza,poogladała sobie i stwierdziła ze jest ok.Uczy sie wszystkiego nawet chodzenia na palcach teraz od czau do czasu tez tak stawia nózki ale sporadycznie.Chodził w samych skarpetkach antyposlizgowych nie w twardych kapciach.Tak było mu łatwiej stawiac nózki nie martw sie ale idz do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
lady.ms Re: Chodzenie na paluszkach 21.12.05, 21:54 moj synek ma to samo tylko ze on ma 25 m-cy wczesniej chodzil na palcach ale nie tak czesto, teraz prawie caly czas czytalam cos o przykurczu sciegna wiec wybieram sie do lekarza z malym, lepiej dmuchac na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Chodzenie na paluszkach 23.12.05, 09:10 Powody chodzenia na palcach mogą być bardzo różne.Od przykurczu ścięgna achillesa zaczynająć, poprzez zaburzenia w napięciu mięsniowym, przez "budowania" napięcia u dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym a na nadwrażliwości dotykowej kończąć. Najlepiej jak najpierw dziecko zobaczą lekarze czyli ortopeda i neurolog a jeżeli oni nie widzą ze swojej strony żadnych zaburzeń to polecam poszukać terapeuty Integracji Sensorycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
dysann Re: Chodzenie na paluszkach 28.12.05, 00:30 Rada od terapeuty SI: zakładaj dziecku dość ciężkie i twarde buciki (jest zima więc porządne kozaczki powinny załatwić sprawe)a problem powinien zniknąć Odpowiedz Link Zgłoś