Dodaj do ulubionych

chude dwulatki - kilka pytań

16.01.06, 14:27
Przeprowadzam analizę porównawczą chudych dwulatków smile takich do 12 kg max. Z
tego co widzę jest ich tu sporo. Mamy gigantów proszone o nie dopisywanie się
w tym wątku smile
Moja Zosia ma 11,5 kg/ok. 87-8 cm
1. Rodzice, rodzeństwo - czy jesteście też chudzi, drobni? ja zawsze byłam
poniżej 3 centyla, jestem niska i kiedyś (przed dziećmi) byłam też chuda.
Oboje rodzice moi niscy ale nie chudzi. Mąż jest średni (178/75kg) Starszy
syn jest duży i dorodny (6 lat/123 cm/24 kg).
2. choroby, alergie - Zośka przez rok była na antybiotykach (refluks moczowy,
od 9 do 21 miesiąca życia). dawno temu stwierdzono u niej skazę białkową,
teraz wysypuje ją tylko po czekoladzie i czerwonych owocach.
3. apetyt - Zośka je mało, ma swoje preferencje, jak danio to tylko
waniliowe, kanapek nie, parówek nie, lubi mięso i zupy warzywne i banany.
4. energia - Zośka to wulkan energii, ciągle w ruchu.

Jak jest u was - podobieństwa, różnice?
Obserwuj wątek
    • katklos Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 14:36
      Moj syn(2 latka jutro) - 11kg, 84 cm.
      My oboje jesteśmy niscy ( ja mam 156cm wzrostu), chuda nie jestem, ale raczej
      szczupła. Dziadkowie z obu stron niewysocy, babcie niskie tak jak ja.
      Antybiotyków jeszcze nie aplikowaliśmy - na szcześciesmile
      Alergia- jest. Nietolerancja mleka, cos oprócz mleka też go uczula, nie możemy
      tylko wytropić co.
      Apetyt - jest, choc nie objada sie. Lubi mieso, jajka, chleb razowy, warzywa,
      banany, jabłka. Nie jada dannków ani parówek.
      Energia - OGROMNIE ILOśCIsmile))
      • fiola1 Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 11:33
        moja mala w wieku 2 lat wazyla 10.900 i 86 cm.Ja jestem niewysoka 160cm i
        sredniej budowy ciala ale moj maz miala zawsze niedowage,corcie byla raczej
        niejadkiem ale nie drastycznym (teraz jest lepiej a i tak malo wazy 4 lata i
        14.500),nie ma alergicznych problemow,moj synek ma teraz 14 miesiecy i tez jest
        chudy choc bardzoooo duzo je wazy 9.300.
    • mama_kotula Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 14:38
      antonina_74 napisała:

> Przeprowadzam analizę porównawczą chudych dwulatków smile takich do 12 kg max. Z
      > tego co widzę jest ich tu sporo. Mamy gigantów proszone o nie dopisywanie się
      > w tym wątku smile
      > Moja Zosia ma 11,5 kg/ok. 87-8 cm

Szymon - 2,5 roku, 12 kg, 86 cm

Ja mam 160 cm, ale "chuda" o sobie nie mogę powiedzieć wink)) zawsze byłam raczej
      przeciętna (pomijam te +20 kg po ciąży). Ojciec raczej mikry, 167 cm i 70 kg
      wagi. Siostra - miniatura dziecka, 8300g, 73 cm, 16 miesięcy smile))

> 2. choroby, alergie
      Brak.

Apetyt ponad normę.

> 4. energia - Zośka to wulkan energii, ciągle w ruchu.
      Dokładnie tak samo. Utrzymać go w jednym miejscu jest w stanie jedynie fajna
      książka bądź układanka czy klocki.
    • driadea Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 14:59
      Gloria (2,3) do niedawna była z tych chudszych (rok - 8800g, 18 m-cy 9600g)
      1. Ja niska (162cm), przed ciążą szczupła (ale nie chuda) - choć około roku
      byłam małym grubasem-, tata (Gloria jest bardzo podobna wlasnie do ojca) wysoki
      (188) i dość spory (ponad 100kg)
      2. Gloria raz tylko bya chora - na trzydniówkę w 13 m-cu. Nie ma żadnych
      alergii.
      3. Ani niejadek ani wszystkojadek - swoje gusta ma, ale wybredna nie jest.
      Bywa, że przez dwa dni nie je prawie nic, a przez następne dni nadrabia.
      4. Dokadnie jak Zosia - energią mogłaby obdzielić kilkoro dzieci wink Ale bywa,
      że jest spokojnia - czytając, lepiąc, rysując i td.

Nie wiem dlaczego (ale ciesze się), ale pomiędzy 18 a 25 m-cem Gloria dość
      sporo przybrała, bo aż 2,5 kg (dla porównania, pomiędzy 8 a 12 m-ce przybrała
      750g). W 23 m-cu przestałam ją karmić piersią, może to miało wpływ (chociaż nie
      zauważylam różnicy w ilości zjadanych przez nią potraw, a dotąd pierś dostawała
      tylko raz na dobę). Teraz Glorka waży 12,5 kg/90cm - nigdy nie była tak wysoko
      w siatce centylowej.
    • madzia8 Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 15:24
      Witamsmile
      Moja córka Paulinka (2,4) waga 11 kg, 89 cm
      1.Rodzice: ja:172 cm- 56 kg, mąż:168 cm- 65 kg
      Mój brat i tata szczupli.
      2.choroby - raz rotawirus, przez 2 lata pod kontrolą gastroenterologa ze
      względu na obniżone IgA. Ostatnia diagnoza lekarza, że dziecko jest chude i
      wysokie i takie będzie, dać jej spokój, nie futrowac na siłe jedzeniem(tzn, nie
      biegać jak nie chce jesć) - żadnych alergii nie stwierdzono.
      3. Apetyt "odpukać" poprawił się, sama sięga po nowe rzeczy i chętnie próbuje,
      nie trzeba jej osobno gotować posiłków. Ma swoje ulubione dania - makaron,
      kasza, kopytka, placki, jajasmile; warzywa i owoce je - ale różnie.
      4. energia - również do podziału, nie wiem skąd taki chudzielec ma jej tyle w
      sobiesmile)
      Pozdrawiam
    • figrut Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 16:55
      Ja 162cm,59kg , tata 180cm - chudy.
      Tycjan (teraz 3,5roku - 13kg.), w wieku 2 lat - 10,5kg. Do
      pol roku - najwiekszy z trojki kuzynostwa [kuzynka 2 miesiace mlodsza, kuzyn 4
      miesiace starszy]. Od mniej wiecej roczku do tej pory - najnizszy i najchudszy.
      Do trzech miesiecy wstecz, zywil sie chyba wylacznie "cycem" i powietrzem.
      Energia - w mieszkaniu wciaz w ruchu, na spacerze 4 kilometry na samochodzie
      jezdzidelku bez odpoczynku. Od trzech miesiecy sniadanie wola trzy razy, po
      obiedzie w domu schodzi na obiad do babci, po obiedzie babcinym wyjada z garnka
      zimne ziemniaki, po kolacji - "daj mi cieplej zupki" - owocow i ciasta nie
      licze. Choroby - zapalenie
      oskrzeli w wieku 6 miesiecy, 6 przeziebien.
      Oliwer - 20 miesiecy 11kg.,do dwoch miesiecy
      wstecz wszystkozerny, teraz smakosz. Energia w domu przecietna, na spacerach
      leniwy - po przejsciu kilkudziesieciu metrow wskakuje do wozka. Choroby -
      trzydniowka, raz zapalenie spojowek, raz przeziebienie.
      Corka - dzis pietnastolatka nigdy
      chudzielcem nie byla - ojciec filigranowy.
    • sylwia.ax Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 20:10
      Moj MIsiek za parę dni skończy 2 lata. Waży ok.12,3 kg, wzrost 87 cm. Absolutny
      klon tatusia - mąz ma 189 cm, i jest szczupły, jako dziecko był baaardzo
      szczupły. Synek jest b. energiczy. Trudno nazwac go niejdakiem, ale do
      entuzjastów jedzenia tez nie należy. Dodam ze generalnie nie choruje; w 12 m-
      cu przechodził 3-dniwkę,parę razy lekki katar. Czyli w sumie okaz zdrowia.
    • smallwitch Re: chude dwulatki - kilka pytań 16.01.06, 21:55
      Hej
      Tomek jeszcze dwóch lat nie ma (niecałe 21 miesięcy), ale nic nie wskazuje, żeby miał być nie-chudym dwulatkiem...
      Waży 8,9 kg (nie wiem kiegy osiągnie 9 kg...) i ma 83-4 cm wzrostu.
      1. Do dziesiątego roku życia byłam bardzo chuda i mała, potem "wynormalniałam", przed ciążami 163 cm/63 kg. Mój mąż jako dziecko szczupły (ale bez przesady) i drobny i długo niski. Teraz 186 cm/83-86 kg.
      Moi rodzice: mama średniego wzrostu, tato wysoki, oboje raczej mocnej budowy (ale nie grubi), teściowie średniego wzrostu, raczej szczupli.
      2. Tomek na szczęście nie choruje, tylko na "dzień dobry" dostał antybiotyk w szpitalu z powodu infekcji wewnątrzmacicznej. Niestety ma alergię na białko mleka krowiego, chyba dość silną, bo po Bebilonie Pepti wysypało go niemiłosiernie. Właśnie przestałam karmić i szukamy dla niego jakiegoś mleka... Z powodu bardzo niskiej wagi (wręcz określanej jako dystrofia) i braku przybierania na wadze bylismy w szpitalu, ale nic nie wykryto...
      3. Apetyt w kratkę, ostatnio (mam nadzieję, że nie zapeszę) całkiem sensowny. Ale ciągle je malutkie porcje, ale dość często. Od czasu kiedy je dużo "dorosłych" potraw apatyt się poprawił.
      4. Energii ma mnóstwo, aż się zastanawiam skąd on na to bierze siły...

Generalnie Tomek jest żywym, radosnym, pogodnym chłopcem i mam nadzieję, że zdrowym. Jakiś czas temu dałam spokój z próbami ustalenia co mu jest, że jest taki chudziutki - dopóki wyniki ma w normie, nie przejmuje się jego wagą grubo poniżej 3 centyla...
      Aha, no i dodam jeszcze, że masa urodzeniow Tomka to 3600 gramów, a w 50 centylu utrzymywał się przez 2-3 miesiące, potem zaczął spadać i około 9 miesiąca spadł poniżej 3 centyla... I tak już jest do tej pory, tyle że odległość od tego 3 centyla raczej się zwiększa niż zmiejsza... Na szczęście wzrost w normie, więc sie już nie przejmuję....
      • betty_julcia Chude ??? 16.01.06, 23:24
        Naprawdę uważacie swoje dzieci za chude??? Moja Julia 2,5 roczku waży 12 kg
        przy wzroście 95 cm i wcale nie uważam jej za chudą. Wręcz przeciwnie, bardzo
        ładnie wyglądasmile Przecież dzieci ważące kilogram mniej od niej za to 8-10 cm
        niższe nie mogą wygladać chudziej od niej......

------------------------------------------------------
        Betty to mama a to jestem ja:
        GWIAZDECZKA
        • driadea Re: Chude ??? 16.01.06, 23:32
          Jak już pisałam - moje dziecko nie jest chude. Nigdy nie była chociaż zawsze
          oscylowala około 10 centyla. Myślę, że "chude" miało znaczyć nic ponad to, o
          czym pisała autorka wątku, czyli do 12 kg. Nikoniecznie chodzi o szkieletorki,
          to już nadinterpretacja z Twej strony wink
          Pozdrawiam, Aga
        • figrut Re: Chude ??? 16.01.06, 23:39
          Gdybys do wszystkich spodni [na wlasciwy wzrost], rajstop i majtek musiala
          wciagac gumki, bo inaczej pas tychze znajdowal by sie na poziomie "nizszej"
          partii bioder [nie mam tu na mysli ciuszkow po jakims nawet nie grubym, ale
          mocniej zbudowanym dziecku].Spodnie w kryzysowej sytuacji pozyczone od
          szczuplutkiej, mlodszej i centymetr wyzszej kuzynki zjezdzaly by przy kazdym
          ruchu z tylka Twojego dziecka, to mysle ze wtedy swoje dziecko tez nazwala bys
          chudym.
          • driadea Re: Chude ??? 16.01.06, 23:59
            Tak, znam to. Świetnym rozwiązaneim są szelki albo ogrodniczki smile
        • antonina_74 Re: Chude ??? 17.01.06, 01:01
          Moje chude, żebra na wierzchu, żadnego zapasu tłuszczyku, żadnych fałdeczek,
          brzuszków, dołeczków, taki kurczak oskubany wink chociaż spodnie z niej nie
          lecą - te na 86 trzymają się na brzuszku. I nóżki ma mocne, po mamusi, górą
          chuda ale zawieszenie solidne smile
          Ale miałam na myśli, wagowo chude dzieci oczywiście, takie w okolicach 25
          centyla i niżej.
    • maguis Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 09:10
      troche mnie te posty podniosly na duchu...
      ola 2.5, 90cm, 11kg
      ja jako male dziecko raczej normalna, potem bardzo szczupla i raczej wysoka -
      teraz 168 i 56, dlugo 48. maz 172 i ok 60 a jako dziecko kiepsko jadl i
      przybieral. olka podobno ma to po nas, bo apetyt w miare, jak u dziecka dni
      lepsze i gorsze, energii mnostwo - czesto my padamy, a ona jest nie do
      okielzania. i z wygladu raczej taki szczypiorek - nasza lekarka mowi, ze nie ma
      sie o co martwic, najwyzej bedzie modelka.
      • betty_julcia Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 09:50
        To żadna nadinterpretacja z mojej strony, bo szkieletorki i chude to nie moje
        słowa.
        Moze po prostu jestem przewrażliwona. Ja nie należę do osób szczupłych raczej
        jestem dobrze zbudowana, nie gruba ale aż za dobrze wyglądamsmile Moją Julkę
        uważam za bardzo zgrabną dziewczynkę, nigdy nie miała żadnych fałdeczek, ale
        też żadne żeberka jej nie odstają, ma okrągły brzuszek, pyzate policzki, jest
        szczupła, wysoka i ma bardzo ładne proporcje. KAżdy kto ją widzi mówi że jest
        bardzo zgrabniutka, ma długie nóżki. Stąd moje zdziwienie, bo określenie chude
        ma bardzo pejoratywne brzmienie, uznałabym te dzieci za szczupłe, ale nie
        chude smile
        Piszę tak, dlatego bo znam sporo mam, które często tak mówią o swoich
        dzieciach, narzekają jakiew te ich dzieci chude, niejadki itp itd, a tu okazuje
        się że dziecko ma pyzate policzki, okrąglutki brzuszek, fałdeczki i w ogóle
        świetnie wygląda a mamusie użalają się nad nim jaki chuderlaczek z niego.
        Ja przyznam szczerze że jestem cała szczęsliwa z wyglądu mojej Julci i na pewno
        nigdy nie nazwę jej chudą. Wolę przeszywać te gumki w spodniach niż żeby miała
        przez całe życie takie kompleksy jak jej mamusia smile Stąd napisałam ze jestem
        przewrażliwiona, tym bardziej że wydaje mi się że moja Julka chyba najchudsza z
        opisywanych dzieci a nie wygląda mi na chudzielcasmile
        Pozdrawiam wszystkie mamusie szczuplutkich, zgrabniutkich, ślicznych
        dzieciaczków smile

GWIAZDECZKA
        • smallwitch Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 10:12
          Hej
          No cóż... Umieściłaś swój post pt "Chude???" akurat poniżej mojego postu... No cóż moje dziecko jest naprawdę chude (w opinii lekarzy - dystroficzne) - Tomek jest +- 10 cm niższy od Twojej córeczki, ale waży 3 kg mniej sad((( Te 12 kg które ma Twoja Pociecha, przy obecnym tempie przybierania na wadze, osiągnie za jakieś 3 lata... (Mam nadzieję, że w międzyczasie zdarzy się jakis cud i zacznie przybierać szybciej). Tomek nie ma żadnych "zapasów" podskórnych, ba, nie ma nawet zapasów w wątrobie, co powoduje, że już jeden dzień totalnego "niejadkowania" jest niebezpieczny. A jeżeli chodzi o wygląd to ciesze się, że jest zima i mogę choć przez jakiś czas unikać nieprzyjemnych komentarzy na spacerze, typu: "O Boże jakie to dziecko chude, głodzi go pani, czy co????" I nikomu nie życzę takich sytuacji, bo to naprawdę przykre, zwłaszcza jak codziennie niemal staje się na głowie, żeby podać dziecko do jedzenia minimum białek, węglowodanów i tłuszczy ustalone przez lekarza...
          • smallwitch To powyzej to do Betty_Julci 17.01.06, 10:15

• betty_julcia Re: To powyzej to do Betty_Julci 17.01.06, 19:58
              Domyślam się ze to do mnie. I właśnie o tym piszę. TWój maluszek waży trzy
              kilogramy mniejk od Julki a to jest duża różnica. BArdziej swoje słowa
              odniosłam do mamuś u których dzieci jest różnica ok kilograma. A już dziwi mnie
              totalnie wypowiedź mamy u którj dziecko waży więcej od Julki a jest niższe o 7
              cm.... i nazwane jest chude. Pod wpływem tego postu ogladam to swoje szczęście
              z kazdej strony i próbuję doszukać sie chudości. Nijaksmile
              Ale moze wynika to z tego ze pomimo swej niskiej wagi i duzego wzrostu (95cm)
              Julka ładnie je, moze nie duzo, ale problemów raczej nie mamy, głodna nie
              chodzi, ma swoje ulubione potrawy lub ulubione miejsca gdzie lubi jeść. A
              najbardziej uwielbia udka z KFC i w ogóle jest mięsożernasmile
              Żadnych poważnych chorób nie przechodziła ale choruje dość często, teraz zuwagi
              na uczęszczanie do złobka.
              Poza tym jest świetnie rozwiniętą dziewczynką, mówi bardzo dużo, pełnymi
              zdaniami, buzia jej się nie zamyka, jak nie mówi to śpiewa piosenki te które
              zna albo sama wymyśla słowa i całe historie. Teraz np. śpiewa w niebogłosy
              piosenkę o tatusiu. Jest pełna energii, nie usiedzi w miejscu przez 5 minut,
              jest wesoła, uśmiechnięta i bardzo towarzyska.
              GWIAZDECZKA
    • weronikarb Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 10:26
      Nie pamietam ile mial na bilansie ale 25 centyl (chyba 10,500) wzrost 85 teraz
      ma 2,2 m-cy i wg mojej wagi sporo przytył bo 12 kg i 90 cm wzrostu. Chudy jest
      nadal, wszystkie żebra na wierzchu, spodnie na szelkach, nawet rajstopy mu
      zjeżdżają.
      1. Rodzice: mąż do drobnych należy (180cm w porywach 59kg), ja do mocniejszej
      budowy (174/67kg). Dziadkowie może niscy, ale nie szczupli.
      2. Maly urodzil sie z wagą 3650/56 cm do 4 m-ca byl w 50 centylu pozniej zaczal
      spadac.
      3. Do glodomorow nie nalezy.
      4. Choroby, normalne. Niema alergii
      5. Sen bardzo ciężki od urodzenia. Teraz spi ok 10-12 h na dobe (tylko w nocy),
      sen niespokojny - urywany
      6. Energia to go rozpiera, spora gromadke mogłby obdarować

W linku widać jaki "wypasiony" ten moj synek
      • gagarin3 Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 13:18
        Witam! Ja również jestem mamą chudego dwulatka (na bilansie 12 kg i 87 cm). Gdy
        mały skończył rok ważył trochę ponad 10 kg i przez kolejne siedem miesięcy nie
        przybrał ani grama. To, że osiągnął aktualną wagę jest efektem nieustannego
        latania za nim z łyżką.
        1. Ja 170/65, mąż 176/80, ale muszę zaznaczyć, że od dziecka byłam niejadkiem,
        w liceum ważyłam niewiele ponad 40 kg. Przytyłam dopiero w maturalnej klasie
        (zaczęłam jeść ze stresu i tak mi zostało do dzisiaj wink. Mój najstarszy brat -
        podobny typ, niejadek i chudzina - zawsze najniższy w klasie - dziś 190 cm
        wzrostu i jak najbardziej prawidłowa waga.
        2. P. chorował tylko na trzydniówkę, nie ma alergii.
        3.Od drugiego miesiąca życia problemy z apetytem.
        4.Żywe srebro, siedzenie przy stole czy na nocniku nie wchodzi w grę. Je w
        biegu, siku tylko do kibelka i to w ostatniej chwili...

Pozdrawiam.

Agnieszka, mama Piotra

• mamapatryka Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 13:39
      Mój Patryk też jest mikrusek. Ma 2,6 roku waży niecałe 12 kg, wzrost 90 cm.
      Od zawsze problemy z jedzeniem, lądowanie w szpitalu, badania, 2 razy
      rotawirus, 2 razy angina. Alergie: skaza białkowa - objawiająca się szorstką
      skórką od czasu do czasu, gluten i coś jeszcze ale nie mogę wyśledzić co.
      Nie chce wogóle jeść nie pije mleka. Sniadania nie istnieją. Ale ostatno jakby
      lepiej. Rodzice jako dzieci raczej pulpety. Nie jesteśmy szczupli raczej
      przeciętni. Ja wzrost 165 waga 62 kg, mąż 180 i 85 kg.
      Dla Patryka jedzenie może nie istnieć, nie ma żadnej ulubionej potrawy, apetyt
      zero, na 3 centylu lub poniżej, energii za to za 6 dwulatków - skąd nie wiem
      chyba z kosmosu.
    • 76kitka Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 13:39

Nam brakuje czterech miesięcy do dwóch latek, Mikołaj waży napewno poniżej 12 kg ile dokładnie nie wiem, bo nie był dawno ważony, przestałam zwracać na to uwagę, bo potem się złościłam, że odmawia jedzenia, a przecież powinien jeść bo chudy. Mój mały je prawie wszystko z wyjątkiem owoców i soków, których z niewiadomych przyczyn nie lubi. Ma oczywiście ulubione potrawy. Je dość dobrze, tyle ile potrzebuje, nie zabawiamy Go przy talerzu, nie namawiamy na kolejną łyżkę zupki. Też jest bardzo ruchliwy i aż dziw bierze, że po talerzu zupki ma się takiego powera smile Jako niemowlak ciepiał na skazę białkową, teraz czasem Go wysypie po czekoladzie, orzechach, albo rybie.
      • 76kitka Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 13:41
        Zapomniałam
        Oboje z mężem jako dzieci byliśmy chudzi. Ja teraz ważę 50 kg mam 166 cm, mąż 180 cm waży jakieś 75-80.
    • brak-pomyslu Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 16:46
      Mój Kuba ma 2 lata i miesiąc, waga 12,350, wzrost 88 cm.
      eśli chodzi o nas to ani ja ani mój mąż nie należymy do grubych ani nawet
      średniej budowy.
      Mój syn nie ma problemów z alergią i raczej nieczęsto choruje, a przynajmniej
      ostatnio.
      jeśli chodzi o apetyt to niestety bywa różnie
      energia - niebywałe pokłady energii
      • monika291 Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 22:48
        Moja Nikola to tu rekord pobije za ok 2 tyg 2.5 roku skończy waga 10 kg wzrost
        87 cm ( wcale na chudą nie wygląda)je róznie jest bardzo drobna buty na zime
        troche za duze nosi nr 22 . Np czapke na zime z H&M ma rozmiar 74(ale tam
        ciuchy są duze)wiele zeczy nosi 86 spodnie 92.Mama mała chuda(158-max42kg(jak
        sie uda przytyc generalnie mniej) ,tata szczupły raczej sredni wzrost(178-waga
        75 kg)Mała nie choruje ,żadnej alergi,je róznie albo wspaniale albo prawie
        wcale.Wulkan energii sypia max 10-11 h na dobę i szaleje do samego
        końca.Energią tryskała od pierwszych dni zaraza potrafiła juz w szpitalu nie
        spac po 2-3 a nawet 4 godziny ale ma to po mamusi wiec to nie wada a zaleta.
        Monika Z Nikolą(29.07.03)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10817538&a=30520831
    • kataha1 Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 23:00
      Moja córeczka we wrześniu ważyła 11,30, i miała i 88cm. Wtedy kończyła dwa
      lata. Od urodzenia przybywała na wadze powoli. Teraz też za duzo nie jada. Ale
      jak nie daje jej słodyczy, to zjada więcej. Je raczej wszytsko, choć mięsko
      trzeba jej przemycać. Czasem zje dwa grube plasry sera, ale przez nastepny
      miesiąc go nie ruszy i tak jest z wieloma potrawami. Kiedys nas zaskoczyła, bo
      zjadła sałatke z makreli z cebulą. Naprawde wiele jest chudych dwulatków. Ona
      podobno mniej chorująsmileW przyszłości są mniej narażona na zawały serca,
      miażdżycę i cukrzycęsmile Chociaż czasem mam ochotę włożyc mojej córce cały obiad
      do buzi i miec pewność, że będzie zdrowsza jak go zje, ale niestety to
      niemożliwesmile Pozdrawiam K aukcjewp.wp.pl/show_user_auctions.php?
      uid=4069799
      • edki16 Re: chude dwulatki - kilka pytań 17.01.06, 23:49
        Szymek ma 2,3 lata, waży 11,5 kg, wzrost 86 cm, Trudno nazwać go chudym,
        ale jest mały, jest sporo niższy od znanych mi równolatków. Ja mam 155 cm i
        zawsze walczyłam z nadwagą , moi rodzice są niscy ,mąż 175 cm waga w normie,
        teściowie średniego wzrostu ale mój starszy syn w wieku Szymka miał 10 cm
        więcej a obecnie mając 13 lat ma 167 cm.
        Przez pierwszy rok życia Szymek dużo chorował ( 11 razy zap.uszu !!!) więc
        antybiotyków było sporo. Jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Do
        niedawna miał super apetyt sama się dziwiłam ilościom jedzenia które pochłaniał
        ale po wadze nie było tego widać.
        Jest raczej z tych spokojniejszych dzieci. Pozdrawiam Edyta
    • gania76 Re: chude dwulatki - kilka pytań 18.01.06, 22:07
      Witaj Tosiu,
      Miło Cię spotkać, ciekawe czy mnie skojarzysz?

> Moja Zosia ma 11,5 kg/ok. 87-8 cm

Mikołaj - 29 miesięcy - 11,6 kg, 92 cm.

> 1. Rodzice, rodzeństwo - czy jesteście też chudzi, drobni?

Mój mąż jest średniej budowy, ja natomiast jako dziecko również byłam mała i
      chuda, aż do okresu dojrzewania, kiedy przestałam być chuda wink)

> 2. choroby, alergie

Mikołaj jest alergikiem od 3 m-ca życia, nie je mleka krowiego ani żadnych jego
      pochodnych, soi, absolutnie żadnych barwników ani konserwantów.

> 3. apetyt

Niejadek na maxa!!!

> 4. energia - Zośka to wulkan energii, ciągle w ruchu.

Skąd ja to znam...
      Chyba to jest określony typ dzieci...
      Pozdrawiam, trzymajcie się!
      Ania (30)
      mama Mikołaja (06.08.2003)
      Poznań
      • antonina_74 gania 76 18.01.06, 23:37
        napisałam na priv
    • twinmama76 Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 09:47
      Hmm wprawdzie nie uważam Zuzy za szczególnego chudzielca, ale jak stanie przy
      braciszku to faktycznie, jest połowę chudsza i o pół głowy mniejsza uncertain
      Ale po kolei
      2 lata i 4 miesiące, 11,5 kg, ok. 84-86 cm (ubrania w rozmiarze 86)
      > 1. Rodzice, rodzeństwo - czy jesteście też chudzi, drobni?
      Chuda nie jestem na pewno, przez większośc swojego życia byłam gruba po prostu,
      teraz normalna. Jestem niska, ale pamiętam, że jakos do początków podstawówki
      byłam stosunkowo wysoka. Potem inne dzieci rosły szybko, a ja zostałam w tyle.
      Moi rodzice są niscy, raczej pulchni.
      Małż jest wysoki (182 cm), aktualnie dośc mocno spasiony, jako dziecko był
      chudzielcem. Teście raczej wysocy.
      Synek pulchniutki, troszkę wyższy do Zuzi, ale na tle innych dwulatków średni.
      > 2. choroby, alergie
      Okaz zdrowia. Nie licząc ospy nie choruje wogóle (katarów nie liczę).
      Po skończeniu 1,5 roku i zakończeniu karmienia piersią ujawniła się alergia na
      mleko, jaja, kakao i parę innych rzeczy, objawiająca się AZS sad
      > 3. apetyt
      Duży, ale ma wyraźne preferencje. Do 10 miesiące życia wyłącznie na piersi,
      odmawiała spróbowania czegokolwiek (ale wtedy była bardzo pulchniutkim
      niemowlakiem). Jak jej cos nie smakuje, to nie tknie, z drugiej strony potrafi
      zjeść na obiad więcej niż dorosły.
      > 4. energia
      Oj, trudno za nią nadążyć. Dziadkowie boją się wychodzić z nią na spacer, bo
      oddala sie z niesamowitą prędkością. Zaczęła chodzic w wieku 9 miesięcy
      (raczkowała, zanim porządnie usiadła) i od tej pory porusza się wyłącznie na
      własnych nogach.
    • vatum Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 10:44
      Justynka, 2 lata i 2 m-ce. Waga 11,5 kg, wzrost 90 cm.
      Rodzice: ja, mama, 164 cm wzrostu i 49-52 kilogramy wagi; tata 188 wzrostu i ok. 90 kilogramow.
      Zawsze miałam niedowagę choć bardzo dużo jadłam. Córeczka rano je niechętnie i dopiero po 16ej wcina. Uwielbia zupy, mięso i jajecznicę. Nie je kanapek, wędliny, sera, serków. Niechętnie je owoce. Nie lubi słodyczy.
      Pierwszy rok była alergiczką - czerwone poliki plus czasem gdzieniegdzie przerzuty na resztę ciała. Drugi rok bez objawów.
      Ze trzy razy antybiotyki.
      Energiczna ale ostrożna.
      No, to chyba wszystko smile
      Pozdrawiam!
    • niutaki Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 11:41
      moja córka w wieku 2 lat ważyła 12 kg, za to wzrostu miała 92 cm, ja zawsze
      byłam chuda wzrost chyba średni? 165 cm, mąż 178 cm, ale waga prawie 90 kg,
      poza skazą białkową pratycznie nic poważnego jej nie dolegało, nie dostała
      nigdy antybiotyku, apetyt zawsze miała duży i poza okresami ścisłej diety jadła
      praktycznie wszystko, jest ruchliwa, ale potrafi też zająć się czymś i wtedy
      tak jakby jej nie było. Teraz ma prawie 3,5 roku i waży oczywiście więcejsmile
      • llidkaa Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 16:28
        maja za miesiac skonczy 2latka, wazy 10kg, ja chuda mąż tez i zawsze tez tak
        bylo, wzrost wszyscy sredni, nie chorujemy, mala tez nigdy nie chorowala, nie ma
        apetytu ale uwielbia owoce, my zresztą tez jemy ich bardzo duzo, jest bardzo
        zywym i niegrzecznym dzieckiem ale za to najukochanszym.
      • lizbetka Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 18:16
        Witam !
        Moja Asia ; 3 lata i 8 miesięcy .
        Waga urodzeniowa , 3500, urodzona wręcz po czasie .
        W tej chwili waży 10kg 700g , ma 92 cm wzrostu . Zarówno wzrost i waga duzo
        poniżej 3 centyla .
        Nie je od zawsze . Gdy była mniejsza często odmawiała jedzenia przez 4, 5 dni .
        Teraz od dwóch miesięcy je zdecydowanie lepiej choc jak na razie na w zrost masy
        to się nie przekłada .
        Ja jestem z tych szczuplejszych - 172 cm , 50 kg , mąż teraz z tych pełniejszych
        ale wcześniej był bardzo szczupły .
        Ja choc byłam niejadkiem to zazwyczaj oscylowałam wagowo jako dziecko w
        okolicach 3-10 centyla .
        Asia jest bardzo energiczna i ruchliwa . Gdyby mogła nie kładłaby się spać .
        Co do potraw - róznie jest . Uwielbia rzeczy kwaśne : kapustę kiszoną , cytryny
        , ogórki kiszone . Lubi mieso ale tylko gotowane . Suche ziemniaki . Serki ale
        tylko waniliowe . Chleba , wędlin nie jada w ogóle . Pije tylko wodę i herbatę z
        cytryną .
        Ogólnie martwię się w tej chwili jej wzrostem , na wage machnęłam ręką ...
        Jeśli nie urosnie do bilansu czterolatka 5 cm , to czeka nas endokrynolog . A
        bilans za 4 miesiące ...
        Chruje często i długo . Czesto na zapalenie krtani .
        pozdrawiam. Lizbetka
        • aw271 Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 18:39
          Synek 2,2 lata, 90cm;10,5kg. Zdrowy, je na potege, robi do 5 kup dziennie. Spi
          11 godzin na dobe i wiecznie w ruchu, od 2 miesiecy porusza sie bez wozka.
          Ja tez chuda, a jego 4,5 letni brat wazy 14kg i ma 108cmsmile)
    • galanina Re: chude dwulatki - kilka pytań 19.01.06, 20:54
      Nasz maly skonczyl 19 miesiecy z waga 9200 g i wzrostem ok 76 cm....Urodzil sie
      jako hypotrofik w 38 tyg. z waga 2370g i od urodzenia jedzie ponizej 3 centyla
      ale na szczescie nie spada...Generalnie je, ale bardzo malo..(wg mnie smile) ale
      caly dzien biega jak szalony i spi w dzien tylko godzinke- nie daje wytchnienia
      mamusi...Ja wazylam 53 kg przy 166 cm (no teraz juz mam 13 kg in plus-druga
      ciaza...)a tatus 176/100kg smile.Nie wiem,kiedy nasz maly osiagnie moja wage na
      roczek- magiczne 12300g!!!Wtedy bylam niezla kluska!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka