Dodaj do ulubionych

smoczek -co robic?

13.02.06, 14:34
dziewczyny stomatolog kazał odstawic smoka bo mały bedzie miał wade zgryzu(ma
16 m ).W dzien juz go nie dostaje ale nie ma mowy aby zasnąl bez
smoczka.Dostaje więc go tylko do zasnięcia i po 20-30 m go wyjmoję .Czy to
takie straszne na te zęby.....
Obserwuj wątek
    • twin2003 Re: smoczek -co robic? 13.02.06, 15:10
      MOje dzieciaki mają 28 miesięcy. Córeczka od 2-3 tygodni nie używa smoka,
      wygryzła w nim dziurę i wyrzuciła go sama do kosza (po "kazaniu" mamy że może
      się nim zadławić). Płakała za nim tylko zaraz po fakcie wyrzecenia go ko kosza,
      teraz jest dumną siostrą i mówi do swojego braciszka który za nic nie chce
      uczynić tego samego, że jest dzidziuś. KAżde dziecko ma swój czas aby pożegnac
      się z cumelkiem.
    • nchyb Re: smoczek -co robic? 13.02.06, 16:02
      > dziewczyny stomatolog kazał odstawic smoka bo mały bedzie miał wade zgryzu
      Albo będzie miał, albo i nie będzie...

A przez te 20 minut przed zaśnięciem
      to mu się ten zgryz nie zepsuje...
      Inna rzecz, że warto spróbować odzwyczaić. Ale jak - nie wiem, u mojego synka
      przyszło drogą naturalną. Zgubił stary smoczek, nowy był twardy, nie rozmemłany
      i dziecku nie pasował, więc sam zrezygnował...
    • benitaa2 Re: smoczek -co robic? 13.02.06, 16:05
      kup mu przytulanke,maskotke lub cos takiego i daj dopiero przed
      zasnieciem,powiedz ,ze to taka specjalna zabawka do spania -moze dzieki temu
      zapomni o smoczku...
      • aga2751 Re: smoczek -co robic? 13.02.06, 22:14
        hmm jesli twoj synus uzywa smoczek wylacznie na te 20 min przed snem, to nie
        martw sie o jego zabki i zgryz- nic mu to nie zaszkodzismile))))
        A co do odrzucenia smoczka,mysle ze to przyjdzie samo z siebie. Moja corka sama
        nagle zaczela nienawidziec smoczek, kiedy wyszly jej boczne zabki (rok i 9 mcy)
        i od razu spokojnie usypiala, wczesniej zaczela w dzien wypluwac smoczka
        (poltora roku)a od listopada juz nie ma go wcale i nawet zapomniala co to jest
        "monio"
    • dentystka2 Re: smoczek -co robic? 14.02.06, 08:21
      Jasne, ze szkodzi, ale od wady zgryzu sie nie umiera. Ale posrednio wyglada to
      tak: smoczek, ale rowniez ssanie kciuka powoduje najczesciej takie wady zgryzu,
      jak zgryz otwarty lub tylozgryz (mniejsza o nazewnistwo).Polega to na tym, ze
      po zamknieciu ust gorne siekacze nie maja kontaktu z dolnymi siekaczami: w
      prawidlowym zgryzie powinne sie kontaktowac, gorne siekacze niejako powinne
      miec podparcie w dolnych siekaczach. Jesli tego nie ma, a dziecku przytrafi sie
      uraz (w przedszkolu, na wf-ie, na sankach, itd)i pojdzie jakies uderzenie
      prosto na szczeke (uderzenie o ziemie, pilka, sankami), to zeby w prawidlowym
      zgryzie maja szanse sie uchowac, bedac podparte na dolnych siekaczach,
      zeby "zawieszone w powietrzu", a wiec bez podparcia, jak to najczesciej jest w
      wadach zgryzu "smoczkowych" zwykle ulegaja wybiciu lub zlamaniu. Wiekszosc
      dzieci tracacych zeby w urazach ma jednak wade zgryzu, i to wlasnie te wady
      zgryzu, ktore sa nastepstwem ssania smoczka lub kciuka.
    • joakal Re: smoczek -co robic? 14.02.06, 09:19
      dobry aparat korekcyjny to koszt kilku tysięcy PLN
      zastanów się czy warto ryzykować???
      sama nosiłam aparat przez całe dzieciństwo (wtedy nie było stałych) i nie życzę
      tego żadnemu dziecku
    • 76kitka Re: smoczek -co robic? 14.02.06, 13:53

Ja miałam długo smoczek, fakt dawniej smoczki miały troche inny kształ, miałam potworną wadę zgryzu, kilka lat nosiłam aparat ort. a i tak nie jest idealnie. Smoka wyrzuć i przez kilka dni przygotuj się na trudne wieczory. Nie chciałam swojemu dziecku podawać smoczka, ale nie mogłam Go od piersi odessać więc czymś musiałam Go "zatkać" smile Wyrzucilismy smoczek gdy małemu wyszedł pierwszy ząbek i minął największy odruch ssania, po skończeniu pięciu miesięcy. Tydzień był upiorny. Życzę powodzenia.
      • wioolinka Re: smoczek -co robic? 14.02.06, 14:36
        Moja córcia miała smoczek do 3 lat,mimo wcześniejszych podchodów i stosowania różnych sposobów nie mogła się rozstać ze swoim dydusiem,aż przyszedł Mikołaj i oddała smoczek.Zębów dzięki Bogu nie ma krzywych,więc to jest chyba sprawa indywidualna.
    • saskiaplus1 Re: smoczek -co robic? 14.02.06, 15:42
      Od smoczka mam tyłozgryz i bardzo ścierają mi się zęby - przed trzydziestką
      czekają mnie koronki - dlatego nie daję smoczka mojemu synowi.
    • ania.silenter odstawienie radykalne 14.02.06, 15:53
      Ola miała ok. 1,5 roku. Stary, ukochany smoczek się urwał do połowy, a ja bałam
      się, że udusi dziecko. Oderwałam go do końca i wyrzuciłam. Odzwyczajanie trwało
      tydzień.
      pozdrawiam
    • katisza Re: smoczek -co robic? 15.02.06, 13:16
      dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.Proba 1 się nie powiodła nie mogł
      zasnąc mimo ze ma swoj ulubiony kocyk.Ryczał przez godzinę .Nosiłam go i
      nosiłam a spania nie było .Dostał smoka i po 5 minutach juz spał (sam mu
      wyleciał smok)
      Ledwo go ciągam bo wazy z 13 kg ,nie wiem jak go uspic .Ze smokiem usypiał sam .
      pozdrawiam
      • magda270519761 Re: smoczek -co robic? 15.02.06, 14:00
        Moja pierwsza córka miała i nadal ma dużą wade zgryzu , nie widziała na oczy
        ani smoka , ani butli(cycowa), leczenie to naprawde duze koszty!!-państwowo nie
        widzą wady zgryzu , bo po co , operować najlepiej jak skończy 18 lat, młodsza
        ma smoka do spania - ma rok
      • atopik Re: smoczek -co robic? 17.02.06, 11:36
        Usypiać oczywiście w ten sam sposób jak gdyby zasypił ze smoczkiem. Żadnych
        ceregieli z noszeniem, wspólnym zasypianiem na kanapie itp. jeżeli do tej pory
        nie było to praktykowane. Najgorsze jest twoje niezdecydowanie ! Podjęłas
        decyzję o odstawieniu smoka to sie jej trzymaj. Takie raz dawanie dla "świętego
        spokoju", żeby juz nie płakał, a potem zabieranie - dziś mam dobry dzień więc
        znów potrenujemy odstawianie smoka - jest stresujace dla dziecka, które nie
        rozumie dlaczego raz smoczek jest OK a następnym razem nie.
        Powodzenia
    • mmc3 Re: smoczek -co robic? 22.02.06, 09:40
      U nas problem ze smoczkiem sam się rozwiązał. Dyduś się zgubił. Pierwszy
      wieczór był ciężki, a kżdy następny już lżejszy. Dzisiaj jesteśmy 10 dni po
      odstawieniu smoka i jest ok dzicko już o nim nie pamięta, usypia bez problemu.
      Mała ma 19 m-cy.
      Niajważniejsza jest wytrwałość rodziców w odzwyczajaniu dziecka od smoka.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka