Dodaj do ulubionych

wózek a samochód

17.06.06, 18:03
witam!
Planujemy z mężem zakup samochodu.Znajomy męża z pracy poradził nam ,żebyśmy
koniecznie rozgladali się za samochodami typu kombi,ponieważ według niego do
innego typu auta wózek dziecięcy w żadnym razie się nie zmieści.Ponieważ nasze
dzieciątko przyjdzie na świat dopiero jesienią, wózka jeszcze nie mamy i w
związku z tym nie możemy zweryfikować tego poglądu. Co Wy na to?? Czy sedany
faktycznie mają aż tak małe bagażniki?? POZDRAWIAMY smile
Obserwuj wątek
    • kattkak Re: wózek a samochód 17.06.06, 19:02
      wszystko zależy od modelu wózka. Ja wybrałam taki ogromny, ale bardzo stabliny
      wózek, który niestety mieścił się tylko do kombi.
      Najgorzej było jak jechałam gdzieś taksówką i prosiłam o kombi lub o na prawdę
      duży bagażnik, a przyjeżdzały samochody, do których trzeba było zdejmować kółka.
    • mika_p Re: wózek a samochód 17.06.06, 19:35
      Kupowałam wózek totalnie ignorując fakt, czy zmieści się do bagaznika,
      wychodzac z założenia, że albo jadę samochodem i z fotelikiem, albbo wózkiem.

Życie mnie zweryfikowało, czasami jechałam gdzies sama autobusem z wózkiem, a
      mąż nas zabierał z powrotem samochodem.
      Na początku nie potrafił włożyć wózka inaczej niż zdejmując mu koła, teraz już
      potrafi nie demolując pojazdu córki smile

Mamy wózek Polak Orion na dużych kołach, a samochód to polonez (na gaz, z butlą
      w bagażniku).

Ale jeżeli planujecie jakies dłuższe wyjazdy z dzieckiem, to kombi jest niezłym
      pomysłem, bo wtedy zabiera sie nie tylko wózek, ale i łozeczko turystyczne i
      całą masę klamotów.
    • edytkus Re: wózek a samochód 17.06.06, 20:03
      Bebcar Raider AT+ zmiescil sie (bez zdjemowania kol) w bagazniku VW Passata; rozlozony! do Jeepa
      Cherokee, i bez zadnego problemu do Nissana Murano tak wiec proponuje CUV
    • melefretete Re: wózek a samochód 17.06.06, 21:07
      no ja mam golfa 3 i wózek typu deltim voyager005... no i wchodzi na wcisk...
      ciezko w sumie..
      • a.lenard Re: wózek a samochód 17.06.06, 21:29
        ja mam nisana -sedan i wózek x-lander. Wchodzi ale zajmuje cały bagaznik.
        Klopot w większych podróżach, bo gdzies jeszcze trzeba było trzymać torby
        podróżne. Więc na takie wypady mamy spacerówkę parasolkę. Ale na codzień
        doradzam jednak kupić wózek duuuży i przez to wygodny dla dziecka. Większość z
        tych wózków ma zdejmowane koła, więc do bagaznika wchodzi (do sedana napewno.)
    • anek.anek Re: wózek a samochód 17.06.06, 21:30
      oj, kombi by się przydało, ale bez przesady.
      Mamy od urodzenia syna Golfa 3. Niewielki to samochodzik. Obydwa wózki były
      składane. W pierwszym zdejmowało się gondolę, a stelaż dał się złożyć. Jak
      jechaliśmy gdzieś dalej na dłużej, to gondolę pakowaliśmy do środka a do niej
      bagaże. Z drugim było więcej problemu bo ta spacerówka była faktycznie duuuża
      (Quinny freestyle). Też się składa i to dosyć łatwo, ale już przy dalszych
      podrózach żeby cokolwiek zmieśćić więcej do bagaznika musieliśmy zdejmować też
      kółka i upychać je po kątach.
      Problem z małym samochodem jest tak naprawdę tylko przy wyjeździe na urlop.
      Pierwszą podróż odbyliśmy kiedy młody miał 3 m-ce, w góry. Samochód był
      zapakowany po brzegi, bo poza wózkiem, stertą ciuchów dla małego, kocykami,
      pieluchami, nosiedłkami i pierdołami, trzeba było zabrać też deski, buty i cały
      osprzęt do jazdy na snowboardzie. O matko, to była koszmarna podróżsmile
      Ale tak naprawdę tylko dlatego, że nosiliśmy się ze zmianą samochodu i nie
      chcieliśmy kupować do tego starego samochodu "trumny" na dach - to rozwiązuje
      problem. W naszym przypadku nadal nie rozwiązany w ten sposób, bo co miesiąc
      postanawiamy, że samochód zmienimysmile (ale nie wiadomo na jaki i czy ta "trumna"
      będzie w ogóle potrzebna)
      • anetina Re: wózek a samochód 18.06.06, 10:38
        deltim 005 złozony mieści się bez problemu w bagażniku nawet w cinquecento (nie
        wiem, czy dobrze napiasłam)
        • anetina Re: wózek a samochód 18.06.06, 10:39
          sorry
          nie 005
          ale voyager
          to chyba nie jest to samo
    • b.bujak Re: wózek a samochód 18.06.06, 10:53
      chce Ci zwrocic uwage na jedną sprawe - ja czesto jezdze sama z dzieckiem i
      wozek ( duzy i cięzki ) musze wrzucic do bagaznika sama; auta typu kombi mają
      nisko osadzony bagaznik i nie trzeba wysoko podnosic wozka, zeby go wrzucic do
      bagaznika;
      wszystko zalezy od tego jaki wozek zamierzacie kupic - moj nie miesci sie do
      bagaznikow sedanow ( auto teścia ma ogromny bagaznik, a wozek wystaje smile)
      ja korzystam z kilku aut, kombi są super, ale najlepszy z punktu widzenia
      wożenia dziecka z całym majdanem jest auto typu renault kangoo - wozek wchodzi
      bez koniecznosci skladania ) - auto w środku jest bardzo przestronne i pakowne:
      aha dodam, że pod koniec ciąży najlepiej wsiadalo mi sie własnie do kangura i
      dobrze sie tam miescilam z moim ogromnym brzuchem - wsiadanie i wysiadanie z
      aut typu limuzyna, gdzie sa nisko osadzone fotele, bylo mocno utrudnione smile)
      • marta773 Re: wózek a samochód 18.06.06, 12:55
        Hej.Ja też mam deltim voyager 005 i ciquocento.Wózek po złożeniu sie zmieści
        ale niestety nic więcej.Dobre są jednak większe auta np. moi teściowie mają
        honde jazz a rodzice honde civic sedan, tam wózek mieści się bez problemu i
        jest jeszcze miejsce na sporą torbe i mniejsze pakunki.Pozdrawiam.
    • agne_s Re: wózek a samochód 18.06.06, 14:43
      Duży bagażnik ma Skoda Octawia i nie jest to model kombi. Mieści się do niego
      spokojnie duży wózek (ja miała Sprint Polaka)bez zdejmowania kół, a obok
      jeszcze jakieś nieduże torby. Generalnie mimo że zawsze zabieram całą masę
      rzeczy nie zdażyło się abyśmy musieli coś jeszcze wkładać do środka, no chyba
      że krzesełko do karmienia... Generalnie najważniejsze jest to, aby po
      podniesieniu klapy do góry zaczynała się od razu przestrzeń bagażnika, tak jak
      mają auta kombi. W skodzie ta ścianka zewnętrzna jest naprawdę niska, więc nie
      trzeba wysoko podnosić wkładanych rzeczy i nie blokuje ich podniesiona klapa.
      • grzalka Re: wózek a samochód 18.06.06, 21:34
        Do naszego sedana mieści się wózek bliźniaczy
    • madame_edith Re: wózek a samochód 18.06.06, 23:15
      Dobrze, że już teraz o tym myślisz. Mój wózek (emmaljunga crossway) jest
      bombowy, ale jak na razie tylko do jednego sedana (mazda 626 mojego taty) wszedł
      bez zdejmowania kół, która to czyność jest moim zdaniem potwornie upierdliwa. Ja
      go wożę zawsze i wszędzie ze sobą, ale w Suzuki Baleno kombi, wchodzi z
      pocałowaniem ręki i jest go łatwo włożyć, bo bagażnik zaczyna sie niżej i nie
      trzeba tego wózka podnosić mocno do góry. A do lekkich nie należy z racji
      pompowanych kół. Natomiast wkładałam go ostatnio do vw vento, myślałam, że
      słonia urodzę, bo trudno go było przepchnąć przez otwór drzwi bagażnika. W
      escorcie to samo. Takze jak dla nas kombi to jest to.
    • agni71 Re: wózek a samochód 19.06.06, 01:16
      Na pewno kombi to dobry pomysł, szczególnie jeśli planujecie więcej niż jedno
      dziecko i jakieś wyjazdy choćby weekendowe, nie mówiąc juz o wakacyjnych.
      Człowiek się tak nie stresuje, że czegoś nie można spakować.

aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka