doloresdd 13.07.06, 14:19 jak podajecie swoim dzieciom warzywa. Może macie jakieś ciekawe pomysły. Mój synek ma nienajlepszą morfologie i musze coś z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: warzywa dla 3-latka 13.07.06, 14:27 a do ręki nie chce !? Mały nie ma problemu, żeby zjeść jabłko, surowego burakla czy marchewkę Odpowiedz Link Zgłoś
osesek22 Re: warzywa dla 3-latka 13.07.06, 14:42 Mój synek lubi gotowane tarte buraczki, fasolkę szparagową (polaną masłem z bułką) lub różnego rodzaju mieszanki warzywne (np. mrożone), bardziej te krojone w większe kawałki, typu kalafir, brokuły. Mniej smakuje mu marchewka. Soku ze świeżej marchwi nie znosi, czasami pije Bobofruta albo Kubusia, a najczęściej wodę mineralną, ale tylko gazowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: warzywa dla 3-latka 13.07.06, 14:47 Witam. Pokrojone w słupki surowe marchewki, buraki (lekko podgotowane), kalarepa. Nakładam też na talerzyk trochę twarożku ze szczypiorkiem, albo zrobionego przez siebie sosu czosnkowego (moja 3,5 latka go uwielbia) do zamaczania tych warzywek żeby było ciekawiej . Brokuły i kalafior lekko podgotowane polane masłem. Fasolkę szparagową ze śmietanką. A szpinakiem nadziewam naleśniki albo dodaję do zapiekanki makaronowej. Kiedyś smażyłam marchewkę na oleju tak samo jak frytki ziemniaczane. No i hiciorem jest ostatnio taka sałatka na wzór greckiej. Mała kroi warzywa razem ze mną swoim nożem z tworzywa i przy okazji wcina ogromne ilości pomidora, ogórka i rzodkiewki. Wiadomo, że surowe warzywa mają więcej witamin, ale nie wszystkie dzieci chcą je jeść. Dlatego uważam, że gotowanie np. zupek-kremów jest dobrym pomysłem. Gotując zupkę z zielonego groszku albo szparagów miksuję potem wszystko co było w wywarze: marchew, pietruszka, seler.. Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: warzywa dla 3-latka 13.07.06, 14:47 cukinia w sosie do makaronu, placki z cukinii brokuły na rózne sposoby fasolka szparagowa pomidory pod wieloma postaciami - i na ciepło i na zimno buraki na ciepło i na zimno wszelkie surówki marchewkowe sałaty, swiezy szpinak.. bób pełno tego duzo ziół do wszystkiego (np natka..) Odpowiedz Link Zgłoś