Dodaj do ulubionych

Po porodzie - nadżerka

29.05.06, 13:00
Zadałam to pytanie także na forum ZDROWIE KOBIETY - ale odpisała tylko 1 osoba i to mało konkretnie - dlatego mam nadzieję że tutaj mi odpiszecie a moderator nie skasuje wątku smileJestem 2 mies. po porodzie i mam dużą nadżerkę, ginka dała globulki Albothyl i powiedziała że one złagodzą stan zapalny ale nie
wyleczą nadżerki, nie powiedziała kiedy przyjść na kontrolę a ja zapomniałam spytać. Powiedziała też że po ciąży nadżerkę się
tylko wypala a nie zamraża.
No i wyjechała za granicę - więc wzięłam te globulki(6sztuk) i zaraz pobiegłam do innej ginki - a taruga mi powiedziała, że
powinnam odczekać 2 mies. po tych globulkach, bo nadżerka może nawet sama zniknąć, i dopiero wtedy przyjść na wizytę i zrobi mi
cytologię. Powiedziała też że można ją zamrozić.
No to już sama nie wiem - wypala się po dziecku czy zamraża?
No i CZY TE GLOBULKI WYLECZYŁY KOMUŚ NADŻERKĘ??????
Obserwuj wątek
    • renatka_sz Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 13:07
      ja nie mam i nie mialam takiego problemu, ale juz kiedys byla tu o tym mowa,
      moze Ci sie przyda:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32911&w=34837612&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32911&w=35153917&a=35153917
    • nika1228 Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 15:50
      ja nie brałam zadnych globulek i obawiam sie ze nie lecza one nadzerki,
      natomiast na pewno nie ma zadnych przeciwskazan do zamrożenia po porodzie ja
      tak robiłam po pierwszym dziecku i wszystko jest ok, alee nie wypala sie
      nadzerki juz dawno lekarze z tego zrezygnowali ze wzgledu na bezpieczenstwo,
      wiec odczekaj 2 mce zrób cytologie i w razie czego zamroź smile
    • kangur4 Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 17:27
      Mi mój lekarz powiedział, że farmakologiczne leczenie nadżerek kończy się
      sukcesem u 30% pacjentek. To chyba niewiele. I też słyszałam, że
      nadżerki "pociążowe" mają prawo same się wygoić. Mi lekarz kazał odczekać osiem
      miesiący od porodu, po pierwsze po to, żeby zobaczyć, czy samo nie zlezie, a po
      drugie ze względu na moje karmienie piersią - argumentował, że karmienie
      piersią, jako spore obciążenie dla organizmu kobiety powoduje gorsze gojenie
      się ran. Natomiast nie słyszałam, że po porodzie mozna tylko wypalać, a nie
      zamrażać. To chyba jest bzdura. Może wynika to z tego, że w Polsce w bardzo
      niewielu państwowych przychodniach są aparaty do krioterapii? Naprawdę nie
      wiem. Ja w każdym bądź razie nadżerkę miałam wymrażaną - nie zlazła sama sad
      • magdalenab1979 Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 20:19
        wypalają tylko jeśli już nie zamieżasz mieć więcej dzieci- tak powiedział mój
        ginekoklog. a krioterapia podobno jest najskuteczniejsza i nie ma blizn jako
        takich. za krioterapie jednak trzeba zapłacić- z tego co czytałam i z własnego
        doświadczenia od 70zł do nawet któraś podawała 500 zł- mój w dobrej klinice
        zażyczył sobie 250-300zł.
        a i cytologia jest wiarygidna jeśli przestaniesz karmić. wcześniej tak jak
        pisały dziewczyny wyżej, jest szansa że po karmieniu sama nadżerka się wchłonie
        a poza tym i organizm jest silniejszy
        u mnie się nie wchłoneła i w przeciągu 6 miesięcy tak się powiększyła że teraz
        na wyniki czekam i się bardzo boję...
        • mmala6 Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 22:12
          ja mialam to szczescie ze mi 'splynela' po globulkach.Ale ja mialam bardzo mala,
          wiec moze dlatego.Ale lekarz mi mowil ze jak globulki nie pomoga to mi zamrozi,
          a bylo to juz PO urodzeniu Mlodego.
          • miodzio_k Re: Po porodzie - nadżerka 29.05.06, 22:15
            ja właśnie muszę iść na kontrolę bo po porodzie miałam.
    • bmzygadlo Re: Po porodzie - nadżerka 01.06.06, 13:21
      Witam
      ja po porodzie miałam stwierdzoną nadżerkę przez jednego lekarza, a że nie
      chciałam wypalanki poszłam polecona przez znajomą do lekarza z klinik
      wrocławskich na chałbińskiego. On mnie zbadał i powiedział że nie jest to
      nadżerka tylko po porodzie nie zdążyły się wchłonąć jeszcze wszystkie błony i
      potwierdził to ze nie jest to nadżerka wykonując badanie kolposkopia.
      A globulki mogą pomóc w wchłanianiu sie błon po porodzie i zlikwidują stan
      zapalny
      Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka