Dodaj do ulubionych

ssanie palca

14.08.06, 17:50
Córka mojej koleżanki ssie palec, ma 2 latka i 3m-ce. Nie wie ona jak ją od
tego oduczyć, wygląda to strasznie, tym bardziej, że mała jest duża jak na
swój wiek, obiecałam ,że poradze sie was, może znacie skuteczne sposoby , by
ją tego oduczyć. Dziękuję bardzo w jej imieniu
Obserwuj wątek
    • paulina861 Re: ssanie palca 17.08.06, 21:33
      Mysle ze moze twoja znajoma sprobowac dac co jakis czas np. lizaka dziecku
      jakiegos malego moze wtedy zrozumie ze jest wiele innych rzeczy do ssania i w
      dodatku dobrewink moze poczytaj troche o tym na necie w googlusmile Powodzeniasmile
    • gosia_tr Re: ssanie palca 29.08.06, 22:42
      Mozna kupic w aptece taki plyn do smarowania paluszkow, ma to byc niesmaczne i
      dzieci nie biora palcow do buzi ale nie wiem czy dziala bo nie musialam
      sprawdzac. Od logopedy wiem ze na zgryz szkodliwe jest ssanie kciuka, inne palce
      moga byc tylko nie kciuk, warto zwrocic na to uwage.
    • kasia_j Re: ssanie palca 30.08.06, 18:33
      Mój syna ma 4 lata i niestety ssie palca. Z tego co się zorientowałam, a ten
      temat był już poruszany na formu (poszukaj) to musi samo przejść. Ja próbowałam
      coś z tym zrobić ale bez efektów. Co do zgryzu to nie ma się czym martwić na
      zapas. Owszem zęby są wypchane ale zgryz nie musi być koniecznie zły od ssania.
      • a.lenard Re: ssanie palca 30.08.06, 19:59
        kasia_j napisała:

> Mój syna ma 4 lata i niestety ssie palca. Z tego co się zorientowałam, a ten
        > temat był już poruszany na formu (poszukaj) to musi samo przejść. Ja
        próbowałam
        >
        > coś z tym zrobić ale bez efektów. Co do zgryzu to nie ma się czym martwić na
        > zapas. Owszem zęby są wypchane ale zgryz nie musi być koniecznie zły od
        ssania.

no koniecznie to nie, ale jeśli ssie palca i ma wypchane zęby to...od palca.
        Każdy stomatolog ci to powie. Wiem co mówię smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka