Dodaj do ulubionych

ilość snu małego dziecka

IP: *.* 26.09.01, 07:04
Mam pytanie : ile godzin na dobę śpią wasze małe dzieci?Moje szczęście do 6 miesięcy spało dużo i w normie", w drugiej połowie pierwszego roku spał w nocy jak dorosły , czyli od 22.00 do 6.00 (8 godzin) i dodatkowo dwa razy dziennie po około 1,5 godziny. Obecnie (1,5 roku) sypia nadal około 8 godzin w nocy i raz dzienie 1-2godziny. Zastanawiam się czy to normalne? Czy dzieci nie powinny iść spać po dobranoce, czyli koło godziny ósmej? Jeśli uda mi się go zmusić do spania nieco wcześniej np. o 21.00 to wtaje pełen werwy i chęci do zabawy o 5.00 nad ranem. Moje dziecko spi niewiele więcej niż dorosły - czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 07:38
      Chyba tak, bo mój mały nigdy nie spał zgodnie z normami, a duzo poniżej. Nie ma sensu kłaść go spać przed 21.oo bo i tak nie uśnie (ma 1,5 roku), a wstaje o 6.30 lub 7.oo., co raptem daje 9 godzin snu plus 1 lub 1,5 godziny w ciągu dnia. I to wszystko. Jako 3 misięczne dziecko tez nie sypiał zgodnie z normą - u niego to było 14-15 godzin. Myślę, ze odziedziczył to po mnie. A u Was jak ze spaniem ? Moze tez nie potrzebujecie duzo snu, wiec Wasze dziecko tak samo.PozdrawiamATA
      • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 07:47
        Po nas tego nie ma - śpi obecnie tyle samo co my, a ja chętnie pospałabym więcej...Czyli dzieci idące spać po dobranocce to fikcja?
        • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 09:23
          To nie jest fikcja. Moja Karolina (2,4) do śpiochów nie należy, ale chodzi spać stosunkowo wcześnie. Zazwyczaj ok. 20 już głośno chrapie. Za to w dzień ze spaniem jest różnie. W żłobku ok. godzinkę się kimnie, ale np. jak jest cały dzień w domu to zapomnij o spaniu. Wtedy o ok. 18 "zatacza się". Jednak z zazdrością patrzę na dzieciaczki, które śpią do 8, 9. Mój Maluch o 6 wszystkich zazwyczaj budzi (w niedzielę obowiązkowo). Papatki i miłego snu :-)
        • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 10:36
          Też takie są, tzn. chodzące spać po dobranocce. Np. synek mojej koleżanki już o 19.30 smacznie chrapie (ma prawie 2 latka), a my z Ksawerkiem o tej porze wychodzimy na spacer !!!
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 10:34
      Kamilka jak była malutka to tez zawsze spała bardzo mało, grubo ponizej normy. czasami mi się wydaje ze własciwie cały czas spi podobnie i wczesniej i teraz zniewielkimi roznicami.Obecnie, kładzie się spać najcześciej około 22-23 i spi do 7 rano 7-30. w dzien spi około 2 godziń najczesciej 12-14 gsą dnie ze nie spi wcale w dzien, wtedy idzie spac wcześniej w zaleznosci od nastrojusmilepozdrawiam
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 11:57
      Dla mnie to wszystko jest fikcją :-(. Moja córeczka już kilkakrotnie buntowała się przeciwko spaniu w dzień począwszy od 15 miesiąca życia. (Dwa razy w dzień spała do 7 miesiąca). Teraz ma 20 miesięcy i zdecydowałam sie przestać ją zmuszać do poobiedniej drzemki, widocznie to co dobre dla wszystkich dzieci, dla niej nie jest. Godzinami trwało usypianie jej w dzień, czasem zresztą nieskuteczne, a potem wieczorem zasypiała o 23, zamęczywszy przedtem wszystkich, a zwłaszcza ziewającą mamę, zwykle budziła się w nocy raz lub dwa - jeszcze karmiłam piersią, a jak przestałam to chociaż do przytulania. Wstawała między 7 a 8. No i nie było mowy o wolnych wieczorach. Teraz jedyny jej sen to ten nocny, nareszcie nieprzerwany :-). Przy czym i tak nie robi się senna po przysłowiowej dobranocce, a dopiero po godz. 20 i po szeregu bajek i kołysanek usypia tuż przed 21. Wstaje po 8, co mi odpowiada, bo mogę się w spokoju przygotować do wyjścia, a jak nie wychodzę to nie lubię być zrywana o świcie :-). Cały dzień jest w świetnej formie, dwa razy ma tylko taki odpoczynek spokojniutki przy czytaniu książeczek, słuchaniu bajek i przytulaniu się do mamy. Od urodzenia była antyśpiochem i następne dziecko jednak chciałabym zamówić dla odmiany bardziej sennego usposobienia :-).
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 14:22
      Moja córcia ma 20 m-ce i chodzi spać zawsze o 19(po wszesniejszej kapieli),z redgóły zasypia po 15 do 30 min.W dzien spi tak około 1,5 - 2 godzin i bez tego by sie chyba nie obeszło ale zato codziennie wstaje o 6 rano.Pozdrawiam sani z Magda
      • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 27.09.01, 12:18
        Sani, ale Ci dobrze, moje też przecież wstaje o 6.00, tyle , że spać idzie 3 godziny później...
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 26.09.01, 19:32
      Daniela kładziemy spać o 19.30, i zwykle zaraz zasypia taki jest wykończony. Wstaje między 7 a 8. A potem kładę go o 12 i tu śpi godzinkę, jak mam szczęście to nawet dwie. Ma 13 miesięcy.Ada mama Daniela
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 27.09.01, 10:20
      hi,moja mala zawsze spala tak jak jej sie to podobalo.noc przesypia cala... od 19-22 do 6-8 nad ranem robaczek slodko sobie spi. :)czesem jednak przechodzi sama siebie... nie spi caly dzientylko biega i sie wyglupia... albo budzi sie o 4 nad ranemi juz nie chce isc spac. :)))raz poszla spac o 3 nad ranem i wstala o 6!!! wyspana...wesola i gotowa na zabawe :))))el.
    • Gość: guest Re: ilość snu małego dziecka IP: *.* 06.10.01, 13:13
      Kurcze, to ja z moja coreczka w porownaniu z Wami mamy chyba problem. Moje dziecko kladzie sie spac o godz. 21.00 a wstaje 7-8 rano.Budzi sie o godz. 3-4 rano na jedzonko. Czasami jeszcze o godz 1-2. (ma 4,5 m-ca) Zdarza sie, ze po jedzonku zwlaszcza nad ranem nie chce zasna przez okolo 1 lub 2 godziny. Natomiast jezeli juz zasnie to spi nawet do 10 rano. Natomiast w dzien co dwie godziny ucina sobie drzemke, ktora trwa tez dwie godziny. I tak kazdego dnia. Odpowiedzcie mi prosze, czy to jest normalne dla takiego maluszka?. Wydaje mi sie, ze spi za duzo. Nadmienie, ze jest zdrowym, pogodnym dobrze przybierajacym na wadze dzieckiem.Pozdrawiam Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka