alexsc 03.01.06, 21:28 Czy jestes po dziennikarstwie?? albo czy w ogóle masz cos wspólnego z gazetami???/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_olka Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 10:08 Nie jestem po dziennikarstwie (bardziej samorodny talent ale chetnie Ci pomoge jesli nie jest jeszcze za pozno. Tylko z teorii to ja raczej slaba jestem. Lid wieloaspektowy? Moje wszystkie sa wieloaspektowe! Wrecz nie umiem napisac jednoaspektowego Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić 04.01.06, 10:28 co to jest ten lid wieloaspektowy? Bo na razie wiem tylko tyle, że nie wygląda jak Mama Olka (dowiedziałam się tego z wczorajszego buszującego wątku) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Wenus 04.01.06, 11:02 www.kurnik.pl/slownik/sw.phtml?sl=lid Moze cos rozjasni....zwlaszcza wypowiedz nijakiego "psa_ pawlowa", hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić 04.01.06, 12:00 droga Wenus to jest taki twór na początku artykułu w gazecie, który przekazuje w skrócie info. A wieloaspektowy dotyczy kilku spraw w jednym artykule. " Lidy, czyli pigułki Poprawnie zbudowana informacja prasowa składa się z dwóch części - lidu i korpusu. Lid (z angielskiego ,,lead’’ czyli wstęp, po polsku ,,główka’’, to górny, najdłuższy pas piramidy, wysuwający na pierwszy plan element, który w opisywanym zdarzeniu został przez autora uznany za najważniejszy. Może być odpowiedź na pytanie o sprawcę, kiedy indziej o czas, miejsce, okoliczności, przyczyny, czy skutki wydarzenia. Musi odpowiadać co najmniej na cztery pytania kanonu informacyjnego: KTO? CO? GDZIE? KIEDY? Zadaniem lidu jest zachęta do dalszej lektury, wprowadzenie do bardziej szczegółowej treści, przedstawienie głównego problemu oraz pokazanie ogólnego charakteru tekstu. Wyróżnia się w druku inną czcionką, innym układem graficznym, jest także oddzielany przerwą od dalszej części tekstu, albo też tylko wytłuszczony. Może zostać powtórzony w innym miejscu numeru (w zapowiedzi lub spisie treści). Najczęściej lid zawiera: * ciekawostkę, anegdotę, cytat ściśle wiążący się z tematem; * definicję; * szokujące, zwracające uwagę stwierdzenia; * prowokujące pytanie, które zachęca do poszukiwania odpowiedzi w tekście: * krótką prezentację bohatera, zdarzenia i jego skutków. Wiele dzienników stosuje ostatnio tylko lidy hasłowe, będące właściwie rozszerzonymi podtytułami. Przykłady lidów: Anegdotyczny - nawiązujący do sedna informacji barwną anegdotą: Kiedy szczęśliwie wylądowała, zapytali ją, o czym teraz marzy. Byli pewni, że będzie miała życzenie podziękować ojczystej partii komunistycznej i rządowi radzieckiemu. Tkaczka - kosmonautka odpaliła bez namysłu: - Chleba z cebulą... Wczorajsze wyjaśnienie posła Jana Kręciołka utrzymane było w tonie niezapomnianego radia Erewan: owszem, rozdawano samochody, ale były to rowery i nie rozdawano, tylko je ktoś ukradł. Cytatowy - wypowiedź oddająca istotę wydarzenia lub wagę jego następstw: - Nie mamy funduszy na wyższe płace dla pracowników - usłyszeliśmy wczoraj ponownie od dyrektorów poznańskich szpitali. - Kasa zamknięta, wszelkie dodatkowe płace muszą pochodzić z budżetów, które dyrektorzy już mają ustalone - twierdzi Krzysztof Chytry z Wielkopolskiej Kasy Chorych. Ewolucyjną i gruntowną przebudowę Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Mieszkaniowej zapowiedział, goszczący w redakcji ,,Gazety Poznańskiej’’, Sławomir Obłudny, członek poznańskiego Zarządu Miasta. - Zmiany muszą się udać - nasz gość był pełen optymizmu. Dramatyczny - zwięzły opis dramatycznej fazy wydarzenia: Siedemdziesięcioletni rolnik z Bojanic koła Gniezna, oblał się wczoraj wieczorem benzyną i podpalił pod katedrą gnieźnieńską. Z poparzonymi nogami trafił do szpitala. Fatalnie zakończył się ubiegły rok dla mieszkańców Gołuchowa, podobnie jak źle rozpoczął się obecny. W pierwszym przypadku ktoś podłożył ogień w obejściu jednego ze starszych wiekiem gospodarzy. W Nowy Rok odnotowano dwa rozboje i trzy włamania. Hasłowy - stwierdzający w jednym zdaniu, co się stało: Poznańscy radni jednogłośnie zobowiązali wczoraj Zarząd Miasta do szybkiej budowy trasy tramwajowej na górny taras Rataj przez most św. Rocha. Lekarz ze szpitala w Ostrowie Wielkopolskim, który nie zbadał dokładnie pacjenta po wypadku, został oskarżony o nieumyślne spowodowanie jego śmierci. Jednoaspektowy - wybija najważniejszy problem: Niemieccy liberałowie są oskarżeni przez prasę o podsycanie antysemityzmu, by zdobyć dodatkowe głosy w jesiennych wyborach. . Wydarzeniem poznańskiego festiwalu jest taneczne przedstawienie ,,Bal’’ słowackiego Teatru Narodowego z Bratysławy. Opisowy - forma barwna i obrazowa: Niebo liżą ogromne, wysokie na 14 metrów płomienie W tych płomieniach widać polskich żołnierzy. To pomnik katyński dla Baltimore w USA. Powstaje w odlewni Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych. Dym jest gęsty, czarny i gorący. Na szczycie schodów nie widzę nawet własnych dłoni przyciśniętych do maski tlenowej. Taszcząc wąż, wpadam do środka budynku. Przede mną czarna otchłań, a gdzieś w głębi niżej - źródło ognia. Opóźniony - przedstawia fakty dokonane, próbuje sumować wydarzenia: Efektem piątkowych porywistych wiatrów w Pile było 15 awarii linii niskiego napięcia oraz cztery uszkodzone linie średniego napięcia. Wichura uszkodziła siedem dachów w mieście. Seria doświadczeń armii pakistańskiej z pociskami rakietowymi w ostatnim tygodniu spowodował wzrost napięcia między Indiami i Pakistanem. Szef dyplomacji indyjskiej zdyskwalifikował we wtorek, wygłoszone poprzedniego dnia, orędzie prezydenta Pakistanu, jako rozczarowujące i niebezpieczne. Streszczający - opis w pigułce, kondensacja informacji: Komisja Europejska z zimną krwią patrzy na rolnicze protesty w Polsce. Daje jednak do zrozumienia, że jakiekolwiek próby ograniczania importu żywności z krajów Piętnastki byłyby odebrane jako ,,bardzo zły sygnał’’. Właściciel Cementowni Nowa Huta z Pogorzelic, sprzedanej kilka lat temu tureckiej firmie Rumeli, zapowiedział wczoraj zamknięcie zakładu, choć nie przewiduje ogłoszenia upadłości. Pracownikom zaczęto wręczać wypowiedzenia. Od tygodnia w cementowni odłączony jest prąd, a od prawie roku firma nie płaci składek ZUS i podatków. Prognozujący - stawiający wstępne hipotezy i założenia: W Sejmie RP trwają prace nad przygotowaniem przepisów prawnych, które wpłyną na kolejne podniesienie wysokości czynszów w lokalach komunalnych. W najbliższych latach czynsz może zostać zwiększony nawet ponad sto procent Najprawdopodobniej w bazie autobusowej Zakładu Usług Komunalnych w Komornikach powstanie strzeżony parking samochodowy. Do jego budowy zostaną wykorzystane płyty betonowe zalegające plac przed szkołą podstawową. Pytający - hipotetyczne następstwa zdarzenia lub możliwe alternatywy: Brok, Lech i EB walczą o klientów w regionie nadnoteckim. Amatorów piwa nie brakuje, ale browary i tak prześcigają się w wymyślaniu nowych metod reklamy. Co na to browar w Czarnkowie? Posłowie chcą, by prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu traktowane było jak przestępstwo, a za spowodowanie wypadku sprawcę czekać ma więzienie, wielotysięczna kara pieniężna, dożywotnie odebranie prawa jazdy, a kto wie, może i samochodu. Czy zmiana prawa zmieni sytuację na polskich drogach? Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu Droga Alexsc! 04.01.06, 12:07 Dziękuję za wyczerpującą informację! Teraz chyba zostanę ekspertem ds. lidów :- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 11:55 dzięki!!! jeszcze nie jest za późno! to podeślij mi jakiś z gazety. Bo mamy znaleźć taki własnie, wyciąć go i nakleic na kartkę... też sobie pan redaktor wymyslił! A ja w żadnej gazecie takiego nie widzę((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olka Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 15:18 Cholerka, jestem w pracy i nie mam za bardzo czasu szukac. Moze to: Polityka 1/2006 Rasizm w raju Jeśli zamieszki rasowe wybuchają w Australii – bijmy na alarm. Żaden kraj na świecie nie zrobił tyle dla zgodnego współżycia narodowości i ras. Australia utrzymuje rekord: co czwarty jej obywatel urodził się za granicą. Podeslalabym Ci jakis swoj, ale archiwum Polityki nie dziala Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 15:48 to jest wieloaspektowe? to już zgłupiałam całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olka Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 16:31 o kurcze, na dodatek Cie zmylilam! Ale ostrzegalam, ze slaba z teorii jestem Ale tu chodzi o rozne aspekty tego samego tematu, czy rozne aspekty roznych tematow? Moze daj mi przyklad podrecznikowy a ja Ci cos znajde w realu? Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 17:17 sorki, nie chciałam ci robic kłopotu Ale jesli coś wpadnie ci w oko to chetnie Wieloaspektowy-wybija kilka najwazniejszych problemów: Kruk uważa, że kary pieniężne przemówią posłom do rozumu * łybacka nie chce zdradzić, kto notorycznie lży posłów w Sejmie * Aumiller przekonuje, ze najleiej będzie, jeśli "krzykacz" naje się wstydu * Kalemba pociesza się, że w innych parlamentach i tak jest gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olka Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 20:01 Ok, zapoznałam się z definicją, choc dalej mam watpliwosci kwalifikacyjne Znalazlam jeden swoj lid, ktory mozna chyba uznac za wieloaspektowy: Ewa Rzeźnik wybrała malarstwo, Ewa Kaluzinska adwokaturę, Elżbieta Capiaux – prasę, a Kasia Alves życie rodzinne. Polki, które studiują, pracują i żyją w Paryżu, nie czują się imigrantkami. Są Europejkami, które urządziły się w Paryżu tak samo jak Francuzi w Warszawie. Bez kompleksów. Ale nie bez trudności. Moze byc? A w ogóle to dziękuję Ci bardzo Alexsc za podstawy teoretyczne, w moim artykule "o nas" dam teraz lid wieloaspektowy! Np. Wenus_z_Willedorfu jest z Krakowa, Barbi1 to blyskotliwie inteligentna brunetka o usmiechu Danuty Stenki a Pancerniczek, wbrew nickowi, serce ma niezwykle czułe na ludzką a zwłaszcza niemowlęcą krzywdę. Forum Niemowlaki i maluchy pod niewinną nazwą skrywa niebanalny zestaw forumowiczek o zdystansowanym poczuciu humoru i z dużą skłonnością do buszowania. Mogłoby być uznane za typowo kobiecą rozrywkę, tyle że jednym z najaktywniejszych uczestników jest na nim tata_olka. No to chyba jest lid wieloaspektowy, no bo w końcu co, kurczę blade Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 04.01.06, 20:58 ładnie napisałaś a kiedy będzie ten artykuł? i gdzie? w polityce? i dzieki za pomoc, okaże sie co pan redaktor mi powie, w sobotę Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olka Re: Mamo Olka, czy jestes w stanie mi pomóc? 05.01.06, 00:04 Będzie, jak napiszę. Już mam w każdym razie lid W Polityce, pewnie za kilka miesięcy. Bede informować. A Ty napisz, co powiedział pan redaktor! Odpowiedz Link Zgłoś