Dodaj do ulubionych

imię dla dziewczynki

IP: *.* 22.01.02, 23:06
szukam imienia dla dziewczynki, niekoniecznie takiego z pierwszej dziesiątki najpoluparnijszych... Gdzie szukać inspiracji?
Obserwuj wątek
    • Gość: klaudianka Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 22.01.02, 23:20
      Myślę, że najlepiej z kalendarza.Ja wertowałam cały kalendarz i wypisywałam wszystkie imiona, które mi się w miarę podobały. Po takiej pierwszej rundzie było ich z 50.Potem był przesiew. Z pierwszych trzech wybierałam dwa. I tak do końca, a potem jeszcze raz aż doszłam do ostatnich trzech.Powtarzałam je w myślach i głośno i zastanawiałam się, jak będzie brzmiało zdrobnienie. Przy jednym z imion, moje dzieciątko w brzuszku mocno zakopało. Te imię wybrałam.
      • Gość: joannaz Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 12:11
        ganga- na bajbusie (www. bajbus.pl) jest ranking imion według odwiedzających stonę oraz na podstawie danych z Urzędu Stanu Cywilnego - tam możesz szukać inspiracji i przy okazji dowiedzieć się jakie imiona są najpopularniejsze. Dodatkowo każde imię jest opisane tzn. kiedy są imieniny, co dane imię oznacza.Moja córcia ma na imię Zofia - i to pomysł moje cioci. Zdecydowaliśmy się na parę dni przed porodem. Chłopiec miał być Franek (nie wiedzieliśmy kto się urodzi). Mam nadziję, że jeszcze to imię wykorzystamy. ;)
    • Gość: IVONA Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 22.01.02, 23:22
      my z mężem wybraliśmy imię w taki sposób1. usiedliśmy każdy ze swoim kalendarzem w ręku i przeglądając imiona wypisywaliśmy na kartce te które się nam spodobały. 2. wymieniliśmy się kartkami3. ja wykreśliłam z jego kartki te imiona które absolutnie mi się nie podobały a on to samo zrobił na mojej kartce4. po tej eliminacji zostało kilka imion i z nich wybraliśmyI w ten oto sposób nasza córeczka ma na imię AGATKA :love:Pozdrawiam Iwona
      • Gość: wiesia Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 09:29
        Ja też chcę Agatkę!!! Ma być dwojga imion: Agata Stefania. Gorzej jeśli to będzie chłopak...Agata to dobre imię - samo słowo oznacza "szlachetna, dobra", moja jedyna prawdziwa Przyjaciółka ma na imię Agata , no i na siostrę do Jacka inaczej nie pasuje...Przy okazji pozdrawiam wszystkie Agaty.Acha, i wcale nie zachęcam do nadawania córkom tego imienia , bo nie chcę by moja Agatka była jedną z tłumu.
    • Gość: Lusia Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 10:18
      Jak ja będę miała dziewczynkę to będzie:Agatka albo Oliwia. Mam już Oskara i te dwa imiona pasują do niego.Oskar i AgataOskar i OliwiaI co o tym myślisz nieprawda, że łądnie brzmi?Ale jeszcze nie jestem w ciąży to za parę miesięcy.Miałam pomóc tobie a tymczasem mówię o sobie ha ha ha taka już ze mnie gaduła. Jestem pewna, że wybierzecie piękne imię dla córeczki. Pozdrawiam Lusia.
      • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 10:41
        No nie, ja pierwsza wpadłam na pomysł z Agatką - już ponad rok temu i mam na to dowody ;-)A teraz okaże się , że tych Agatek będzie tyle co (o zgrozo) Julii i Wiktorii - bo mam wrażenie , że w Kielcach wszystkie dziewczynki w wieku 2-4 lat mają na imię Julia lub Wiktoria :cry:
    • Gość: Beata32 Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 12:06
      Ja przyjmowałam takie kryteria:- aby ładnie brzmiało z nazwiskiem,- aby było ładne zdrobnienie do użytku rodziców, ale również nie było brzydkie do użytku kolegów (np. do Krystiana rodzice mówią ślicznie Krystianku, a koledzy Krystek - strrrrraszne)- aby nie miało polskich znaków - wszelkie Łukasze, Pawły, Jarosławy (a dla dziewczynek Małgorzaty, Łucje) odpadły a to z tego względu, że w każdej pracy w której pracowałam takie imoina są w systemach komputerowych pisane bez polskich znaków, więc po co dziecko ma mieć zniekształcane imię.- wybrałam również drugie imię, jako takie z którym ma być związana jakaś historia rodzinna - po pradziadku, który był takim dobrym człowiekiem, że wszyscy wspominają go z jak najlepszej strony - to pod wpływem rozmowy z koleżanką jednoimienną, która opowiadała, że zawsze zazdrościła drugiego imienie z historią tym, którzy je mieli.Ponadto jeśli lubisz takie rzeczy, to poczytałam sobie o znaczeniu imion, oraz o ich zbieżnościom ze znakami zodiaku w księdze imion na stronach Radia Zet. (Tak naprawdę, to w to nie wierzę, ale poczytać zawsze można)Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.Beata mama Macieja Jana
    • Gość: AgnieszkaP. Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 19:18
      Cześć !!!Moja córa urodziła się tydzień przed Bożym Narodzeniem w Toronto. Nie zdecydowaliśmy się co do imienia aż do tego momentu. Pielęgniarka która przyjęła poród miała na imię Carol, poza tym ponieważ był to okres przedświąteczny wszędzie słychać było kolędy, czyli christmas carols. tak więc córcia została Karoliną.Natomiast mój 4.5 miesięczny syn był Kubusiem on momentu kiedy USG pokazało że będzie chłopczyk. Niestety ostatnio okazało się że Jakub to najpopularniejsze imię 2001 roku w Ameryce Płn., tak więc będzie jednym z tłumów, ale dla mnie pozostanie na zawsze Kubusiem.Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.01.02, 22:21
      Polecam skarbczyki imion ,są dwa dla dziewczynki i ch lopca.Pożyczyłam od koleżanki.Życzę dobrego wyboru.smile:)
    • Gość: Agata Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 11:10
      No naprawdę, jestem niezmiernie wzruszona ... chlip, chlip, chlip. Jako Agatka jest mi bardzo przyjemnie, że to imię tak się Wam (niektórym) podoba i tak dobrze kojarzy. ja zawsze uważałam, że mam imię bardzo twarde i niekobiece. Takie mi się wydaje w brzmieniu "podstawowym" - Agata. Ale z biegiem lat jakoś przywykłam. Agatka dla małej dziewczynki jest ok.Podzielę się z Wami moimi perypetiami z wyborem imiin dla dzieci.Gdy miało się urodzić pierwsze dziecko mieliśmy z mężem od razu wybrane imiona: dla chłopca Tadeusz, dla dziewczynki Maja. Kiedy okazało się, że to chłopiec, mój mąż zaczął kręcić nosem na Tadzia (zresztą imię jego nieżyjącego taty, podobno wpsnaiałego człowieka, ale to ja chciałam). Proponował Szymona, bo kochał się w synku mojej przyjaciółki, niesamowitym dziecku, uroczym rudzielcu. Jeszcze na sali porodowej, gdy synek był ważony pytałam go: no i co, wygląda na Tadzia, czy na Szymona? Podobno wyglądał na szymona i tak już zostało. Dziś nie wyobrażam sobie, że mogłabym do tego małego trzpiota mówić inaczej, niż Szymciu, Szymeczku.Teraz spodziewamy się córeczki i ... no za nic nie mogliśmy wybrać imienia. Codziennie mieliśmy inne pomysły, przewinęły się: Kalina, Antonina, Małgosia i tłumy innych panien. Ostatnio podałam mężowi nową propozycję i on tak się jej uczepił, że nie chce słyszeć o żadnej innej. Chyb ama już dość tych wahań. I tak oto jest szansa, że córeczka będzie Jagódką. Podobna historia, jak z Agatą. Jagoda jest dość poważnym i twardo brzmiącym imieniem. Ale Jagódka - dla mnie sam miód.Co sądzicie o takiej parce: Szymek i Jagódka. A w przyszłości: Szymon i Jagoda?Aha, Maja urodziła się parę miesięcy temu w moim bloku, więc automatycznie odpadło nasze imię typowane dwa lata temu.Pozdrawiamagata
      • Gość: Adzia Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 11:46
        Ja miałam mieć na imię właśnie Jagoda albo Agata. No i wyszła Agnieszka - moim zdaniem bardzo ładne imię, tylko ciut zbyt ekstremalnie popularne ;-) My, wybierając imię dla córeczki wydrukowaliśmy sobie kalendarzyk imion znaleziony na Internecie - niestety nie pamiętam gdzie. Tam były takie Mścisławy i Dobrowoje, że już chyba wszystkie inne polskie imiona też. Ja pozakreślałam te, które mi się podobały, a mąż wybrał spośród nich tylko jedno.No i teraz mam nadzieję, że następnym naszym dzieckiem będzie chłopczyk, bo ładnych żeńskich imion już nie ma...;-)
      • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 12:45
        Coś Ty Jagoda to bardzo łagodne (brak mi właściwego słowa - miłe, mnimuśne) imię i bardzo kobiece. I co też ważne nie jest bardzo popularne.Ja też chciałam dać na synowi na imię Szymon, ale usłyszałam stanowcze nie. Poźniej uzgodniony przyklepany Marek zmienił się w Michała. Wybierając to imię mąż nawet nie przypuszczał, że jest ono tak popularne.Ania
    • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 12:55
      Jak rodziłam starszą córkę, od początku było wiadomo, że będzie daria, po pierwsze po tatusiu, po drugie lubiłam Darię Trafankowską, po trzecie wtedy to imię nie było aż tak popularne. Ale... okazało się, że teraz Darii w grupie jest 5... Na drugie ma Maja, bo tak wypadało 9 kwietnia.Kiedy wiedziałam że druga będzie też córka, uparłam się na Dominikę, i Darek się zgadzał, chciałam, żeby było podobne do Moniki, ale na D. Ale gdy Darek wrócił do domu po porodzie, sprawdził telegazetę, a tam było imieniny Ernesta, Małgorzaty i Sary. Rano w szpitalu postawił mnie przed faktem dokonanym, że ma być Sara i koniec, a ja nawet nie myślałam o takim imieniu... Ale zostało Sara Dominika, a ponieważ Sara w Polsce nie jest aż tak popularnym imieniem dla dziewczynek (bo dla jamników wprost przeciwnie) a Sara to księżniczka, więc mam Darię i Sarę... I jestem zadowolona :-)
      • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 26.01.02, 15:14
        Hej,ja rowniez prawie 9 lat temu wybieralam imie dla dziewczynki i wyszlo daria wlasnie ze wzgledu na Darie trafankowska,ktora bardzo lubilam i lubie.Nie znalam nikogo o tym imieniu i wlasciwie wszyscy mi sie dziwili,ze tak chce nazwac corke.Teraz to imie jest dosyc popularne,a tutaj gdzie mieszkamy/New Jersey/ daria jest tylko jedna/w kazdym razie w szkole/Musze przyzac,ze daria i wszyscy inni bardzo lubia to imie.Syn zostal Filipem,bo nam sie dosyc to imie podobalo,a poza tym tak samo sie wymawia po polsku i angielsku,brakuje mu tylko PH a jest F,ale tutaj sa tak dziwne imiona,ze i tak kazdy sie od razu pyta o pisownie.
    • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 16:17
      Mój mąż wziął kalendarz i czytał na głos imiona dziewczynek, wybieraliśmy imiona raczej "niewymyślne" ale też nie z czołówki rankingu. To które nam się spodobało "przymierzaliśmy" do nazwiska i jeśli pasowało to wymyślaliśmy skróty imion dla niemowlaczka, małej dziewczynki i nastolatki. Jeśli imię przeszło test to zapisywaliśmy. W ten sposób zostały nam 2 imiona. Przeszliśmy się po rodzinie i znajomych i sprawdziliśmy, czy imiona sie podobają, na szczęście tak było i zdecydowaliśmy, że damy córce oba imiona (u mnie w rodzinie jest taka tradycja). Był jeszcze cyrk, bo po porodzie ubzdurałam sobie, że mała musi mieć na imie Julianna (nie pamiętam kiedy na to wpadłam - to nie było uzgodnione), mąż zarejestrował ją jednak jako Alicję Juliannę (tu mi lekko ustąpił), ja jednak wymusiłam na nim zgodę, że zmienimy jej kolejność imion. Zgodził się ale jakoś nie mieliśmy okazji żeby razem pójść do USC i zmienić. I tak minęło 3 i pół miesiąca, zbliżają sie chrzciny - trzeba podjąć ostateczną decyzję, a ja mam coraz więcej wątpliwości. Siostra poradziła mi żebym sobie odpuściła, że nie będę żałować ... I tak zrobiłam ... i faktycznie nie żałuję. Imię Alicja pasuje do mojgo Cuda jak ulał ... i chyba obecnie nie jest bardzo popularne? A Julianna pięknie brzmi ale jest dość trudne do wymówienia, a skróty Julka i Julcia (skądinąd bardzo ładne) są teraz na każdym podwórku.Pozdrawiamy Jana i Misia - skrót od Alicja :-)(szczególnie wszystkie Julcie)
    • Gość: ganga Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 21:48
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady, mimo, że nadal mam mętlik w głowie. Na razie żadne imię nie przylgnęło mi do serca, chociaż co kilka dni przychodzi jakiś nowy pomysł..., a nastepnie odchodzi. Trochę to męczące.Ale będę szukać dalej...
    • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 24.01.02, 22:12
      Zoe, Flawia,Emma,Dobrochna,Matylda,Lena ,Olga,Liwia,Milena,Karen,Kornelia,no i moja faworytka Fiona.Szalenie mi się podobają ,może i Ty coś znajdziesz dla córeczki.Gdy urodziła się moja córcia ,"spłynęło na mnie " jej imię -Sara-(nie planowane wcześniej ,dziewczynka miała być Alicją)i tak zostało ( Sarunia bardzo lubi swoje imię).Pozd.Beata
    • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 27.01.02, 23:08
      Miała być IGA, jest Filip. My przy wyborze imienia kierowaliśmy się zasadą: ma być krótkie i w każdym wieku brzmieć jednakowo. Sama doświadczyłam różnych sytuacji w których już nie wypadało być Gosią a Małgorzata brzmiała jeszcze zbyt poważnie :))
    • Gość: agis Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 28.01.02, 21:42
      Mi bardzo podoba sie Kinga.jest bardzo dzwieczne,brzmi jak dzwoneczki i jednoczesnie dostojne.polecam.na razie mam popularnego kubusia,ale nie zaluje.Jakub Oliwier.a do konca mial byc Filip.
      • Gość: akasia Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 28.01.02, 23:51
        A może Inga? Podobne do Kingi ale chyba dżwięczniejsze. No i zdecydowanie mniej popularne.
        • Gość: guest Re: imię dla dziewczynki IP: *.* 23.02.02, 17:44
          Według mnie imię powinno samo w sobie brzmieć pięknie, a dodatkowo mieć zdrobnienie, no i oczywiście dobrze współbrzmieć z nazwiskiem. Ja lubię tzw. "zmyślne" imiona i swojej córeczce najprawdopodobniej dała bym jedno z następujących imion (oczywiście o ile mój mąż by się także zgodził): Delfina (Fineczka, Inka); Idalia (Idalka, Ida); Adelajda (Adelka); Xymena; Marika; Ariadna; Michalina (Misia); Naomi, a także bardziej pospolite: Alicja (Luśka); Karina; Marianna; Aleksandra (Olesia). Daję kilka przykładów, może przypadnie Ci coś do gustu. Pozwodzenia w wyborze. Na pewno to, które wybierzecie będzie najładniejsze i najodpowiedniejsze dla Waszej córci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka