Dodaj do ulubionych

Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzenie?

14.07.06, 21:36
Słyszałam, że istnieją foteliki, które da się zamocować na środkowym tylnym
siedzeniu wyposażonym jedynie w pas biodrowy. Prawda to?
Od niedawna mamy trójkę dzieci i problem z pomieszczeniem się w samochodzie.
Wozimy czterolatka w foteliku na przednim siedzeniu choć to wbrew przepisom a
ja jadę pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu sad Zamocowanie pasa barkowego w
Suzuki Baleno-kombi ponoć nie jest możliwe sad
Proszę o rady/informacje
Dryjanna
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 15.07.06, 06:21
      dryjanna napisała:

> Słyszałam, że istnieją foteliki, które da się zamocować na środkowym tylnym
      > siedzeniu wyposażonym jedynie w pas biodrowy. Prawda to?

sa takie, ale to ryzykowna sprawa

>Zamocowanie pasa barkowego w
      > Suzuki Baleno-kombi ponoć nie jest możliwe sad

a co z wymiana auta na inne? ewentualnie zamontowaniem systemu isofix? wtedy nie bedziesz
      potrzebowala pasa (poki co dla najmlodszego dziecka, ale juz sie zaczynaja pojawiac foteliki z isofix
      dla starszych dzieci)
    • mama007 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 17.07.06, 16:01
      a dlaczego wozenie czterolatka z przodu jest wbrew przepisom? z tego co wiem
      jesli jest w fotelu i auto nie ma poduszki to wszystko ok.
      ja jak jezdze sama to zawsze woze swoja trzylatke z przodu, nawiasem mowiac tez
      w suzuku b smile
      pozdrawiam
      aga
      • cyborgus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 17.07.06, 18:25
        miesce kolo kierowcy jest statystycznie najniebezpieczniejszym miejscem w
        samochodzie. Najwiecej ludzi tam wlasnie ginie.........
        • ania_w2 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 17.07.06, 21:57
          Witaj,

fotelikiem o który pytasz jest na przykład Maxi Cosi Priori XP (przedział
          wagowy od 9 do 18 kg) - ma specjalny napinacz pasów biodrowych, który pozwala
          zamontować fotelik właśnie na środkowym tylnym siedzeniu.
          My tak wozimy naszego synka od przeszło 1,5 roku. Prawidłowo, zgodnie z
          instrukcją producenta zamontowany fotelik jest bardzo stabilny, mogę z czystym
          sumieniem polecić przewozenie dziecka na tym właśnie miejscu.
          Nawiasem mówiąc jest to najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie w razie
          kolizji, zwłaszcza przy zderzeniach bocznych.

pozdrawiam
          Ania
          • bastiatan NIE WOLNO! 20.07.06, 19:35
            Maxi-Cosi Priori XP nie wolno przymocowywać na siedzeniu bez 3-punktoweych
            pasów. Poczytajcie instrukcję na stronie maxi-cosi!
            • ania_w2 WOLNO 21.07.06, 09:24
              Wolno,
              właśnie czytaliśmy instrukcję dołączoną do fotelika. Przecież po to fotelik ma
              dodatkowy napinacz pasów.
              pozdrawiam
              Ania
              • bastiatan Radzę serdecznie odpuścić sobie czytanie... 21.07.06, 23:48
                ...instrukcji po polsku. Sprawa jest zbyt poważna na podejmowanie ryzyka, a już
                nie raz i nie dwa zdarzyło mi się zauważyć błędy merytoryczne w tłumaczeniach.
                Krótko mówiąc - szkoda maluchów.

P.S. Instrukcja obsługi fotelika Maxi-Cosi Priori XP, wersja angielska, strona
                9, punkt The seat belt:
                "The Priori XP may only be used with an automatic 3-point safety belt".
            • klubiale1 Re: NIE WOLNO! 21.07.06, 14:15
              Faktycznie na stronie producenta podają że Maxi Cosi Priori XP możn amontować
              tylko 3-punktowymi pasami. Ten dodatkowy napinacz pasów potrafi napiąc tylko 3-
              punktowe pasy.

Natomiast fotelik MAxi Cosi Priori SPS można montować 2-punktowymi pasami.
              • gyokuro Re: NIE WOLNO! 23.07.06, 12:43
                Też gdzieś kiedys czytałam, że poprzednik Priori XP można było montować
                dwupunktowym pasem. XP nie wolno - w instrukcji dwa razy napisane, najpierw w
                ważnych informacjach, potem jeszcze raz (moja instrukcja jest kilkujęzyczna,
                ale po polsku nie ma; na stronie maxi-cosi tez sprawdzałam). Więc, ania-w2,
                przemyśl to sobie. Nie warto sie upierać, ryzykujesz zdrowiem lub zyciem
                swojego dziecka.
        • mama007 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 18.07.06, 15:24
          tak, ale wole tak przejechac kawalek, majac corke w zasiegu reki i normalnie
          bedac z nia w kontakcie, niz odwracac sie co minute do tylu, zeby cos jej
          podac/podniesc/poprawic/przelozyc, itp. predzej wteyd w cos wjade...
          aga
          • edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 18.07.06, 16:54
            mama007 napisała:

> tak, ale wole tak przejechac kawalek, majac corke w zasiegu reki i normalnie
            > bedac z nia w kontakcie, niz odwracac sie co minute do tylu, zeby cos jej
            > podac/podniesc/poprawic/przelozyc, itp. predzej wteyd w cos wjade...

wzrok kierowcy powinien byc na drodze a nie na dziecku (bez wzgledu na to gdzie ono siedzi), krecac
            sie w ta i tamta masz takie same szanse "wjechania w cos" zarowno gdy dziecko siedzi z przodu jak i z
            tylu. zapewniam Cie ze nawet przy niespokojnym dziecku mozna skoncentrowac sie na jezdzie, a
            maluchowi nic sie nie stanie jak sobie czaem poplacze
            • crusk Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 00:35
              edytkus napisała:

> maluchowi nic sie nie stanie jak sobie czaem poplacze

nie ma nic bardziej rozpraszjącego niż płaczące dziecko w samochodzie (zwłaszcza
              gdy matka prowadzi samochód). Nie masz pewności dlaczego płacze.
              Jakoś też nie wierzę, że wszyscy kierowcy wpatrują się tylko w drogę. Oczy by
              nie stracić czujności potrzebują odpoczynku od monotonnej czynności.
              • edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 08:37
                crusk napisała:

> nie ma nic bardziej rozpraszjącego niż płaczące dziecko w samochodzie (zwłaszcz
                > a
                > gdy matka prowadzi samochód). Nie masz pewności dlaczego płacze.
                > Jakoś też nie wierzę, że wszyscy kierowcy wpatrują się tylko w drogę. Oczy by
                > nie stracić czujności potrzebują odpoczynku od monotonnej czynności.

nam (zarowno mezowi jak i mnie) sie jakos udawalo i udaje, a w momentach kryzysowych zamiast
                miotac wzrokiem zatrzymujemy auto
                • mama007 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 09:31
                  naprawde jedziesz gapiac sie li tylko na droge przed soba?? nie mowie, ze jade
                  patrzac sie na dziecko, ale tak samo jak zerkam na pobocza, w lusterka, to
                  zerkam na dziecko. i jest mi o wiele latwiej gdy jest obok, a nie za mna.
                  • edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 15:03
                    mama007 napisała:

> naprawde jedziesz gapiac sie li tylko na droge przed soba??

nie gapie sie, obserwuje

>nie mowie, ze jade
                    > patrzac sie na dziecko, ale tak samo jak zerkam na pobocza, w lusterka, to
                    > zerkam na dziecko.

czyli dodatkowe zerkniecia co jakis czas, a nawet czesciej niz co jakis czas bo w lusterka jednak nie
                    patrzysz sie non stop (w prawe boczne w zasadzie tylko przy wymijaniu i parkowaniu)

>i jest mi o wiele latwiej gdy jest obok, a nie za mna.

masz oczy na uszach? wink gdy dziecko siedzi z tylu wystarczy rzut okiem w lusterko przy okazji
                    obserwacji sytuacji za autem
    • mruwa9 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 17.07.06, 23:24
      Na przyklad concord trimax, chyba 9-36kg. Pytanie tylko, czy 3 foteliki
      zmieszcza sie na szerokosc na tylnej kanapie? Bo u nas bylo z tym
      ciezko...zmienilismy samochod na wiekszy, a wczesniej wlasnie jedno z dzieci
      jezdzilo z przodu, a ja na srodkowym miejscy z tylu, miedzy fotelikami.
    • mamaigora1 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 20.07.06, 11:11
      Nie znam fotelika który pozwalałby sie na zamocowanie pośrodku tylnej kanapy za
      pomoca li i wyłacznie pasa biodrowego i aby bylo to bezpieczne.
      Rowniez mamy Priori 9-18kg i jakos w instrukcji jest wyraźnie napisane, że
      tylko pasem trzypunktowym!!!

Poza tym jazda dziecka do bodajże 11 roku zycia na przednim siedzeniu jest
      prawnie zabroniona w naszym kraju, wykjatkiem sa foteliki niemowlęce, mocowane
      tyłem do kierunku jazdy, ale tylko w autach bez poduszki od strony pasażera.

jak dla mnie jedyne wyjście to wymiana auta na takie z trzypunktowym pasem na
      środkowej tylnej kanapie.
      • anetina Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 20.07.06, 12:00
        mamaigora1 napisała:

>
        > Poza tym jazda dziecka do bodajże 11 roku zycia na przednim siedzeniu jest
        > prawnie zabroniona w naszym kraju, wykjatkiem sa foteliki niemowlęce,
        mocowane
        > tyłem do kierunku jazdy, ale tylko w autach bez poduszki od strony pasażera.
        >

nie prawda
        nie jest zabroniona
        trzeba tylko, jeśli jest, wyłączyć poduszkę

> jak dla mnie jedyne wyjście to wymiana auta na takie z trzypunktowym pasem na
        > środkowej tylnej kanapie.

ale nie każdy znowu chce wymieniać samochód
        a mi nie chcą zamontować pasa po środku sad
        • 100krotka9 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 08:15
          Nawet jak sie wyłączy poduszkę z przodu to nigdy nie ma pewności że nie
          wystrzeli. A ile jest przypadków że wystrzeliła sama bądż z byle jakiego powodu.

Niestety macie problem.
          Najlepsze rozwiazanie to zmiana auta na odpowiednie dla Waszej rodzinki.
          Powodzenia.
          • anetina Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 09:11
            dlatego ja Małego wożę z tyłu za miejscem pasażera
            widzę go w trakcie jazdy
            a jak jedziemy razem i Mały czegoś chce, to po prostu się zatrzymuję
    • mama007 a tak właściwie czemu nie chcą zamontować Wam 21.07.06, 09:34
      pasa z tyłu? nie da się czy nie chcą? to zasadnicza różnica jest... jeden
      warsztat tak mówi czy więcej? może się da, tylko wymaga to trochę myślenia?
      aga
      • anetina Re: a tak właściwie czemu nie chcą zamontować Wam 21.07.06, 09:49
        za sużo jest do kombinowania z montowaniem pasa
        • anetina Re: a tak właściwie czemu nie chcą zamontować Wam 21.07.06, 09:50
          za dużo

sorry za literówkę
          • mama007 Re: a tak właściwie czemu nie chcą zamontować Wam 21.07.06, 09:58
            z produkcja samochodu tez jest duzo kombinowania, ale je robia...

moi znajomi dorabiali pasy w duzym fiacie, wiec jesli sie da tak, to pewnie da
            sie i zamontowac w baleno srodkowy
            • edytkus Re: a tak właściwie czemu nie chcą zamontować Wam 21.07.06, 14:56
              w niektorych samochodach sie nie da, a tak na pokaz to nie ma sensu, ale co z ISOFIX?
    • gruchotka Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 15:53
      dryjanna napisała:
      > Wozimy czterolatka w foteliku na przednim siedzeniu choć to wbrew
      > przepisom

Przepisy stanowią:
      "Należy pamiętać, że przewóz dziecka w foteliku ochronnym nie może odbywać się,
      gdy siedzi ono tyłem do kierunku jazdy, na przednim siedzeniu pojazdu,
      wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera.

Przepisy zabraniają także przewożenia POZA fotelikiem ochronnym dziecka w wieku
      do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu. W tym przypadku nie ma znaczenia
      wzrost dziecka. Co istotne przepis ten wyraźnie wskazuje, że dziecko ma być
      przewożone w foteliku ochronnym, nie dopuszcza on przewożenia w innym
      urządzeniu do przewozu dzieci (podwyższeniu).
      tinyurl.com/qp43rlub
      Kodeks Drogowy
      Art. 45.2. Zabrania się: [...]
      4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną
      dla pasażera;
      5. przewożenia, POZA specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
      www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial5
      Ja zawoziłam trójkę dzieci do przedszkola, pierwszy raz, całą trójkę z tyłu,
      środkowe dziecko przypięte tylko pasami biodrowymi, czyli zgodnie z przepisami,
      niestety z bezpieczeństwem na bakier. I wybrałam opcję bezpieczniejszą (moim
      zdaniem) woziłam 5-latka w foteliku z przodu. I nie jest to niezgodne z
      przepisami, jak wyżej.
      Co do przeróbki pasa się nie wypowiem, bo nie wiem.
      Pozdrawiam
      • gruchotka pierwszy link sie nie wkleił... 21.07.06, 16:01
        tinyurl.com/qp43r
        Strona Dolnośląskiej Policji- Ruch Drogowy - Poradnik

• edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 16:27
        gruchotka napisała:

> I wybrałam opcję bezpieczniejszą (moim
        > zdaniem) woziłam 5-latka w foteliku z przodu.

dlaczego uwazasz ze tak bylo bezpieczniej, jakie argumenty masz za ta opcja a jakie przeciw tej
        drugiej (pas biodrowy z tylu?), pytam z czystej ciekawosci bo sama sie zastanawiam, aha, czy mam
        rozumiec ze z tylu Twoj pieciolatek bylby bez fotelika?
        • gruchotka Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 21.07.06, 17:07
          edytkus napisała:
          > dlaczego uwazasz ze tak bylo bezpieczniej, jakie argumenty masz za
          > ta opcja a jakie przeciw tej drugiej (pas biodrowy z tylu?), pytam
          > z czystej ciekawosci bo sama sie zastanawiam, aha, czy mam
          > rozumiec ze z tylu Twoj pieciolatek bylby bez fotelika?

Z tyłu miałam dwa foteliki, a pośrodku "poddupnik" z pasami biodrowymi.
          I wydaje mi się, że dziecko siedzące z tyłu, pośrodku na "poddupniku" zapietę
          pasami biodrowymi w razie wypadku jest bardziej narażone na wypadnięcie, no i
          oczami wyobraźni widziałam, jak leci między przednimi siedzeniami, na przednią
          szybę.
          Dlatego wydaje mi się, że bezpieczniej jest umiejscowić z tyłu dwójkę dzieci,
          jedno na "poddupniku", a drugie w foteliku, oboje przypięte 3-punktowymi
          pasami. Z przodu trzecie dziecko w foteliku, również przypięte 3-punktowymi
          pasami.
          No, ale głównie chodziło mi o to, że wożenie dziecka do 12 lat w foteliku na
          przednim siedzeniu jest zgodne z przepisami.
          • 19amatata02 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 22.07.06, 15:29
            ja mam fotelik na srodku fotelik z firmy chicco woze juz tak syna 3 lata
            fotelik super ale cena tez jet super
            • dryjanna fotelik na środkowe tylne siedzenie i ISOFIX 28.07.06, 22:57
              Dziękuję za wszystkie porady smile
              Faktycznie wożenie dziecka z przodu w foteliku w aucie bez poduszki jest zgodne
              z przepisami. Przepisy chyba zresztą uległy zmianie.
              Cóż - ciężka sprawa z tym "miejscem dla samobójcy", jak niektórzy określają
              prawy fotel z przodu - ktoś z nas musi tam siedzieć... Ale obadam fotelik
              Concord Trimax. A nuż... Byłabym jednak spokojniejsza gdyby wszystkie dzieciaki
              siedziały z tyłu. Kanapa jest na tyle szeroka, że się zmieszczą.
              ISOFIX jest systemem tak drogim, że chyba bardziej opłaca się faktycznie
              wymienić samochód. To zdecydowanie górna półka, nie jest stworzony po to, żeby
              wpinać fotelik w pas biodrowy, tylko aby mocować go w zamontowne w samochodzie
              specjalne zaczepy, co ma zwiększyć bezpieczeństwo.
              Pozdrawiam
              Joanna
              • edytkus Re: fotelik na środkowe tylne siedzenie i ISOFIX 03.08.06, 16:39
                dryjanna napisała:

> ISOFIX jest systemem tak drogim, że chyba bardziej opłaca się faktycznie
                > wymienić samochód. To zdecydowanie górna półka, nie jest stworzony po to, żeby
                > wpinać fotelik w pas biodrowy, tylko aby mocować go w zamontowne w samochodzie
                > specjalne zaczepy, co ma zwiększyć bezpieczeństwo.

ale w ISOFIX jest dodatkowy zaczep u gory i moglabys dowiedziec sie czy da sie go zainstalowac w
                Twoim aucie, dzieki temu mozesz zapiac fotelik pasem barkowym, usztywnic tym gornym zaczepem i
                masz prawidlowo zaintsalowany fotelik
    • b.bujak Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 29.07.06, 09:15
      hmmm... w reklamie Opla jest trójka dzieciaków w fotelikach na tylnym
      siedzieniu...
      czytałam wypowiedzi o koniecznosci zapinania fotelika pasem 3-punktowym - w
      moim aucie na środkowym miejscu też jest pas 3-punktowy, wiec wynika z tego, ze
      spokojnie moge zamontowac fotelik na środku...?

dryjanna - chyba pora na nowy samochód smile
    • asiak21 Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 29.07.06, 10:45
      chicco sintesis 9-18 kg z aluminiową ramą z tyłu
    • edytkus Re: Pomóżcie - fotelik na środkowe tylne siedzeni 03.08.06, 16:34
      dryjanna napisała:

> Słyszałam, że istnieją foteliki, które da się zamocować na środkowym tylnym
      > siedzeniu wyposażonym jedynie w pas biodrowy. Prawda to?

wymienialam foteliki w autach i juz wiem! mozesz zainstalowac fotelik pasem biodrowym pod
      warunkiem ze fotelik ma wlasne pasy pieciopunktowe! no i musisz go bardzo scislo przypiac, tak aby
      sie nie przesuwal (ewentualnie MAX. 1,5 cm w obie strony)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka