Dodaj do ulubionych

fotelik w samochodzie

IP: *.* 28.03.01, 16:52
Interesuje mnie, czy duży fotelik dla dziecka skierowany przodem do kierunku jazdy można umieścić na przednim siedzeniu ( wydaje mi się, że tylko fotelik skierowany tyłem do kierunku jazdy, ale nie jestem pewna).Co mówią o tym przepisy ruchu drogowego? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 29.03.01, 12:57
      Można, sprawdziłam w kodeksie ruchu drogowego.\nCyt. "2. Kierującemu pojazdem zabrania się:\n1) korzystania podczas jazdy z telefonu komórkowego, chyba że korzysta z urządzenia głośno mówiącego,\n2) przewożenia osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1, na rowerze lub motorowerze albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku,\n3) przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1,\n4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera,\n5) przewożenia poza specjalnym fotelikiem ochronnym dziecka w wieku do 10 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego".\n\nDziecku na pewno się to spodoba. Więcej bedzie mogło zobaczyć...\nPozdrawiam
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 29.03.01, 16:27
      Czy ja jestem jakaś niekumata? Nie zauważyłam w powyższym cytacie potwiedzenia, że można na przednim siedzeniu przewozić dzieci przodem do kierunku jazdy. Czy ktoś może mi wskazać te punkt?
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 30.03.01, 13:42
      Wpiątym punkcie jest napisane, że zabrania się "przewożenia poza specjalnym fotelikiem ochronnym dziecka w wieku do 10 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego".\nSkoro zabrania się przewożenia poza specjalnym fotelikiem dziecka na przednim siedzeniu, to znaczy, że jeśli dziecko siedzi w specjalnym foteliku to jest to dozwolone.\nMyślę, że tak należy interpretować wyżej wspomniany punkt.\nMoi znajomi również tak myślą i bez obawy przed mandatem przewożą w ten sposób swoje pociechy.\nJeśli się mylę to może ktoś mi wyjaśni jak należy interpretować ten przepis.\nPozdrawiam
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 30.03.01, 14:16
      Wożę moje dziecię w foteliku przodem do kierunku jazdy, przeżyłam 2 kontrole policji i komentarzy nie było żadnych. Nawet mi do głowy nie przyszło, że mogę robić coś wbrew przepisom.....Może mąż którejś z mam jest policjantem i wyjaśni? Bo znam różne interpretacje innych przepisów.....
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 30.03.01, 14:26
      Zocha\nowszem, można na przednim siedzeniu, ale Aga pytała o przewożenie PRZODEM DO KIERUNKU JAZDY, a to różnica.\nKinga\nwozisz przodem do kierunku jazdy, ale czy na przednim siedzeniu?\nJa nie słyszałam o takiej możliwości, może się mylę.\nAgata
    • Gość: guest Re: fotelik w samochodzie IP: *.* 30.03.01, 15:44
      Tak, na przednim, od tyłu odgrodzona jestem siatką-tam często jeździ pies...........też chętnie pojechałby z przodu. Używam fotelika Chicco do 18 kg, auto też nie jakieś tam cudo-Astra.\nPrzypinam toto normalnie, przynajmniej tak mi się wydaje......Ale po wypowiedzi Agaty chyba sprawdzę, czy aby na pewno dobrze robię? Nikt jakoś nigdy nie zwrócił na to uwagi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka