Dodaj do ulubionych

Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki?

01.09.06, 10:55
Moja Rózia za tydziń skończy 14 mies i własnie policzyłam ze na codziń
posługuje sie ok 30 "słowami" to chyba sporo? smile)

Ulubione okreslenia od skończenia roczku mniej wiecej :
baba , tata, dziadzia, mama, bach, ba (piłka) kap kap (woda) buty, kotek, Agat
na psa wink ku-ka (kurka) pam pam (pepek) am am, aaa , buju, cyk (włączyć), oć,
(chodż)bam bam (banan) mniam mniam, cycy (cycuś) daj, hop (na rece) tam, kuku,
nie, to-to (kto to lub co to)oko, okno, auf (otwórz)kapka (czapka)i inne
wymieniane sporadycznie (dzis rano da ogóka - daj ogórka i kau-ka krówka w
zabawkach)

ufff ale sie nachwaliłam.. wink
A jak Wasze gadułki?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mariolka81 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 12:00
      Kacperek 13,5 m-ca ale mówi o wiele mniej:
      mniam mniam, mama, tata, baba, daj,oć, bup (but), Ana (Ania), bach i ba (piłka)
      to jakieś 10 słówek które rozumiem. Pozatym ciągle gada ale język ten jest mi
      obcysmileAcha i bum bum (autko)
      • saba30 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 12:11
        ...bum bum też smile Moja Rózia bardzo lubi samochody - to jej ulubione zabawki!!
        (dostała kilka w spadku po kuzynie) smile)

Chłopcy podobno zwykle mówią troche mniej... Ale widze ze nasze dzieci mowia
        podobnym jezykiem - ze soba pewnie by sie dogadały! smile

pozdrawiamy
        Małgosia i Rozalka (ur. 8 lipca 2005)
        • anita.anita80 do saba 30 01.09.06, 17:38
          pozdrawiam ROZALKE
          mama ROZALKI 7 miesięcy
          • saba30 Re: do saba 30 04.09.06, 09:10
            Hej! my tez pozdrawiamy małą Rozalkę ! smile Czy u Was tez tak sie ludzie dziwia co
            to za imię?
    • anita_bm Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 12:35
      Moja Julka w tym wieku (właśnie policzyłam - wszystko zapisywałamsmile) uzywała ok.
      50 słów (mniej lub bardziej poprzekręcanych), w tym dźwiękonaśladowcze. Nie będę
      wszystkiego wypisywaćsmile Wymienię tylko te fajniejsze i mniej wyraźne: gija
      (goła), dzień dzia (dzień dobry), dziaba (żaba), tapi (pracy), pija (pilot,
      picie). Próbowała tez wszystko powtarzac po nas. Gdy miała 17,5 miesiąca
      przestałam zapisywać juz wyrazy, bo mówiła wszystko i zaczynała mówic zdaniami.
      A co mi tam... Też sie pochwaliłamsmile Trochę mi choruje (chorowała), więc zawsze
      cieszyłam się, że mowa rozwijała się u Niej rewelacyjnie. Teraz ma 2 lata i 2
      miesiące i mówi już praktycznie tak, jak my. Troche jeszcze zmiękcza i nie
      zawsze mówi "r".
      • saba30 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 12:46
        dziaba.. smile))) fajnie moja na zabe mówi baba, ale jakos tak inaczej niz na
        babcię tak niżej. No to rzeczywiscie mała bystrzacha z Twojej Julci smile a jaka
        urocza dziewczynka!! smile Rózia siedzi u mnie na kolanach i jak zobaczyła zdjecia
        z zachwytem krzykneła dzidzia dzidzia!!
        Moze gdybym próbowała ja uczyć tez wiecej by mówiła? Ale wychodze z załozenia ze
        rozmowy, ksiazeczki i piosenki wystarczą smile
        Moja na szeczescie nie chorowała przez pierwszy rok życia teraz chwyciła ją
        niestety angina sad wiec przez pare dni sie nie odzywała
        • anita_bm Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 16:34
          > Moze gdybym próbowała ja uczyć tez wiecej by mówiła?

Ja małej nigdy nie uczyłamsmile Tak samo nigdy nie uczyłam Jej być kulturalnąsmile
          Chodzi mi o mówienie "Proszę", "Przepraszam", "Dziękuję" itp. Tzn. nie
          naciskałam na to. Ona sama to wszystko jakoś tak łatwo łapie. I bardzo się z
          tego cieszę. Zresztą to taki typek, który na zawołanie prawie nigdy nic nie
          powiesmile Próbowałam Ją kiedys nauczyć wierszyka: "Babciu, babciu, coś Ci dam...."
          Nigdy nie chciała mówić. Mały uparciuch z Niej się robi. Gdy kiedyś włożyłam Ją
          do łóżeczka, żeby zasnęła (ona oczywiście nie chciała spać), ciągle wołała:
          "Mamo, mamo,...". aż sobie skojarzyła z wierszykiem i zaczęła mówić: "Mamo,
          mamo, cos Ci dam..." Powiedziała caluteńki. Byłam zaskoczonasmile

Nigdy nie rozmawiałam z Nią, jak z małym bobaskiem. To też pewnie miało jakiś
          wpływ.

Teraz też tak fajnie sobie rozmawia przez telefonsmile Niejeden by się uśmiał,
          gdyby Jej posłuchałsmile

A co do zdjęć... Na forum "Zobaczcie" zamieszcza się je. Tam sobie przeczytasz,
          jak się to robi.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621
      • saba30 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 12:46
        Acha.. a jak sie zamieszcza zdjęcie?
    • a.lenard Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 17:02
      moja ma 17 miesięcy i mówi: mama, tata, baba, dziaaa ( dziadek), bam, daj, no i
      reszta to dzwiękonasladowcze, łoł łoł (pies), miaaaa (kot), muuu (krowa), kfa
      kfa (kaczka), kokoko (kura), mówi często poczatki wyrazów lub końcówki, jedną
      sylabę, ale ja zawsze wiem co oznacza pa lub paa lub paaa, hihi to tylko matka
      wie big_grinD
      • a.lenard Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 17:04
        kurde przeczytałam wasze "pochwałki" i ...nabawiłam sie kompleksów sad
        • iwonag25 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 01.09.06, 22:30
          Moja ma 14 miesiecy i mowi mniej niz gdy skonczyla roczek. Tzn wtedy mowila
          mniej, ale wyraznie. A teraz gada bardzo duzo w swoim jezyku ale normalnych
          slow nie. Ale nie przejmuje sie bo ponoc u nas to genetyczne (ja sama zaczelam
          mowic w swoim jezyku jak skonczylam 2 latka, wiec moja corcia jest lepsza ode
          mniesmile
          • oda100 Re: Ile mówia Wasze 14 miesięczniaki? 03.09.06, 21:48
            moj syn mowi duzo, ale nic zrozumialego, slyszy w domu 3 jezyki, moze mu sie
            miesza; za to swietnie nasladuje glosy zwierzat
            • saba30 Języki obce? 04.09.06, 07:31
              # języki? A to ciekawe smile) A jakie?
              Moim marzeniem jest nauczyc córeczkę choc trochę niemieckiego. Jestem
              germanistka i byłam 3 lata w Niemczech. Zdaję sobie sprawe z tego że niemieckie
              nie jest łatwym językiem dlatego byłabym szczęśliwa gdyby choć troche załapała
              go w naturalny sposób. Zyskała by tak oszczedność czasu, jesli chodzi o naukę
              języków obcych w przyszłości. wink))Miałam nawet ambicje mówić do niej cały czas
              po niemiecku. Niestety robie to sporadycznie i nie wiem czy eksperymant sie uda. uncertain/
              • oda100 Re: Języki obce? 04.09.06, 21:17
                ja mowie do dziecka po polsku, maz po holendersku, a miedzy soba rozmawiamy po
                angielsku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka