Dodaj do ulubionych

!!! Do mam czterolatków !!!

02.10.06, 13:26
Drogie mamy! Kiedy wasze pociechy przestały sisiusiac w nocy w pieluchę. Mój
młody ma 4 lata i 2 miesiące i niestety jeszcze w nocu sisusia. Przy czym w
dzień zaczął kontrolować swoje potrzeby fizjolgiczne w wieku 20 miesięcy.
Robiłam mu badania - wszystko ok, pediatra twierdzi, ze trzeba czekać.
Niestety Synek pije w nocy wodę, od jakiegoś czasu (pół roku)duzo mniej
ponieważ zlikwidowaliśmy niekapek i pije teraz ze szklanki. Nie potrafię mu
odmówić tego picia, nie wiem...a moze powinnam...
Poradźcie cośsmile
Obserwuj wątek
    • magda505 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 02.10.06, 13:42
      powinnaś oduczyć picia to juz duzy chłopak moja córka ma ponad 2latka i od
      dawna nie pije w nocy i często budzi sie z suchą pieluchą a ma zakładaną tylko
      na noc.pozdrawiam
    • sylvia1710 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 02.10.06, 13:45
      moj syn 17. pazdziernika skonczy 4 latka,w dzien woła siku już od 2 roku życia,
      natomiast na noc nie zakładam mu dopiero od 2 miesiecy, łożeczko ma zasikane co
      druga badz co trzecia noc, czyli problem mam podobny, moj syn 2w nocy nie pije
      ale tuz przed spaniem wypija butelke kakao, ja wiem ze to mleko dziala troche
      moczopednie ale jak dam mu 2 godz przed np. to krzyczy przed samym zasnieciem-
      pić !!! staram sie budzic go 2 razy w nocy zeby sie wysikal ale i to czasem nie
      skutkuje bo zasika sie o 5 rano...no wiec tez nie wiem co robic, kiedy pytam
      syna czemu sie zasikales znowu...to on na to- bo ja nie cuŁem... wink
    • mama_pysiaczkow Re: !!! Do mam czterolatków !!! 02.10.06, 14:03
      moje dzieci późno zrezygnowały z pieluchy w dzień (córeczka 2,5 roku a synek
      2,8 - miesięcy). W nocy przestały uzywac pieluch mniej wiecej po miesiącu od
      tego jak zrezygnowały w dzień. Obecnie mają 3 latka i 2 miesiace. Nie sikaja w
      pieluchy. Jak w nocy chce im sie siusiu to sie budzą i wołają - ale są to
      sporadyczne wypadki. Nie zdazyło nam się jak dotąd zmoczenie prześcieradła.
      Piją wodę przed snem oraz w nocy jak chce im się pić - mają przy łóżeczkach
      butle z wodą.
      • cleo80 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 02.10.06, 19:08
        Moja córka w listopadzie skończy 4 lata i już nawet nie pamiętam kiedy przestała
        sikać w nocy w pampersa (już chyba prawie dwa lata). Pije dużo i w nocy czasami
        też się budzi bo chce jej się pić. Na szczęście gdy chce jej się sikać to budzi
        się w nocy i sadzam ją na nocnik.
        • paneek Re: !!! Do mam czterolatków !!! 09.10.06, 10:20
          U nas bylo identycznie!! smile czasami nawet nie slysze jak sama wstaje w nocy
          zrobic siku smile
    • opuncjafigowa Re: !!! Do mam czterolatków !!! 03.10.06, 16:02
      Mam identyczną sytuację. Synek 4 lata, w nocy pampers, w dzień od 2 roku zycia
      bez pieluch
    • steffa Re: !!! Do mam czterolatków !!! 03.10.06, 17:50
      Nie stresuj się. Mój syn ma prawie 4 lata i sika w nocy i pije w nocy czasem.
      Znowu przywdziałam mu pieluchę, żeby się nie stresował i czekam. smile To o wiele
      lepsze niż pościg donikąd. Gdy dojrzeje, przestanie sikać. Dzieci mogą się
      moczyć w nocy na pewno do 5 lat.
      Aha. W dzień też zdarza mu się posikać, gdy jest czymś bardzo zajęty.
    • mathiola Re: !!! Do mam czterolatków !!! 04.10.06, 12:31
      Po pierwsze przestalabym podawac w nocy wode, po drugie - zdjelabym pieluche.
      A wlasciwie nie tyle -bym, co wlasnie tak zrobilam. Moj zynek nauczyl sie
      korzystac z nocnika dopiero okolo 3 roku zycia - tak naprawde, bez sikania w
      majtki i w pelni kontrolujac zawartosc pecherza. A w nocy sikal jeszcze dluzej.
      Ale zdjelam pieluche i konsekwentnie nie zakladalam. Kupilam podklad w aptece,
      taki gumowany - sa rozne wielkosci, moj kosztowal ok. 30 zl, ale jest troche
      maly, szkoda ze nie kupilam wiekszego, bo sie sciagal. Jesli zsikal sie w nocy -
      zmienialam posciel, ale lozko bylo suche dzieki podkladowi. Po kilkunastu
      mokrych sesjach zalapal. Wstawalismy tez w nocy i go wysadzalismy, ale to chyba
      tylko ratowalo posciel, bo nie wiem czy wyrabialo w synku jakis odruch.
      A swoja droga - ja w dziecinstwie cierpialam na przypadlosc moczenia nocnego.
      Sikalam w lozko jeszcze kiedy chodzilam do szkoly. Okazalo sie, ze mam chore
      nerki. Jesli jednak u was wszystkie badania wyszly dobrze i na pewno nie jest
      to problem newrek ani innej czesci ukladu moczowego, pozostaje konsekwencja. 4-
      latek to juz naprawde duze dziecko. Moj ma tyle i nie dostaje na noc picia,
      chociaz na poczatku troche sie buntowal, to zrozumial. Jesli bardzo nalega,
      daje mu tak na dwa lyczki, zeby sie odczepil smile
    • anetina Re: !!! Do mam czterolatków !!! 04.10.06, 13:05
      Mały zrezygnował z pieluchy na 2 miesiące przed 3 urodzinami
      ale ze wzgldu, że zrezygnował z picia wieczornego w łóżku
    • fanaberia77 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 04.10.06, 18:06
      A z tym piciem, to naprawde różne opinie...jedni twierdzą,że nie należy dziecku
      zabraniać picia, inni odwrotnie. A swoją drogą, to nie wiem, czy picie tak
      naprawdę jest winne, skoro niektóre maluchy mimo iż piją, to i tak w nocy
      potrafia przetrzymac mocz...moze to chodzi o jakiś inny mechanizm
      • mathiola Re: !!! Do mam czterolatków !!! 04.10.06, 22:28
        Maluchy ktore przetrzymuja mocz cala noc, pewnie moga bez obaw pic przed snem,
        a i tak beda wstrzymywaly, jednak te, ktore maja z tym problem, powinny z picia
        zrezygnowac. Mojemu synkowi, ktory generalnie juz nie sika w lozko, zdarza sie
        jeszcze zmoczyc sporadycznie posciel - wlasnie wtedy kiedy za duzo napije sie
        przed snem.
    • kobieta_wenus Macie jeszcze czas 06.10.06, 17:08
      Prawda jest taka, że każdy organizm jest inny i Twoje dziecko może potrzebować
      nieco więcej czasu, aby nauczyć się panować nad swoim pęcherzem w nocy Tak
      naprawdę, to Wasz pediatra ma rację, bo do 5 roku życia dziecko może moczyć się
      w nocy i nie jest to jeszcze problemem w sensie medycznym
    • galia29 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 06.10.06, 21:39
      Mój syn w wieku 2,5 roku pożegnał pieluchę zarówno dzienną jak i nocną, ale nie
      wiem jak to zrobić bo ja próbowałam i nic a pojechał na kilka dni do moich 10
      letnich siostrzeńców- podpatrzył u nich i z pieluchy przeszedł na ubikacje-
      nigdy nie korzystaliśmy z nocnikasmile)
      • astra161 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 06.10.06, 22:40
        Mój mały przestał nosic pampersa w dzień gdy miał1,5 roku,w nocy nadal pampers
        niestetysad
        • nanadomi Re: !!! Do mam czterolatków !!! 07.10.06, 10:05
          Moja Dominika ,skończyła 2,5 roku i zaczęła wołac ,na noc nie zakładałam
          pieluchy po 2 tyg. Domino skończy na gwiazdke 4 latka

Dominika i Natalia
    • karolcia86 Re: !!! Do mam czterolatków !!! 07.10.06, 21:18
      Z tego co ja wiem to moczenie nocne może się zdarzać do 5 lat - jak pisały
      poprzedniczki.
    • corokia Re: !!! Do mam czterolatków !!! 09.10.06, 12:16
      mam 3,5 letnia pannę ...przestałam jej zakładac pieluchy jak miała 2 latka ,nie
      zakładałam nawet na noc ,moze kilka razy zmoczyła przescieradło ,nigdy nie
      krzyczałam ,nie biłam itp... ale nie dawałam tez picia w nocy! chyba ze była
      upalna noc...
      • opuncjafigowa Re: !!! Do mam czterolatków !!! 09.10.06, 12:34
        "nigdy nie krzyczałam, nie biłam itp..." - to bardzo się chwali - takim
        zachowanie mnie załatwi się niczego, aczkolwiek nie jest kluczem do sukcesu w
        tym aspekcie. Każde dziecko jest inne jak widać...i należy dac mu czas!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka