Dodaj do ulubionych

jeszcze nie chodzi

17.08.06, 11:20
Moja córeczka ma 14,5 mies. i jeszcze nie chodzi. Stoi ładnie, chodzi przy
meblach, w kojcu i za rączki, ale sama nie zrobi nawet jednego kroczku.
Martwię się, bo dziecko znajomej zaczęło chodzić jak miało 19 mies. i teraz
ma poważne problemy z chodzeniem i z nóżkami. Poradźcie mi co mam robić? A
może, któraś z mam też coś podobnego przeżywała? Pozdrawiam wszystkie mamusie.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: jeszcze nie chodzi 17.08.06, 11:37
      Nie musi.
      Moja córka miała 14 miesiecy i 9 dni, jak pewnego dnia po prosttu zrobiła w tył
      zwrot i naprzód marsz - a wcale nie była nabardziej zapóźnionym kwietniaczkiem.
      Martwić się bedziesz za 3 miesiące, jak nie zacznie. Ale zacznie, mówię ci.
      • tina1615 Re: jeszcze nie chodzi 17.08.06, 12:28
        nie martw sie powiem dla porownania moj 9 miesieczny synek juz chodzi a moj duzo
        mlodszy brat na dobre zaczal chodzic gdy skonczyl 2 lata nie ma powodu zaczniesz
        sie martwic tak za 3 4 miesiace ale napewno nie zdazysz twoje malenstwo mile cie
        zaskoczy
    • dorotakala Re: jeszcze nie chodzi 17.08.06, 13:21
      Witaj

Zanim odpowiem to zapytam - co znaczy ma poważne problemy z nóżkami?????

Moja13.08 skończła 17miesięcy i też nie chodzi - od 10 miesiąca raczkuje z
      prędkością światła wstaje chodzi przy meblach iii to nirc. O chodzeniu za
      rączkę nie było mowy natychmiast wrzaski i rzut na kolana - dodam że jest
      wysoka i chuda tzn 88cm i 10 kg - półtorej miesiąca temu wyłam u pediatry która
      mnie okrutnie nastraszyła - twierdzć że ona jeszcze dziecka które w wieku
      15miesięcy nie chodzi nie widziała i to napewno zanik mięśni (dodam że mała nie
      stoi samodzielnie tylko z podparciem) Dostałamskierowanie na cito do neurologa
      ale z nfz czeka się ponad 3 miesiące - tak więc na drugi dzień pognaliśmy do
      nerologa prywatnie - nie muszę mówić że to była najstraszniejsze noc w moim
      życiu - ubyło mi 5 latsadsadsad - Pani nerolog (ordynator oddziału neurologicznego
      w szpitalu dziecięcym w dziekanowie leśnym) dokładnie zbadała Asię i
      stwierdziła że wszystko ok- że mała ma czas że neurologicznie wszystko w
      porządku - jak nie ruszy do 18 miesiąca to zleci nam ćwiczenia na "ośmielenie"
      a a diagnozę pediatry skwitowała "ta lekarka jeszcze bardzo mało w życiu
      widziała" - odetchneliśmy z ulgą - od tygodnia mała zaczęła chodzićza rękę -
      robi to jeszcze bardzo nieporadnie - ael to już duży sukces - mam nadzieję że
      niedługo ruszy samodzielnie - tak więc głowa do góry - cierpliwie czekajcie i
      nic na siłęsmilesmilesmile - pozdr. Dorota
      • jola427 Re: jeszcze nie chodzi 17.08.06, 14:08
        dziękuję za odpowiedź. córka koleżanki ma wysokie napięcie mięśniowe w nóżkach
        i chodzi stawiając nóżki na palcach. Chodzi na ćwiczenia ale na razie dały
        tyle, że bardzo przyspieszyła a stópki nadal stawia na palcach. Mam nadzieję,
        że moja mała nie będzie musiała tego przechodzić. Dzięki.
    • ew-cia77 Re: jeszcze nie chodzi 17.08.06, 14:11
      mój mały ma prawie 8 mcy i dopiero zaczął siedzieć samodzielnie. spodziewam się
      że chodzić zacznie sam jak będzie miał ok 15 mcy (TAK JAK JEGO TATA )
    • dorotakala a moja już chodzi tralalalla:):):):) 18.08.06, 11:58
      Mój mały czworonóg czyli Asia wczoraj postawiła kilkanaście priewszych kroczków
      (13.08 skończyła 17 miesięcy) chodziła ode mnie do męża i strasznie się
      cieszyłą - biła sobie brawosmilesmilesmilesmile panikuje przy tym bardzo - tylko lekko
      straci równowagę to natychmiast klap na 4smilesmilesmile - ale mam nadziję że ruszy na 2
      i nie będę musiała iść do nerologa 4.09 do dziekanowa lęśnegosmilesmile:
      (jakby ktoś był chętny na wizytę z nfz to chętnie odstąpię terminsmilesmilesmile

uffffffff nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa - dużo mnie to oczekiwanie
      nerwów kosztowało - ale się doczekałamsmilesmilesmilesmile

pozdrawiam Dorota z Adrianem (08-09-1998) i Asią (13-03-2005)
      • ade1 Re: a moja już chodzi tralalalla:):):):) 18.08.06, 13:57
        poprzedniczce serdecznie gratuluje. moja corcia 7 sierpnia skonczyla 14 m-cy i
        tez nie chodzi ale jakos mnie to bardzo nie denerwuje bo widze jaka jest
        ruchliwa jak raczkuje jak chodzi przy meblach no to chyba jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka