Dodaj do ulubionych

ssanie palca-jak oduczyć?

15.11.06, 22:13
moja córeczka ma 2 latka i 3 miesiące, przy zasypianiu (w dzień i wieczorem)
zawsze ssie palca, zastanawiam się jak i kiedy ona się tego oduczy, czy jest
jakaś metoda na to?
Obserwuj wątek
    • dorota.alex Re: ssanie palca-jak oduczyć? 16.11.06, 16:45
      moj ma juz 4 i pol i nie moze oduczyc sie... ssie przy zasypianiu, jak jest zmeczony albo zdenerwowany.
      Czesto deklaruje, ze juz nie bedzie, ale nie dotrzymuje slowa. Tez sie zastanawiam kiedy to sie
      skonczy smile
      • speni Re: ssanie palca-jak oduczyć? 16.11.06, 16:47
        moja ma 3,5 roku i jest tak jak u doroty.alex.
        • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 17.11.06, 16:16
          no właśnie....i co tu robić, to już lepszy chyba smoczek
          • krasnoludekw Re: ssanie palca-jak oduczyć? 17.11.06, 19:54
            mój 13 mcy ssie nie tylko przy zasypianu czasem w nocy nie da mu sie wyciągnąć
            a takze w dzien mu sie zdaży ,nic nie pomaga juz mnie trafia jak na to patrze
            • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 17.11.06, 20:43
              Twój synek ma 13 miesięcy, a moja córeczka juz 2 latka i 3 miesiące......
              • katklos Re: ssanie palca-jak oduczyć? 17.11.06, 20:51
                Moj w styczniu skończy 3 lata, widoków na odstąpenie od ssania brak...
                • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 22.11.06, 19:55
                  a jest tu jakaś rodzic, który ma juz starsze dziecko które w dzieciństwie ssało
                  palec, chciałabym wiedzieć kiedy przestało, bo chyba przestało.......?
                  • grubazocha Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 09:44
                    KONIA Z RZęDEM TEMU,KTO MI POWIE:JAK? Natalia ma 6 lat,chodzi do zerówki w
                    podstawówce i ssie kciuka!Jak jest zmęczona,znudzona,jest jej źle,lub do
                    zasypiania.Do tego ma pluszowego łosia,który jest dopełnieniem palca(palec bez
                    łosia też trafia do buzi..).Jest pogodnym,kochanym przez wszystkich środkowym
                    dzieckiem i palca ssie od urodzenia(z butelki też pić nie chciała-smoczki
                    ble!)Przekonujemy,prosimy,obiecujemy nagrody,ale to nałóg.Chodzi do
                    logopedy-wada wymowy i ortodonty-wada zgryzu.A palucha dalej ssie!Nie wiem
                    jak?Ale jak pójdzie do gimnazjum,to chyba przestanie..Albo zamieni winkPozdrawiam
                    rodziców ssaków palczastych!
                    • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 10:22
                      u mnie dopełnieniem ssania palca jest maskotka piesek, bez niego Natalka nie
                      bierze palca do buzi.......
                      • grubazocha Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 12:18
                        Włąśnie,właśnie!Maskotka,którą pewnie sama podsunęłaś,by łatwiej było Tali
                        zasypiać?(też tak zrobiłam)Potem bez maskoty nie będzie spania,a potem palec
                        jako pocieszanka w każdych okolicznościach,nawet bez łośka pod ręką..Najlepiej
                        szybciutko odzwyczaić od
                        • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 16:52
                          maskotkę kupiłam jej jak miała chyba 5 miesięcy,wrzuciłam jej do łóżeczka, tak
                          żeby miała jakąś przytulankę,nie wiedziałam, że to się tak skończy......tylko
                          moja Natalka nie ssie nigdy palca jak nie ma tej maskotki, ssie jak jest
                          zmęczona, płacze....no i przed spaniem koniecznie....oduczyłam już ją w dzień
                          noszenia tego pieska-maskotki.....bo kiedys nie rozstwała się z nią ani na
                          krok, no a do tego z palcem w buzi....
                          • mamaly Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 18:31
                            Hej,

To ja się dopiszę. Moja córka 3 lata i 3 m-ce prawie i niestety ssie palec.
                            Próbowaliśmy rok temu takich gorzkich smarowideł na palec, niestety nie robiły
                            na córce wrażenia. W tym roku jakiś miesiąc temu znowu spróbowaliśmy. Kupiłam
                            ten płyn w takiej buteleczce, jak do malowania paznokci. Córka sobie sama
                            chętnie malowała i tym razem niesmakowało, przestała ssać palec..... niestety
                            tylko na trzy dni, potem znowu przestał na niej ten gorzki smak robić wrażenie.
                            Za jakiś czas znowu spróbujemy. Wady wymowy córka nie ma, wręcz przeciwnie ,
                            mówi bardzo wyraźnie, ale dentystka kazała od palca odzwyczaić bo zęby
                            zaczynają się przesuwać. Zaproponowała zaszycie rękawa w piżamie, ale ja jakoś
                            sobie tego nie wyobrażam u tak dużego dziecka.
                            Na pocieszenie moja ciocia ssała też palce, przestała jak poszła do szkoły ,
                            zaczęła się tego wstydzić, ale podobno zdarzało jej się chować głowę pod ławkę
                            i chwilę possać.

Pozdrawiam,

A.
                            • jaaga2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 23.11.06, 21:20
                              ja też nie wyobrażam sobie zaszywania rękawa w piżamce
    • korzyna1 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 24.11.06, 13:50
      Jeszcze kilka miesięcy temu prosiłam o takie rady. Próbowałam wszystkiego -
      łącznie z obrzydliwym preparatem, zakładaniem rękawiczek itd. Nic nie działało.
      Aż pewnego dnia zauwazyłam, że moja 2letnia córcia boi się jednej rzeczy -
      szczekających za płotem piesków. Odkryła to naprawdę moja teściowa, która
      zajmuje się małą na co dzień.Córcia zaczęła jej uciekać, nie słuchac się i nie
      pomagały żadne prośby. Za którymś razem babcia postraszyła, że jak natychmiast
      nie wróci, to wyskoczy zza płotu piesek i będzie nieciekawie. Wróciła od razu.
      To samo ja zastosowałam z palcem -że jak weźmie go znów do buzi i będzie ssać,
      to piesek go zje, bo pewnie jest taki smaczny.
      No i od tamtego dnia jak ręką odjął - spokój. Na poczatku jeszcze próbowała,
      ale widac było, że swiadomie się kontroluje i wystarczyło, żebym na nią
      wymownie spojrzała.W nocy nieświadomie ma odruch ssania, ale z tym już nie
      walczę, zresztą widze tylko jak się sama kładę. A w ciągu dnia sama pokazuje
      kciuki i mówi, że jak ssała to piesek chciał zjeśc, a teraz nie zje. Ot co.
      Mała ma dziś 2lata 3 mce, nie ssie od ok 2 mcy. A już miałam wizję kilkulatki
      z palcem w buzi i tornistrem na plecach. A uprzedzając pytania lub
      komentarze - nie boi się pieska, wychowuje się z pieskiem od niemowlęctwa, a
      tych zza płotem unika - i o to chyba nawetchodzi.
      pozdrowienia i powodzenia!
      • czarna_maruda Re: ssanie palca-jak oduczyć? 24.11.06, 13:57
        Rzeczywiście wspaniała metoda-straszenie dziecka
        Gratuluję
        • korzyna1 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 24.11.06, 14:09
          Mogłabym cię wykpić, ale szczerze - to masz rację. sama miałam wątpliwości, czy
          to oby nie pozostawi śladu w psychice. A że jest wiecej niż OK, to uznałam, że
          metoda dobra. Dodam dla uspokojenia że to straszenie po kilku dniach przestało
          na nią działać i jesli uprzejmie spojrzysz powyzej to przeczytasz, że teraz
          sama mówi, że kiedy ssała paluszka to piesek chciał go zjeść, a teraz już nie
          zje. A po tych kilku dniach było już po sprawie, więc wybacz czarna_marudo, ale
          pozostane przy swoim i ciągle będe to uznawac za swój maleńki sukces. Przy
          okazji dodam, że mam w zanadrzu jeszcze "hefalumpa, który może wyskoczyć z
          szafy" - wtedy, gdy moje dziecko przegina. I jakoś czuję się najbardzie
          ukochaną mamą na świecie. smile
          • moninia2000 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 24.11.06, 17:25
            Hej..
            To sie troche zalamuje... Moja malenka coreczka ma 15 mies.prawie i ssie
            paluszek. Karmilam piersia, lecz juz wtedy ssala troche zawsze jak spiaca albo
            zmartwiona itp.
            Teraz ssie wiecej chyba choc w podobnych syt., bo musialam nieststy odstawic z
            powodow zdrowotnych..sad
            Jednak martwimy sie troszke. ponoc do 3 roku zycia minie...ale widze, ze sa
            mamy dzieci, ktore i dluzej ssa i jest ich pewnie wieeeeele.
            Nie wiem jak do tego podejsc. Plasterek byl (zdjela od razu), mazidel sie na
            razie boje w sumie, ale ponoc i tak sie przyzwyczajaja.
            Maz probowal nie pozwalac, doszlo do tego, ze z nim nie ssala, ale jak tylko
            mnie widziala palec w buzie..
            Nie wiem, tylko balagan narobilismy, na razie nic z tym nie robimy, nie wiem
            sama co myslec..
            Tez nie jestem za metoda straszenia, ale wiem, ze posunieci do ostatecznosci
            (wada zgryzu, problemy z kciukiem, zebami itp czy komfort dziecka) wybieramy
            metody niegodne pochwalenia, ale ...dzialajace.
            Czasami..
            Ja sama jeszcze nie wiem co ijak, moze ktos cos wiecej rozjasni? Choc wiem, ze
            kazde dziecko to inny swiat.
            Powodzenia, mamusie kciukossaczywink)
            Moni
            • anca03 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 24.11.06, 18:49
              Moja córeczka ma 33 miesiące, zawsze zasypiała ze smoczkiem a kedy go nie było
              też sobie radziła- czyli kciuk do buzi marsz. Tak jest w zasadzie do tej pory,
              przy czym kciuk bywa w buzi podczas jazdy samochodem, albo w czasie dobranocki -
              jeżeli smoczka nie ma. Próbowaliśmy metodę gorzkiego płynu i nie skutkowało.
              Porównywałam też córeczce paluszka do lizaka - lizaka ubywa podczas lizania,
              mówiłam jej, że gdy będzie ssała paluszka, może zrobić się taki cieniutki jak
              lizaczek. A syn dodał grobowym głosem znad czytanej książki "aż ci w końcu
              zniknie". no niestety...nie skutkuje...Ciągle szukam metody, czytam i mam
              nadzieję, żę trafie na sposób, który pomoże mojemu i Waszym dzieciom wyjść "z
              nałogu" smile pozdrawiam
    • tujajestem Re: ssanie palca-jak oduczyć? 26.11.06, 22:33
      moja córeczka (teraz 2 lata i 3 miesiące) też od zawsze ssie kciuk. poprzedniej
      jesieni zaszyłam jej rękawki, aby nie miała takiej możliwości. wiosną (po kilku
      miesiącach) uznałam że jest po problemie i z powodu ciepła (rączka grzała się i
      pociła w długich zaszytych rękawach) uwolniłam paluszki....
      i już po kilku dniach problem pojawił się znów...
      teraz nie zaszyłam rękawków bo przechodzimy naukę nocnika i nie chcę małej
      stresować dodatkowo
      ale też mnie to męczy
      • marta773 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 27.11.06, 10:25
        Witam. Mamy ten sam problem. Moja córka ma 17 miesięcy i też ssie kciuk. Już
        oczywiście lekarka to zauważyła i postraszyła nas że będą problemy ze zgryzem i
        wymową jak tak dalej pójdzie. Jednocześnie spytała się czy któreś z nas ssało
        kciuka w dzieciństwie(tzn. ja lub mąż). Podobno mąż ssał jak był dzieckiem i
        lekarka stwierdziła że to może być dziedziczne.Staramy się narazie delikatnie
        wyperswadować małej żeby tego nie robiła ale bez efektów. Owszem jak jej się
        powie żeby wyciągła paluszka z buzi to to zrobi ale za pare sekund wraca tam z
        powrotem. Czytałam w takiej książce o rozwoju dzieci że to jest odruch
        naturalny że dziecko w tem sposób się uspokaja i wycisza i że do 2 roku życia
        jest to naturalne. Staje się problemem jeżeli maluch skończy 2 latka i dalej
        ssie. Ale żadnych rad jak oduczyć niestety tam nie było. Pozdrawiamy.
        • tama27 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 28.11.06, 12:17
          Pewnie Ciebie to nie pocieszy ale ja oduczylam sie ssac palec jak pierwszy raz
          pojechalam na kolonie bylo to jak mialam 6 lat. Zadne sposoby moich rodzicow
          nie pomagaly
          • katklos Re: ssanie palca-jak oduczyć? 28.11.06, 12:25
            A mojemu kuzynowi, ktory w dzieciństwie był namiętnym ssaczem kciuka (i nic nie
            pomagało), do tej pory zdarza sie podobno w nocy ssać palec...dodam, ze ma 27 latsmile
    • agatelek2 Re: ssanie palca-jak oduczyć? 28.11.06, 15:18
      Moja córa ma niecałe dwa latka i też ssie,ale ma to po mamie!Ja ssałam palca
      przez 3lata i sama przestałam,zabiegi mojej mamy nic nie dawały.Więc ja nie będę
      stresować swojej córy.Przyjdzie czas,odzwyczai się.Pozdrawiam.
    • ullam Re: ssanie palca-jak oduczyć? 29.11.06, 21:49
      Ja ma 4,5 rocznego ssacza sad. I to dwóch palców (środkowego i serdecznego
      jednocześnie). Nic nie działa. Prośby, nagrody, obietnice, groźby,
      zawstydzanie. Nic sad. Ssie jak ma pod ręką coś mokrego. A o to nietrudno.
      Wieczorem poślini kołdrę, w dzień kolano spodni. Wie, że to nie jest dobre, ale
      widzę, że to silniejsze od Niego sad. Widzę, też, że zmaga sie z tym, ale
      przegrywa. Mówi np, że coś Go zmusza do ssania. Kiedyś był na forum juz ten
      temat i konkluzja była jedna: czekać. Jak długo? Aż stanie sie coś, co
      przełamie malucha (?). Szkoła, wyjazd. Karanie i straszenie może (choć nie musi
      jak widać) doprowadzic do tego, że się będzie ukrywać. Z tym, że 4,5 latek juz
      wie, ze to problem i próbuje z tym walczyć. Myśle, że trzeba Mu jakos pomóc. Na
      razie mi nie wyszło. Jakiś rok temu syn na krótko przetał ssać, bo w telewizji
      u babci zobaczył reklamę kremu rewitalizujacego, gdzie kobiecie schodziła skóra
      z twarzy. Przestraszył się, ze i Jemu zejdzie od ssania. Niestety my nie mamy
      telewizora i nie udało nam sie tego podtrzymać. Pozdrawiam i życzę
      cierpliwosci smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka