10.01.06, 11:42
Witajcie!
Pewnie już pisałyście o małych niejadkach, ale jestem "nowa" więc troche
pomarudzę.Moja prawie 8 miesięczna Zosia po prostu nie lubi jeść. Jest
niezadowolona jak tylko widzi zbliżającą się mamę z czymś do jedzenia.
Badania ma ok (morfologia i inne, ale w porównaniu z innymi dziećmi jest
strasznie drobniutka 7,7 kg/68 cm.Może macie jakieś sprawdzone dania, które
lubią Wasze dzieci.Zosia dostaje zupki jarzynowe, kaszki, owocki. Nie wiem,
czy zacząć podawać jej nabiał?Proszę o Waszą radę.
Pozdrawiam
Nina
Obserwuj wątek
    • wiolkak Re: Niejadek 10.01.06, 11:51
      nie jest taka drobniutka, Kaśka lada dzien skonczy 9 miesięcy, a waży 8 kg i ma
      77 cm
      • kinga1314 Re: Niejadek 27.03.06, 16:38
        pomozcie !!!!moja 6,5 mies corcia nie chce nic jesc oprocz mleka z piersi
        Wmuszam jej zupki , soczki deserki i NIC Czy ona wkoncu zacznie jesc
        normalnie?
    • kubona Re: Niejadek 10.01.06, 13:59
      nie zmuszaj - jak zgłodnieje to poprosi. a nawet jak nie będzie jeść cały dzień
      to na drugi nadrobi...
    • agagaby Re: Niejadek 10.01.06, 14:14

• kaktus20 Re: Niejadek 11.01.06, 09:45
        Dzięki dziewczyny, a juz myślałam, że moje dziecko to jakiś wyjątek. Wszystkie
        mamy ze spacerków mają takie duże dzieci. Wiem, że nie powinno się porównywać,
        ale to jakoś tak samo przychodzi.
        Pozdrawiam
        • miodzio_k Re: Niejadek 11.01.06, 10:15
          moja julka to tez nijadek. zaczynamy 5 miesiac a ona je co 4-5 h i to po max
          90ml mleka
          • paludek Re: Niejadek 11.01.06, 17:06
            Moje szczęście ma 2 lata - 10kg i 85 cm. Domaga się jedzenia, gdy jest
            głodna,ale konsumuje tylko przy czymś ciekawym w TV - oczywiście musi to być
            coś dla dzieci i na tyle interesujące, żeby nie nudzić się przy tak przyziemnej
            czynności jak otwieranie paszczy i przełykanie. Koszmar jakiś! Nie wiem jak ją
            od tego oduczyć (tzn. od oglądania przy jedzeniu), bo każda próba kończy się
            fiaskiem. Głodzenie nie daje efektów (może za krótko głodziłam?)
    • z1mka Re: Niejadek 27.03.06, 16:57
      Witaj.
      Nic się nie martw, to ja na tym forum biję rekord drobnizny dziecka, otóż:

7 mcy i 10 dni, waga: 6 kilo (przy pełnym brzuszku) długość ok 67.

Więc u Ciebie jest naprawdę baaardzo dobrze.
      No i witaj w świecie niejadków. U nas to samo. Mała tylko ze smakiem pałaszuje
      butle z kaszami różnego rodzaju (najlepiej kukurydziana lub bebiko 2 GR -
      podobno dziecko po nim lepiej przybiera, zjadła dwie paczki i jakiegoś
      hiperwzrostu wagi nie odnotowałam, ale fakt, że jej smakuje.
      Z dań najbardziej preferuje brokuł, ale sam brokuł - żadnego żółtka, żadnego
      mięska i zupki jarzynowe z królikiem względnie z kurczakiem (wszystko ze słoiczków)
      Natomiast jeśli chodzi o desery to po prostu koszmar - słoiczki są be ale ładnie
      wchodzi banan - nie łyżeczką ale ciamciany samodzielnie i jabłko też ciamciane
      samodzielnie. Jednak muszę bardzo uważać na to ciamcianie.

I kilka rad - wyczaj najlepszą porę do jedzenia obiadku - u mnie jest to ok 15,16.
      nic na siłę jeśli zaciska buzię rozśmiesz ją czymś i spróbuj przemycić jedzonko,
      jeśli załapie to zje jesli wypluje nie zmuszaj, spóbuj ponownie za jakiś czas.

Cierpliwości Ci życzę, bo wiem jak jest ona potrzebna i doskonale Cię rozumiem.
      Trzymaj się!
    • kpaxstar Re: Niejadek 27.03.06, 17:05
      Ja nie należę do grona niejadków, ale mam coś do poczytania odnośnie żywienia
      dzieci poniżej 2 r.ż.
      "Niemowląt i małych dzieci nie należy zmuszać do jedzenia, jeśli nie są głodne,
      oraz przekarmiać.
      Niemowlęta i dzieci w wieku poniemowlęcym mają wykształcony mechanizm
      regulujący ilość spożywanego pożywienia (kalorii). Należy im pozwolić na
      samodzielne decydowanie o wielkości posiłków, o ile ich wzrastanie i rozwój są
      prawidłowe. Nie należy ich zmuszać do ukończenia posiłku, gdyż ilość
      spożywanych jednorazowo kalorii podlega dość dużym wahaniom w zależności od
      aktualnych potrzeb."

Więcej na ten temat:
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=27339&spec=70&_tc=A17DB51B60F14E3D968DCB01CA089026

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka