Gość: trops7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.04, 09:24 ja też dawno napisałam do Ciebie na skrzynkę wirtualnej.... i nie otrzymałam odp. gdybym mogła prosić o odp. byłabym wdzięczna . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal_md Re: RAFALE!!!!! 23.05.04, 18:17 Nie wiem, czy prosisz o odpowiedz tu, czy mailem, wiec korzystam z obu drog "Przepraszam za opoznienie, nie wyrabiam. Osobiscie nie mam doswiadczenia z takim postepowaniem, na pewno nie jest standardowe, co wcale go nie przekresla. Byly takie proby podejmowane w swiecie kilkanascie lat temu, ale sie nie przyjely. W Polsce robili cos takiego w Bialymstoku, czytalem rok albo dwa lata temu prace z kregu Szmatowicz & Co. w "Ginekologii Polskiej". Niestety, nie koncentruje sie, gdy widze dane z Bialegostoku, jesli jednak jestes zainteresowana, to znajde gdzies ten zeszyt i podam Ci namiary - bedziesz mogla sama poczytac. Bywa, ze jesli pacjentka jest stymulowana i rozwija sie za duzo pecherzykow powyzej 17 mm (bardzo wrazliwe na stymulacje bywaja PCO), to mozna nakluc jeszcze przed owulacja jeden-dwa nadprogramowe pecherzyki, zostawiajac np. tylko 2. Ale o tym, ile sie rozwinie pecherzykow, lekarz nie mogl wiedziec przed stymulacja, wiec nie o to chyba chodzi. Poza tym, rezultat jest odwrotny do opisywanego przez Ciebie - zostaje mniej komorek jajowych. Jesli sa prowadzone jakies badania naukowe, do ktorych jest potrzebny plyn z pecherzyka, to powinnas zostac o nich poinformowana i wyrazic swoja zgode. Zycze powodzenia! R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trops7 Re: RAFALE!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.04, 19:16 dziękuję za odp. w środę mam mieć robioną punkcję w celu łatwiejszego uwolnienia się kom. jajowej - to w tym gabinecie jest standardowe. dziękuję jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś