Dodaj do ulubionych

Lolek się zacina

IP: *.* 15.05.02, 22:41
Witajcie!Krótko przedstawię problem. Od jakiś 2 tygodni mój dwulatek (2 i 3 miesiące) zaczął się "jąkać". Szybko nauczył się mówić, jego słownik jest bardzo bogaty, zna na pamięć mnóstwo wierszyków, gada, gada, gada... Wiem, że to może być rozwojowy brak płynności mowy, ale... mimo że przeczytałam coś niecoś na ten temat, babcia dzwoniła do logopedy...ja zaczynam sie bać. Co by mu to nie zostało. Czy któraś z Was to przechodziła ze swoim dzieckiem? Jak długo może taki stan się utrzymywać? Czy to mija bez śladu?Będę wdzięczna za pomoc i dobre słowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes Re: Lolek się zacina IP: *.* 17.05.02, 19:21
      Witaj!Jeśli czytałaś już coś - niecoś na ten temat, to uwierz, że mają rację - to jąkanie przejdzie i nie pozostawi po sobie śladu. Twoje dziecko za szybko myśli i za szybko chce powiedzieć to co myśli, innymi słowy jego aparat mowy nie nadąża za nim. Nie denerwuj się i staraj się uspokajać i spowalniać synka - jak będzie mówił wolniej to będzie się mniej jąkał. Większość dzieci przechodzi krótszy lub dłuższy okres jąkania i jest to normalne.Pozdrawiam.jaga
      • Gość: guest Re: Lolek się zacina IP: *.* 18.05.02, 23:20
        Dzięki za słowa otuchy!Dziś rozmawiałam ze znajomą, której dziecko uczęszczało na terapię przez dwa miesiące, z ćwiczeniami, śpiewaniem poleceń i takimi tam... zastanawiam sie nad nami (mną?), bo Lolek mniej, znacznie mniej sie odzywa, zachowuje się takm jakby zapominał tego, co się nauczył mówić. Zamiast prosić o coś, pokazuje i mówi "to". Ta znajoma namawiała mnie na te logopedyczne spotkania, nie wiem...Pozdrawiam. Aga
    • Gość: agnes Re: Lolek się zacina IP: *.* 19.05.02, 08:50
      Cześć Aga.Jeśli chcesz, dla spokojności własnego sumienia, to idź do tego logopedy, ale możesz mi wierzyć - Twój synek rozwija się prawidłowo, jąkanie bardzo często występuje u małych dzieci i później mija bezpowrotnie nie pozostawiając żadnych śladów, a logopeda dla dwulatka jest niepotrzebny. Przypomnij sobie bilans dwulatka. Jakie były pytania dot. mowy dziecka ? Czy dziecko składa zdanie składające się z dwóch słów, prawda ? No więc Twoje dziecko składa, a reszta, tzn. jąkanie, złe wymawianie litery "r", zmiękczanie głosek i seplenienie u dwulatków często się zdarzają i są normalne. Mija z wiekiem. Gdy synek bedzie miał 4 lata i niektóre te wady wymowy bedą występować, to logopeda będzie jak najbardziej wskazany, ale teraz - nie. Poczekaj jeszcze ze dwa miesiące, a przekonasz się, że jąkanie minie, a przynajmniej w znacznym stopniu się zmniejszy.Nie przejmuj się tak, bo Twoje nerwy tylko pogorszą sprawę. Cierpliwości!Pozdrawiam.jaga
      • Gość: guest Re: Lolek się zacina IP: *.* 19.05.02, 14:50
        Cześć Jago! miło, że o mnie pamiętasz. Masz rację, uzbroję sie w cierpliwpość, a tej cnoty to mi brakuje. Nawet na autobus nie chce mi sie czekać, a Ka. też chciałam urodzić zaraz "po". Zaczęłam wertować wszystkie podręczniki, tam piszą coby czekać, a ja dalej swoje...To chyba taki znak macierzyństwa naszych czasów, wszystko chcemy kontrolować i wszystko wiedzieć. Moja mama zaczęła robić to samo, siedzi w księgach i czasopismach ("najpierw ja przeczytam, córciu, bo przecież muszę wiedziec jak teraz trzeba wychowywać dzieci, no nie?"). To dobrze, bo niektóre babcie to jeszcze czasach Mieszka...Dzięki i pozdrawiam. Będę czekać.Agape

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka