Dodaj do ulubionych

Watek deco;-)

03.03.06, 10:02
Mamo_olka, Mamo_olka! A powiedz, czy takie rozwiązanie rzeczywiście odwraca
uwagę od braku okna?
A może bys zrobiła zdjęcie i przesłała mi na skrzynkę, jesli Ci to nie wadzi?
Bo ja jednak mam cały czas wątpliwości... Szczególnie, że reszta mieszkania
absolutnie nie będzie zen, mu raczej kolonialny styl preferujemy (tak, wiem,
teraz prawie wszyscy taki styl preferują, ale mu byliśmy pierwsi, a przecież
mebli i farfurek wszelakich nie wyrzucę!)
Obserwuj wątek
    • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:15
      Mamo_Olka...???? Co Ty masz na myśli czego ja nie pojmuję?
      • mooh Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:17
        Mama-Olka chyba rozstrzyga sama ze sobą jakieś ważkie wewnętrzne dylematy
        natury deco.
        • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:21
          witaj Moohsmile
          taaak.. tylko czy mamy się czuć poptrzebne w tym wątku czy nie..?
    • mama_olka Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:30
      O zesz, wyslalo mi sie samosmile
      To bylo pytanie teraz odpowiedz:
      - zdjecia poszly (i znowu musisz biedna isc na pocztewink
      - u nas zamiast okna jest duuze lustro, goraco polecam to rozwiazanie, Wy
      mozecie np. oprawic je w jakas rame
      - faktycznie zen nie jest do konca kompatybilny ze stylem kolonialnym, ale
      mozecie go troche "rozmiekczyc" detalami
      - ciemne kolory sa jak najbardziej kolonialnewink
      - jaka bedziecie miec podloge?

A ja bym poprosila o sugestie odnosnie pokoju dzieciecego, bo sypialnia Olka
      tez jest w stonowanych bezach i brazach i ostatnio absolutnym hitem stal sie
      folder reklamowy Fischer Price, powieszony na scianie. Kangur, jak urzadzacie
      pokoj Matyldy, czy wiesz moze gdzie w stolicy mozna kupic ladne, kolorowe
      obrazki na sciane? Mmala, czy moge prosic pokoj Matka na skrzynke?

• duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:33
        gdzie w stolicy mozna kupic ladne, kolorowe
        > obrazki na sciane?

Proponuję namalować samemusmile))
      • mama_olka To bylo do Kangura;-) 03.03.06, 10:39
        jestem BARDZO przepracowana. A co, widac?
      • kangur4 Mamo_Olka - wiedziałam, że ten post to do mnie 03.03.06, 11:02
        Zara pójde na pocztę.

Ten zen z kolonialnym niespecjalnie pasuje, ale masz rację, że własnie jakies
        detale uratują spójność - drewniana misa, moze jakis afrykański obrazek na
        scianie? Akurat mam taką ściane w kuchni, na której aż się prosi o wbicie
        gwoździa i zawieszenie czegoś.

U nas role lustra pełnić będzie mleczna szyba na całej długości, podświetlona
        jarzeniówkami. I dlatego obawiam się, że moja kuchnia ma szanse być najbrzydszą
        kuchnią swiata.

Podłoge w kuchni mam z gresu, imitującego worek jutowy (kolor i faktura) a
        reszta lapacho.

A pokój M. robię po najmniejszej linii oporu - Ikea, Ikea i jeszce raz Ikea.
        Mają fantastyczne meble na drewnianych stelażach i plastikowe szuflady - dla
        mnie bomba! Jedyną ekstrawagancją będzie jedna ściana przeznaczona na czarną
        tablicę do rysowania, myslę, że od podłogi do metra pięćdziesięciu. A obrazki,
        cóż, moje zamożne kolezanki kupują jakieś niesłychanie ekskluzywne obrazki do
        pokojów dziecinnych (może gdzieś już widziałaś - takie niebieskie, z pajacami
        czy czymś). U nas Ikea rules!

odebrałam pocztę. dostałam ŁAZIENKĘ - nota bene bardzo ładną. Chcę KUCHNIĘ.
        Mamo_olka - jestes PRZEPRACOWANA!
        • mama_olka Kangur, jestem przepracowana, ale WIEM co robie;-) 03.03.06, 15:04
          Od poczatku miala byc LAZIENKA!

Kuchni nie mamywink jest aneks kuchenny (nb zupelnie jak u Mmalej, patrz zdjecia
          dostepne w "dzieciowym" watku zbiorczym). Stoi tam mebel, robiony na zamowienie
          (w absolutnie_nie_do_polecenia studiu mebli kuchennych z
          al.Jerozolimskich),ktory z poczatku byl koloru bielony dab a teraz jest mocno
          zzolkniety, wiec planujemy wymienic fronty na wenge.

A jaka macie (bedziecie miec) podloge w pokojach? Deski, drewno egzotyczne
          pewnie? My mamy irocco, bardzo ladnie sie komponuje z ciemnymi meblamismile
          • kangur4 Uff, ulżyło mi, bo się o Ciebie martwiłam ;) 03.03.06, 17:16
            I przepraszam. Myśłam, że się pomyliłaś.
            Kuchnię Mmalej widziałam, chciałoby się rzec, osobiście, tzn. Mmala wysłała mi
            zdjęcia specjalnie na moją prośbę. Fajna, podoba mi się. Bardzo ładna czerwień
            ścian Mmali wyszła. A do kuchni z Ikei mam słabość, bo teraz też mam ikeową
            kuchnię i bardzo sobie chwalę, no, ewentualnie zawiasy mogłyby być lepszej
            jakości, takie samodomykająe się. W ogóle mam słabość do ikeowego designu.
            Szkoda tylko, że Ikea robi tak długie serie, tzn. jeden mebel jest sprzedawany
            przez lata. Jasna sprawa, że wtedy byłoby drożej, ale nie byłoby wielkich
            szans, że sąsiad z góry, dołu i boku ma identyczną kanapę.

A propos wenge, no więc wyczytałam w pismach, że wenge jest już zupełnie nie
            jazzy, puffy i trendy wink. A ponieważ ja muszę być koniecznie trendijazzypuffy,
            więc mimo, że planowałam wenge, wybrałam dąb kakaowy. Wchodził jeszcze w grę
            orzech amerykański.

Bardzo intensywnie zastanawialiśmy się nad iroko (ma taki ładny, złotawy
            połysk), ale w końcu zrobimy lapacho (Ipe), bo dostaliśmy bardzo ciekawą
            (naprawdę bardzo ciekawą) ofertę, a poza tym je polubilismy, bo w obecnym
            mieszkaniu też lapacho mamy.

Moja łazienka będzie też trochę zen, bo kamień i ciemne drewno. Znalazłam b.
            fajowy gres, bardzo udatnie imitujący beton. Chciałam stiuk betonowy, ale
            okazało się, że to bardzo trudny w utrzymaniu materiał. Więc będzie betonowy
            gres plus drewniane elementy - obudowa wanny, panel zakrywający geberit, szafka
            umywalkowa. Myslę, że ma to szanse mieć ręce i nogi. Pochwalę się (albo i nie,
            jeśli wyjdzie katastrofa).

Mamo_Olka, a powiedz z czym kojarzy Ci się styl japoński? Bo mąż wymyślił, że
            bliźniacze drzwi do garderoby i łazienki w sypialni będą w stylu japońskim
            (takie przesuwane shoji). Mi się ten pomysł też podoba, ale spieramy się, co to
            jest styl japoński - on uważa, że to jest zen (jasne kolory, naturalne barwy,
            wąska gama kolorystyczna), ja natomiast oczami wyobraźni widzę czerwień, czerń,
            brąz i biel. Co Tobie się bardziej widzi?
            • mama_olka Re: Uff, ulżyło mi, bo się o Ciebie martwiłam ;) 03.03.06, 21:00
              Dziekuje za troskewinkFaktycznie, dostalas przeciez kuchnie Mmalej poczta
              poleconawink

Wenge juz jest out? W sumie mozna sie bylo spodziewac, dosc dlugo bylo na
              topie. Troche nie jestem na biezaco z tendencjami, nawet lapacho musialam sobie
              obejrzec w internecie (bardzo ladne!), jak my urzadzalismy mieszkanie to
              krolowal zen i open mat, zalapalismy sie tez na poczatki estetyki betonu. Ale
              zen jest ponadczasowy!

Styl japonski wyobrazam sobie raczej jak Twoj maz, ale ja tez tam widze
              czerwien. I troche czerni. Oczywiscie, oprocz brazu i bieliwink))

Natomiast trudno jest mi sobie wyobrazic sobie obraz w stylu zen, tzn. to co
              zwykle sie proponuje w tej stylistyce jest dla mnie jakies zbyt doslowne. Sama
              nie wiem co tam powinno byc przedstawione, oprocz oczywiscie samej SYMETRIIwink

Nawiasem mowiac, uwielbiam patrzec na symetryczne obrazy, to mnie uspokaja.
              A co Wy powiesicie na scianach?
              • kangur4 Wystawa Sztuki Japońskiej 06.03.06, 13:40
                Mamo_Olka, a propos obrazów - teraz jest wystawa w Ambasadzie Japonii:
                www.emb-japan.pl/pressrel/infpras060224.htm
                Chyba się przetuptam.
    • mama_olka Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:32
      Dziekuje, dziewczyny, ze sie wlaczylyscie w moja wewnetrzna dyskusjesmile
      To byla kara za pisanie na forum w pracywink
      • mooh Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:35
        Możemy pomóc metodą psychoanalityczną. Na każde Twoje pytanie będziemy
        odpowiadać "A Ty jak myślisz?"
      • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:35
        Dyskusja dyskujsją, ale że wysyłasz sobie sama zdjęcia na skrzynkę...
        Uwielbienie dla poczty czy deficyt w korespondencji? Znałam kiedyś dziewczynę,
        która sama do siebie pisała listy miłosne...wink

Oj, oj Mamo_Olka, czy nie jesteś aby zbyt przepracowana?
        • mama_olka Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:45
          Duramgama, Duramgama, wiesz ze w tym tygodniu zajmowalam sie delegacja
          wietnamska, ktora przyjechala do Polski, zapoznawac sie z polskim procesem
          transformacji ekonomicznej?wink

Chcialam Cie zapytac przy okazji jak dlugo zwykle pracujesz nad tekstem, bo ja
          chyba zbyt dlugowink
          • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 10:58
            To zależy od terminów. Jeśli nie mam bata na karku, robię to całe lata świetlne,
            bom przyzwyczajona do robienia bardzo mrówczej dokumentacji i dokładnego
            molestowania rozmowami swoich bohaterów. Noce całe...

Ale brutalna rzeczywistość często zmusza mnie do szybkiej pracy i mobilizuję się
            niekiedy nieziemsko, czego efektem bywają teksty napisane w tydzień (tzn. w
            tydzień - zanajduję bohaterów, rozmawiam, piszę).
            To się według mnie przekłada na jakość tekstu, która jest oczywiście dużo gorsza
            niż gdybym pracowała nad nim miesiąc, ale powiem Ci szczerze - wiele osób w
            redakcji tego nie zauważa (potworny mechanizm pod tytułem: głód nowych tekstów,
            głód nowych tematów - byle szybko, byle na czas zapełnić kolumnę)...
            Zresztą pewnie sama wiesz jak to jest.

-
          • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 11:00
            mama_olka napisała:

> Duramgama, Duramgama, wiesz ze w tym tygodniu zajmowalam sie delegacja
            > wietnamska, ktora przyjechala do Polski, zapoznawac sie z polskim procesem
            > transformacji ekonomicznej?wink

Błagam... po ostatnich rozmowach, na fali wzburzenia, udusiłabym chyba
            wszystkich (uśmiechnietych zapewne) członków delegacji, gołymi rękami. A jestem
            BARDZO wzburzona.
            • mmala6 Mamo Olka 03.03.06, 11:24
              Pokoj Matka jest przede wszystkim niedokonczony, wiec nie ma na co patrzec za
              bardzowinkAle jak chcesz to pykne pare fotek, no problem.
              A propos stylu zen, to chcialam tak miec chociaz sypialniesadPotem swtierdzilam,
              ze bez sensu sypialania a la zen a reszta a la misz masz.Sypialni nie mam jednak
              w zadnym stylu, podobnie zreszta jak reszty mieszakania.Czekam z utesknieniem na
              premie roczna meza,zeby dokonczyc przedsiewziecie pt urzadzanie mieszkania!!
              • mmala6 poszlo 03.03.06, 12:07

• mama_olka Re: poszlo 03.03.06, 15:10
                  nie mam nic w poczcie, czy moglabys Mmala powtorzyc?
                  • mmala6 Re: poszlo 03.03.06, 19:35
                    wyslalam jeszcze raz
            • mama_olka Re: Watek deco;-) 03.03.06, 15:09
              Ja, no coz, musialam zachowywac sie DYPLOMATYCZNIE.
              Swoja droga byli bardzo usmiechnieci.
              Napisze jeszcze w watku chinskimwink
              • duramgama Re: Watek deco;-) 03.03.06, 15:35
                mama_olka napisała:

> Ja, no coz, musialam zachowywac sie DYPLOMATYCZNIE.
                > Swoja droga byli bardzo usmiechnieci.

No cóż, poprawność polityczna musi być zachowana.
                Tobie się nie dziwię, ale nasz rząd (zresztą podobnie jak rządy innych
                cywilizowanych krajów) powinien wreszcie otworzyć gębę w słusznej sprawie, a już
                na pewno powinien uregulować sprawy uchodźców! Ale to może rzeczywiście
                konkluzje nie na ten wątek...
    • wenus.z.willendorfu Re: Watek deco;-) 03.03.06, 12:48
      he, he, bardzo pouczający spojrzenie na monolog wewnętrzny bardzo
      przepracowanej matki dziecku wink
    • pampusia Re: Watek deco;-) 03.03.06, 12:58
      Moja Olka jeszcze mała i nie ma swojego pokoju, tzn ma, ale jeszcze nie jest
      jej. Dziewczyny podeśłijcie mi tez zdjęcia pokoików Waszych dzieciaczków.
      Potrzebna mi jakas inspiracja, podzielcie się swoim talentemsmile
    • mama_olka Re: Watek deco;-) 17.03.06, 14:57
      Kangur, dziekuje za info o wystawie. Bylam dzisiaj, w czasie przerwy obiadowej.
      Wystawa malutka (zdazylam jeszcze zjesc obiadwink, ale troche obrazow bylo.
      Najbardziej podobal mi sie taki syntetyczny byk niejakiego Takeo. Z najwiekszym
      jednak zainteresowaniem obejrzalam sobie przesuwane shoji, ktore tam robily za
      zaslony okienne. Powaznie sie zainspirowalam!

Mmala, dziekuje za fotki pokoju Matka! Nawet bez kwiatkow wyglada bardzo
      wiosennie. Fajny pomysl z tym malowaniem scian na rozne kolory, ja zamierzam
      tez tak zrobic, tylko ze zamiast w pastele poszlabym w bardziej nasycone
      kolory. Podobal mi sie jeden ciemny pokoj na Jacadi.fr, ale zmienili kolekcje i
      nie moge podac linka zainteresowanym (Pampusia).

Przy okazji znalazlam kilka punktow wspolnych naszych mieszkan:
      - wspomniane juz rozwiazanie salonu
      - ciemne drzwi i parapety
      - brak listew przypodlogowychwink(ale my dluzej mieszkamy niz Wy, hehe)

Na razie zamiast dekoracji zajme sie przemeblowaniem Olkowej garderoby bo
      wlasnie definitywnie rozstalismy sie z rozmiarem 74. Ale to temat na inny
      watekwink
      • mmala6 Re: Watek deco;-) 17.03.06, 16:19
        Wiosennie to u nas nic nie wyglada, bo jak ma byc wiosna jak TAKIE COS za
        oknem??!!winkKolory balam sie dac bardziej intensywne, zeby 'nie krzyczalo' a tak
        sa dokaldnie takie jak na probniku Duluxa (jezeli bedziesz miala w reku), czyli
        troche bardziej niz pastelowe, troche mniej niz 'zywe'wink
        No tak, ciemne drzwi sa wymuszone ciemna stolarka okienna (okna i parapety z
        drewna w kolorze mahoniowym), cale mieszkanie musialo byc troche pod ten okna.
        Istenieje nadzieja,ze listwy zostana polozone w przyszlym tygodniu, kiedy to moj
        szanowny malzonek planuje pare dni urlopu.Nie bede zapeszac, bo moze sie
        wydarzyc milion 'niespodziewanych' wydarzen, ktore te jakze pracochlonne zajecie
        uniemozliwiawink
        Jezeli chodzi o garderobe to obawiam sie, ze jak tak dalej pojdzie (w sensie
        pogodowym) to Mateusz mi z cieplych zimowych rzeczy powyrasta, z kombinezonem na
        czele.Przeciez nie bede w kwietniu kombinezonu kupowac!
        My juz tez pozegnalismy rozm 74 (jedno body zostalo i spodenki jakies)wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka