Dodaj do ulubionych

Kaszce NIE?

09.01.06, 14:44
moj synek niedawno skonczył rok.Od paru dni jakos dziwnie sie zachowuje. Do tej pory był starsznym żarłokiem.Zjadł wszystko i w takich ilosciach w jakich mu sie podało. Niestety jest alergikiem,wiec wielu rzeczy nie moze jeszcze dostawac.Jego manu to oprócz oczywiscie mleka (bebilon pepti) byla zupka ewentualnie jakos obiadek słoiczkowy (czasem sama mu gotowałam) deserek ze słoiczka (ew.banan czy jabłuszko) w miedzy czasie podgryzał chrupki albo pieczywko ryżowe, no i wieczorem kaszka - ktorej teraz powiedzial kategoryczne NIE!!! No poprostuy za zadne skarby nie chce jej jesc. Z dnia na dzien mu sie odwidzialo, bo wczesniej uwielbial. Co o tym sadzicie? I czym zastapic ta wieczorna kaszke (mały jest na diecie bezglutenowej wiec o kanapkach moge zapomniec, a pieczywa bezglutenowego tez nie chce jesc-nie smakuje mu)
Bede wdzieczna za kazda rade
Obserwuj wątek
    • dagmama Re: Kaszce NIE? 09.01.06, 15:39
      Przede wszystkim wydaje mi się, że Twój synek zakończył fazę intensywnego
      wzrostu. Wiele razy słyszałam, że tak się dzieje około roku, dzieci nagle
      przestają jeść i z moim smykiem też tak było.
      Przestał jeść kaszki, które przedtem wymiatał do czysta. W ogóle obraził się na
      łyżeczkę i jadł tylko to, co w rączce. Spróbuj dawać gotowane warzywa, naleśniki
      (z kaszki kukurydzianej, zgodne z jego dietą), kanapki z tego pieczywka ryżowego.
      My przetrwaliśmy na parówkach i bułkach z kruszonką jedzonych na spacerze w
      wózku, bo w domu nic prawie nie jadł.
      No, ale był na piersi i zależało mi na tym , żeby w ogóle coś jadł.
      Oczywiście nie polecam. Do tej pory mam wyrzuty, ze tyle tych parówek pozwalałam.
      Pozdrawiam.
    • gosiak149 Re: Kaszce NIE? 09.01.06, 15:48
      Mój też nagle zbojkotował kaszkę. A też ją wcześniej lubił. Dałam mu parę dni
      odpocząć od niej i spróbowałam znów za kilka dni, ale niestety, nie chciał. No
      więc zrezygnowałam.
      • kaja2071 Re: Kaszce NIE? 09.01.06, 16:07
        dziekuje za odpowiedzi.
        Moze faktycznie dam mu odpoczac od kaszki,a dzis dostanie kanapeczke z pieczywa ryzowego.
        Gosiak149- a czym Ty zastapilas kaszke?
    • koralik12 Re: Kaszce NIE? 10.01.06, 12:32
      Mój synek też z dnia na dzień odmówił jedzenia kaszki. Zamiast kaszki daję mu
      najpierw chrupki kukurydziane a potem popija je mlekiem. Wychodzi na to samo smile
    • gosiak149 Re: Kaszce NIE? 10.01.06, 16:52
      Zaczęłam mu dawać kanapeczki z wędliną. No ale w Waszym przypadku to nie
      wchodzi w grę, skoro jest na diecie bezglutenowej.
      • ciociapolcia Re: Kaszce NIE? 10.01.06, 17:03
        U nas bylo podobnie... W sumie mu sie nie dziwilam, bo ja tez nie chcialabym
        ciagle kaszki i kaszki wink.
        Nie jest alergikiem, ale pieczywa nie lubil, wiec mialam podobny problem.
        Oczywiscie grane byly parowki i inne wedlinki. Jajecznica, jajko na miekko
        rozbeltane w kubeczku + maslo, pomidory, serki np. tartare w malych
        pojemniczkach (tak nauczyl sie jesc lyzeczka). Z produktow kukurydzianych
        (kaszka) pewnie mozna zrobic jakies placuszki, budyn, serki homo np. danio,
        jogurty, sa przeciez tez deserki sojowe, tarta marchewka z jablkiem, banan z
        jablkiem itd. W zaleznosci na co alergie.
        Pieczywo zaczal jesc dopiero po posmarowaniu Nutella, ale to juz inna bajka wink.
    • mamamarka Re: Kaszce NIE? 10.01.06, 19:19
      Wyobraź sobie jedzenie kaszki codzień prez rok. Jakby ona nie była pyszna, po
      jakimś czasie chce się na sam widok wymiotować. Mój dwulatek co jakiś czas
      odmawia kaszki i wtedy dostaje ryż na mleku z owocami, kaszkę jaglaną z
      owocami, samo mleko troszkę zagęszczone kaszką z sokiem itp. Też jest
      bezbiałkowy i bezglutenowy. Po prostu co jakiś czas musisz dać mu coś innego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka