Dodaj do ulubionych

Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci

20.04.06, 18:46
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Bardzo chciałabym kolejne dziecko - w tej
chwili mam jednego półtorarocznego słodziaka, który potrafi mnie wykończyć.
Pierwszy rok życia mojego dziecka był dla mnie okropnie trudny - i mam
wrażenie, że ciągle cierpię na depresję - jak dotąd przez nikogo
niezdiagnozowaną. Są dni,kiedy mam ochotę uciec jaknajdalej. Ale do czego
zmierzam - otóż chciałabym mieć następnego malucha, ale boję się że nie
podołam, że będę się ciągle darła na dzieci, że zacznę je poklepywać albo bić
i o wszystko obwiniać. Jak widzę matki, które użerają się z 2 maluchami,
gdzie 1 zaczyna chodzić, a drugie jej ucieka utwierdzam się w przekonaniu, że
ciężko jest być mamą dwójki małych dzieci. Jak to wygląda na prawdę.Tak mi
źle z tymi myślami. Tak bym chciała żeby decyzja o drugim maluchu płynęła z
serca - jak ta o narodzeniu córki. Rozsądnie z uwagi na dzieci byłoby chyba
już mieć natępnego maluszka, ale ja naokrągło jestem zmęczona, coraz bardziej
nerwowa, coraz bardziej zdezorganiozwana. Podwójne Mamusie podzielcie się
doświadczeniami, proszę.
Lusia
Obserwuj wątek
    • nocek1 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 18:49
      pierwszy rok z dwójką maluchów jest ciężki - a potem lepiej niż z jednym smile
      Nocek
    • andaba Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 18:50
      Ja co prawa nie jestem podwójna, ale napiszęsmile
      Wydaje mi się, że je żeli jesteś ciągle zmęczona i masz wszystkiego dość, to
      poczekaj jeszcze trochę. Trzyletnie dziecko jest już zupełnie niekłopotliwe,
      może taka różnica wystarczy?
      Ja osobiście uważam, że najlepsza różnica to rok, ale każdy ma swoje poglądy na
      ten temat.
      Przeda wszystkim ty musisz naprawdę chcieć i być gotowa, bo to nie powinno być
      mordęgą, tylko radością.
      • lusia79 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 19:05
        Właśnie dlatego, że moje dziecko w pierwszych m-cach życia dało mi popalić nie
        miałam odwagi na następne. A moim marzeniem zawsze była mała różnica między
        dziećmi...
        • malgorzata9 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 19:40
          Szczerze to mogę tylko o sobie... Różnica wieku 2 lata i 8 miesięcy - pierwsze
          półtora roku padałam na pysk, nie z powodu nieprzespanych nocy - ale nerwów,
          chorób starszej(przedszkole) którymi młodszy sie zarażał, ciągłą
          dyspozycyjnoscia w każdej minucie, teraz nerwy bo nieźle ten tandem daje w
          kośćsmile Ale to tylko te złe stronysmile Sa też dobre, wieeele dobrychsmile
          • marianna72 Re:do malgorzata9 22.04.06, 13:52
            Mam taka sama roznice jak u Ciebie .Powiedz cos wiecej ,jakie doswiadczxenia
            kiedy zaczely sie razem bawic , kiedy razem pokoj.Moj mlodszy ma niecale 6
            miesiecy wiec dopiero zaczynamy chociaz musze przyznac ,ze myslalam ,ze bedzie
            duzo gorzej.
            Do autorki nie wiem czy dobrze doczytalam ,ze Twoj maly ma dopiero pol
            roku .Mysle ,ze to wczesnie na myslenie o drugim zwlaszcza jesli masz klopoty z
            depresja.
            My zaczelismy planowac po 1i pol roku mimo ze starszy byl malo klopotliwy a ja
            realizowalam sie jako matka.
            Pozdrowienia
    • blou1 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 19:55
      Najtrudniejszy jest pierwszy rok pierwszego dziecka. Przy dwójce pierwszy rok
      drugiego dziecka też nie jest łatwy. U nas różnica to 22 niesiące. Teraz jest
      łatwiej bo córka ma już dwa latka a syn cztery. No ale jak pisałam pierwszy rok
      córki był ciężki. Jeżeli masz wątpliwości poczekaj jeszcze pół bądź rok.
      • sylwii32 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 20:18
        Przeczytałam wszystko co kto napisał i tak naprawde zadna nie ma dziecka z mała
        róznica
        Bo mała róznica to kilkanascie miesiecy do połtora roku
        Czyli najdalej jak jedno sie rodzi to drugie bedzie miec 1,5 roku

Moze sie czepiam ale tak to rozgraniczam-smile
        Ja dzis juz mam dzieci duze bo 14,13,11

Ale po koleji
        miedzy 14 latka a 13 latkiem jest róznicy 11 miesiecy
        Z koleji miedzy 11latka a 14 latka jest 45 miesiecy
        A miedzy 11 latka a 13 latkiem jest 34 miesiace

Pierwsze dziecko i zaraz po nim chciałam miec odrazu drugie
        wychowywały sie super i chociaz czasem sie bili(chłopiec-dziewczynka)to było
        duzo lepiej niz jak doszła wieksza róznica wieku
        Mija 11 lat i ta róznice widac a i najwiecej wojen wszczyna ta pannica
        Syn moj chorował i choruje ale pomijajac rzeczy tp. gotowanie papek,pranie
        gdzie przy jednym czy dwojce z taka róznica wieku robisz jak przy jednym
        To zawsze sie trzymali razem,wszystko musiało byc jednakowe
        I zawsze było swietnie-smile
        Nauczyłam sie jezdzic dwoma wozkami jednoczenie-smile)))
        czasem byłam zmeczona ale dzieci zupełnie inaczej sie bawia,wiecej czasu
        zajmuja sie soba same i porosrtu jest oki-smile
        • andaba Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 20.04.06, 20:21
          Ja mam 15 miesięcy.
          I 19 miesięcy.
          To się nie liczy?
          • spacey1 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 10:24
            Że jak? jaką masz różnicę???
    • ania.silenter Mam 2 córeczki z różnicą wieku 15 miesięcy 20.04.06, 20:44
      Ola ma 2 lata i 3 miesiące, a Ada rok. Fajne są, choć - nie da się ukryć -
      absorbujące. Bawią się już razemsmile.
      pozdrawiam
      • mama_kotula Re: Mam 2 córeczki z różnicą wieku 15 miesięcy 21.04.06, 12:13
        Podpinam się, mam taką samą różnicę.
        Najgorszy był okres, gdy Młoda zaczynała chodzić i wykazywała tendencje do
        uciekania, teraz o niebo lepiej (ma półtora roku). Bawią się razem ze starszym
        (niespełna 3), naśladuje starszego we wszystkim (i nawzajem, niestety), dużo
        się od niego uczy.
        Absorbujące przestały być niedawno, czasem mam wrażenie, że w ogóle mnie nie
        potrzebują smile
        Zresztą nasze przypadki życiowe (uwaga! reklama!) opisuję na blogu (link w
        sygnaturce).
    • spacey1 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 10:27
      Po pierwsze, to skoro się jeszcze zastanawiasz, to między Twoimi dziećmi nie
      będzie małej różnicy wieku.
      Po drugie, moim zdaniem nie za duża różnica jest lepsza, niż duża. U mnie jest
      22 miesiące i całkiem to sobie chwalę. Starszy synek, młodsza córeczka.
      Owszem, zdarzają się konflikty, ale jednak nadają na mniej więcej tym samym
      poziomie i stanowią dla siebie towarzystko.
      Ja miałam do pomocy nianię, więc nie odczułam tak bardzo tego pierwszego okresu.
      Ale myślę, że jakoś bym sobie poradziła. A muszę powiedzieć, że starsze dziecko
      miałam bardzo absorbujące.
    • agacz2905 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 10:27
      Ja mam dzieci z różnicą wieku 2,5 roku, czyli zaszłam w ciążę, jak Szymek nie
      miał jeszcze skończonych 2 lat. W tej chwili syn ma 5 lat, córka 2,5 roku.
      Bywało bardzo ciężko, zwł. zaraz po urodzeniu Agaty. Szymek wyjątkowo źle
      przyjął pojawienie się dzidziusia, w dodatku poszedł do żłobka jak mała miała
      miesiąc, bo ja niestety nie dawałam sobie rady. Bardzo długo prawie kompletnie
      ignorował małą, dopiero jak ta zaczęła chodzić - a późno zaczęła, bo miała
      wtedy 18 miesięcy, Szymek miał 4 lata - zaczął zauważać siostrę jako ewent.
      partnerkę do zabawy. Teraz jest w miarę dobrze, tj. my (dorośli) chodzimy do
      pracy, mąż odwozi Agatę rano do żłobka, potem ja zaprowadzam Szymka do
      przedszkola, tak więc dzieci "odpoczywają" od siebie, a popołudniami jednak
      mimo wszystko cenią sobie wzajemne towarzystwo, rozmawiają, kłóca się, czasem
      biją - normalka. Najbardziej jednak rozśmieszają nas ich "uczone" dziecinne
      rozmowy prowadzone przy komputerze Szymka. Wymieniają tak "fachowe" uwagi, że
      można nieraz pęknąć ze śmiechu. ja nie żałuję decyzji o dość szybkim powołaniu
      na ten świat Agaty, co więcej - uważam, że gdybym zwlekała z decyzją, Szymon
      mógłby jednak nie mieć rodzeństwa. Mi było ciężko, no ale ja jestem
      niepełnosprawna ruchowo i zawsze byłoby mi trudno, a ponieważ choroba
      postępuje...z upływem lat byłoby nawet jeszcze gorzej. Chwalę sobie różnicę
      wieku moich dzieci, jak dla mnie niewielką (sama mam brata ponad 7 lat
      młodszego). Pozdrawiam
      Agnieszka
    • a.lenard Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 10:47
      ja mam tylko jedną roczną córe, ale za dwa miesiące robimy drugiego brzdąca,
      chcę zeby między dziećmi była różnica dwa lata, tez czasami padam na klatę ze
      zmęczenia, ale jakos dam sobie radę, napewno jest ciężko przez pierwszy rok ale
      ile mam sobie radzi?! to ja mam sobie nie poradzić?
      • psylwia Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 11:57
        jeśli jesteś bardzo zmęczona i czujesz , że masz depresję to napewno druga
        ciąża tego stanu nie poprawi . Myślę , że możesz poczekać i najpierw dojść do
        siebie.Między moimi synami jest prawie 5 lat różnicy i jest super.
    • jusytka Jest super :))) 21.04.06, 12:13
      No cóż dziecko to mnóstwo nowych obowiązków i wielka odpowiedzialność... Na
      początku było ciężko z dwójką bobasów, ale dało się przeżyć Kolejne dziecko to
      nie tylko więcej obowązków, ale też więcej radości, czułości i miłości smile Mała
      róznica wieku jest problemem tylko na początku, im dzieci są starsze tym więcej
      wyłania się korzysci, tak jak teraz. Moi mali faceci mają wspólne
      zainteresowania, świetnie się razem bawią i sobą zajmują, polecam, jest super smile))

Łukaszek 6,5 lat, Bartuś 5 lat
      • aluniaaa Re: Jest super :))) 21.04.06, 13:57
        Uważam,że jeśli jesteś zmęczona jednym dzickiem i nie jesteś pewna czy podolasz
        dwóce na razie, to ja bym poczekala na twoim miejscu,ąz nabierzesz sil i wtedy
        do dziela.
        Miedzy moimi synkami jest róznica 17 miesięcy, było i jest ciężko, chociaż lżej
        niż jak młodszy miał te kilka miesięcy.
        Mieszkamy z dala od rodziny,więc musze radzic sobie sama poki maz nie wroci z pracy.

Gdybym miala jeszcze raz podejmowac decyzje,podjelabym ta sama. Mala roznica
        wieku (u nas rocznikowo 2 latka) jest super.
    • volta2 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 14:15
      Ja nie żałuję decyzji(24m-ce różnicy, ale starszak był zawsze bardzo
      samodzielny, już jako roczniak, stąd decyzja o drugim), choć padamy ze
      zmęczenia oboje z mężem i mam od niemal zawsze jakąś opiekunkę(dorywczo, na
      godziny). Ale mamy wyjątkowo ruchliwe dziecko, absorbujące, niektórzy myślą, że
      ma adhd!

Polecam forum Rodzeństwo- 2 lata różnicy, tam się sporo dowiesz!
    • kingaolsz Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 16:46
      Poczytaj sobie to forum:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26619
      Pozdr
      Kinga
    • allija Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 21.04.06, 17:36
      Starszy miał 2 latka i 2 mies kiedy pojawil sie jego brat.
      Osobiscie nie uwazam zeby było specjalnie trudniej, robisz to samo tylko w
      podwójnym wydaniu wiec moze ciut dłużej. To dotyczy np. gotowania, prania,
      kąpieli itp. Reszta taka sama np. zabawy wspólne, spacery wspólne, czytanie
      bajek dla obojga. Trzeba wykazać sie jedynie wyobraźnią żeby przy wspólnych
      czynnościach pogodzić dwójke maluchów.
      Myślę, że trochę gorzej jest kiedy dzieci rozdzielaja się np. szkoła. Jeden na
      zaczyna o innej godzinie niz drugi, kończy tez o innej. Chodza na inne zajecia
      pozaszkolne itp. A jeszcze za małe żeby poruszały się same.
      • agnieszkas72 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 22.04.06, 11:21
        Drugie dziecko to zawsze postawienie wszystkiego na głowie,o wiele gorsze niż
        trzecie i każde następne.Potem jest naprawdę fajnie ale to potem zaczyna się w
        okolicach roku.Jeśli jesteś jeszcze zmęczona,miałaś trudną ciążę,poród,pierwszy
        rok z dzieckiem-nie działaj wbrew sobie.To nie opinia innych mam,które często
        piszą już z perspektywy czasu,jest ważna ale twoje zdrowie,samopoczucie i bardzo
        silna chęć posiadania drugiego dziecka,właśnie w tym momencie.Uważam,że każda
        różnica wieku może być dobra-mam czwórkę w odstępach mniej więcej
        dwuletnich.Bardzo mnie na przykład wzruszało,jak świadomie i fajnie przeżywali
        moją ostatnią ciążę i narodziny brata starsi synowie.Też się nim opiekują i
        bawią się z nim,w dodatku mozna liczyc na całkiem realną pomoc.Tak więc nie
        sugeruj się cudzymi opisami-jesli nie jesteś psychicznie i fizycznie gotowa na
        drugie dziecko,po prostu daj sobie wiecej czasu.
    • sirod78 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 26.04.06, 00:10
      hejka...ja napisze w ten sposób są dni gdy rycze a są dni gdy poprostu jest
      wspaniale, mam różnice 20miesięcy ..nie ma ławo do godz.17.00 jestem sama
      czasem dłużej.......no ale co zrobić,a mąż po pracy wiecznie zmęczony i wsumie
      zero pomocy.dziś np był taki dzien że płakałam przy małej bo ma problemy ze
      skórą i jakoś maści nie pomagają na to starszy przyniós mi papier toaletowy
      abym sie powycierała odrazu przeszło..pozdrawiam
    • sirod78 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 26.04.06, 08:12
      zapomniałam dodac że dzieciaczki to 2latek i 4miesięczna dziewczynka:o))
      • malinka255 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 27.04.06, 14:14
        Ja mam córkę 18 mies. i za 3,5 mies. urodze synka...trochę mnie
        przestraszyłyście, mi sie jednak wydaje, że łatwiej jest z drugim dzieckiem,
        tak jakos "przy okazji" się wychowuje...oby.
        malinka
    • melefretete Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 27.04.06, 17:07
      no ja mam róznice 14 miesiecy. moja młodsza ma włsnie 2 i pół tyg. a starsza
      jest w 15 miesiacu. i jest ciezko. nastawiłam sie na to bo wszyscyuprzedzali ze
      poczatki beda trudne.... ale chyba mimo wszystko sie przeliczyłam. nie mam
      ani chwili dla siebi , nawet na toalete.np. teraz tez isze z młodszym przy
      cycu.nerwy czasem juz na skraju i w ogóle naprwde ciezko.... ale juz dzis z
      usmiechem w sercu( i tylko w sercu na razie wink ) czekam na ten czas kiedy moje
      córcie beda sie razem bawic i cieszyc ze swojego wzajemnego towarzystwa.
    • melefretete Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 27.04.06, 17:09
      aha dodam jeszcze ze pierwsza coaza , poród i sam pierwszy rok mojej pierwszej
      córci wspominam jak bajke no marzylłam ze ta druga bedzie taka sama
      anielska.... ale trzeba pamietac ze dzieci sie różnia
      • malinka255 melefretete 27.04.06, 17:32

czyli jak drugi poród-gorszy?
        • melefretete Re: melefretete 27.04.06, 22:44
          nie no.... zupełnie inny poprostu..dużo szybszy w porównaniu do 14 godzin to te
          4 mineły tak szybko ze o mały włos nie zdazylabym dojechać do szpitalasmile
    • t.nina1 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 28.04.06, 10:52
      U nas różnica wieku to 21 miesięcy, mam dwie córcie.
      Nie ukrywam, że nie jest łatwo, ale ja jestem niemalże cały czas sama. Decyzja
      o drugim dziecku wyniknęła głównie z tego, że starsza do roku była idealnym
      spokojnym maluchem, charakterek wyszedł z niej z czasem. Żartowano, że kolejne
      pewnie będzie spokojniejsze, gdyż dzieci zwykle są różne. Młodsza obecnie ma 14
      miesięcy i wierzcie, jest jeszcze większym łobuzem. Przy czym u mnie "wesoło"
      zaczyna się teraz, gdyż młodsza jak i starsza do roku była słodkim
      niewiniątkiem. Mimo 2 dzieci nie wiem czym są nieprzespane noce.
      Nie wiem jednak czy najlepszym pomysłem jest druga ciąża gdy Twoje samopoczucie
      jest kiepskie, trudno przewidzieć czy kolejne dziecko Cię zmobilizuje czy też
      pogłębi obecny stan. Zależy czy masz kogoś do pomocy. Dla mnie to, że nikt mi
      nie pomaga jest normalne dla innych niewyobrażalne, nawet przy jednym.
      Ja jednak mimo, że czasem tracę głowę (np. gdy wychodzimy z domu bez końca,
      jedna się rozbiera, druga chce siku, przy okazji plądruje mi torebkę, która nie
      wiem jakim cudem znalazła się w jej rękach, nagle ginie czapka którą młodsza
      miała na głowie...)jestem szczęsliwa i duman z tych moich łobuziar, ba! po
      cichu myślę o kolejnym smile
    • yoyo11 Re: Do podwójnych mam z małą różnicą wieku dzieci 28.04.06, 12:35
      Wydaje mi się, że tak naprawdę nie chcesz mieć drugiego dziecka:
      "depresja przez nikogo niezdiagnozowana"
      "dni, kiedy mam ochotę uciec jak najdalej"
      "boję się, że nie podołamże, będę się ciągle darła na dzieci"
      "bym chciała żeby decyzja o drugim maluchu płynęła z serca"
      "jestem zmęczona, coraz bardziej nerwowa, coraz bardziej zdezorganiozwana".

Twój post, aż krzyczy: Drugie dziecko - kategorycznie nie

Na stwierdzenie:
      "Rozsądnie z uwagi na dzieci byłoby chyba już mieć natępnego maluszka"
      nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź: rozsądnie z uwagi na dziecko to jest być
      szczęśliwym (generalizując)rodzicem, dzieci rodziców nieszczęśliwych są
      nieszczęśliwymi rodzicami

Dla mnie sprawa "mieć dziecko" jest czarno biała, albo się chce albo się nie
      chce, wątpliwości można mieć, ale po co je sprawdzać na kimś tak bliskim jak
      własne dziecko?

yoyo11
      Matka dwojga (odstęp 11 m-cy) smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka