Dodaj do ulubionych

Roczek w kosciele

01.08.06, 10:55
Drogie mamy odprawiacie roczek w kosciele?Przy pierwszemu dziecku
zoorganizowalam jedynie mala imprezke w domciu co bylo dla wielu bardzo
dziwne ze odbylo sie bez mszy.A Wy jak odprawiacie pierwsze urodziny?Przyznam
sie ze zblizaja sie pierwsze urodziny drugiego szkraba i nie wiem co robic.
Obserwuj wątek
    • asia_mama_alusia Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 11:04
      maja98 napisała:

> Drogie mamy odprawiacie roczek w kosciele?

Pierwsze słyszę :o
    • koralik12 Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 11:32
      Roczek połączony ze specjalną uroczystą mszą w kościele to tradycja śląska.
      W każdym miesiącu jest specjalna msza dla rocznych dzieci, dzieci ubiera się jak
      na chrzest, niektórzy w tym dniu zapraszają gości i robią dziecku urodziny. Inni
      robią urodziny w dniu urodzin a roczek w kościele jest dodatkowo.
      W innych częściach Polski raczej nie ma takiej specjalnej mszy dla roczniaków.
      • sabko Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 11:56
        Oczywiście, że w kościele smileMała ubrana w białej sukience.
        • tolka11 Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 14:24
          W kościele, a potem urodzinki w domu.
          • 100krotka9 Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 14:31
            Tak odprawialiśmy w kościele.
            Maluszka ubraliśmy jak na codzień.
            Impreza byłam mała tylko urodzinowa dla najbiższych.
    • b.bujak Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 15:13
      to zależy od zwyczajów Twojej rodziny... i od Twoich poglądów;
      mój syn miał zamówioną mszę w intencji pierwszych urodzin; ubrani byliśmy
      normalnie ( zresztą to była zima i młody był w kombinezonie, w ktorym chodzil
      na co dzien ); w mojej rodzinnej parafiina koniec mszy ksiądz prosi przed
      ołtarz matkę z dzeckiem i udziela im specjalnego błogosławieństwa, ale to chyba
      sprawa księdza, bo w nam ksiadz nie udzielil tego specjalnego błogosławienstwa;
      u nas kwestia mszy nie byla ściśle powiazana z impreza urodzinową - dzien
      urodzin przypadl w środku tygodnia i w tym dniu przyszli goście na torta,
      natomiast msza byla w niedziele - poinformowalam o niej rodzinę i znajomych,
      kto mial ochote sie pomodlic w tej intencji, to po prostu przyszedl i juz - bez
      zobowiązan tudzież sankcji
      • ibulka Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 16:02
        My z Małżonem nie robiliśmy jakiejś specjalnej mszy w kościele - po prostu
        wzmianka na początku, że Julia, bądź Daria i Łukasz mają urodzinki i rodzice
        proszą o modlitwę w ich intencji :o)

Dziesięciolatek z mojej rodziny do 7 chyba roku życia, a może nawet do 8, miał
        takie też właśnie msze - wspomnienie o jego święcie :o)
    • 0golone_jajka Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 17:41
      Też pierwsze słyszę. Nawet moja teściowa-bardzo wierząca i praktykująca (2-3 razy w tygodniu w kościółku) nie zorganizowała nam takiej imprezy.
      • bb12 Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 18:46
        0golone_jajka napisał:

> Też pierwsze słyszę. Nawet moja teściowa-bardzo wierząca i praktykująca (2-3
        ra
        > zy w tygodniu w kościółku) nie zorganizowała nam takiej imprezy.
        >

Chyba nie mieszkasz na Śląsku .Tu takie imprezy od zawsze .
        • 0golone_jajka Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 18:52
          Fakt, jestem z Mazowsza
    • agastrusia Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 22:40
      Mimo iż jestem wieżąca nie przyszło mi to nawet do głowy - czy to jakaś nowa
      tradycja wink?
      • sabko Re: Roczek w kosciele 01.08.06, 23:44
        To baaardzo stary zwyczaj ( sama mam zdjęcia z własnego roczku w albumie) ale
        chyba tylko na Śląsku, zresztą podobne jak pierwsza komunia dla 6 latków .
        Ot takie tu mamy nietypowe zwyczaje smile
      • aga2215 Re: Roczek w kosciele 12.08.06, 09:26
        Moja córeczka własnie wczoraj skaczyła roczek, a tydzien temu odbyła sie msza w
        kościele na roczek. Wydaje mi sie że to zależy od rodziców niema jakiegos
        obowiazku mszy na roczek, jestem wierzaca ale niepraktykujaca ale w tak waznej
        chwili chciałam sie pomodlic za moja Natalie.
    • anaj75 Re: Roczek w kosciele 02.08.06, 08:46
      No, właśnie - mam teściową ze Śląska i była bardzo zdziwiona, że w Warszawie
      nikt nie wie o co chodzi z tym roczkiemwink Wszystko zależy, czy chcesz
      podtrzymywać tradycję. Zresztą, jeżeli wierzysz w modlitwę, to zawsze warto się
      pomodlić za malucha, ale np. bez pompy.
      • tuptus001 Re: Roczek w kosciele 02.08.06, 10:23
        Mała miała roczek w kościele, bo jestem ze Śląska, tutaj to tradycja.
        • matmama Re: Roczek w kosciele 05.08.06, 22:33
          my tez ze Sląska i roczek byl w kosciele. A pierwszy raz słyszę ze to nasza
          regionalna tradycja smile Myslalam ze to normalne/stosowane w calej Polsce.
          • anet81 Re: Roczek w kosciele 06.08.06, 20:53
            no wlasnie nie i często z tego powodu sa na tym forum niedomówienia.
            Ja sama miałam roczek w opolskim - tam również jest taka tradycja. Teraz
            mieszkam na Śląsku Górnym i mój synek też miał roczek w kosciele.
            Pozdrówki
            • pallmal Re: Roczek w kosciele 07.08.06, 14:18
              ja też robie roczek w kosciele ale u nas jakos specjalnie sie dzieci nie ubiera ,
    • szarlotti Re: Roczek w kosciele 09.08.06, 21:56
      Mieszkałam w lubelskim, daw. łódzkim, wielkopolskim i obecnie zachodniopomorskim
      i pierwsze słyszę by obchodzono roczek w kościele. Niemniej jednak bardzo mi się
      ten pomysł spodobał i wcielę go w życie, może i u nas stanie się tradycją smile

Pozdrawiam
      • aiwilo1 Re: Roczek w kosciele 10.08.06, 15:22
        jestem ze Śląska i jak robiłam mojej córci roczek taki w kościele to na forum sie dziwili o co mi chodzi. Ja równiez myślałam ,że tak jest wszędzie a nie tylko na śląsku
        • b.bujak Re: Roczek w kosciele 10.08.06, 15:51
          mój syn miał mszę z okazji 1 urodzin, mimo, że ani nie mieszkam na Śląsku ani
          nie mam tam korzeni rodzinnych smile

po prostu u nas zamawia się rózne intencje mszalne - nie tylko za zmarłych...

dodam, że mialam również zmówioną mszę w intencji szczęśliwego rozwiązania...
          przecież możemy się modlić w różnych intencjach - nie mogę zrozumieć co ma do
          tego region kraju ( a nawet świata )
          • koralik12 Re: Roczek w kosciele 10.08.06, 16:47
            Msze na różne intencje zamawia się wszędzie. Ale na śląsku taką mszę z okazji
            roczku zamawiają wszyscy (z niewielkimi wyjątkami) bo taka jest tradycja.
            • korneliap powiedzam :-) 10.08.06, 20:13
              roczkowa msze są na Śląsku
              U nas w kazda trzecią niedzielę miesiaca jest msza z chtzami i w intencji
              dzieci rocznych
    • faq po swojemu :) 11.08.06, 11:21
      przezde wszystkim nic na sile, jesli nie czujesz bluesa to po co? u nas bedzie
      msza, ale za to impreza raczej kinderbal niz nasiadowka dla dziadkow. taki mam
      pomysl na urodziny mlodej z dziadkami krotko a wlasciwa uroczystosc z dzieciakami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka