Dodaj do ulubionych

co mam zrobic?

IP: *.* 05.04.02, 14:39
Moj 9 miesieczny synek je w nocy cyca. Pani dr w przychodni nakrzyczala na mnie, ze bedzie mial przez to prochnice? to co mam zrobic? Poza tym powiedziala, ze maly bardzo slabo utyl (130 gram w 6 tyg.) i powinnam go wogole odstawic i karmic sztucznie. Daje mu zupy, owoce i od niedawna kaszki czy naprawde musze go odstawic? (dodam, iz sama jestem szczupla)Prosze o rady....bo sama nie wiem co robic
Obserwuj wątek
    • Gość: monikap Re: co mam zrobic? IP: *.* 05.04.02, 14:51
      Zmienić lekarza. ja nie żartuje.Ta pani doktor ma jakieś średniowieczne poglądy. A dzieciaka zbadała, skierowała na badania ?monikap
      • Gość: alekiczarek Re: co mam zrobic? IP: *.* 05.04.02, 14:58
        obejrzec obejrzala, ale o badaniach nic nie mowila. Jakie badania masz na mysli?krew? moze sama zrobie i pojde gdzies prywatnie?
    • Gość: Brenda Re: co mam zrobic? IP: *.* 05.04.02, 15:09
      No prosze - miedzy naszymi dzieciakami jest tylko 1 dzien roznicy :)Co ja uslyszalam od swojego pediatry: (babka nie jest najmlodsza) prosze mu dawac to, na co ma ochote. dzieci w tym wieku sa juz bardziej ruchliwe i nie przybieraja na wadze tak, jak do tej pory.Od siebie dodam: bardzo Ci zazdroszcze ze wciaz karmisz piersia. Moj maly w wieku 6 miesiecy odmowil kategorycznie cyca a w tej chwili wykancza mnie nocne przygotowywanie jedzonka.Tak trzymac! A jesli bedzie sie dzialo cos niepokojacego - ty pierwsza to zauwazysz :))
    • Gość: Hermiona Re: co mam zrobic? IP: *.* 05.04.02, 15:32
      POŚLIJ BABĘ NA DRZEWO!!!! Że też jeszcze takie konowały gdzieś siedzą w gabinetach!!! Dlaczego od Twojego pokarmu dziecko ma dostać próchnicy, a od butelki nie? Taki przyrost wagi dla dziecka, które porządnie zaczyna się ruszać, jest OK, poza tym dziecko to nie tucznik. Skoro Ty jestes szczupła, to dlaczego miałabys urodzic grubasa? Myslałam, ze skończyły sie już czasy, kiedy grube dziecko to było zdrowe dziecko. Przyłączam sie do dziewczyn - zmień lekarza, jesli możesz, bo nie wiadomo, co w przyszłosci taka pani moze wymyslić, a jesli to niemożliwe, to albo sie z nia kłóć (jesli czujesz sie na siłach), albo ignoruj to, co mówi, w końcu nie jestes zobowiazana słuchac jej rad.
      • Gość: guest Re: co mam zrobic? IP: *.* 05.04.02, 21:27
        pokarm matki nie powoduje próchnicy.choc moje dziecko ją ma, to wcale nie jest powiedziane,ze od karmienia. sa jeszcze inne możliwe przyczyny.
        • Gość: guest Re: co mam zrobic? IP: *.* 08.04.02, 08:18
          Witaj anaTo niestety nie jest tak, że pokarm matki nie powoduje próchnicy. Jest pokarmem i jako taki powoduje ją na pewno. Faktem jest, że lepiej (dla zdrowia zębów również) podawać pokarm matki niż butlę z mlekiem modyfikowanym. Jak się tylko dziecku pojawią zęby to trzeba je czyścić i tyle. Nie jest to oczywiście 100 procentową gwarancją sukcesu, ale takiej gwarancji w przyrodzie nie ma nigdy.pozdrówka RENIK
          • Gość: guest Re: co mam zrobic? IP: *.* 08.04.02, 16:54
            RENIK > To niestety nie jest tak, że pokarm matki nie powoduje próchnicy. Jest pokarmem i jako taki powoduje ją na pewno.To, że karmienie nocne piersią nie powoduje próchnicy w takim stopniu, jak pojenie butelką, wynika nie tyle ze składu mleka ( choć podobno te z piersi jest próchnicogenne, szczególnie w nocy (?) ) ale przede wszystkim z odmiennego sposobu ssania. Przy jedzeniu z butelki mleko ma bezpośredni kontakt z ząbkami. Przy prawidłowym ssaniu pierś jest głęboko w buzi maleństwa, a mleko jest wstrzykiwane wprost do gardziołka. Stąd kontakt z ząbkami jest mnimalny.Rozmiawałam na ten temat z panią stomatolog - specjalistką stomatlogii dziecięcej. Otóż ona nie winiłaby za wczesną próchnicę karmienia piersią. Główne przyczyny - to choroby matki w czasie ciąży (kiedy kształtują się zawiązki mlecznych ząbków) i wynikające stąd ich osłabienie. No i oczywiście niewłaściwa dieta. I nie chodzi tylko o słodycze. Ważne jest dostarczenie w diecie potrzebnych składników - np. wapnia. Ja niestety popełniłam błąd: dawałam chłopakowi kukurydziane chrupki, jako tzw. zapychacz na spacerkach. A one oblepiały ząbki - i co gorsza zawarta w nich skrobia pod wpływem śliny rozkładała się na cukry proste :( A karmienie piersią? karmiłam Emilkę ponad 2 lata - głównie w nocy i ząbki zdrowe :)PozdrawiamJola
    • Gość: Gosia1 Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 10:34
      Aniu, na mój gust to musisz przede wszystkim zmienić.........lekarza. Nie napisałaś ile waży Twoje dziecię. Mój synek również w tym wieku (hmmm, jak to szumnie określiłam) nie przybierał na wadze prawie w ogóle. A jadł sztuczne mleko!!! Podajesz Mu wszystko co masz najlepszego, swój pokarm. Nie rozumiem o co chodzi tej pani doktor. Mój lekarz zawsze twierdził, że jeśli dziecko rozwija się dobrze, jest radosne, zdrowe i ruchliwe, to oznacza, że wszystko jest w porządku. Miarą zdrowia nie jest tłuszczyk pokazujący się na rączkach czy nóżkach niemowlęcia ale Jego ogólny stan. Tym bardziej, że przeciez podajesz Mu jeszcze inne pokarmy. Nie martw się więc i rób przede wszystkim to co Ci nakazuje serce i instynkt. Pozdrawiam Gosia
      • Gość: AnetaLelonek Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 12:49
        Zgadzam sie z moimi poprzedniczkami mleczko mamy najwazniejsze . Mój synek w tym wieku wogóle nie przybierał na wadze. Moim zdaniem na próchnicę jest bardziej narażone dziecko ciagnące butę a nie cyca- a przecież zalecane jest jak najdłuższe karmienie a twój synek to przeciez jeszcze maleństwo.Zycze powodzenia i zmiany lekarza
    • Gość: EwG Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 13:56
      Rób swoje, karm go piersią jak najdłużej. To jest to, co dziecku przyda sie najbardziej. To już zapomina się o przeciwciałach. Ja karmiłam swego urwisa do 2 lat i nie żałuję, choć też dość słabo przybierał na wadze. Kiedyś sama dałam sie na razy lekarza i zaczęłam maluszka dokarmiać mlekiem z burelki, ale po tygodniu i nabraniu wiedzy) przestałam.Nie daj się nabrać na te bzdury. Dziecko nie musi rozwijać według ich miarki.Ewa mama Michała (2 lata i 3 miesiące)
    • Gość: Yavien Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 14:01
      Nie przejmuj się lekarką, albo nawet zmiń, jak radza poprzedniczki. A jeśli chodzi o nocne karmienie, to ja w mniej więcej tym wieku zaczęłam córeczkę w nocy przestawiać na picie tylko wody z kubeczka - niekapka. Bo często jest tak, że nocne karmienie nie jest potrzebne(za dnia trzeba podkarmiać mocniej, przynajmniej na początku), chodzi tylko o przytulenie się do mamy. Nie napisałaś, czy synek budzi się na rzetelne karmienie, czy tylko possie troszkę i zasypia (z cycem w gębusi :) ). W tym drugim przypadku, rzeczywiście możliwe jest, że mleczko pozostajace na ząbkach przez dłuższy czas może powodować próchnicę, dlatego lepiej postarać się wykorzenić to przyzwyczajenie. Ale nie za wszelką cenę, każde dziecko inaczej reaguje na próby manipulacji w tym temacie. Teraz Jasia (15 miesięcy) w nocy budzi się i często chwyta za kubeczek z wodą, po czym sama zasypia. A nad ranem przychodzi do mnie jednak possać śniadanko.Pozdrowionka :hello:Magdalenka z Jasią
    • Gość: M_iśka Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 21:32
      Ja swojemu daję mleko z kaszką na kolację a i tak jest chudy słabo przybiera na wadze i całą noc tuli się do cyca :)nie żałuję ani Jemu ani sobie tej przyjemności bo pierwsze dziecko karmiłam butlą i mam grubaska(ale może to nie od tego).W każdym bądź razie jeśli chcesz odzwyczaić maluszka od jedzenia w nocy to zrób w termos herbatkę i Mu ją podawaj co kilka dni zmniejszaj zawartość herbaty w wodzie.Jak zacznie pić samą wodę to zrezygnuje z pobudek.To sprawdziło się z moją córą.Zyczę powodzeniasmileMonika :)
    • Gość: konstancja23 Re: co mam zrobic? IP: *.* 06.04.02, 23:22
      :hello:Oczywiście, że jeśli dziecko dobrze się rozwija i jest zdrowe i ruchliwe to wszystko jest ok. Zdrowe dziecko to nie jset dziecko otyłe ,tym bardziej,że sama jesteś szczupła. Ta lekarka to jakieś babsko o średniowiecznych poglądach - koniecznie zmienić, bo nie wiadomo co wymyśli, gdy (odpukać) maleństwo złapie przeziębienie itp.Pozdrowionka :bounce::crazy: @gata
    • Gość: guest Re: co mam zrobic? IP: *.* 07.04.02, 09:31
      Nie przejmuj się Panią doktor. Każda(-y) mówi co innego. Nasz Kuba ma 13 miesięcy i popija w nocy i za dnia. Jeśli dziecko nie przybiera dobrze, to należy sprawdzić, czy nie jest na coś chore, ale jak piszesz, że je to i tamto, to chyba wszystko jest okay.
    • Gość: flaska Re: co mam zrobic? IP: *.* 07.04.02, 21:28
      z tą próchnicą to chyba bzdury , bo moja Iza doiła cyca prawie 2,5 roku , głównie w nocy (spała z nim ) i ja oczekuję ciągle na efekty uboczne ; oglądam wiecznie te jej zębiska ( bo i z myciem różnie bywało )- są jak nowe , żadnej próchnicy , przynajmniej póki co (4 lata).myślę , że to nie zbawienny wpływ pasty do zębów.ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka